KSO Meclisi, Prof. Dr. Kabaalioğlu’nu ağırladı

14 Temmuz 2021

KSO Meclisi, temmuz ayı toplantısında AB konusunda derin bir tarihi bilgiye sahip olan hukuk profesörü İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nu konuk etti

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclisi, temmuz ayı toplantısını çevirim içi olarak gerçekleştirdi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un odadan katılım sağladığı toplantının konuğu İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu oldu. Toplantıya, meclis üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Başarılı hukuk profesörü  ve aynı zamanda Avrupa Birliği ile Kıbrıs konusunda derin tarihi bilgisiyle tanınan, bu alanda çok sayıda kitabı ve ulusal-uluslararası alanda yayınlanmış sayısız makalesi bulunan Prof. Dr. Kabaalioğlu, AB-Türkiye ilişkileri, Gümrük Birliği konusu ve Kıbrıs meselesi hakkında meclis üyelerine önemli  bilgiler sundu.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ ANDI

Meclis toplantısı, meclis başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un katılımcılara ‘hoş geldiniz’ demesiyle başladı. Ardından aylık faaliyet raporlarının, haziran ayı nizamının ve meslek komitelerinin çalışmalarının görüşülmesiyle devam eden toplantıda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sözlerine 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 5. yılında darbe girişimini bir kez daha kınadıklarını ve şehitlerimizi rahmetle andıklarını söyleyerek başladı. Daha sonra TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığına seçilen Nurcan Babalık’ı tebrik eden Zeytinoğlu, “Geçmiş kurul başkanımız Dilek Çınar’a da hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

TEBRİK ETTİ

Tebriklerini sürdüren Zeytinoğlu, “DOSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na tekrar seçilen Mustafa Türker’i ve  TAİDER Başkanlığı’na seçilen Tekin Urhan’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Yeni açıklanan makine ihracatında en çok makine ihraç eden şirketler listesine Kocaeli’den giren; Bosch Rexroth Otomasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi, Siemens San. ve Tic. A.Ş.’yi, Hisar Çelik Döküm San. ve Tic. A.Ş.’yi, Sistem Teknik Endüstriyel Fırınlar Ltd. Şti.’yi, Cengiz Makina San.ve Tic. A.Ş.’yi, ICM Makine ve Mühendislik Ltd. Şti.’yi, Gemont Endüstri Tesisleri İmalat ve Montaj A.Ş.’yi, Dalgakıran Kompresör San. ve Tic. Ltd. Şti.’yi, Çelikel Alüminyum Döküm İmalat  San. ve Tic. A.Ş.’yi, Arçelik–LG Klima San. ve Tic. A.Ş.’yi, Gemak Genel Soğutma Makinaları San. ve Tic. A.Ş.’yi, Yılmaz Makine San. ve Tic. A.Ş.’yi, Gürdesan Gemi Makina San ve Tic. A.Ş.’yi de kutlarım” dedi.

TARİHİ REKOR İHRACAT

Konuşmasını ekonomik değerlendirmelerle sürdüren Zeytinoğlu, “Haziran ayında ihracat 19 milyar 773 milyon dolar ile tarihi bir rekor kırdı. İhracat oranımız yüzde 46,9’a ulaştı. Mayıs ayına göre yüzde 19,8lik bir artış oldu, ki mayıs ayında ihracat rakamımız 16 milyar 497 milyon dolar idi. Aylık bazda 20 milyar dolar seviyelerini sık sık dile getiriyorduk.Yine rekorlarla devam ediyoruz. Halen çip, konteyner bulanamama ve gemi hatlarındaki sorunların devam etmesine rağmen bu seviyeyi çok olumlu buluyoruz. Rekabetçi kurun ihracatı desteklemesi de çok önemli. Belirli istikrarda olan bir kura sahip olmak ve bu kurun ihracatımızı desteklemesini bekliyoruz” diye konuştu.

