Kocaeli Sanayi Odası Mart ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

11 Mart 2020

Kocaeli Sanayi Odası  (KSO) Mart ayı meclis toplantısı  KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda toplandı. Toplantıya konuk konuşmacı olarak  Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal  katıldı.

KSO Meclis toplantısı’nda açılış konuşmasını gerçekleştiren, KSO Başkanı Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Şubat ayında ihracatımız 14.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta yüzde 2.3’lük artış var. İthalat ise yüzde 9.9 artışla 17.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dolayısıyla dış ticaret açığında da artış devam ediyor. Şubat ayında 3 milyar dolara yükseldi.” dedi. İthalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında hammadde ithalatında yüzde 10.9’luk artış üretimde hareketliliği işaret ediyor. Tüketim mallarındaki yüzde 30’luk artış ise ertelenen talebin artmaya başladığını gösteriyor. Yatırım malları ithalatında yüzde 6.7’lik gerileme olduğunu görüyoruz. Bu gerilemeyi dikkatle izlememiz gerekiyor.” dedi.

Koronavirüs salgınının ekonomiye olası etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “ Bu salgının küresel ticarette yavaşlamaya neden olabileceği Uluslararası kuruluşlar tarafından ifade ediliyor. Küresel ekonomiye 1.1 trilyon dolar olumsuz etkisi olacağı ilk çalışmalarda ortaya çıkan tahminler. IMF, Çin’in büyüme beklentisini yüzde 5.6’ya düşürdü. OECD ise 2020 için küresel ekonomik büyüme beklentisini yüzde 2.9’dan yüzde 2.5’a düşürdü. Ayrıca, salgının Asya-Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde yayılmaya devam etmesi durumunda bu oranın yüzde 1.5’a kadar düşebileceği olasılığı olduğunu söylüyor.” dedi. OECD tarafından Türkiye için de büyüme beklentisinin düşürüldüğünü ifade eden Zeytinoğlu, “OECD benzer şekilde ülkemiz için de büyüme beklentisini yüzde 3’ten yüzde 2.7’ye düşürdü. Ancak bizim Çin ile olan ithalatında henüz olumsuz bir durum yok. Yılın ilk iki ayında Çin’den ithalatımızda yüzde 23.6 artış var. Muhtemelen önümüzdeki aylarda etkilerini görebiliriz diye düşünüyoruz.” dedi.

Küresel ekonomiyi etkileyen bu durumun, Türkiye ekonomisi üzerine etkilerine değinen Zeytinoğlu, “Avrupa’daki daralma nedeniyle, bilhassa ihracata dayalı büyüme beklentimiz zorlanacak. Petrol fiyatlarının gerilemesi cari açığımız açısından faydalı. Ancak bütçe tarafında ÖTV’den dolayı bütçe gelirlerinde azalmalara neden olabilir. Dünya Merkez Bankalarının aldığı kararlar çerçevesinde Euro/Dolar paritesinde önemli değişiklikler oluyor. Bu parite hareketliliğinden de etkilenebiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, enflasyon oranlarına ilişkin açıklamasında, şubat ayında enflasyonda sınırlı artış olduğunu belirterek, “Şubat yükselişin devam edeceğini bekliyorduk. Nitekim enflasyon aylık yüzde 0.35 artışla yıllık yüzde 12.37’ye yükseldi. Enflasyon artış hızının yavaşlamasında gıdadaki sınırlı artışın etkili olduğunu görüyoruz. Yaz aylarına kadar enflasyonda ufak gerilemeler olabilir.” dedi. Baz etkisiyle ÜFE’de de biraz yükseliş olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Şubat ayında ÜFE aylık yüzde 0.48 artışla yıllık yüzde 9.26’ya yükseldi. Önümüzdeki aylarda yine baz etkisiyle ÜFE’de de gerilemeler bekliyoruz. Dolayısıyla ÜFE’nin TÜFE’yi yukarı çekme yönündeki baskının azalacağını görüyoruz.” dedi.

2019 yılı büyüme oranının yüzde 0.9 olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6 büyüdü. Son çeyrekte yaşanan sıçrama ve baz etkisi ile yılı pozitifte tamamladık. Büyümeye, inşaat sektörü dışında diğer sektörlerden pozitif katkı geldi.” dedi.

