KSO, KOÜ İşbirliği ile “Afet Ve Acil Durum Planı Hazırlanması Ve Eğitim Projesi”ne Başlıyor

4 Şubat 2019

KSO, Kocaeli Üniversitesi (Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teknopark A.Ş.) işbirliği ile “Afet ve Acil Durum Planı Hazırlanması ve Eğitim Projesi”ne başladı. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliği yaptığı programa KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, KOÜ Prof. Dr. Engin Özdemir, Prof. Dr. Ufuk Yıldız, KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Kocaeli Teknopark A.Ş.’den Esra Oflaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, KSO Genel Sekreteri Mehmet Barış Turabi, KSO Genel Sekreter Yardımcısı Elif Bilgisu ve KSO Kalite ve Çevre Uzmanı Aynur Hacıfettahoğlu katıldı.

17 AĞUSTOS DEPREMİ SONRASI SANAYİ KURULUŞLARININ DURUMUNU TEPİT ETTİK.

Proje konusunda ilk açıklamayı KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptı. 17 Ağustos depremi sonrası sanayi kuruluşlarının durumu üzerine anket çalışması yaptıklarını belirten Zeytinoğlu, “O dönemdeki 1062 faal firmamızdan; 16 firmanın tamamen hasarlı, 329 firmanın ise hasarlı olmak üzere toplam 345 firmanın depremden hasar gördüğünü tespit ettik. 2006 yılında yaptığımız araştırmada ise deprem ve zemin şartları, alanın dar olması, çevresel sorunlar gibi nedenlerden dolayı yer değiştirmek isteyen firma sayısını 182 olarak tespit ettik. 2017 yılı itibariyle 182 firmayı tekrar mercek altına aldığımızda; 5 firmanın yer değiştirdiğini, 48 firmanın kaydının silindiğini, 12 firmanın faaliyetini sürdürmediği ve 4 firmanın üyemiz olmadığını tespit ettik. Verilerden de görüldüğü gibi üyelerimizin yüzde 33’ü afetlere hazırlıklı olmadıkları için söz konusu depremde hasar görmüştür” dedi.

BÜTÜNLEŞİK VE İŞLEVSEL AFET PLANI

Anket sonrası KOÜ ile işbirliği halinde yapılan projeyi anlatan Zeytinoğlu, “Buradan yola çıkarak bu yıl 17 Ağustos depreminin 20. yılı olması münasebetiyle oda olarak KOÜ işbirliği ile bir projeye başlıyoruz. Bu projeyle amacımız, Kocaeli genelinde Afet ve Acil Durum Planı yapmaya tabi sanayi kuruluşlarının afet ve acil durum planlarını gözden geçirerek modern, bütünleşik ve işlevsel bir afet planı oluşturmak için danışmanlık yapmaktır. Afet halinde yapılan çalışmalarda genel ve mesleki olarak yetkili ve sorumlularının, idari personelinin, afet ve acil durumlarda görevlendirilen personel ile gönüllülük kapsamında vatandaşlarımızın yaşamlarını her durumda güvenle sürdürebilmelerini sağlayacak eğitimlere yönelik faaliyetleri planlamak, programlamak, yönetmek, denetlemek, değerlendirmek ve geliştirmek” dedi.

ÖNCE SANAYİ ÇALIŞANLARI

Afet konusundaki farkındalıklarını arttırmak hedefi ile düzenlenecek eğitim faaliyetleri kapsamında öncelikle kendi personellerinden başlayacaklarını belirten Zeytinoğlu, “Daha sonra bu eğitimleri yönetim kurulu üyelerimize, Meclis üyelerimize, Komitelerimize ve daha sonra tüm üyelerimize yaygınlaştırmak istiyoruz. Eğitim konularımız; Afet ve Acil Durum Planı, Sanayide Güvenli Yaşam ve İş Sürdürülebilirliği. Bildiğiniz üzere afetlerden sonra biz sanayiciler için iş sürdürülebilirliği konusu çok önemlidir. Söz konusu bu eğitimler afet sonrasında firmalarımızda iş sürdürülebilirliğini sağlamak için de yardımcı olacaktır. Projemizin; ilimizdeki sanayi sektörünün çok önemli bir sorununa çözüm getireceğine inanıyor, başarılı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

KAYIPLARI AZALTACAK.

İşbirliği yapılan proje ortaklarından KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı da konuşarak “El birliği, bilgi birliği ile bir daha sonuçlarının o kadar ağır olmaması veya en aza indirgenmesi için iş birliği içinde bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Sistemi sürdürülebilir halede tutabilmek çok önemli. Bu çalışma içinde olmaktan memnunuz” dedi. Ardından konuşan KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Bu tecrübeler başka illere örnek olacak seviyede. Bu bilgi birikimi diğer ülkelerin can ve mal kayıplarını azaltacak bilgilerdir. Bu bilgileri kullanarak öncelikle tüm çalışanları, güvenli yaşam teknikleri diğer afetlerle ev kazaları günlük yaşamda yaşanacak hayatta kalmayı ekonomik olarak da zararı anlatmayı istiyoruz” diye konuştu. Eğitim içerikleri konusunda aktarılan bilgi ile toplantı sonlandırıldı.