KSO Başkanı Zeytinoğlu Kocaeli’de kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini değerlendirdi

10 Ekim 2019

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayınlanan, kurulan ve kapanan şirket, kooperatif ve gerçek kişi ticari işletmesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında Kocaeli’de 118 şirket kuruldu. Kapanan şirket sayısı ise 32 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ilimizde kurulan şirket sayısı değişmezken, kapanan şirketler yüzde 40 oranında azaldı.” dedi. Zeytinoğlu, ağustos ayında Türkiye genelinde kurulan şirket sayısının 6 bin 822 adet, kapananların ise 1.998 adet olduğunu belirterek, “2018’in ağustos ayı ile kıyasladığımızda Türkiye genelinde kurulan şirketler yüzde 7.1, kapanan şirketler ise yüzde 32.5 azaldı.” dedi.

Ocak-ağustos dönemine ilişkin verileri paylaşan Zeytinoğlu, “İlk sekiz aylık dönemde İlimizde toplam 1.294 şirket kurulurken, 311 şirket kapandı. Aynı dönemde Türkiye genelinde 68 bin 63 şirket kuruldu. 21 bin 223 şirket ise kapandı.” dedi. Sekiz aylık dönemde yabancı sermayeli kurulan şirketler hakkında da veriler paylaşan Zeytinoğlu, “Ocak-ağustos döneminde kurulan 8 bin 356 yabancı sermayeli şirketin 44 tanesi ilimizde yer aldı.” dedi.

-KSO Başkanı Zeytinoğlu Türkiye’deki ve dünyadaki elektrik fiyatlarını da değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekim ayının başında yapılan elektrik zamları ile ilgili değerlendirmesinde, “Sanayiciler olarak enerji fiyatlarındaki artışın rekabet gücümüzü azalttığı için istediğimiz bir şey değil. Bu maliyet artışlarını fiyatlara da yansıtmak zorunda kaldığımız için bu durum enflasyonla mücadele sürecini de olumsuz etkiliyor. Enerji fiyatlarındaki artışlara rağmen yine de Türkiye’deki elektrik maliyetlerinin gelişmekte olan ülkeler ile kıyaslandığında nispeten düşük kaldığını da ifade etmek isterim” dedi.

Türkiye’de enerji maliyetlerinin gelişmekte olan ülkeler ile kıyaslayan Zeytinoğlu “Global Petrol Prices verilerine göre ülkemizdeki elektrik fiyatları gelişmekte olan ülkelerle mukayese edildiğinde nispeten ortalamanın altında kalıyor. AB ülkelerindeki fiyatlar ile kıyasladığımızda ise çok altındayız. Elektriğin kW/saatine; Rusya; 0.07, Çin; 0.08, Meksika; 0.08, Arjantin; 0.08, Hindistan; 0.10, Güney Afrika; 0.12, Polonya; 0.17 ve Brezilya; 0.18 dolar ödüyor. Türkiye’de ise biz elektriğin kW/saatini ortalama 0.08 dolara kullanıyoruz. Ülkemizde enerji konusunda devletin sübvansiyonları her ne kadar azalsa da halen devam ediyor. Yapılan zamlarla aslında bu sübvansiyonların kalkması hedefleniyor. Bu destekler elektrik piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunun önünde engel teşkil ediyor. Elektrik maliyetleri neyse o yansıtılsın. Zamlar sonucunda elektrik fiyatı eşik değerine ulaştığında ise artık zam yapılmamalı ve rekabet gücümüz bozulmamalı. Temennimiz bundan sonra elektriğe kur artışlarının dışında zam yapılmaması. Stratejik ürün üreten firmalar hariç standart üretim yapanlardan ve konutlardan bu finansal desteklerin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zira devletin denk bütçe yapabilmesi için de bu gerekiyor.” dedi.