KSO MECLİSİ TOPLANDI

20 Haziran 2013

Kocaeli Sanayi Odası’nın Ağustos ayı meclis toplantısı dün oda meclis odasında gerçekleştirildi. Toplantıya KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram konuk olarak katıldı. Büyükşehir Belediye başkanı Karaosmaoğlu, Cengiz Topel Havaalınınından Eylül ayında tekrar Ankara uçuşlarının başlayacağını açıkladı
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Zeytinoğlu,Meclis konuşmasına Ekonomi konulardaki değerlendirmesiyle başladı. İlk 5 aydaki hafif yukarı seyreden sanayi Üretim Endeksinin Haziran ayı itibariyle daha belirgin bir yükseliş gösterdiğini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Ayrıca, Temmuz ayında Haziran ayına göre; gerek Kocaeli, gerekse Marmara’nın limanlarındaki hareketin arttığını gözlemlemekteyiz.Dış ticaretteki hareketlilik de dikkate alınırsa, önümüzdeki aylarda sanayi endeksinin artmaya devam edeceğini görüyoruz.Yılın ilk yarısına ait tamamlanan veriler ışığında, ikinci çeyrekte %3’ün biraz üzerinde büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz.Yıllık büyüme hedefini (yüzde 4) yakalama fırsatı hala olduğunu düşünüyoruz”
Kapasitelerin Temmuz ayında arttığını vurgulayan Başkan Zeytinoğlu, “Ramazan ayına rağmen bu artışı memnuniyetle karşılıyoruz.Umarız, bu artış önümüzdeki dönemde de devam eder.Aslında kapasite kullanım oranlarımızın olması gerekenin 10 puan altında olduğunu Görüyoruz. İlave yatırım yapmadan kapasitelerin 10 puan kadar artabilir olması verimlilik adına önemli.
ENFLASYON
Yıllık enflasyonun yüzde 8,88 ile son on ayın en yüksek değerine ulaştığını kaydeden Başkan Zeytinoğlu, “ÜFE ile TÜFE arasındaki makas, doğal süreçte olması gerektiği gibi giderek kapanıyor.Kurdaki bir süredir yaşanan yüksek seviyenin enflasyonist etkileri görüyoruz.Merkez bankamız dün enflasyonu OVP hedefi olan yüzde 6,2 de tutabilmek için faizleri 0,50 puan arttırdı.ÜFE petrol ürünleri kaynaklı beklenenin biraz üzerinde gerçekleşti.Enflasyondaki bu artışta, 2012’nin Haziran ve Temmuz aylarındaki fiyat gerilemelerinden kaynaklı baz etkisi oluşturması da etkili olmuştur. Bu baz etkisinin ise bir iki ay içerisinde daha da azalacağını beklemekteyiz. Önümüzdeki dönemde petrole dayalı fiyatlarda da önemli bir yükselme beklenmediğinden, enflasyonun yeniden gerileyeceğini düşünmekteyiz.

DIŞ TİCARET / KOCAELİ DIŞ TİCARETİ / CARİ AÇIK

TUİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre Haziran ayında ihracatın azaldığını açıklayan Başkan Zeytinoğlu, “Yılın ilk yarısını değerlendirirsek , İhracat → yüzde 1,3 veİthalat → 7,2 artış gösterdi.
Bununla bağlı olarak ilk altı ayda dış ticaret açığı yüzde 17,4 arttı. İhracatımızdaki ilk altı aydaki yavaşlama dikkat çekicidir. En önemli partnerlerimizde yaşanan sıkıntılar ilk altı ayda ihracatımızı olumsuz etkilemiştir.
Yılın ikinci yarısı beklentilerimiz daha iyimserdir.Nitekim TİM’in açıkladığı Temmuz ayı ihracatı → 12,6 milyar dolar oldu.Beklentimiz üzerinde gerçekleşen ve TİM rakamları çerçevesinde neredeyse 2 milyar dolarlık artışı büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz.Bu artışı; son üç çeyrektir resesyonda olan Avrupa’daki ve ABD’deki iyileşme sinyallerine ve dövizdeki artışa bağlayabiliriz.İhracatımızdaki bu gelişme, bu yılın ihracat hedeflerini (158 milyar dolar) tutturabileceğimizin işaretini veriyor. Bunun büyümemize de katkısı olacağını düşünüyoruz.Bundan sonraki aylarda ihracatımızın 13 milyarın altına inmemesini bekliyoruz. Ülkemizin kalkınmasının ihracat ile olacağını düşünüyoruz”

