KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranlarını değerlendirdi

3 Eylül 2019

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; ağustosta aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  yüzde 0.86 artarken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.59 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 15.01, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13.45 olarak gerçekleşti.

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ağustos ayı enflasyon oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Enflasyonda baz etkisiyle bir gerileme bekliyorduk. Döviz kurlarındaki gerileme ve mevsimsel etkilerle bu gerileme beklentilerimizin üzerinde oldu. Eylül ayında baz etkisini çok daha fazla göreceğimizi düşünüyoruz ve enflasyonda ciddi gerilemeler olabileceğini bekliyoruz. Ayrıca 12 eylülde Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu toplantısında alacağı olası faiz indirimi kararı da enflasyonun gerilemesine katkı verecektir.” dedi. Zeytinoğlu, “Bunun yanında yılın son iki ayında, baz etkisi ortadan kalkacağı için enflasyonun tekrar artış eğilimine dönebileceğini ve yılı 14-15 bandında kapatabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

ÜFE’nin aylık yüzde 0.59 düşüşle yıllık yüzde 13.45’e gerilemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “2016 yılının aralık ayından bu yana üretici fiyatlarının TÜFE’nin altına inmesini memnuniyetle görüyoruz. Üretim maliyetleri açısında ÜFE’nin gerilemesini önemsiyoruz ve olumlu buluyoruz. Döviz kurlarında aşırı bir hareket olmazsa, önümüzdeki ay baz etkisiyle ÜFE’de de gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz.” açıklamasını yaptıktan sonra üretici fiyatlarındaki gerilemenin iç talepteki azalmadan kaynaklı firmaların karlılıklarını düşürdüklerini gösterdiğini belirtti.

Zeytinoğlu ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmesinde, “Ağustos ayında aylık ÜFE’de en fazla düşüş yüzde 0.89 ile ara malında gerçekleşti. En fazla artış ise yüzde 0.76 ile dayanıklı tüketim malında oldu. Bu kalemdeki artışın TÜFE’ye yansıma ihtimali olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu BOTAŞ tarafından doğalgaz satış fiyatlarına 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere konutlarda ve 300 bin metreküpün altındaki tüketicilere ortalama yüzde 14.9 zam yapılmasına ilişkin değerlendirmesinde, “Enerji fiyatlarındaki artış rekabet gücümüzü azalttığı için istediğimiz bir şey değil. Doğalgazdaki maliyet artışları fiyatlara yansıyarak enflasyonla mücadele sürecini de olumsuz etkileyecektir. BOTAŞ’ın konutlara hala ithal ettiği fiyatların altında sattığını biliyoruz. Devletin subvansiyonel destekleri konutlarda hala devam ederken sanayide büyük ölçüde kalktı. Doğalgazın devlet tarafından subvanse edilmesini de istemiyoruz.” dedi.