KSO'nun Demiryolu Bağlantıları Konusundaki Talepleri Değerlendirildi

29 Kasım 2017

KSO tarafından yaygın demiryolu ağlarının ülkemizin ekonomik gelişimine büyük katkı vereceği inancı ile bu kapsamda birçok çalışma yapıldı. Limanlara ve OSB’lere demiryolu bağlantılarının yapılması ile ilgili Başbakanlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve diğer Bakanlıklar nezdinde birçok kez girişimde bulunuldu. Bu konuda üyelerinden gelen görüş ve talepler, ilgili toplantılarda KSO tarafından dile getirildi. Ayrıca bu konuda hazırlanan görüş dosyaları ilgili mercilere iletildi.

Söz konusu girişimler neticesinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanının talimatları ile 27 Kasım tarihinde TCDD 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Kocaeli’de bulunan limanların yöneticileri ve KSO yetkililerinin katılımı ile bir istişare toplantısı yapıldı. Toplantıda limanların demiryolu bağlantı talepleri ve bu konudaki öneri ve görüşleri alındı.

1. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz’ın sunum yaptığı toplantıda bugüne kadar alınan bağlantı talepleri ve bu talepler doğrultusunda TCDD’nin yaptığı çalışmalar üzerinde duruldu. Kocaeli’de yapılması planlanan yeni demiryolu hatları ve bağlantıları ile ilgili bilgi verildi. Bundan sonraki süreçte konuyla ilgili firmalar ile birebir görüşme yapılarak kapasite tespiti yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Bölgede bulunan limanların ve OSB’lerin demiryolu ile bağlantısının yapılmasıyla, Anadolu’da istenen sanayileşme süreci hızlanacak ve sanayiye verilen en büyük teşvik olacaktır.

Ülkemizdeki 284 adet OSB’nin sadece 10 tanesinde demiryolu bağlantısı bulunmaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti olan Kocaeli’de ise 13 aktif organize sanayi bölgesinin hiçbirinin demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır. OSB ve limanların demiryolu bağlantılarının sağlanması, limanlardan kaynaklı yük trafiği nedeniyle kara yollarında meydana gelen ciddi tıkanmalara ve personel taşımacılığına çözüm olacaktır. Demiryolu yük taşımacılığının yüzde 55’inin iltisak hatlarla yapıldığı göz önüne alınırsa, ülkemizde henüz çok yetersiz olan bu hatların artması ile demiryolu ile yük taşımacılığı büyük ivme kazanacaktır.