REKOR BÜYÜME GÖREBİLİRİZ

Türkiye-AB görüşmelerinin hızlanmasıyla ihracatta yeni rekorlar kırılabileceğinin altını çizen Zeytinoğlu, “AB ile TIR taşımacılığı konusunda yaşadığımız sorunlar, kotalar, geçiş sınırlamaları ve ücretlerindeki sorunlar giderilirse 2021 yılında rekor büyüme görebileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Haziran ayı itibariyle yıllık ihracat rakamını da paylaşan Zeytinoğlu, “Yıllık ihracatımızda haziran itibariyle 199 milyar 567 milyon dolar , 2020 temmuz ihracatı ise 14 milyar 874 milyon dolardır. Bu yıl Temmuz ayında 9 günlük bayram tatili ihracat rakamlarını da etkileyecektir” dedi.

CARİ AÇIĞA OLUMLU YANSIYACAK

İthalatın haziran ayında yüzde 38,8 ile 22 milyar 661 milyon dolar olarak gerçekleştiğini,  aylık bazda yüzde 9,9’luk bir atış olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, mayıs ayında bu rakamın 20 milyar 626 milyon dolar olduğunu da hatırlattı. Zeytinoğlu, “Dış ticaret açığı haziran ayında 2 milyar 888 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı  ise 87,3’e yükseldi. Önümüzdeki aylarda turizm gelirlerindeki artışla da birlikte cari açığa olumlu yansımalarını bekliyoruz” dedi.

İHRACATLA İLGİLİ ÖNEMLİ GİRİŞİM

Kocaeli Gümrükleri verilerini de paylaşan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre haziran ayında ilimizde üretim yapan firmaların İhracatları 4 milyar 899 milyon dolardır. Kocaeli’den yapılan ihracat miktarı 1 milyar 570 milyon dolar iken Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapılan ihracat ise  3 milyar 329 milyon dolar oldu. İthalat ise 12 milyar 260 milyon dolardır. Kocaeli gümrüklerinden yapılan miktar 4 milyar 239 milyon dolar Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapılan  ise8 milyar 20 milyon dolardır. Önümüzdeki günlerde sayın valimizle bir araya gelip, ilimizden yapılan ihracat ve ithalatın kentimize yansımaları hakkında bir girişimde bulunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

MALİYETLERİMİZİN ARTMASINI İSTEMEYİZ

Konuşmasında elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışı da değerlendiren Zeytinoğlu şunları söyledi: “1 Temmuz itibariyle, elektrik ve doğalgaz fiyatları zamlandı. Temmuz enflasyonunda bunların da yansımalarını görebiliriz. Elektrik tüketim tarifelerine 1 Temmuz-31 Eylül 2021 dönemi için yüzde 15, doğalgazda konut abonelerinin tarifesinde yüzde 12 artış oldu. Sanayi grubu tarifesinde ise yüzde 20 artış oldu. 1000 metreküp doğalgaz için 1.783 TL’ye yükseldi. Sanayiciler olarak maliyetlerimizin artmasını tabii istemeyiz. Enerji zamları maliyetlerimizi artıran faktörden biri. Ancak cari açık ve bütçe açıklarının birlikte olması ülkemizi diğer ülkelere karşı kırılgan haline getirebiliyor. Devletimizi bu zamları yapma konusunda mecbur kılıyor.

DENK BÜTÇE TALEBİ

Biz samimiyetle hükümetimizin denk bütçe yapmasını istiyoruz. Devlet bütçe açığı nedeniyle bankalardan para çekme durumunda kaldığında bizim kullanımımıza açık olan kredilerde azalma oluyor. Bu da faizlerin yükselmesine neden oluyor. Zaten şu an faizler çok yüksek ve maalesef bu oranlar yatırımlarımızı olumsuz etkiliyor. Sonuç olarak açıkların azaltılması yönünde hükümetimizin atacağı adımlara olumsuz bakılmamalı diye düşünüyoruz. Ayrıca, bütçenin iyileştirilmesi noktasında petrolden alınan ÖTV oranı arttırılabilir diye düşünüyoruz.”

