Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı’nın işbirliğiyle düzenlenen online seminerde oda üyeleri, yeni vergi yapılandırılması kanunu hakkında detaylı şekilde bilgilendirildi
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) koordinasyonunda, Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle vergi mükelleflerini ilgilendiren önemli bir seminer gerçekleştirildi. ‘7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ hakkındaki seminere KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Dr. Osman Eşgin ile Kocaeli Vergi Dairesi Grup Müdürü Sayın Akın Rıfat Aydoğdu katılım sağladı. KSO İş Geliştirme Uzmanı Dila Denizhan’ın moderatörlüğünde, oda üyelerine yönelik düzenlenen seminerin açılış konuşmasını KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu gerçekleştirdi.
DEVLETİN TEŞVİKLERİ…
Zeytinoğlu, “İlimizin dış ticaret hacmiyle ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile birlikte bir çalışma yaptık. Benzer bir çalışmayı vergi açısından da Vergi Dairesi Başkanlığı ile de yapmak istiyoruz. Kurumlar tarafından açıklanan resmi verilerin, firma merkezleri baz alınarak açıklandığı için ilimizin potansiyelini tam olarak yansıtmadığını düşünüyoruz. İhracat rakamları başta olmak üzere firmaların üretim yaptıkları illere yazılmasının önem arz ettiğine dikkat çekmek istiyoruz. Açıklanan resmi verilerin sağlıklı olmaması halinde devletin vereceği teşvikler ve yönlendirmelerin birebir örtüşmeyeceği endişesini de taşıyoruz. İlimizde üretim yapıp da vergilerini ise İstanbul’da veren 600’ün üzerinde firmamızın karı da ilimiz merkezli 2000 firmanın karının neredeyse iki katı. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin de burada ciddi kaybı oluşmaktadır” dedi.
VERGİDE ÜÇÜNCÜ İLİZ
Sözlerine ilimizin vergi gelirlerine katkısını aktararak devam eden Zeytinoğlu, “İlimiz 2020 yılında 90 milyar 447 milyon TL vergi ödemiştir. 70 ilin vergi geliri ise toplamda 89.8 milyar TL’dir. İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin yüzde 9,66’sını karşılayan üçüncü iliz. Tahakkuk eden vergi oranı yüzde 90,96 ile birinci sıradayız. Kişi başına ödediğimiz vergi geliri 45 bin 286 TL’dir. Türkiye ortalaması ise 9 bin 963 TL’dir. Böylece, Kocaeli devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Kocaeli’de kişi başına devletin harcaması 4 bin 907 TL’dir. Türkiye ortalaması ise 14 bin 378 TL’dir” dedi.
EŞGİN: HİZMET KALİTESİ İYİ
Vergi açısından önemli bir güce ev sahipliği yapan ilimizdeki firmaların, vergi ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmesini oda olarak çok önemsediklerini söyleyen Zeytinoğlu, bu tür bilgilendirici toplantıların üyeler için önemli bir fırsat olduğunu altını çizdi. Zeytinoğlu, “Kocaeli Sanayi Odası olarak, başka konularda da Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığınızla iş birliği halinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Son olarak, bu yeni yapılandırma kanunundan tüm firmalarımızın yararlanmak için bir an önce başvuruda bulunmalarını ve bu kanunun getirdiği avantajlardan azami seviyede yararlanmalarını diliyorum” ifadelerini kullandı. Ardından söz alan Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Dr. Osman Eşgin, Kocaeli’nin hizmet kalitesi açısından iyi bir noktada olduğunu ve daha iyi olması için çalışmalara devam edeceklerini söyledi, seminere katılım sağlayanlara teşekkür etti.
SON BAŞVURU 31 AĞUSTOS
Eşgin’in ardından Kocaeli Vergi Dairesi Grup Müdürü Akın Rıfat Aydoğdu söz alarak ‘7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’u hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Yapılandırma için son başvuru tarihinin 31 Ağustos olduğunun altını çizen Aydoğdu, “Yapılandırmadaki amacımız; vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükünün azaltılarak taksitler halinde ödenmesine imkan vermek, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasını sağlamak, vergilerin dava yoluna gidilmeksizin ödenmesini sağlamak, vergi ve matrah artırımı koşuluyla geçmiş yıllara ilişkin vergi incelemesi yapılmamasını sağlamak, işletme kayıtlarının düzeltilerek gerçek duruma uygun hale getirilmesini sağlamak ve aktife kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerin YÜFE değişimi esas alınarak yeniden değerlendirmesidir” dedi. Aydoğdu, vergi yapılandırılmasından vergi dairelerine gitmeden, online olarak başvuru yapılabileceğini hatırlattı, vergi yapılandırmasını kapsayan durumları paylaştı. Seminer, soru-cevap sonrası sona erdi.