KSO’nun Kasım Ayı Meclis Toplantısının konuğu Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili Himmet Karadağ Oldu

15 Kasım 2017

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleşti.Toplantı öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşu yapıldı. KSO Meclisinin bu ay ki konuğu Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ oldu.  Mecliste ayrıca Kuzey Osetya Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Pavel IGNATYEV ülke ekonomisini içeren bir sunum yaptı.

KSO Meclisinde  konuşan  Başkan Zeytinoğlu, “Ekim ayında ihracat 13,9 milyar dolar, ithalat ise 21,3 milyar dolar oldu. İthalattaki artış ivmesi ekonomideki canlılığı işaret etmekle beraber cari açığımızı büyütüyor. Eylül ayında yıllık cari açığımız 39,3 milyar dolara yükseldi. Ekim ayında da yükselişin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Kocaeli ihracatının 13 aydır bir önceki yıla göre kesintisiz artış gerçekleştirdiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Ekim ayında ihracat  2 milyar dolar, ithalat 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. En yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdik. Bu artışta otomotiv ihracatının önemli katkısı var. Otomotiv ihracatının payı geçen yıl ekimde yüzde 46 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 49’a çıktı.” dedi.

2008 yılından bu yana en yüksek enflasyonu gördük diyen Zeytinoğlu, “Ekim ayı enflasyonunu yukarı çeken en büyük etken dolardaki ve petrol fiyatlarındaki artış. Dolayısıyla bu bir maliyet enflasyonu. Maalesef ithalata bağımlılığımız, kurun her yükselişinde firmaların bu maliyeti yansıtması, enflasyon olarak bize dönüyor. Biliyorsunuz dolar geçtiğimiz haftalarda 3,90’ı gördü ve Merkez Bankası devreye girerek döviz likiditesini artırma ve TL likiditesini azaltma kararı aldı. Bunun arkasından, konjonktürel gelişmelere göre Merkez Bankası elindeki diğer argümanları kullanabilir. Umarız faiz argümanını kullanmaz. Zira faizler çok yüksek ve yatırım yapmaya engel.” dedi.

Zeytinoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Eylül ayı sanayi üretimi yıllık yüzde 10,4 arttı. Bu büyüme baz etkisinden kaynaklanıyor. Ama yine de memnuniyet vericidir. Böylece üçüncü çeyrek verileri tamamlandı. GSYH’da yüzde 10 civarında rekor bir büyüme bekliyoruz.”

Kocaeli’deki Ar-Ge merkezli firma sayısının 76’ya ulaştığını söyleyen Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde bu sayı 693. İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız.” dedi. 

Türkiye’nin en büyük 500 firmasının 80’inin Kocaeli’de faaliyet gösterdiğini belirten Zeytinoğlu, “Bu firmaların 26’sı Odamız meclis ve meslek komitelerinde temsil ediliyor. Yani güçlü bir meclise sahibiz. Eylül sonu itibariyle borsada işlem gören firma sayısı 404. 80 büyük firmamızın da 23’ü borsada işlem görüyor. Tüm üyelerimizi dikkate aldığımızda bu sayı ancak 35’e yükseliyor. Türkiye’nin 500 büyük işletmesinin ise sadece 80’i halka arz edilmiş görünüyor. 2017’nin ilk on ayında BİST 100’ün endeks değeri yüzde 41 artış gösterirken, BİST Kocaeli Endeksinde yüzde 79 oranında artış yaşandığını görüyoruz. Bu da bize İlimizde halka açık olan firmaların bulunduğu endeksin değer artışının  BİST100’deki artışın neredeyse iki katı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Borsada işlem gören firmalarımızın halka açıklık oranlarının ortalama yüzde 40 seviyesinde olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Düşük halka açıklık oranı sığ ve dolayısıyla yeterince likit olmayan bir piyasaya neden oluyor. Borsaya güveni azaltıyor. Gelişmiş ekonomilerin borsalarında bu oran yüzde 86,5 civarında. Ülkemizde de piyasaların istenilen derinliğe kavuşması için halka arz sayılarının artması ve şirketlerin halka açıklık oranlarının yükselmesi büyük önem taşıyor. Bu bakımdan reel sektör olarak bankalara ve kredi mekanizmasına aşırı bağımlı yapıdan bir nebze kurtulmayı ve sermaye piyasası imkanlarından daha aktif yararlanmayı başarmalıyız.” dedi.

4. Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nı (SANTEK 2017) hakkında konuşan Zeytinoğlu, “Bu sene ziyaretçi ve katılımcı firma sayısı bakımından en büyüğünü gerçekleştirdik. 3 holde gerçekleşen fuarda  300 firma stant açtı. 4 gün boyunca fuarı  30 bin 428 kişi ziyaret etti. Fuar boyunca ile eş zamanlı gerçekleştirilen Savunma Sanayi Tedarikçi görüşmelerinde; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN ve ROKETSAN’ın yanı sıra bu yıl, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, HAVELSAN, TEI, TAI-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, İşbir Elektrik ve Saha-İstanbul Derneği de yer aldı. 860 görüşme gerçekleşti. Geçen yıl  430 görüşme yapılmıştı. Yine fuarla eş zamanlı yapılan Match4Industry etkinliğimizde 15 farklı ülkeden 100’ü aşkın yabancı firma temsilcisi ve Türk firmalar da dahil toplam 250 firma ile 702 ikili görüşme gerçekleştirildi.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

Ardından Osetya Bölgesi Ekonomi Bakan Yardımcısı Roin Kozaev, Osetya Cumhuriyeti hakkında sunum gerçekleştirerek, ülke ekonomisi ve Türkiye ile ticaretleri hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet KARADAĞ:

Kocaeli Sanayi Odası Kasım Ayı Meclisinin konuk konuşmacısı Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Kocaeli’nin ülke ekonomisi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi. Makro göstergelerde oldukça pozitif bir dönemde olunduğunu belirten Karadağ, büyüme rakamlarının ikinci çeyrekte göreceli olarak dünya ortalamalarına göre yüksek gerçekleştiğini kaydetti. Karadağ, “Son makro göstergelerde oldukça pozitif bir dönemdeyiz. Büyüme rakamlarımız ikinci çeyrekte dünya ortalamalarında. Üçüncü çeyrekte yine iki haneli bir büyüme rakamı bekliyoruz. İşsizlikte pozitif gelişme gördük. Tabii ki mikro tarafı da eklemek lazım, mikro tarafta da 3’üncü çeyrek mali tabloları açıklandı. Üçüncü çeyrek mali tablolarında beklentilerimizin çok üzerinde kar rakamları gördük ve o da bizi memnun etti. Olumlu gelişmeler var. Tabii ki bu sorunsuzluk anlamına gelmiyor, sorunları çözmek anlamında da bir sürü sıkıntımız var. Bulunduğumuz coğrafya, problemli bir coğrafya. Fakat problemleri olduğu kadar nimetleri de çok olan bir coğrafya. İstanbul hep ticaret ve sanatın, finansın merkezi olmuş. Biz bu dönemde biraz zayıf kaldık, önümüzdeki dönemde yine canlanan bu İpekyolu havzasıyla beraber tekrar dünyada en popüler ticaret, sanayi ve finans merkezlerinden biri olacak. Tabii ki bu çerçevede buna doğru yaklaştıkça sıkıntıları da göğüslememiz gerekiyor.” dedi.

Türkiye ekonomisine yabancı ilgisinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Karadağ, “Yurt dışı sermaye daha fazla yazılı dökümanlara, mali tablolara bakıyor. Halen Türkiye yatırım yapılabilir seyrini koruyor.” dedi.

Karadağ daha büyük ölçekli firmaların borsa ve sermaye piyasalarına gelmelerinin önünü açtıklarını belirterek, borsanın avantajlarını anlattı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ,sunumunun sonrası kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.