KSO Meclis Toplantısı’na KALDER Başkanı Yılmaz Bayraktar konuk oldu

16 Kasım 2022

Kocaeli Sanayi Odası kasım ayı Meclis Toplantısı, KALDER Başkanı Yılmaz Bayraktar’ın konuk konuşmacı olarak katılımı ile gerçekleştirildi

Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetimindeki toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomik verileri değerlendirdi, aylık faaliyetlerden bahsetti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine Taksim’de yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybedenleri anarak başladı. Zeytinoğlu, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, terörü lanetliyorum” dedi. Ardından Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerini belirleyen TOBB Türkiye 100 Yarışması’nda Kocaeli’den listeye giren şirketleri kutlayan Zeytinoğlu, “Listede yer alan Odamız üyeleri ARCHİTECHT Bilişim Sistemleri, OLMETSAN Metal, SMART Güneş Enerjisi, PARS Ar-Ge Bilgi Teknolojileri, MEKAS Kablo, SETAKİM Plastik, ICM Makina’yı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK DEĞERLENDİRMELER

Zeytinoğlu sözlerine ekonomik değerlendirmeler ile devam ederek şunları söyledi: “Ekim ayında ihracat yüzde 2,8 artış ile 21 milyar 298 milyon dolar olarak gerçekleşti. En yüksek ekim ihracatı oldu. Ekim itibariyle on iki aylık ihracatımız 253,1 milyar dolar oldu. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke; Almanya, Irak, ABD, Rusya, İngiltere oldu. İthalatımız yüzde 31,9 ile 29 milyar 303 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 430,4 ile 8 milyar dolar oldu. 2021 Ekim’de 1,5 milyar dolar idi. Eylül ayında yıllık cari açık  39 milyar 164 milyon dolara yükseldi. Aylık açık ise 2 milyar 966 milyon dolar olarak gerçekleşti. Turizm gelirlerinde artış olmasına rağmen açıkta ana etken dış ticaret açığındaki artış. Ekimde de dış ticaret açığındaki yükseliş cari açığı artıracaktır.”

KOCAELİ VERİLERİ

Zeytinoğlu, sözlerine Kocaeli Gümrüklerinden alınan verileri aktararak devam etti, “Ekim ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat 2 milyar 900 milyon dolar, ithalat 5 milyar 523 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk on aylık döneme baktığımızda; ihracat yüzde 14,5 artışla 31 milyar 184 milyon dolar, ithalat yüzde 23,1’lik artışla 59 milyar 214 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU VE ENFLASYON VERİLERİ

Reel efektif döviz kurundan bahsettikten sonra kurun artık ihracatı yeteri kadar desteklemediğini söyleyen Zeytinoğlu, “İthalata da yeteri kadar engel olamıyor” ifadelerini kullandı. Ardından enflasyon verilerini değerlendiren Zeytinoğlu şunları aktardı: “TÜFE yüzde 85,51 oldu, aylık yüzde 3,54 artış gösterdi. ÜFE ise yüzde 157,69 olarak gerçekleşti, aylık 7,83 arttı. Burada maliyet baskısının devam ettiğini görüyoruz. Döviz kurları ve emtia fiyatlarında ani hareketler olmaması durumunda baz etkisiyle aralık itibariyle gerilemeler görebiliriz. Artan enflasyon nedeni ile sanayicilerimiz için enflasyon muhasebesine geçmenin artık zorunlu ihtiyaca dönüştüğüne inanıyoruz. Çünkü firmalar olarak bu ortamda yapamadığımız karların vergilerini ödediğimiz için işletme sermayelerimiz erimeye başladı.

ENFLASYON MUHASEBESİ

Enflasyon nedeniyle fiyatlardaki artış fiktif olarak kar yaratıyor. Oysa satılan ürünü aynı fiyata yerine koyamadığımız için işletme sermayelerimizin hızla erimesine neden oluyor. Enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışlar nedeni ile maliyetlerimiz zaten artıyor ve bu artışları hem iç piyasada hem de ihracatta müşterilere yansıtamıyoruz. Bu sebeple de işletme sermayelerimiz zaten en az yüzde 80 azaldı.  Sanayiciler olarak enflasyon muhasebesi ya da enflasyon düzeltmesi konusunda adımlar atılmasını bekliyoruz.”