İzmit Gümrüklerinden aldığımız veriler de Temmuz ayında; Kocaeli ihracatı geçen yılın aynı ayına göre → yüzde 39,1 artarak 1 milyar 747 milyon dolar ile rekor bir seviyeye yükseldi. Türkiye’deki 2 milyar dolar artışın 250 milyonunun Kocaeli’nden geldi diyebiliriz.Yıllık Cari Açık ivme kaybetmekle birlikte yükseliyor. Yılın ilk yarısında cari açık geçen yıla göre yüzde 18,9 arttı. Temmuz ayından itibaren yıllık cari açığın gerilemeye başlamasını bekliyoruz.

İŞSİZLİK

Mayıs ayında işsizliğin azalarak yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, (Nisan → 9,3)Bu gelişmeyi olumlu buluyoruz. İşsizlik rakamı beş ay sonra tekrar tek haneli rakamlara inmiş oldu.
Eylül ayına kadar işsizlikte iyileşme bekliyoruz. Yüzde 7’nin altına inme potansiyeli var olduğunu düşünüyoruz.

BÜTÇE

Haziran ayında bütçe; 1,2 milyar TL açık verdi. Geçen yıl 6,2 milyardı.Ama 2013 yılının ilk yarısında bütçe → 3,1 milyar TL fazla verdi. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında 6,7 milyar TL açık vermişti.Vergi gelirleri de Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,7 oranında artış göstermesine rağmen, Haziran ayında bütçede açık vermemizden endişe duyduğumuzu sizinle paylaşmak isterim.Haziran ayında açık yerine en az 2 milyar fazla verilebileceğini bekliyorduk.
Temennimiz; fazla veren bir bütçeye ulaşabilmemiz için bütçe giderlerinin enflasyonun üzerinde artmaması gerektiği yönündendir. Gelirler artarken aynı hızla giderlerimizi arttırmamalıyız diye düşünüyorum.

MERKEZ BANKASI KARARLARI

Türkiye’nin kalkınmasında sanayinin rolünü düşünürsek, yüksek faizleri en büyük handikap olarak görmekteyiz. Bütçedeki harcama hızının etkisi ile Merkez Bankası’nın da faizleri olması gerekenin üzerinde kaldığını düşünüyoruz.Bu durum reel sektöre yansıması da ekonomide yavaşlama olarak karşımıza çıkıyor.
Merkez Bankası’nın ihracat reeskont kredileri limitini 12 milyar dolara çıkartarak, vadesini uzatma ile ilgili aldığı kararı memnuniyetle karşılıyoruz.

500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU

2012 yılı 500 büyük firma içerisinde → 92 Odamız üyesi 92 firma yer alıyor.Merkezlerin Kocaeli dışında olmasından ötürü bu sayı İstanbul sanayi odası kayıtlarında sadece 32 olarak gözüküyor. Bu yıl da ilk sırayı → TÜPRAŞ almıştır. İkinci sırayı Ford Otomotiv sanayi izlemiştir.Bu firmaların → 18’i Kocaeli Sanayi Odasının Meclisinde temsil edilmektedir.
İstanbul sanayi odası meclisinin daha fazla üyesi olmasına rağmen ilk 500 de 14 firması bulunuyor.
Odamızın bu yeni döneminde güçlü bir Meclisimiz olduğunu vurgulamıştık. Türkiye’nin en büyükleri içerisine bu yıl giren Hasçelik San Ve Tic AŞ, Ağır Haddecilik AŞ, Teklas Kauçuk San Ve Tic AŞ, Göze Tarım Ürünleri Pazarlama San Tic AŞ, Sun Chemical Matbaa Mürekkep Ve Gereç San Tic AŞ, Ayhanlar Yol Asfaltlama San Ve Tic AŞ, Farplas Oto Yedek Parçaları İmalat İthalat Ve İhracat AŞ’yi ve isim belirtmeyen bir üyemizi sizlerin huzurunda kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

