Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Meclis Toplantısının konuğu, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün oldu. Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.
Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız
Meclis Toplantısına katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün toplantıda, Türkiye’de Savunma Sanayii’nin tarihsel gelişimi, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın faaliyetleri, Türk savunma sanayisinin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar, örnek projeler, ihracat rakamları, Kocaeli’nin savunma sanayiine katkıları ile ilgili sunumunda önemli bilgilendirmelerde bulundu. Görgün şunları söyledi: “Savunma Sanayi araçlarımız hava, kara ve deniz platformlarında bulunmakta ve gelişimleri devam etmektedir. Savunma sanayinde üretilen her şeyin kilogram değeri çok önemli. Silahlı ihanın kilogram değeri 10 bin dolar, arayıcı başlık 12 bin dolar, foton dedektör kilogramı 50 bin dolar. Üretilen ürünlerin kilogram değerleri de oldukça önem arz ediyor.
Türkiye’de savunma sanayiinde 2 bin 400 firma ve 100 bine yaklaşan bir çalışan var. Yürütülen proje hacmi 100 milyar doların üzerinde. Aktif olarak yürüttüğümüz proje sayısı ise bin rakamından fazla durumda. Savunma sanayii her yıl yüzde 20 oranında büyüyor. Geçen senenin ihracatını bu yıl onuncu ayın sonunda yakaladık. 2023 yılında 5 buçuk milyar dolar üzerinde ihracat yaptık. 2024 yılında hedefimiz 6 buçuk milyar doların üzerine çıkmak. Her bölgede bulunan ülkelere özel stratejilerimiz var. 5 kıta, 185 farklı ülkeye 230 eşit ürün ihracat yapıyoruz. Dünyada insansız hava aracının pazarının yüzde 65’i Türkiye’de. Bu da dünya üzerinde açık ara en iyisi olduğumuzu gösteriyor.
Kocaeli de savunma sanayii alanında 208 firma aktif rol alıyor. Bu firmaların savunma sanayi payına kattıkları değer ile 260 milyon doların üzerinde. Ben bu rakamların bu etkinlikler sayesinde daha da artacağına inanıyorum. Kocaeli’deki firmalar Anadolu’nun her yerinde olduğu gibi fırsatları ve altyapıları en verimli şekilde değerlendirmek üzere gayret gösteriyor. Bu firmaların hepsine savunma sanayiilerine katkıları için ayrıca teşekkür ediyorum.”