Aralık ayında işsizlik oranının yüzde 13.7’ye yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı, kasıma göre 0.4 puan, 2018’in aralık ayına göre 0.2 puan yükseldi. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti. Burada da 0.5 puanlık bir artış var.” dedi. İstihdam edilenlerin sektörlere göre dağılımına değinen Zeytinoğlu, “Aralık ayında sanayi sektörünün istihdamdaki payı yüzde 20.6’ya yükseldi. Sanayide 225 bin kişi, hizmetler sektöründe ise 122 bin kişi istihdam artışı oldu. Tarımda istihdam kaybı 225 bin kişi olurken, inşaat sektöründe 119 bin kişi istihdam kaybı yaşandı. Ülkemizin lokomotifi olan sanayi sektöründeki istihdam artışlarını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

Kocaeli’nin 2019  yılı güncellenmiş verilerini değerlendiren Zeytinoğlu, “2019 yılında ilimizden 29 milyar 12 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İthalat ise 40 milyar 310 milyon dolar gerçekleşti. Bir önceki yıla göre Kocaeli’den yapılan ihracat yüzde 1.6 artarken ithalat yüzde 17 azaldı. 69.3 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Türkiye dış ticaretinin yüzde 18.5’ini tek başına karşıladı. Sanayi yanında liman kenti de olan ilimiz, limanlarından elleçlenen yük miktarı ile 2017 yılından itibaren ilk sırada yer alıyor. 2019 yılında Kocaeli limanlarından 72.2 milyon ton yük elleçlendi. Türkiye genelinin yüzde 15’i Kocaeli’den gerçekleşti. 2018 yılı verilerine göre, Kocaeli 79 bin 254 TL ile kişi başı GSYH’da Türkiye birincisi oldu. Aynı zamanda kişi başı sanayi üretiminde de birinci sırada yer aldık. Türkiye ortalaması 13 bin 386 TL olan kişi başı sanayi üretimi, Kocaeli’de 38 bin 197 TL ile yaklaşık 3 katı.” dedi.

“2019 yılında Kocaeli’den 71 milyar 555 milyon TL vergi ödendi.” diyen Zeytinoğlu, “2019 yılında Kocaeli’den 71 milyar 555 milyon TL vergi ödendi. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından (68 milyar 749 milyon TL) fazla. Kocaeli’nin 2019 yılında kişi başına ödediği vergi geliri de 36 bin 638 TL oldu.” dedi.

Zeytinoğlu, GEKAP Yönetmeliği, Savunma sanayine çalışmak isteyen firmalar için EYDEP programı ve Yerinde Gümrükleme İmkanı hakkında firmaları bilgilendirerek, şubat ayında gerçekleştirdikleri faaliyetleri özetledi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuma metni için tıklayınız.)

KONUK KONUŞMACI ÜNAL

KSO Meclisine konuk konuşmacı olarak katılan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Başkanı Feyyaz Ünal, Aynı zamanda İzmit’li olan Kalibre Boru Fabrikasının sahibi Şerif Ünan’ın damadı oluyor. Oldukça ilgi toplayan bir konuşma yapan  Ünal, “Ana odaklanacağımız konu şirket ve aile şirketi. Aile şirketi derken ve bunu normal şirketlerden ayırırken çok temel bir dayanağımız var. Bu iki yapıyı ayıran unsur duygu. Normal şirket ilişkisinde eksik olan husus aile şirketlerinde var. Hangi duygu? Güven duygusu. Bu güven duygusu sevgiyi tetiklediği için bu şirketin başarısına ve performansına da etki ediyor. Güveni zedeleyen en önemli unsur belirsizlik. Dolayısıyla aile şirketlerinden bahsederken açık bıraktığımız her belirsiz nokta bir risk unsuru” dedi.

“İşletme önce kar edecek” diyen Ünal, “Belirsizliğin ortadan kalkması sadece şirketlerde değil normal kendi düzenimizde de gerekli. Bu belirsizliği ortadan kaldırmak başarıyı getiriyor. Kurumsallaşma işin kişiye bağlı olmadığı, sistemin çalıştığı, görev tanımları ve organizasyon şemasının belli olduğu, bir düzenin hakim olduğu şirketler. İşin ehli kimse, bu işin kimin tarafından doğru yapılıyorsa onun işlemesi. Kurumsal olmayan düzeni olmayan bir evden kurumsal bir şirket çıkarmak da zor. Başarısı kanıtlanmış yapılara baktığımızda ailelerde de düzen olduğunu görüyoruz. İşletme önce kar edecek, üretim yapacak. Aciliyeti tahsilat kadar olmadığı için bunlara yönelik çözüm üretme gayretinde olmuyoruz” ifadelerinde bulundu