KOCAELİ ‘YE YENİ PROJELER
KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasının son bölümünde Kocaeli’ne gerekli projeler ,yatırımlar ve hizmetler hakkındaki düşüncelerini aktardı. KSO Başkanı Zeytinoğlu ,Kocaeli’nin ülke vergi gelirlerine katkısını sizler de biliyorsunuz. Bu katkının ilimize yansıması maalesef çok yetersiz.En büyük arzumuz Kocaeli’ne kişi başına harcanan miktarın üç katına çıkarılarak Türkiye ortalamasına çıkarılmasıdır.Çünkü Kocaeli’nin ulaşım ile ilgili çözümlenmesi gereken bir çok meselesi var3. köprü yolunun Kocaeli’nin kuzeyinden giden kısmı bir an önce yapılmalıdır.Buna paralel olarak da şehir içinden geçen hızlı tren yolu yukarı kaymalıdır. Bu konuda size destek vereceğiz.
İzmit – Yalova yolu arasında 29 trafik ışığı var. D130’a alternatif bir otoyol gerekiyor.
Eski İstanbul yolu bir an önce duble olmalıdır.
Karadeniz sahil yolunun bir an önce Kocaeli kısmının yapılmasını arzuluyoruz.
Köprü ve Dilovası köprü yolları ve kavşakları ile OSB bağlantıları da bir an önce yapılmalı.
3. Hat demiryolunun yük taşıma sorununu çözemeyeceği tespit edilmiştir. Köseköy-Gebze arasında dördüncü hattın planlanmasının aciliyetini göstermektedir. Bu hat gidiş-dönüş sadece yük taşımacılığına ayrılırsa çok ciddi kapasitede yük taşınabilecektir. Hızlı tren tam kapasite ile devreye girmeden hiç olmazsa bu hattın alt yapı hazırlıklarının (dolgu, yarma işlemleri) tamamlanması önerimizdir.
Büyükşehir Belediyemizin Gebze’de bir lojistik merkez kurma yönündeki işaretlemesi olduğunu biliyoruz. İstanbul da Tuzla’da lojistik merkez kurmak istiyor. Kurulması planlanan her iki merkezin lokasyonu birbirine çok yakın olmasından dolayı Gebze’de kalacak şekilde birleştirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.
Benzer şekilde, Köseköy mevkiinde, hem Büyükşehir Belediyemizin, hem de Vilayetimizin lojistik merkez önerileri bulunmaktadır. Bunların da birleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Derince limanının ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz. Bu süreçte taraf olmak arzumuz var.
Ayrıca Cengiz Topelde havalimanı ile ilgili verdiğiniz ve vereceğiniz desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz.

FAALİYETLER

Geçen toplantıda söylemişti. 24-27 Eylül tarihlerinde interteks fuar alanında “Doğu Marmara sanayi-teknoloji fuarı” organize ediyoruz. En az 350 firmamızın katılımını bekliyoruz. Biz bu firmaların çoğunluğunun, siz üyelerimizden olmasını istiyoruz.
Aynı tarihlerde yabancı firma temsilcileri ile birebir eşleştirmelerinin yapılacağı “MatchForIndustry” isimli bir etkinliğimiz de düzenlenecek.
Bilindiği gibi Kocaeli Fuarı 1966 yılında Kocaeli Sanayiinin tanıtılması amacıyla “Kocaeli Sanayi Sergisi” olarak açılır. 2009 yılında gelenekselliğini kaybederek Kültür, Sanat ve Eğlence Festivaline dönüşmüştür.
Bu fuar organizasyonu uzun zamandır bir ilktir. Devamlılığı da sizlerin katılımlarıyla sağlanacaktır. Organizasyonu düzenleme kararını geç aldığımız için duyuruda bir miktar geciktiğimizin farkındayız. Sizlerden en büyük beklentimiz bu fuara sahip çıkmanız ve katılarak destek vermenizdir.
Bu girişim ile beklentimiz Kocaeli Fuar alanında uluslar arası sektörel bir çok fuara ev sahipliği yapmaktır. Böylelikle Kocaeli sanayicileri arasında sıkı ticari ilişkiler oluşturup, bölgemizi dünyaya açacağız.”  Başkanın konuşma metni için tıklayınız

