KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ne yoğun ilgi

11 Mayıs 2022

Kocaeli Sanayi Odası 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi,  Bilişim Vadisi’nde düzenlendi. 2 gün süren etkinlik kapsamında yaklaşık 2 bin kişi sempozyuma katıldı

 

Üretim sanayisinin tüm paydaşları, endüstriyel kazaların önüne geçmek için Kocaeli’de bir araya geldi. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) koordinatörlüğü ve Chem Media/Artkim Group organizasyonu il KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi,  Bilişim Vadisi’nde düzenlendi. Sektöre yönelik, etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması gereken önlemlerle ilgili yönetmelikler, ürün ve hizmetlerin ele alınacağı sempozyuma katılacak olan ulusal ve uluslararası mevzuat yapıcılar, denetçiler, sektör çalışanları, akademisyenler, ürün/hizmet geliştiriciler ve belgelendirme kuruluşları; bilgi ve birikimlerini, sunum ve paneller aracılığıyla katılıcılarla paylaşıldı.

YOĞUN KATILIM

İki gün boyunca sürecek sempozyumun açılışına; KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Semih Özçakır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve DYO Boya Fabrikaları İnşaat Boyaları Teknik Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan, KSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Üyeleri, çok sayıda firma yetkilisi ve ilgilisi katılım sağladı. Sempozyum saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

YAŞAYAN VE GELİŞEN BİR SÜREÇ

Kocaeli Sanayi Odası Proses Emniyeti Sempozyum ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, iki gün boyunca devam edecek olan sempozyumun 5 oturumda gerçekleşeceğini belirterek, “Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Chem Media/Artkim Group organizasyonu ile gerçekleşen KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumun hayata geçirilmesindeki en büyük etken proses emniyetinin yaşayan ve gelişen bir süreç olması ve bu konuda yaşanan güncel gelişmelerdir. Uluslararası katılımcı ve konuklarımızın da yer alacağı sempozyumda oturumlardaki tecrübe ve bilgi aktarımları bizler için son derece önemli olacak. Proses Emniyetini, sanayilerde tehlikeli maddeler ile çalışan işletim sistemlerinde oluşacak olan felaketlerin önlenmesi ve kontrolü olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde ve dünyada birçok farklı endüstriyel faaliyetlerde ve tesislerde duyduğumuz ama olmasını istemediğimiz büyük kazalar gerçekleşiyor. Bu tür istenmeyen olaylar hem çalışanlar için hem de çevre için tehdit oluşturuyor. Bu konular ile ilgili ülkemizde önemli yönetmelikler uygulanmaya alınmıştır” dedi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM YOL HARİTASI ÇIKARILDI

Proses Emniyeti Sempozyumun Bilişim Vadisi’nde gerçekleşmesinin önemine değinen Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, “İlkiyle beraber bu sürecin başlamış olması aslında insan hayatı ve doğal yaşamın birbirini etkileyecek olacak proses emniyetinin bilişim ile birlikte anlatılması çok anlamlı. Çünkü dünya artık verinin hızlı bir şekilde işlenmesi ve veriye dayalı yönetim sistemleri ile beraber ele alınması açısından üretim, lojistik ve müşterinin kullanımına kadar tüm süreçlerde aslında bilişim teknolojilerini bir zati inceliyoruz, erişiyoruz ve içinde olma zorunluluğunu yaşıyoruz. 2011 yılında fikir temelleri atılan Bilişim Vadisi, 2019 yılının Aralık ayında resmi açılışını yapmıştır. İki sene gibi kısa bir süre içerisinde 270 firmaya, teknoloji şirketine ev sahipliği yapar hale gelmiştir. Bilişim Vadisi, proses emniyeti konusunda önemli gelişmelere imza attı. Bu anlamda Güzeller OSB, İMES OSB ve GOSB’da 15 firma ile birlikte dijital dönüşüm yol hatırasını çıkardık. Burada proses emniyeti sürecindeki tüm firmalarımız hem kullanıcı olarak hem üretici olarak şunu gördük ki teknoloji ve sanayi birbirinden ayrılmaz iki bütün” ifadesini kullandı.

