KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Türkiye-AB Zirvesini Ülkemiz Açısından Önemli Bir Başlangıç Olarak Görüyorum”

10 Aralık 2015

Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında toplanan KSO Meclisine konuk konuşmacı olarak Vali Hasan Basri Güzeloğlu katıldı.

KSO’nun Meclis toplantısında söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işsizlik, bütçe, kapasiteler gibi ekonomik değerlendirmelerde bulunarak ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.5 gerilediğini belirtti. Dış ticaret açısından risklerin arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Rusya pazarına yönelik endişelerimiz var. Rusya krizinden sonra ihracatın daha da gerileyeceğinden endişe ediyoruz. İki ülke liderlerine ticarete odaklanılması yönünde çağrı yapıyoruz.” dedi.

2016’nın ABD’nin faizleri artıracağı bir yıl olacağını söyleyen Zeytinoğlu, “İyi bir ekonomi politikasıyla faizin, Amerikan faizlerinin artmasıyla kontrol edilebilmesini arzu ediyoruz.” dedi.

11 yıl aradan sonra gerçekleştirilen Türkiye – AB Zirvesinin ülkemiz için önemini belirten Zeytinoğlu, “Bu zirveyi Türkiye-AB ilişkileri açısından bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Zirve öncesinde gündem daha çok mülteci krizine odaklanmıştı. Ama yayımlanan Deklarasyonla; Gümrük Birliğinin revizyonu, ekonomi, terörle mücadele ve dış politikada taraflar arasında daha yakın işbirliği, vize serbestliği süreci, müzakerelere ivme kazandırılması, Kıbrıs meselesi gibi konularında ele alınmasını olumlu buluyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçen ay yapılan faaliyetlere değinen Zeytinoğlu, “11 Kasım’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gerçekleştirdiği zirveye  B20 Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu’nu temsilen, tek Oda başkanı olarak katıldım. Burada, Türkiye’nin AB çıpasının tekrar gündeme alması gerektiği, Avrupa Birliği’nin 2020 yılında GSYH’daki sanayi payını yüzde 16’dan yüzde 20’ye çıkarma hedefi olduğunu ve mesleki eğitimin önemine değinerek, sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mesleki eğitim alanında da reform yapılması gerektiği konularını Başbakanımıza iletme fırsatım oldu.

15-16 Kasım tarihlerinde ise G-20 Antalya zirvesine katıldım. B20 yolsuzlukla mücadele çalışma grubu olarak 5 konuda çalışmalarımızı gündem getirdik. Bunlardan biri, şirketlerdeki mülkiyetin ticaret sicillerine doğru yansımasının sağlanması. İkincisi, kara gümrük kapılarındaki yolsuzluğun azaltılması. Üçüncüsü, KOBİ’lerin yolsuzlukla mücadelede eğitmeye yönelik bir el kitabı hazırlandı ve bu el kitabının tüm ülkelerce kendi dillerine çevrilmesi. Dördüncüsü, dijital teknolojilerin kullanılarak devlet ihalelerinde şeffaflığın sağlanması. Sonuncusu ise yolsuzlukla mücadelede ülkelerin yürürlükteki kanunları uygulamasıydı.” şeklinde konuştu.

26 Kasım tarihinde gerçekleştirilen Sektörel Performans Değerlendirme Ödül törenine katılan ve ödül alan firmaları tekrar kutlayan Zeytinoğlu, “8’inci kez düzenlediğimiz Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonunda  büyük ödülü, Büyük ölçekli kuruluşlarda Nuh Çimento Sanayi A.Ş., KOBİ dalında BİMSER Çözüm Yazılım A.Ş. kazandı. Jüri Özel ödülünü Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. alırken sektör ödülleri değerlendirmesinde de 18 firmaya ödül verildi. Ödül alan tüm firmalarımızı tekrar kutluyoruz.” dedi.

