KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyondaki düşüşü değerlendirerek “Umalım ki enflasyondaki düşüş süreklilik kazansın”

3 Ağustos 2015

TÜİK verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeksinin temmuz ayında 0,32 düşmesini, tüketici fiyatlarında ise yüzde 0.09 artış olmasını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Sanayiciler açısından üretici fiyatları daha önemli. Bu kategoride enflasyondaki düşüşün kalıcı olması ve bunun da faiz oranlarına yansıması en önemli isteğimiz. Yüksek faiz hem reel sektör için, hem de üretim için zorluk yaratıyor.” şeklinde konuştu.

Yılbaşından bu yana üretici fiyatlarındaki yıllık artışların yüzde 3’lerden hemen yüzde 7’nin altına kadar çıktığına işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, temmuz ayında gözlenen düşüşün kalıcılık taşımasının üretim maliyetleri bakımından taşıdığı öneme dikkat çekerek “Enflasyonla faiz oranları arasında doğrudan bir ilişki var. Enflasyondaki yükseliş eğilimi yılın 7 aylık döneminde faiz oranları bakımından da sanayicilere olumsuz yansıdı.” şeklinde konuştu.

Yıllık bazda tüketici fiyatlarının üretici fiyatlarından daha yüksek bir seyir izlemesine karşın 2015’in 7 aylık döneminde üretici fiyatları seviyesinin 5.15, tüketici fiyatları seviyesinin ise yüzde 4.85 olduğunu vurgulayan Ayhan Zeytinoğlu üretici piyasasındaki fiyat artışlarının önümüzdeki süreçte tüketici piyasalarına da yansıyacağına dikkat çekti.

Yurt içi üretici fiyat endeksinin temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,32 düşmesi sonucunda üretici fiyatlarında 7 aylık artışın yüzde 5,15 olduğunu,  buna karşın 2014 temmuz ayına göre yıllık enflasyonun yüzde 5,62 olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, 7 aylık enflasyonun yıllık enflasyonla neredeyse aynı düzeyde olmasını 2015’in ilk yarısındaki kur artışlarına bağladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen kur etkisi nedeniyle enflasyonun sürekli ve kalıcı bir düşüş trendi göstermediğine dikkat çeken Zeytinoğlu; “Nitekim on iki aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon yüzde 6.43 olarak yüksekliğini korumayı sürdürüyor.” şeklinde konuştu.

Temmuz ayında en yüksek aylık düşüşün yüzde 5.37 ile rafine petrol ürünleri ve yüzde 6.56 ile ham petrol ve doğalgazda olduğunu hatırlatan Başkan Zeytinoğlu metal cevherleri fiyatlarında da yüzde 3.07 düşüş olduğuna dikkat çekerek bu fiyat hareketlerinin sanayicilerin maliyetlerini düşürebileceğini, buna karşın fiyat hareketlerinin öngörülebilir olması ve süreklilik taşıması gerektiğini  söyledi.

Nitekim ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti. Ara malların fiyatları da düşüş eğiliminde olurken, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları fiyatları ile sermaye mallarının fiyatları artış eğilimini sürdürdü.