SEMPOZYUM İLE DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

İş sağlığı ve güvenliğine bağlı olarak ortaya çıkan büyük endüstriyel kazaların günümüzde tüm dünyanın ve ülkemizin önemli sosyo-ekonomik sorunları arasında yer aldığını belirten Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Her yıl dünyada milyonlarca insanın, iş kazası sonucunda hayatını kaybettiğini ve bunun yanında bildirilmeyen veya eksik bildirilen iş kazalarının bu sayıyı artırarak mevcut durumu daha da endişeli bir boyuta taşıdığını biliyoruz. Ülkemizde ise meydana gelen iş kazası ve bu kazalar sonucu hayatını kaybeden kişi sayılarının ne yazık ki, yıllara göre arttığı, resmi verilerde görülüyor. Yeni temalarla kuvvetlendirdiğimiz ve uluslararası konuşmacıları ağırladığımız sempozyum ile bu yıl daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

PİLOT PROJELERE İMZA ATTI

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ülkemizde, çevre ve iş sağlığı ve güvenliğine yönelik ciddi önlemlerin alınması, AB katılım müzakereleri ile paralel olarak ilerledi. Yapılan düzenlemelerle AB normlarına uyum konusunda başarılı ve önemli reformlara imza attık. Bu düzenlemeler sanayiciler açısından ciddi maliyet artışlarına da neden oldu. Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ilimiz için ise; çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konuları diğer illere göre çok daha öncelikli bir meseledir. Özellikle de kimya, otomotiv, metal, plastik gibi ağır ve tehlikeli sektörler de önemli pay sahibi olduğumuzu düşünecek olursak. Çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konularında birçok pilot proje ve ilk uygulama ilimizden başlayarak Türkiye geneline yayıldığını da hatırlatmak isterim. KSO olarak biz de; hizmet vermeye başladığımız ilk yıllardan itibaren çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konularını gündemimizde hep ilk sıralarda tuttuk. Bu vizyon doğrultusunda mevzuatların henüz olmadığı yıllarda bile proaktif davranan Odamız bu konularda bir çok projeye imza attı” açıklamasını yaptı.

EN FAZLA SEVESO KURULUŞUNA SAHİP ÜLKE

1989 yılında APELL Projesi olarak isimlendirilen kapalı çevrim telsiz sistemini başlattıklarını söyleyen Zeytinoğlu, “Halen devam eden telsiz sistemi projemizde, ağda bulunan ilgili kurumlar ve firmalarımız herhangi bir endüstriyel kaza veya afet anında birbirleriyle kesintisiz haberleşebiliyor. Bu projemizi revize ederek ağı genişletmeyi planlıyoruz. Türkiye’nin ilk ve bu formattaki tek organizasyonu olan “Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri”ni 28 yıldan bu yana düzenliyoruz. Çevre bilincinin gelişmesine, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine katkıda bulunan sanayi kuruluşlarının ödüllendirilmesi amacıyla düzenlediğimiz organizasyonumuz Türkiye geneline açıktır. İlgili Bakanlıklar ve kamu kuruluşları işbirliği ile çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konularında üyelerimize yönelik seminer ve eğitimler organize ediyoruz. AB’nin Paris İklim Anlaşması hedeflerine uyumunu içeren Yeşil Mutabakat, 2050 yılına kadar Avrupa’yı iklim nötr ilk kıta haline getirmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede ülke olarak biz de 2053 için iklim nötr olma hedefini belirledik” diye konuştu. Zeytinoğlu, Türkiye’nin SEVESO kuruluşlarının sayısı karşılaştırıldığında Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya’nın ardından en fazla SEVESO kuruluşuna sahip 6’ncı Avrupa ülkesi olduğunu vurguladı.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

KOCAELİ DÜNYAYA ÖRNEK OLCAK PROJELER

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak ise yaptığı konuşmada, sanayinin kalbi olan Kocaeli’nin Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak projelere imza attığını, düzenlenen sempozyumun çok değerli olduğunu, küçük çabalar ile büyük faciaların önüne geçileceğinin altını çizdi.

ÖZEL KONUŞMACILAR

Açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumda özel konuşmacılar da birer sunum gerçekleştirdi. Bu kapsamda sempozyumun özel konuşmacısı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül, ‘Çalışma Hayatında Proses Emniyeti ve İnsan Faktörü” başlıklı konuşmasını yaptı. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Semih Özçakır ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın SEVESO Kapsamındaki İşyerlerine Yaklaşımı’ başlığında bir sunum yaptı. Son özel konuşmacı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman da ‘SEVESO Yönetmeliği Kapsamında Gelişmeler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetimleri’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Ardından protokol üyeleri ve konuklar, sergi alanında stant açan yaklaşık 40 firmanın stantlarını gezerek bilgi aldı.

