KSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Konuğu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ'tı

17 Mayıs 2017

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Mayıs ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısının konuğu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç oldu. Meclis Toplantısına  Vali Hasan Basri Güzeloğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr.Oral Erdoğan, İTÜ Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Beril Tuğrul, KOÜ eski Rektörü YÖK Başkanlık Danışmanı Prof.Dr.Sezer Komsuoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreteri, meclis üyeleri ve Oda yönetimi katılım sağladı. Mecliste YÖK Başkanına seslenen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Her yıl işgücüne katılan ve sektör tarafından talep görmeyen üniversite mezunları oluşturmak yerine, çocuklarımız henüz ortaokul seviyesinde iken, mesleki eğitime yönlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz. Bu ihtiyacımız olan nitelikli ara eleman taleplerimizi karşılayacaktır.” dedi.

Başkan Ayhan Zeytinoğlu, Nisan ayı ihracatı 12,8 milyar dolar. İthalat 17,7 milyar dolar. Yıllık ihracatımız artış eğiliminde 146,6 milyar dolar.” diye konuştu. İlimiz ihracatı 1,6 milyar dolar diyen Zeytinoğlu, “En fazla artış gösteren sektörler otomotiv, kimya, tekstil, çelik, madencilik ve savunma havacılık sanayi. İthalat ise 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mart ayı sanayi üretimi yıllık yüzde 2,8 arttı. Dayanıklı tüketim malları üretimindeki yıllık yüzde 13,1 artış dikkat çekicidir.  ÖTV indirimlerinin uzatılması, vergisel indirimler ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, sanayi üretiminin canlanmasına olumlu katkı sağladı.” dedi.

İşsizlik oranının ocak ayına göre 0,4 puan gerilediğini belirten Zeytinoğlu, “Genç nüfustaki işsizlik oranı da geçen aya göre gerileyerek yüzde 23,3 seviyesine indi. Reformların istihdam üzerinde ilk olumlu etkisini gördük. Teşviklerin, mevsimsel etkilerle birlikte, ikinci çeyrekte daha olumlu sonuçlarını göreceğimizi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yıllık cari açık rakamı 33 milyar dolara geriledi diyen Zeytinoğlu, “Düşüşün bir trende dönüşmesini bekliyoruz. Cari açıkta istikrarlı bir düşüş için  ihracat gelirlerindeki artışın süreklilik kazanması gerekiyor. Bunun için orta vadede TL’nin değerlenmesini istemiyoruz. Geçen yıldan bu yana turizm gelirlerinin yeteri kadar katkısı olmuyor. Mart ayında hizmetler sektörünün katkısı 672 milyon dolar ile geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. Oysa; 2015 yılı mart ayında bu yılın 1,5 katı ve 2014 yılında ise 1,8 katı fazla katkı vermişti. Ayrıca; Mart ayında döviz rezervlerindeki gerilemeye dikkat çekmek istiyorum. Rezervlerde azalma varsa, sıkıntı var demektir. Bunun geçici bir durum olmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni reform paketine yönelik açıklamalarda bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yeni reform paketi ile birlikte sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin elektrik tüketimlerinden yüzde 2’lik TRT payı alınmayacak. TRT’ye katkı şans oyunlarından sağlanacak. Endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi sitelerinde yer alan binalar emlak vergisinden muaf tutulacak. Sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden izin alma zorunlulukları kaldırılıyor.  Bu düzenlemeler ile sanayicinin üzerinde maddi yük oluşturan birçok uygulamanın kaldırılıyor olması, üretimi motive edeceğini düşünüyoruz. Yeni pakette OSB’lere demiryolu bağlantısının sağlanacak olması bizleri sevindirdi. Biliyorsunuz, uzun zamandır takip ettiğimiz bir konuydu.” dedi.

300 OSB’nin sadece 8 tanesinde demiryolu bağlantısı var diyen Zeytinoğlu, “İlimizde hiçbir liman ve OSB’nin demiryolu bağlantısı yok. TCDD’den edindiğimiz bilgiye göre; yapımı devam eden 7 iltisak hattı çalışmasının ikisi ilimiz sınırları içerisinde.” dedi.

