KSO 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ne Büyük İlgi

14 Eylül 2023

Sektörün öncü firmalarının  ‘Sanayi Depreme, Diğer Doğal Afetlere ve Büyük Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır?’ mottosuyla bir araya geldiği KSO 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi sona erdi. Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde ve Chem Media-Artkim Group organizatörlüğünde düzenlenen 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi, Kocaeli Kongre Merkezi’nde iki gün boyunca katılımcılarını ağırladı. Yoğun bir ilgiyle karşılanan ve ‘Sanayi Depreme, Diğer Doğal Afetlere ve Büyük Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır?’ temasıyla düzenlenen etkinlikte, sektör uzmanlarının ve akademisyenlerin gerçekleştirdikleri sunum ve konferanslarla Proses Güvenliği tüm boyutlarıyla ele alındı.

100. YILA ÖZEL VİDEO

Ekinlik, Cumhuriyetimizin 100. Yılı için hazırlanan özel bir videonun ardından açılış konuşmalarıyla başladı. Gerçekleştirdiği konuşmasında, Proses Emniyeti Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, proses güvenliğinde dijitalleşmenin öneminin altını çizdi. Şerefhan, Büyük Veri Analitiği, Giyilebilir Cihazlar, Yapay Zeka gibi Endüstri 4.0 kullanımı yoluyla iyileştirilmiş proses güvenliğinin, riskleri en alt seviye indirmekte etkili olacağını belirtti.

KOCAELİ’NİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Artkim Group Kurucusu ve CEO’su Cengiz Yaman ise yaptığı konuşmasında, Proses Emniyeti Sempozyumunun, sektör yöneticilerinin ve bilim insanlarımızın görüş ve yorumlarına ulaşılabilecek eşsiz bir fırsat sunduğunu söyledi. Yaman, bu sempozyumun, bakış açılarımızı genişleten dinamik tartışmaları ve münazaraları teşvik ederek, ülkemizdeki proses güvenliğini geliştirmemize ve yeni çözümleri ortaya çıkarmanıza yardımcı olacağını ifade etti. Kocaeli’nin ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yapan Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, oda olarak gerçekleştirdikleri projeler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

DEPREM GERÇEĞİ: SANAYİDE AFET VE ACİL DURUM PLANI

Sempozyum programı, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış’ın gerçekleştirdiği özel bir sunumla başladı. Barış, sunumunda Sanayide Afet ve Acil Durum Planı konusunu inceledi, alınması gereken önlemler hakkında örneklerle bilgi verdi. Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini hatırlatan Barış, yapı içinde yer alan ve bir deprem durumunda devrilen, düşen veya kopan parçaların ve objelerin oluşturacağı risklere dikkat çekti. Prof. Dr. Şerif Barış ayrıca, büyük afetlerde yaşanan kesintiler dolayısıyla tedarik zincirinin de Afet ve Acil Durum Planlarına eklenmesi gerektiğini belirtti.

YOĞUN  SEMPOZYUM PROGRAMI

Sempozyum programının ilk günü, sektörün önde gelen isimlerinin yaptığı sunumları içeren birinci oturumla devam etti. Ardından, TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, gerçekleştirdiği özel sunumda, ülkemizde gerçekleştirilen operasyonların boyutları hakkında bilgi verdi. Proses Emniyeti Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan moderatörlüğünde düzenlenen panelde ise “Sanayide Proses Emniyeti İyi Uygulamaları ve Dijitalleşmenin Etkileri” konusu tüm yönleriyle ele alındı.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Etkinliğin ikinci gününde ise Hazama Ando Corporation Türkiye Ofisi Genel Müdürü, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Çalışma Kurulları Üyesi, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki ise felaketleri önleme konusunda Japonya ve Türkiye’nin arasında farklılıkları ele alındı. Deprem konusunda ülkemizdeki en yetkin isimlerden biri olan AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki ise Türkiye’nin depreme nasıl hazırlanabileceği konusundaki düşüncelerini paylaştı. Sempozyum, ikinci gününde Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un moderatörlüğünde düzenlenen “Sanayi, Doğal Afetlere ve Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır? Riskleri Yönetmek İçin Neler Yapılmalı?” başlıklı panel ile sona erdi.

ÇOK SAYIDA KURUM VE KURULUŞTAN DESTEK

4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanı sıra, 30 sanayi kuruluşu ve 18 sivil toplum ve medya kuruluşu tarafından desteklendi. Bu yıl, etkinlik kapsamında düzenlenecek sergi alanında yer alan 40’ın üzerinde firma, en yeni ürün, hizmet ve teknolojilerini sundu. Bu kapsamda, sempozyum ziyaretçileri firma temsilcileriyle yapacağı görüşmelerle proses güvenliği alanındaki en optimal çözümlere ulaşma olanağı buldu. Workshop alanında ise, sektörün önde gelen isimleri yapacakları sunumlarla son derece önemli bilgileri etkileşimli olarak ziyaretçilere aktardı.