Kocaeli Sanayi Odası,2021 yılının ikinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetimi Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdi
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 2021 yılının ikinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde, Zoom çevirimiçi uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştirilen toplantının konuk konuşmacısı İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetimi Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu oldu. Meslek komitesi üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıda Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘Yeni Dünya Düzeninde Dalgaları/Trendleri Yönetmek: Küresel İklim Değişikliği etkileri’ başlığından önemli bir sunum gerçekleştirdi.
ÜYELERE YÖNELİK SEMİNERLER
KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın açılış konuşmasını Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul gerçekleştirdi. Tuğrul, katılımlarından ötürü komite üyelerine ve toplantıyı takip eden tüm konuklara teşekkür ederek söze başladı. Tuğrul ardından son zamanların gündemi olan iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin KSO olarak yapacakları çalışmalardan kısaca bahsetti. Tuğrul, dünyanın içine girdiği yeni düzende yeşil dönüşüm, sınırda karbon ayarlaması, sürdürülebilirlik konularda KSO olarak üyelere yönelik seminerler ve bilgilendirme toplantıları yapacaklarını söyledi.
ÇEVRE VE İKLİM GÜNDEMİMİZİN İLK SIRALARINDA
Ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz aldı. Zeytinoğlu şunları söyledi: “Sayın Kadıoğlu öncelikle zaman ayırarak bugünkü toplantımıza katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.
İklim değişikliğinin giderek daha fazla hissedildiği dünyamızda, çevre ve iklim konuları artık gündemimizin ilk sıralarında yer alıyor. İklim değişikliğine olan etkilerin azaltılması amacı ile tüm dünya ülkeleri karbon azaltım hedefleri belirlemeye başladı. AB de ekonomisini döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde modernize ediyor. Temel hedef 2030’da sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltmak, 2050’de ise iklim nötr kıta olmayı başarmak. Türkiye’de benzer adımları atmak adına 2053 için iklim nötr olma hedefi belirledi.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN ONAYLANMASI ÜMİT VERİCİ
Bu çerçevede ülkemizin de Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’de onaylaması ve 2053 için iklim nötr olma hedefini kabul etmesi çok ümit verici gelişmelerdir. Yeşil dönüşüm, gezegenin ve insanlığın geleceğini ilgilendirdiği gibi ancak tüm paydaşların bir arada gerçekleştirebileceği bir dönüşümdür. Bu konuda sizin değerli görüşlerinizi alacağımız için bu konuya daha fazla girmek istemiyorum. Çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Ve bunların birçoğu sadece ilimize özel uygulamalardır.
ÇALIŞMALARDAN BAHSETTİ
Hava kirliliği ile ilgili çalışmalar şunlar; sürekli (online) baca gazı izleme sistemi projesi kapsamında ilimizde 37 tesise ait toplam 110 baca, Türkiye’de 600 baca izlenmekte. Bu proje ilk defa ilimizde başladı ve Türkiye’ye yayıldı. Hava kalitesi belirleme projeleri kapsamında ilimizde 13 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmakta. Hava kalitesini iyileştirme projeleri kapsamında kimyasal depolamalarda ilk defa dolum ve boşaltım işlemleri kokuyu engellemek için kapalı sistemde yapılmaya başlandı. Yine ‘Yeşil Göz Projesi’ ile şikayete konu bacaların izlenmesi için gece görüş kameraları taktırıldı.
MÜSİLAJ SORUNU
Yapılan bilimsel araştırmalar; hava kirliliğinin kış aylarında hissedilmesi sebebiyle ilimizde ısınmadan kaynaklı bir kirliliğin etkin olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, son dönemde Marmara Denizi’nde yaşadığımız müsilaj sorununun çözümünde de ilimizdeki tüm aktörler aktif rol almıştır. Marmara Denizi’ne deşarj yapılan atık suların yüzde 77’si İstanbul, yüzde 23’ü ise diğer kıyı illerden deşarj ediliyor. Burada Kocaeli’nin payı yüzde 5. Marmara Denizi’ne ilimizden toplam 89 noktadan deşarj var.”
PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU KONUŞTU
Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından konuk konuşmacı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu söz aldı. ‘Yeni Dünya Düzeninde Dalgaları/Trendleri Yönetmek: Küresel İklim Değişikliği etkileri’ ile ilgili hazırladığı sunumu slayt olarak paylaşan Prof. Dr. Kadıoğlu, “İnsanoğlu dünyanın hava katmanının kalitesini ve yüzeyini bozdu. Bu değişiklikler de karşımıza ilim değişikliği olarak çıktı. Dünya artık hasta” dedi.
TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN ÇOK ETKİLENİYOR
İklim değişikliğinin bugüne kadar doğru algılanmadığını söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “İklim değişikliğini kutuplarda yaşayan kutup ayılarının sorunu olarak görülüyordu. Şimdi anlaşıldı ki sadece kutup ayılarının problemi değil. İklim değişikli yeni bir olay değil. Dünya var olduğu sürece iklim değişti. Şu an daha hızlı değişiyor ve bir ısınma trendinin içerisindeyiz. Dünyada sıcaklık 150 bin yılda 1 derece değişiyordu ancak son araştırmalar gösterdi ki 150 yılda bir derece değişiyor. Türkiye iklim değişikliğinden çok etkileniyor” ifadelerini kullandı.
YAPILMASI GEREKEN İKİ ŞEY VAR…
Prof. Dr. Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “En yüksek sıcaklık artışları Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde meydana gelecek şekilde Türkiye’de hava sıcaklıkları en kötü iklim senaryosuna göre 2100 yılına kadar yaz aylarında 4-7 derece aralığında artacak. Sıcaklık artarken yağışlar azalıyor. Türkiye Akdeniz iklimi etkisindeydi. Yani yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlı. Ancak şu an kışları da kurak. Yağış mevsiminin kurak geçmesi en büyük sorun. Su kaynaklarımızı korumak çok önemli. İklim değişikliği ile ilgili yapılması gereken 2 şey var; sera gazı salınımını hafifletmek ve kötü etkilerden korunmanın yollarını bulmak.
AZ TÜKET, YENİDEN KULLAN VE GERİ DÖNÜŞTÜR
Sonuç olarak; sektörlerimiz yeni pazarlar ve trendler keşfetmeli. Hükümetler ise giderek azalan emisyon üst sınırını belirlemeli. İklim değişirken biz de değişmeliyiz. Ve tabii ki yapılması gereken en önemli 3 şey; az tüketmeli, yeniden kullanmalı ve geri dönüştürmeliyiz.” Prof. Dr. Kadıoğlu, komite üyelerine kendisini dinledikleri için teşekkür etti. Meclis başkanı Tuğrul ve KSO Başkanı Zeytinoğlu da Kadıoğlu’na sunumundan dolayı teşekkür etti. Komite üyeleri, merak ettikleri soruları Prof. Dr. Kadıoğlu’na yöneltti. Soruların yanıtlanmasından sonra komite üyeleri, gündeme ilişkin sorunlarını ve önerilerini paylaştı27