Son olarak, Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısının 78 katılımla Kartepe’de gerçekleştirildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “8 komisyon başlığında çalıştay düzenledik. 64’üncü Hükümete ileteceğimiz konuları, çözüm önerileri ile beraber oluşturduk. Çok verimli geçtiğine inandığımız bir toplantı oldu. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağız.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

Vali Güzeloğlu, “Kocaeli Türkiye’yi 2023 Hedefine Taşıyacak Önemli bir Şehir”

Kocaeli Sanayi Odası Aralık Ayı Meclis toplantısına konuş konuşmacı olarak katılan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu sözlerine, “Sanayi üretimin son 5 yılın zirvesine çıkarak rekor kırdığı bir günde Sanayi Odamızda buluşmak güzel bir tesadüf.  Türkiye’nin büyümesinin geleceğe güvenle yürümesinin şüphesiz sanayi ve imalat sanayi artışıyla çok doğrudan bağlantılı bir konu olduğunu belirtmek istiyorum.” diyerek başladı.

Ardından, Kocaeli Sanayi Odası’nın önemli projelerinden bahseden Vali Güzeloğlu, “Kendi alanında ortaya koyduğu ve üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği çok önemli çalışmaların yanı sıra iki çok önemli projesini de Valiniz olarak özellikle belirtmek istiyorum. Birincisi başarısını uluslar arası alanda çok büyük ödüllerle taçlandıran Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi projesi. Engelli bireylerimizin üretim, hayata tutunma ve onları mutlu ederek yarınlara böylesi bir güvenle taşıma projesinin Kocaeli Sanayi Odamızın prestijine çok önemli değer kattığını düşünüyorum. Sosyal sorumluluk anlayışında örnek bir proje olarak diğer bütün kurumsal başarılarının yanında bunun da altını çizmek istiyorum.

İkincisi, Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri. Sanayicilerimizin çevre kavramını öne çıkartarak bir ödül kategorisinde bunu çok uzun yıllardır sadece Kocaeli değil, bölgesel ve ulusal düzeyde yaygınlaştırarak kurumsal boyuta taşımanız, sanayici çevre ilişkisi açısından da sanayici olarak oraya koyduğunuz sorumluluk açısından da takdir edilmesi gereken bir kurumsal çalışma.” dedi.

Vali Güzeloğlu, “Hedefimiz 2023’de dünyanın en güçlü ilk 10 ülkesi ve ekonomisinden biri olmak. Bu hedefe dönük kararlılığımız sizlerin çaba, çalışma ve gayretleriyle bütünleşiyor. Bunun için her kentin yapması gereken öncelikler ve ödevler var. Kocaeli Türkiye’yi 2023 hedefine taşıyacak büyük ve önemli bir şehir. Kocaeli olarak Türkiye imalat sanayinin yüzde 15’ina yakınını, ihracatın neredeyse yüzde 20’ye yakınını tek başına gerçekleştiren, üretim gücü ve rekabetçiliği yüksek olan bir büyükşehiriz. Katma değer yaratma açısından, ölçek ekonomisi açısından ve bilgiye dayalı ekonomiye dönük üretim yapma açısından kocaeli Türkiye’deki en iyi il. Katma değeri yüksek ürün üretip bunların ihraç edilmesine, ileri teknoloji kullanım perspektifine doğru hızlı bir yol alıyor.” dedi.

Mesleki eğitimin güçlenmesinin önemsendiğini belirten Güzeloğlu, “Kimya OSB’de nitelikli mesleki eğitim veren bir okul yapma kararı aldık. 2016 yılı sonuna kadar tüm OSB’lerde mesleki eğitim veren okullarımız tamamlanacak ve doğrudan orada gerçekleşen imalata dayalı eğitim verecekler. Nitelikli istihdam yetiştirmek için bunu yapmalıyız. Çünkü her çalışanın niteliği işverenin üretim gücünü ve rekabet koşullarını iyi yönde etkiler.” şeklinde konuştu.