KARAOSMANOĞLU; “ÜRETİM OLMADAN GEMLİŞME OLMAZ”

KSO Meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, üretim yapılmadan ülkenin gelişmeyeceğini belirtti. Her zaman sanayicinin, tüccarın yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyen Karaosmanoğlu, “Anadolu’nun ilçelerine giderken bile duble yollardan geçiliyor. Ama bizim yıllardır Sapanca yolumuz bitmedi. Demek ki biz derdimizi anlatamıyoruz. Derdimizi iş adamlarımızla birlikte anlatmalıyız ve bakanlarımız iş adamlarımıza değer veriyor. Bunların öncelikli işler olduğunu anlattığımız zaman yatırım planları ona göre yapılır” dedi.

LİMAN İÇİN SİYASİ BASKI VAR
Her zaman sanayicinin yanında olduklarını ifade eden Karaosmanoğlu kent için olmazsa olmazları anlattı. Her fabrikanın önünde bir liman olmayacağını ve bu konuda siyasi baskının da oyduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, “Lojistik liman planları ile ilgili çalışmalar Valilik tarafından hazırlanıyor. Bizim lojistik ana planımızla birleştirilerek nerede ne olacağına karar vereceğiz. Limanlarımızda olacak yüzülecek plajlarımızda olacak. Bunun için herkesin ve özellikle sanayicilerin daha anlayışlı olması gerekiyor. Liman kenti olmak denizin pislik içinde olması anlamına gelmez. Kimse pisliğini denize bırakmayacak. Derelere atık atılmayacak. Hem üreten, ticaret yapan, sanayinin başkentti olan bir kent yanında insanların sağlıklı yaşadığı bir yer olacak” dedi.

CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ YAPACAK
Nüfusun yüzde 95’inin Körfez’in çevresinde yerleştiğini ifade eden Karaosmanoğlu, “Biz insan eli ile Körfez’i yok ettik. 1999 depreminden kalan molozlar denize boşalttık. İnsafsızca körfezi yok ettik. Hepimizin temiz su, hava, toprak ve çevreye ihtiyacımız var. Lastik-İş tesislerinin olduğu yerdeki bataklığın temizlenmesi için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Karaosmanoğlu, “Oradan 10 bin kamyon çamur çıktık. Temizleme işini belediye binasının oraya kadar yapacağız ve aradaki dereye köprü yapacağız. 29 Ekim’de o alanda Cumhuriyet yürüyüşü yapacağız ve herkes Cumhuriyet yürüyüşünün nasıl olduğunu görsün” dedi.

TALEBE GÖRE UÇUŞ OLACAK
Cengiz Topel’de sanayi ve ticaret odasının desteği ile talep edilen yerlerde istek yüzde 65’in üzerine çıktığında uçuşların başlayacağını belirten Karaosmanoğlu, “Ankara’da bu konuda kesin kararlar aldık. Her gün olmasa da talep olan illere uçuşlar düzenlenecek. Başbakan bu konuda bize söz verdi. 1 Eylül’den itibaren Ankara’ya uçuşlar başlayacak” dedi. Bazı fabrikalarda yaz aylarında kötü kukuların geldiğini belirten Karaosmanoğlu, “Her gün insanlar şikayette bulunuyor. İş adamlarımız bu konuda hassas davranmalı” dedi.