LİSTEYE GİREN FİRMALARI KUTLADI

Sözlerine İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ anketinde yer alan Kocaeli firmalarını  kutlayarak devam eden Zeytinoğlu şöyle konuştu: “2021 yılında 58 firmamız bu listede yer aldı. 2020 yılında bu sayı 56 idi. İlk 500’deki 75 firmamızla birlikte, Türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşunda 133 firmamız bulunuyor.  Ayrıca Turkishtime tarafından hazırlanan “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri’ araştırmasında ilk 250’de 49 firmamız, ikinci 250’de ise 28 firmamız yer aldı.

DAHA ÇOK FİRMA GÖRMEYİ TEMENNİ EDİYORUM

Toplamda 77 firma, bu alanda yaptıkları harcamalar ile Kocaeli’nin en fazla Ar-Ge harcaması olan ilk 3 şehir arasına girmesini sağladı. 77 firmanın yaptığı harcama toplamının ise 1 milyar 923 milyon 234 bin TL olduğunu görüyoruz. Yine Turkishtime tarafından yapılan ‘2020 Ar-Ge Merkezinde Alınan Patent Sayısı’ araştırmasında, ilk 50’de 12 firmamız yer alıyor.  Pandemiye rağmen bu listelere girmeyi başaran firmalarımızı tebrik ediyor, gelecek yıl açıklanacak olan 2021 yılı sonuçlarında ise daha çok firmamızı görmeyi temenni ediyorum.”

AB İLE POZİTİF GÜNDEM

Zeytinoğlu konuşmasının sonunda konuk isim Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’na ithafen ise şunları söyledi: “Sayın Kabaalioğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif gündem ile tekrar bir canlanma süreci başladı. Burada en çok üzerinde durduğumuz nokta; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi; AB, ekonomisini döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde modernize ediyor. Temel hedef 2030’da sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltmak, 2050’de ise iklim nötr kıta olmayı başarmak. Bu hedef doğrultusunda enerji kullanımı, üretim ve tüketim anlayışı, sanayi, tarım, ulaştırma gibi tüm ana sektörler köklü bir değişime girdi. Avrupa Komisyonu ‘Fit for 55’ adı altında 2030’da yüzde 55 hedefine yönelik paketi bugün açıklayacak. Burada Türkiye açısından en önemli konu sınırda karbon düzenlemesi tasarısı.

DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMALIYIZ

Özellikle çimento, gübre, çelik, alüminyum ve elektrik ithalatının AB emisyon ticareti sistemi kapsamında düzenlenmesi söz konusu olacak. Pozitif gündemi bu değişime uyumu sağlamak açısından kullanmalıyız. Ancak AB ile ilişkilerimizde ilerlemeye ket vuran siyasi engeller var. Bunların başında Kıbrıs konusu geliyor. Son olarak Nisan ayında Cenevre’de yapılan görüşmelerde Türkiye, siyasi eşitliğe dayalı iki devletli çözümü savundu.  AB ise bunun kabul edilemeyeceğini açıkladı. 2004 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB üyesi olduktan sonra bunu Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullandı. AB’de kritik kararlarda oybirliği ilkesinin devam etmesi 80 milyonluk Türkiye’nin AB yolunun yaklaşık 600 bin nüfuslu bir ülke tarafından bloke edilmesine yol açıyor. Bunun demokratik ve adil olduğunu söylemek çok zor.

KARARLI ŞEKİLDE DEVAM ETMELİYİZ

Ancak tüm engellere rağmen AB adaylığı statümüz çok değerli. Bunu kaybetmemeli ve kararlı bir şekilde yolumuza devam etmeliyiz. Gerek ticaret gerekse yabancı yatırımlar açısından AB’nin önemi tartışılmaz. Türkiye’ye en fazla yabancı yatırım geldiği dönemin, AB adaylığı sonrasında hızlı reformlar yaptığımız dönem olduğunu da hatırlayalım.  Ekonomik ve siyasi reformları hızlandırarak, AB değerleri doğrultusunda yürümeye devam etmeliyiz. Bugün bu önemli konularda bilgi almak için duayen hocamız Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu bizimle birlikte. Hocamız aynı zamanda İKV Başkan Yardımcısı olarak Vakfımıza büyük katkıda bulunuyor. Son olarak 4 cilt olarak Hocamızın anılarını yayınladık. Değerli Hocamız, anılarında ülkemizin ve AB’nin yakın geçmişinin çok önemli olaylarına kendi analizleri ile yer vermiş.”

