KSO Kasım Ayı Meclisi Yapıldı

20 Kasım 2019

Kocaeli Sanayi Odası’nın kasım ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Kasım ayı KSO Meclisin konuk konuşmacısı ise TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal oldu. Bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminde küresel eğilimler, durum değerlendirmesi ve TÜBİTAK odaklı yeni süreçlerde Kocaeli konulu bir sunum yaptı. Ayrıca Meclise Kütahya Valisi Dr. Ömer Toroman başkanlığındaki heyet, Kütahya ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Meclis toplantısına Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kütahya Valisi Ömer Toraman, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kütahya Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke,  Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç ve KSO Meclis üyeleri katıldı.

Meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,   TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a yönelik konuşmasında, “Kocaeli ili olarak çok şanslı bir konumda olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, BİLGEM, ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi,  5 adet Teknopark,  Ulusal Test Merkezi – TSE,  2 adet Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 adet üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. Bu fiziksel yakınlık neticesinde; bugün itibariyle İlimizdeki Ar-Ge Merkezi sayısı 127, Tasarım Merkezi sayısı ise 17’dir. Türkiye ‘de bu sayı 1195.  İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Ar-Ge yapabilmenin yolunun; kamu, üniversite ve özel sektör işbirliği ile gelişebileceğini biliyoruz. Türkiye sanayinin merkezi olan ilimizdeki sanayinin teknoloji seviyesini yükseltmek ve daha katma değerli ürünlerin bölgemizde üretilmesini sağlamak için Oda olarak katkı vermeye çalışıyoruz.” dedi. Zeytinoğlu TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal’a, firmaların da görüş ve taleplerini içeren bir dosya iletti. (KSO Başkanının TÜBİTAK Başkanına yönelik konuşma metni için tıklayınız.)

TÜBİTAK Başkanı Mandal: Ana üssümüz Gebze

Kocaeli Sanayi Odasının meclis toplantısının konuk konuşmacısı olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK hep Ankara odaklı bir kurum olarak gözükse de 5 bin 400 çalışanımızın çoğunluğu Gebze bölgesinde. O yüzden bizim esas ana üssümüz Gebze. İdeal bir araştırma kampüsümüz var. Burada olmaktan büyük memnuiyet duyuyoruz. İdeal bir araştırma kampüsü olması yaptığımız çalışmaları daha anlamlı hale getiriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sanayi ve strateji belgesi hamle programı da bununla ilişkilendirilmiş durumda. AB fonlarından daha fazla yararlanabilmeliyiz. Biraz da zorlayıcı bir şekilde biraz daha fazla gitmesini istiyoruz.” dedi.

Dünyadaki en büyük sivil fon olan UFUK 2020 programının tamamlanmasına 1 yıl kaldığını hatırlatan Mandal, “451 milyon avro ile katıldığımız UFUK 2020’den bugüne kadar hedeflediğimiz miktarın çok gerisinde hibe alabildik. 2014-2018 arasında 452 projemiz kabul edilmiş. Türk ortaklara yaklaşık 138 milyon avro para aktarılmış. Nisan ayından beri büyük çaba gösterdik ve Avrupa Komisyonu’nu ikna ettik. Türkiye’nin zor bir süreç geçirdiğini söyledik. Avrupa’nın Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyorsa bunu farklı bir şekilde değerlendirmesini istedik. Projelerimizin önemli kısmı başarılı olmadığı için değil en başarılı olmadığı için değer kazanmıyor. Orada ki en iyiler de yüzde 10’luk gibi bir dilim kalıyor. Bizim projelerimiz de ne yazık ki o yüzdede değil.” dedi.

Mandal, “KOBİ’lerimizden proje önermesini talep ediyoruz. Türkiye’nin girdi parametrelerindeki performansı daha yüksek. Çıktı ve etki parametreleri için daha çok çaba içerisinde olmamız lazım. Ekonomik güçlük sebebiyle biz daha fazla kapasiteyi geliştirmeye çaba harcıyoruz. Biz bu güçlüğü biz bu güçlüğü yaşamasak hala kapasite geliştirmeye devam edeceğiz. İnsan kaynağı boyutunda en fazla kaynak ayıran Kore. Türkiye ve araştırma odaklı bilginin kalitesi ne kadar yüksekse bizim pozisyonumuz o kadar iyi konuma geliyor. Esas göstergeleri iyileştirmedikçe yani niteller nicel olmadıkça insan ve bilgi tarafından bunu çıktıya dönüştürmedikçe çok zor olacak” dedi.