KAPASİTE KULLANIMI VE SANAYİ ÜRETİMİ

Ekim ayı kapasite kullanım oranlarını ve sanayi üretimi verilerini de paylaşan Zeytinoğlu, “Türkiye’de kapasite kullanımı yüzde 76,9 olarak gerçekleşti, Kocaeli’de ise yüzde 72,0. Sanayi üretimine baktığımızda yıllık yüzde 0,4 artış gösterdi, aylık ise yüzde 1,6 azaldı. Sektörlere baktığımızda yıllık bazda sermaye malları ve yüksek teknolojili ürünlerdeki artış dikkat çekici. Bununla birlikte imalat sanayi ve orta yüksek teknolojili ürünlerdeki artışlar da genel artışın üzerinde. Aylık bazda tüm sektörlerde gerileme olurken, yüksek teknolojili ürünlerdeki artış olumlu. Sanayi üretimi büyümenin de öncü göstergelerinden olduğundan, üçüncü çeyrek ekonomik büyüme oranlarında sanayinin katkısının ilk iki çeyreğin altında kalacağını söyleyebiliriz. Büyümedeki yavaşlama beklentisi, talep daralması ve krediye ulaşımdaki zorluklar olarak dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

İŞGÜCÜ VERİLERİ

İşgücü verilerini de paylaşan Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı eylül ayında yüzde 10,1. Geçen yılın aynı ayına göre 1,3 puan geriledi, ağustos ayına göre 0,3 puan arttı. Aylık bazda istihdam edilenler  54 bin kişi geriledi. İşgücüne katılanlar 67 bin kişi arttı. Eylül itibariyle toplam istihdam sayısı 30 milyon 867 bin kişi oldu. Ağustosta toplam istihdam 30 milyon 921 bin kişi idi.  Nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, ekim ayında bütçenin 83 milyar 254 milyon TL açık verdiğini de kaydetti.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalara dair görüşlerini de paylaşan Zeytinoğlu, “Bildiğiniz üzere EYT sorununun aralık ayında Meclis’te çözülmesi bekleniyor. Bu çözümün; işletmeler için kıdem tazminatı yükü ve nitelikli eleman kaybı gibi yeni sorunlara yol açabileceğini düşünüyoruz. Tazminat bütçesi ve nitelikli insan kaynağı açığıfirmalarımızda ciddi problemlere neden olacak. En yetkin gruptaki kıdemli ve nitelikli işgücü kaybının ortaya çıkaracağı sorunlardan kaygı duyuyoruz.  Yüzde 30 iş gücü kaybı öngörülen düzenleme sonrası nitelikli eleman sorunumuzun daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. Kıdem tazminatları ise şirketlerimiz üzerine beklenmedik mali yük getirecek. Finansmana erişimin kısıtlı, nakit akışlarının sıkışık olduğu bu dönemde yüklü bir tazminatla karşı karşıya kalmamız bizi daha da zorlayacak. Bu sebeple, EYT düzenlemesinin işverene ek maliyetler getirmeyecek ve her iki tarafı da mağdur etmeyecek şekilde yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

SANTEK DİJİTAL FUARI

Konuşmasına bir duyuru yaparak son veren Zeytinoğlu, “SANTEK Fuarımız artık gelenekselleşti. Geçen yıl online fuarımızda; katılımcı firma ve stant sayısı  168, firma görüşmesi  1.176, toplam ziyaret sayısı 168.700. 4 Blok, 17 salon, bu yıl yine 29-30 Kasım tarihlerinde fuarımızı yine online olarak sürdüreceğiz. Fuar ile eş zamanlı düzenlediğimiz ‘Match4industry İkili İş Görüşmeleri’ ve ‘Savunma Sanayi İl Buluşması’ etkinliklerimizi  Kocaeli Kongre Merkezi’nde fiziki olarak yapacağız.

SAVUNMA SANAYİ İL BULUŞMASI

Savunma Sanayi İl Buluşması etkinliğimizde, Savunma Sanayi Başkanlığı, Tersaneler Genel Müdürlüğü, ASELSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, TEİ, STM, TÜBİTAK SAGE, BMC ve FNSS tedarikçi adayı üyelerimiz ile bir araya getirerek ikili iş görüşmeleri yapmalarını ve tedarik süreçleri konusunda bilgi almalarını sağlayacağız.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ

Match4industry İkili İş Görüşmeleri Etkinliğimizde ise şu an; Bosna Hersek, Bulgaristan, Macaristan, Makedonya, Uganda, Sırbistan, Pakistan, Filipinler başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 76 yabancı, 111 Türk firma başvurusu aldık. Bu yabancı firmalar üyelerimiz ile ikili iş görüşmesi yapmak için ilimize gelecek.  Hepinizi stantlı olarak SANTEK Dijital fuarımıza ve diğer organizasyonlarımıza bekliyoruz.”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmasının tamamı için Tıklayınız

Konuşmaların ardından Hesapları İnceleme ve İhtisas Komisyonları üyeleri belirlendi, Meclis Üyelerine mazbataları takdim edildi.

Toplantının son bölümünde ise konuk konuşmacı KALDER Başkanı Yılmaz Bayraktar, 22-23 Kasım 2022 tarihinde Kocaeli’de gerçekleşecek 31. Kalite Kongresi hakkında bilgilendirmede bulundu. Bayraktar, 31. Kalite Kongresi’ne destek veren Kocaeli Sanayi Odası’na teşekkür ettikten sonra, “Bugün evimde gibi hissediyorum ve çok heyecanlıyım. Sanayinin başkenti Kocaeli’nin Sanayi Odası’nda bulunmak çok keyifli” diyerek KALDER’in kuruluş sürecinden hedeflerinden ve çalışmalarından bahsetti.