TARİHSEL SÜREÇ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Zeytinoğlu’nun ardından söz alan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, KSO’nun toplantısına daha önce İKV Başkanı iken 2014 yılında katıldığını hatırlattı, “Şimdi aynı zamanda İKV Başkanı olan  iş insanı Ayhan Bey ve sizlerin konuğuyum. Ayhan Bey, benim İKV başkanlığı rekorumu kırarak daha uzun süredir başkanlık yapan bir isim. Kendisini tebrik ediyorum” dedi. AB konusunda derin bir tarihi bilgiye sahip olan Prof. Dr. Kabaalioğlu, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda geçtiği süreçleri, tarihsel bir perspektifte ele alan sunumuyla, meclis üyelerini bilgilendirdi.

DOĞRU ADIMLAR ATILSAYDI…

Türkiye’de geçmişten günümüze AB karşıtları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kabaalioğlu, “AB, Türkiye’yi 1947 yılında Brüksel’e davet etti ancak Türkiye’deki AB karşıtları o dönemde çok ciddi faaliyetler yürütüyordu. O yıllarda  Türkiye’nin üzerine titreyen AB için Türkiye, bugün o konumdan uzaklaştı. Türkiye demokratik, laik, insan haklarına saygılı, kuvvetler ayrılığı ilkelerini hukuki zemine oturttuğunda Avrupa ile ilişkilerimiz çok daha iyi olacak” dedi. Prof. Dr. Kabaalioğlu, AB ile ilgili geçmişten günümüze gelen hataların düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı, “Geçmişte doğru adımlar atılsaydı şu an AB üyesi idik” dedi.

TOBB VE İKV’NİN ÇABALARI VAR

İş dünyasının AB ile ilişkiler noktasındaki endişelerine de değinen Prof. Dr. Kabaalioğlu, “TOBB ve İKV’nin AB tam üyelik süreci ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda önemli çabaları var. Bunun dışında TBMM’den geçen reform paketlerinin de etkisini görmeliyiz. Türkiye’de AB konusunu iyi bilen insanlar yetiştirmeliyiz. Bu konuda Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Faruk Kaymakçı, iş insanlarının verdiği burslar ile Avrupa Kolejlerinde 15 gencin okumasını sağladı. Bunu daha da artırmalıyız” dedi.

KARAMSAR OLMAMALIYIZ

‘Türkiye, AB’nin istediği her şeyi doğru yapsaydı bu birliğin içinde olur muydu?’ sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Kabaalioğlu, “Bu konuda karamsar olmamak gerekir.  Türkiye ihracatının yüzde 80’nin AB ülkelerine yapıyor. Bizim gerçek pazarımız Avrupa. Ayhan Başkanımız, demiryolu taşımacılığının gelişmesi için çaba gösteriyor. Bugün Avrupa’ya yola çıkan bir ürün yarın orada oluyor. Bunlar bir avantaj. Ancak şu var ki siyasiler dış politikada ses getirecek açıklamalardan uzak durmalı” tavsiyesinde bulundu.

DAHA YAKIN İLİŞKİLER KURULMALI

İş insanlarının Avrupalı dostlarıyla daha yakın ilişkiler kurması gerektiğinden de bahseden Prof. Dr. Kabaalioğlu, “Özellikle AB’deki kilit devletlerin iktidara gelecek isimleriyle yakın olmalıyız” dedi. AB konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kabaalioğlu,  Kıbrıs meselesinde de Türkiye’nin, Kıbrıs Türkleri’nin hassasiyetlerine kulak vermesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Kabaalioğlu, soruları yanıtladıktan sonra meclis başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, katılımından dolayı kendisine teşekkür etti. Meclis üyeleri, yaklaşan Kurban Bayramı’nı da kutladı. KSO Meclisi, 18 Ağustos Çarşamba günü saat 10.00’da tekrar bir araya gelecek.