KSO Başkanı Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Tuğrul’dan basın toplantısı

17 Şubat 2023

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Oda Hizmet Binasında yaptığı basın toplantısında 11 ili kapsayan deprem bölgesinin ekonomik ve sosyal olarak ayağa kalkmasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Zeytinoğlu, bölgede kalıcı konaklama imkanlarına ilişkin de iş insanlarına önemli bir çağrıda bulundu

 

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Malumunuz 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili kapsayan çok büyük bir deprem yaşadık. Resmi kayıtlara geçen 36.187 kişi vefat ederken, 108.068 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyorum. Yaralılara ise acil şifalar dilerim.

15 Şubat tarihinde Oda Meclis Toplantımızda deprem bölgesi ile ilgili bir takım görüşleri aktarmaya çalıştım ama anladığım kadarıyla kendimi doğru bir şekilde ifade edememişim, özür dilerim. Bu nedenle bir kez daha kendimi ifade etmek istiyorum.

Öncelikle afet bölgesinin ekonomisi ile ilgili rakamları paylaşmak istiyorum. Şu da var ilk olarak afetten 10 ilin etkilendiği açıkladı sonrasında Elazığ ile birlikte 11 il olarak güncellendi.

Bölgenin nüfusu ortalama 14 milyon. Ülke ekonomisi içindeki payı yüzde 16 mertebesinde. GSMH içerisindeki payı yüzde 9.3. İhracatı 20 milyar dolar mertebesinde. Ancak buna sadece 20 milyar dolar olarak bakmamak lazım zira Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinden yapılan tekstil ihracatı için ara malı buradan temin edilmektedir. Dolayısıyla bölgenin ihracatının 20 milyarın üzerinde olduğunu biliyoruz.

Bölgede TOBB’a bağlı oda ve borsalara üye sayısı 200 bin civarında. Aktif gelir ve kurumlar vergisi  mükellef sayısı ise 350 bindir. Bölgenin tarımsal üretimde rolü yüzde 14,5 seviyesinde. Ciddi bir tarımsal üretim potansiyeli var.  Türkiye’deki çalışan nüfusun yüzde 11.7’si de bölgede bulunmakta. Bu da 3,1 milyon kişidir. Bölgenin bütçe gelirlerine katkısı yüzde 4,7 seviyesindedir. Tekstil ve metal sektöründe önemli yatırımlar bölgede bulunmaktadır. Bölgenin toplam kredi kullanımdaki payı da yüzde 9 seviyesindedir. Türkiye’de kayıtlı otomobillerin yüzde 10,2, motorlu kara taşıtlarının da yüzde 11,9’u bölgeye kayıtlıdır.

İş dünyası olarak bizlerin amacı bu değerli bölgenin çalışması ve üretime devam etmesidir. Deprem felaketinin konutlarda yarattığı hasar kadar fabrikalarda hasar olmadığını biliyoruz. Bölgenin yaşadığı travmadan ötürü ise vatandaşlarımızın bölgeyi terk etmesi söz konusu oldu.

Yüzde 16 mertebesinde üretim kapasitesine sahip olan bölgenin çalışma hayatına devam etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Benim vurgum o bölgedeki çalışabilir nüfusun mümkünse en kısa sürede çalıştıkları işyerlerine dönemleri, yaşamlarına o bölgede devam etmeleri yönündedir. Bu nedenle bölgede kalıcı konaklama imkanlarının artırılmasına ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Bölgeye ağırlıklı olarak konteyner gönderiyoruz.

Kocaeli Sanayi Odası olarak bölgeye yaptığımız yardımların yoğunluğu  Hatay ve Maraş bölgesinedir.  Gönderdiğimiz konteynerlerin içlerine de elektrikli, doğalgazlı ve tüplü ısıtma cihazları koyuyoruz, bugüne kadar yaklaşık 6 bin civarında gönderdik.

Ben 1999 depremini yaşamış bir depremzedeyim. Evim ve işyerlerim yıkıldığı için 2 ay çadırda yaşadım. Biz Ağustos ayında bu depremi yaşadık. Ancak 6 Şubat’ta yaşanan deprem hem Kocaeli depreminden daha büyük hem de kışın ortasında oldu. Bu nedenle barınma en nemli ihtiyaç. Dolayısıyla tüm gücümüzü bu konuya aktarıyoruz.  Çadırlarda ısıtma ve yaşam çok daha zor. Sanayici arkadaşlarımızdan ricamız oraya konteyner göndermeye devam etmeleridir. Bölgeye yaşam konteynerlerinin gitmesi çok elzemdir.

Benim tüm sanayicilere çağrım elinizde ne kadar kullanmadığınız konteyner varsa, bölgeye göndermeleri yönündedir. Burada da bir seferberlik  gerekiyor.