“İşbirliği yapıyoruz ama birlikte geliştirmiyoruz” diyen Prof. Dr. Mandal, “Kocaeli ilimize bakıldığı zaman otomotiv endüstrisi, kimyevi madde mamuller, metal en başta gelen sektörler arasında. Dünya içinde bakıldığında otomotiv sektöründe gelecekteki ihtiyaç duyma yüzdesine bakıldığı zaman hızlı gelişen teknolojilerin yüzde 50’sinden fazlasını bu becerilere sahip insan kaynağı profilinin ön plana geldiğini görüyoruz. Bu üç sektör eş zamanlı çalışıyor. 2017 yılı için bakıldığında geleneksel olmayan üretim modelleriyle zenginleştirilmiş durumda. AR-GE ve yenilik durumunda dikkate alınması gereken bir boyut” dedi.

KSO Meclisinde aylık faaliyetlere ilişkin konuşma yapan Başkan Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl ağustos ayında Rahip Brunson davası nedeniyle Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan gerilim neticesinde kurdaki ve faizdeki olumsuz yansımaları en fazla eylül ayında görmüştük. Dolayısıyla bu yılın son aylarına ilişkin ekonomik verilerde baz etkisini önemli ölçüde görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu ekim ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayında ihracatımız 15.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki ayın 1.2 milyar dolar üzerinde olmasına rağmen, geçen yılın ekim ayında yapılan ihracatın yüksekliğinden dolayı yüzde 0.1 oranında geriledi. İthalat ise yüzde 7.8 artışla 17.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Döviz kurlarındaki stabilite, ithalatın artmasına katkı veriyor. Bu durumdan kaynaklı dış ticaret açığında yükselmeler başladı. Dış ticaret açığı 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-ekim döneminde ise ihracatımız yüzde 2.30 artışla 141.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatımız yüzde 12.8 azalarak 165.8 milyar dolar oldu.”  dedi.

“Biliyorsunuz geçen hafta Ticaret Bakanımız; ihracatçıların yeşil pasaport alabilmeleri için gereken 1 milyon dolarlık ihracat yapma şartının 500 bin dolara düşürüldüğü açıkladı.” diyen Zeytinoğlu, “Limitin 500 bin dolara inmesiyle yeşil pasaporta hak kazanan ihracatçı sayısı 11 bin 952’den 22 bin 325’e yükseldi. Daha fazla sayıda ihracatçımızın yeşil pasaport imkanına kavuşmasından memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ekim ayında ihracatımız 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 0,4’lük bir azalış var. İthalat da 3.3 milyar dolar oldu. Orada da yüzde 8.7’lik bir azalma var.” dedi.

Cari dengenin eylül ayında 2 milyar 477 milyon dolar fazla verdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Yıllık baktığımızda ise cari işlemler 5 milyar 895 milyon dolar fazla olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığının düşük seyretmesi ve turizm gelirlerindeki güçlü artışların devam etmesi sebebiyle fazla verdik.Önümüzdeki aylarda da cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Enflasyon verilerine baktığımızda ekimde TÜFE aylık yüzde 2 artışla, yıllık yüzde 8.55’e geriledi. ÜFE ise aylık yüzde 0.17 artarak yıllık yüzde 1.70’e geriledi. Enflasyonda ciddi bir iyileşme yaşıyoruz. Baz etkisiyle, yıllık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğini bekliyorduk. Önümüzdeki aylarda baz etkisinin ortadan kalkmasıyla, enflasyonda bir miktar yükseliş olabilir. Ancak Yeni Ekonomik Programda açıklanan yüzde 12 hedefini de aşacağını düşünmüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, ”Sanayi üretimi eylülde aylık yüzde 3.2, yıllık  yüzde 3.4 artış gösterdi. Geçen yıl ağustosta yaşanan kur artışının olumsuz etkileri sanayi üretimine eylül ayından itibaren yansımıştı. Bu sebeple baz etkisiyle bir artış göreceğimizi bekliyorduk. Ekim ayında da baz etkisinin devam edecek olması ve ihracatın katkısıyla artışın devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Ağustos ayında işsizlik oranının yüzde 14’e yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu oran Geçen yılın aynı döneminin 2,9 puan, bir önceki ayın 0,1 puan üzerinde. Mevsimsel olarak da artışların başladığı bir dönemdeyiz. Altını çizmemiz gereken husus genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 27,4’e yükselmiş olması. Genç nüfustaki işsizlik oranı 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Geçen yılın aynı döneminin ise 6,6 puan üzerinde.” dedi.

