Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Avrupa Birliği’nden uzaklaşmanın ülkemize maliyetini değerlendirdi. Avrupa Birliği’nin hala ülkemizin en önemli ticaret partneri olduğunu belirten Zeytinoğlu,
“AB ile yakınlaşmanın bize; medenileşme, batıllılaşma ve teknolojide ilerlememize katkı verdiğini biliyoruz. Avrupa Dünya ekonomisinden yüzde 25 pay alıyor. Büyük bir ekonomi. Ülkemizin de en büyük ticaret partneri. Bu yılın ilk on bir ayında AB’ye ihracatımız yüzde 43,8 düzeyinde gerçekleşti.
Ayrıca ülkemize giren sermayenin büyük bir kısmı da Avrupa kaynaklı. Nitekim 2013 yılında ülkemize yatırım yapan yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 63’ü Avrupa’dan gelmiş.
Öncelikle AB ile uzaklaşmayı Türkiye’nin AB süreci açısından olumsuz bir gelişme olarak görüyoruz. Ekonomimizdeki yeri düşünüldüğünde ise bu sürecin, ticaretimiz açısından olumsuzluk yaratabileceği gibi Avrupa sermayesinin ülkemize gelmesinde de olumsuz bir algı oluşturabileceğini düşünüyoruz.
Tam üyelik konusunda Birliğin bugüne kadar Türkiye’ye samimi davranmadığını hepimiz kabul ediyoruz.
Kanaatimizce Avrupa’nın üyelik sürecini uzatmasının temel nedeni önceleri ekonomik bir gerçeğe dayanmaktaydı. Bu artık azaldı. Kaldı ki Mastrich kriterlerini tamamıyla sağlayan istisna ülke konumundayız. Şimdi ise sosyal demokraside gerisiniz diyorlar.
2-4 Aralık tarihlerinde TOBB’un organizasyonundaki Avusturya ziyaretimde AB Genişlemeden Sorumlu eski Komiseri Verheugen’nın konuşmasını dinleme fırsatı buldum. Kendisi Kıbrıs’ta hata yaptıklarını ifade etti. Ayrıca Juncker’in 5 sene genişleme olmayacağı açıklamasını talihsiz olarak değerlendirdiğini söyledi. Juncker’in açıklaması; “Komisyon olarak adayların hazır hale gelmesi için çalışacağız” olmalıydı dedi.
Tarımda ise Avrupa Türkiye’yi dışarıda tutuyor.
Avrupa Birliği’nin, 100 milyar dolarlık bütçesinin yüzde 50’sinden daha büyük bir kısmını tarım sübvansiyonlarına harcadığını bilmekteyiz. Ülkemizin tam üye olması halinde, tarımla uğraşan çiftçi sayımızın azalmasına rağmen hala Avrupa’nın en fazla tarım yapan ülkesi Fransa’nın çok çok üzerinde olması nedeniyle, bu kaynakların ülkemize transfer edilmesi endişesi; üyeliğimizi geciktiriyor diye düşünüyoruz. Bu uzaklaşma ile biz bazı tarım ürünlerini satalım derken Avrupa daha da kısıtlamaya gider mi endişemiz var.
Ülkemizin olduğu kadar Avrupa’nın da Türkiye’ye ihtiyacı var. Olası bir uzaklaşmanın bize vereceği zarar kadar Avrupa’ya da zarar vereceğini Avrupalı meslektaşlarımın bildiğini ve değerlendirdiğini çok iyi biliyoruz” dedi.