Kocaeli Sanayi Odası olarak yaptığımız yardımları da aktarmak istiyorum. Odamızın ve sanayicilerimizin ayni desteklerinin toplamı 6,8 milyon TL olmuştur. Bunun dışında Odamızın çağrısı ile Valiliğimizin hesabına üyelerimizin yatırdığı destek miktarı 1 milyon 850 bin TL’dir. Yine aynı amaçla Odamızın hesabına yatan miktar da 750 bin TL’dir.

Malumunuz Sayın Kocaeli Valimiz Kahramanmaraş’ta, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da Hatay’da görev yapıyor. Kahramanmaraş’a ve Hatay’a ısıtıcılarımızı, gıda yardımlarını ve  konteynerler gönderdik, göndermeye devam ediyoruz.

Hatta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın ile son yaptığım görüşmenin ardından bölgede yapmakta oldukları Sahra Hastanesine 2 tane büyük, 275 kw’lık jeneratör gönderdik.

Yine çatı kuruluşumuz TOBB vasıtasıyla ilk anda 5 adet jeneratörü bölgeye gönderdik, ardından yaklaşık 80 adet daha ilettik. Uşak’tan Hatay bölgesine  1 tır battaniye ilettik, toplamda da hane halkına dağıtılmak üzere 6 bin kutu civarında da gıda yardımı yaptık, artırarak devam edeceğiz.

Ciddi bir imalatın söz konusu olduğu bölgenin, eski kapasitesine kavuşmasına destek olmak için hem Sanayi Odası olarak hem de bu ülkenin fertleri olarak elimizden geleni yapmalıyız. O bölgenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ve o bölgenin üretime bir an önce dönmesi konusunda da batıdaki şehirler olarak destek vermeliyiz.

Afet bölgesinin demografik yapısını korumak adına da ilimize gelen vatandaşlarımıza yardımlar yapalım, aileleri için destek olalım ama bunu bir fırsat zannedip o insanları o topraklardan kopartmayalım.

O bölgedeki vatandaşlarımızın gelip illerimize yerleşmelerini  avantaj olarak görmemeliyiz. O bölgenin kalifiye elemanlarının o bölgede hayatlarına devam etmesi için neler yapabiliriz diye düşünmeliyiz.

Dolayısıyla hassasiyetimiz bölgenin bir an önce normale dönmesi içindir.

Bölgede normalleşmenin sağlanması adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin çatısı altında bir konut seferberliği de başlatıldı. Tüm odalar olarak konut seferberliğine katılacağız.  Gücümüz yettiği kadar o bölgenin insanını yine o bölgede tutmak için üretimi eski seviyesine taşımak için elimizden gelen tüm desteği sunacağız.

Diğer taraftan bölgeye dair hükümetimiz bir teşvik açıklaması yaptı. Depremden etkilenen illerimiz bölgesel teşvikte 6. bölge ilan edildi. Olağanüstü bölge ilan edilmesiyle yeni yatırımların da bölgeye  gelmesi  ve insan kaynağının bölgeye aktarılması çok önemli. Devletimizin teşvikleriyle bölgenin normalleşmesi hızlandırılacaktır.

Şunu da belirtmek isterim ki bizim herhangi bir siyasi şapkamız yoktur, biz devlet için varız. Oda olarak her kesimden insanın seçerek göreve getirdiği kişileriz. Tüm amacımız ülkemizin daha ileri bir seviyeye ulaşmasıdır.”

KSO MECLİS BAŞKANI HASAN TAHSİN TUĞRUL’UN AÇIKLAMASI

KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun ardından söz alan Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul da şunları aktardı: “Kocaelili sanayiciler olarak kolaya kaçmayacağız. Kocaeli başta olmak üzere tüm illerimizde ara eleman sıkıntısı var. Bunu sıklıkla da dile getiriyoruz, ara elemanı bırakın eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu işin kolay yolu deprem bölgesinden gelenleri işe almak olacaktır. Biz kolaya kaçmak istemiyoruz, oradaki sanayiciye destek olmak istiyoruz.

Bölgedeki sanayicilerimizin rekabet gücünü kaybetmemeleri, pazardaki yerlerini muhafaza etmeleri lazım. Bu da çalışabilir nüfusun bölgede yaşamasıyla olacaktır.

Bunun için önceliğimiz depremzedelerimizin ilk etapta konteynerlerle barınmalarını sağlamak ve sonrasında Oda/Borsalar olarak TOBB’un seferberliği ile konut ihtiyacını karşılamak adına elimizden gelen desteği  vermek olacaktır. El birliğiyle bunu başaracağımıza inanıyorum.”