Hükümet ve TOBB’un koordineli çalışmaları sonrasında Türkiye’nin bir yılda İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ciddi bir sıçrama gerçekleştirdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Dünya Bankası tarafından her yıl düzenli olarak İş Yapma Kolaylığı Endeksi hazırlanıyor. Dünya çapında iş yapma ortamına ilişkin önemli gösterge olan ‘İş Yapma Kolaylığı Endeksi’2020 yılı raporuna göre; Geçen sene 43. basamakta yer alan Türkiye 10 sıra yükselerek 190 ülke arasında en kolay iş yapılan 33. ülke oldu. İki senede 27 basamaklık bir sıçramayla büyük bir başarıya imza attık. Gelinen noktayı çok önemsiyoruz.” dedi. Zeytinoğlu kasım ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

Toplantıda konuşan Kütahya Valisi Ömer Toraman yaptığı konuşmada, “Kocaeli açık ara lider birçok sektörde. Bununla iftihar ediyoruz. Türkiye yalnız iç pazarıyla yetinmeyen bir ülke. Dış pazardan da gelecek gelirle refahımızı arttıracağımız bir yol izliyoruz. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de sanayi hareket halinde. Ülkemizde de sanayi Marmara bölgesi başta olmak üzere atılım yaptı. Sanayi artık Anadolu’ya taşma durumunda. Anadolu büyük bir alana sahip. Yatırımcılara uygun şartlarda yatırım alanı tesis etmeye çalışıyoruz. Türkiye büyümeye devam edecek” dedi.

Vali Toraman’ın ardından kürsüye gelen Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç , “Kütahya merkezde 2 tane organize sanayi bölgemiz var. 130’a yakın fabrikalarımız var. Kütahya ciddi bir maden kenti. 34 tane maden olan bir şehiriz. En önemli maden kaynağımız bor. Türkiye’deki bor madeninin yüzde 70’i Kütahya’da. Kömür ocakları 2 tane termik santrallerimiz de var. Avrupa’nın en büyük seramik fabrikaları Kütahya’da. 500’e yakın çini atölyemiz bulunuyor. Otomotiv yan sanayi ile ilgili üretim yapan fabrikalarımız da var. Şehrimizde 2 tane de üniversitemiz bulunuyor. Toplam 50 bin öğrencimiz mevcut. Üniversite sanayi işbirliği anlamında ciddi adımlar atılıyor. Daha kalifiye üniversite mezunları yetiştirmek için ciddi gayretlerimiz var. Güvenilir bir kentiz, bu konuda iddialıyız. Kocaeli gibi donanımlı bir şehirden faydalanmak isteriz. Bize abilik yapmanızı isteriz. ” şeklinde konuştu.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özotraç’ın ardından konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Kocaeli’nin sanayisi oldukça ileri düzeyde. Kocaeli ülkemizin ekonomisine önemli katkı sunuyor. Böyle bir yerde sanayicilerimize destek olmak bizlerin görevi. Kütahya ilimiz yatırım yapılabilecek iller boyutunda belirli imkanları olan bir ilimiz. Yeni yatırım yapmak isteyen yatırımcılara fikir verebilecek önemli bir toplantı.” dedi.