Kent içinde kalan sanayi sitelerinin de şehir dışına taşınacağını ifade eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “63 bin 649 işletmenin taşınması bekleniyor. Taşınma masrafları kredi ile desteklenecek. OSB’lerde arıtma tesisini zorunlu tutulacak. OSB’lere Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları kurma hakkı getiriliyor. Pakette üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik birçok düzenleme var. YÖK’ün görevleri içerisine üniversitelerin ihtisaslaşmalarına yönelik çalışmalar yapmak da dahil edildi” ifadelerini kullandı. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

VALİ GÜZELOĞLU,” KOCAELİ YENİ MODELİN ÖNCÜSÜ

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Tüm dünya ekonomilerinin çok önemli bir konusunu paylaşmak YÖK başkanımızı dinlemek için bir aradayız. Konu gençlik ve genç nüfusun eğitimi. Bilgili bir gençliğin üreten ekonomik yapılarda iş bulabilmesi oldukça önemlidir. En kırılgan ekonomik konu istihdam piyasası ve genç işsizliktir Birisi mutlu ise o işe değer katabilir. Hedef bu olmalıdır. İçselleştirdiği, arzuladığı işte çalışırsa bir genç değer üretir. Bu doğrultuda eğitime bir bütün olarak bakıyoruz. Üniversitelerimizin tanımlayıcı bir zenginlik olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerin değer kazandıran, kalkınmayı tanımlayan bir yer olmaları esastır. Ülkelerin aklı da üniversitelerdir.

İdeoloji bekçiliği yapan üniversitelerden kayıp yıllar artık yok oldu. Bu ülkenin geleceğine neler katabiliriz anlayışıyla gerçekten doğrusuna gelindi. YÖK bu anlamda üniversitelerle işbirliğini Türkiye’nin kutlu yürüyüşünde önemli bir misyonu üstlenmiş durumda. Kocaeli yeni modelin temsilcisi olacak. Aklı temsil eden, katma değer ürün üreten bir merkez olan örnek bir kent Kocaeli. Bunu yapmaya hazırız ve yapabiliriz. Yapmaya da başladık. Bu buluşma büyük değişimin öncüsü olacaktır. O zaman hem sizler hem de bizler için güzel şeyler olacaktır.” dedi.

YÖK BAŞKANI SARAÇ “DAHA İYİYİ ARAMA GAYRETİNDEYİZ”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı konuşmada; “Üniversite ve sanayi ülkelerin gelişmesinin, büyümesinin ve refah toplumu olmasının en önemli iki aracıdır. Üniversite bir yandan eğitim ve öğretim hizmetleri vererek topluma belirli alanlarda yetişmiş ve uzmanlaşmış işgücü kazandırırken, diğer bir yandan da temel ve uygulamalı alanlarda araştırma yapar. Sanayi ise üreterek ve ürettiğini satarak ekonomik gelişmeye, istihdama ve sosyal refahın artmasına katkıda bulunur. Üniversite-sanayi işbirliği iyi ara yüzlere ve buluşma noktalarına ihtiyaç duyar. Gelişmiş ülkelerin geldikleri seviyede üniversite-sanayi iş birliği ne denli önemli olduğunu hepimizce malumdu. Çünkü neredeyse 100 yıldır işbirliği içerisinde çalışmaktadır. Bizde yeni YÖK olarak mevcut koşullarda sürekli olarak daha iyiyi arama gayretindeyiz.

Üniversitelerimiz artık dünya sıralamalarında da yer almaktadırlar. 2016 yılında ilk 500’e giren 18 üniversitemiz, ilk 100’e giren 2 üniversitemiz bulunuyor. Bahsetmek istediğim diğer önemli bir nokta ise üniversitelerimizde bilim ve teknoloji kavramını ve Kritik Bilimsel Beceriler Eğitimini önde tutmaya çalışıyoruz. Bu üniversite sanayi iş birliğine de destek sağlayacak önemli bir gelecek oluşturmaktadır.  Türkiye’de 182 üniversite var bunlardan 679’u Enstitü, 940’ı MYO, 1640’ı fakülte, 479’u ise YO’dur. Avrupa Birliği Üniversiteleri’nde 19 milyon öğrenci var. 7,5 milyonu Türkiye’de. Öğrenci sayısına göre Avrupa’da 2. Yüksek ülkeyiz. 2001-2017 yılları arasında öğretim üye sayımız 23 bin 975’te, 72 bin 740’a, öğretim eleman sayımız 66 bin 750’den, 153 bin 694’e yükselmiştir. Kocaeli Üniversitesi en çok mezun veren devlet üniversiteleri arasında 12 bin 615 kişiyle 5. sırada her almakta.” dedi.