BİRİNCİ OTURUM

Sempozyum, panel bölümüyle devam etti. SEVESO Direktifinde Güncel Gelişmeler konulu İlk oturum  Poliport Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ali Sarı, Özel Akademi Genel Müdürü Özlem Özdilek İslamoğlu, TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Teknik Emniyet Başmühendisi Aytuğ Ayhan, QHSE Uzmanı Danışman Dr. Mohammed Aref, VTU Engineering Fonksiyonel Güvenlik Müdürü Davide Arnoldi ile Polisan Kimya A.Ş. Sağlık Emniyet Çevre Müdürü Emre Başkal sunumlarını katılımcılarla paylaştı.

İKİNCİ OTURUM

‘Atex Yönetmelikleri Patlayıcı Ortamlar ve Saha Uygulamaları’ başlıklı ikinci oturum Basf Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. Dilovası Fabrika Direktörü Ahmet İlker Can moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumda; IEP Enerji Petrol Enstitüsü Kurucusu Nurettin Terzioğlu, TSE Elektrik Elektronik Mühendisi Ümit sevim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi Gonca Şener, Bakanlık İş Müfettişi Gökçen Temirci, Normetic Mühendislik Test Gözetim Belgelendirme Ltd. Şti. Atex/IECEX Sektör Müdürü Prof. Dr. Uwe Günter Klausmeyer ile REMBE Patlama Güvenliği Kıdemli Danışmanı Gerrit Fikse sunum gerçekleştirdi.

İKİNCİ GÜN YOĞUN İLGİ

Sempozyumun ikinci günü ise ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Yönetiminde Arama ve Kurtarma Faaliyetleri’ konusunda uzman isimler Nasuh Mahruki ile Hacer Kayhan’ın sektör temsilcileri ile buluşmasıyla başladı. Sempozyumun ikinci gününde de yoğun bir ilgi vardı. Sektör temsilcileri gün boyunca gerçekleşen sempozyum oturumlarına katıldı, sergi alanındaki firmaları gezdi.

ÜÇÜNCÜ OTURUM

Sempozyum kapsamındaki paneller ‘Dijital Dönüşümün Proses Emniyetine Etkileri’ başlıklı  üçüncü oturum ile başladı. Moderatör Lean Ofis Yalın Çevik ve Dijital Dönüşüm Yönetim Danışmanı Dr. Lütfi Apilioğlulları başkanlığında; HIMA Middle East Fze Orta Doğu Satış Direktörü Necmi Türer, SOCAR Türkiye Proses Güvenliği Başmühendisi M. Işıl Yıldız, Üsküdar Üniversitesi Seyir Teknik Danışmanlık Öğretim Görevlisi Efari Bahçevan, ABB Elektrik Proje Sarış Müdürü Bahadır Erol, EMEA/ PSRG Inc. Direktörü Dr. Tekin Kunt, Mettler Toledo Müşteri Yöneticisi Kimyager Nurdan Tarakçı’nın sunumları tamamlandı.

DÖRDÜNCÜ OTURUM

Dördüncü oturum Reach ve Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi’ başlığında CRAD Çevre Denetim Eğitim Hiz.A.Ş. Kimyasal Mevzuat Uzmanı Genel Müdür Melih Babayiğit moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği bakanlığı Kimya Mühendisi Bektaş Kılıç, İV genel Sekteri ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çiğdem Nas, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Mevzuat Koordinatörü Dr. Ali Şenol Gündoğan, DYO Boya Fabrikaları Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Lami Tiryaki, BASF Türk Ürün Güvenliği ve Ticaret Kontrolleri Müdürü Zeynep Çakır sunum gerçekleştirdi.

BEŞİNCİ OTURUM

Beşinci ve son oturum; ‘Basınçlı Kaplar Borular Depolama Tankları ve Proses Ekipmanları başlığında Fute Itriyat Genel Müdürü Fuat Biçici  moderatörlüğünde düzenlendi. Oturumda; SPA Mühendislik  kimya mühendisi ve kurucu ortak Emrah Öcbe, İstanbul Arel Üniversitesi Makine Mühendisi Burka Kürüm, Arıtaş Cryogenics Proje Dizayn Mühendisi Kemal Onur İnan, Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Ziya Gürün ile BİKO Mühendislik Kurucu Ortağı Özgür Özgün sunum gerçekleştirdi.

2 gün süren sempozyum oldukça verimli bir şekilde tamamlandı. Yaklaşık 2 bin kişi sempozyuma katılım sağladı.