KSO’nun Mayıs Meclisi konuğu T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi oldu

13 Mayıs 2016

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı konuk konuşmacı T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya, AKP Kocaeli Milletvekilleri Zeki Aygün ve Cemil Yaman, Bakanlık Müsteşarı Cenap Aşçı, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Haluk Görgün, Gümrükler Genel müdürü Mustafa Gümüş ve çok sayıda sanayici katıldı. Toplantının başlangıcında KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, 8 şehidimizi vurgulayarak tüm şehitlerimiz için meclis üyelerini saygı duruşuna davet etti.

Saygı duruşu sonrası söz alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da sözlerine, terörü şiddetle kınayarak ve şehitlere rahmet dileyerek başladı. Ekonomik verilerin paylaşımıyla devam eden Zeytinoğlu, “Mart ayında bütçemiz 6,6 Milyar TL açık verdi. Mart ayındaki açığın nedeni cari transferlerde yaşanan yüzde 51 oranındaki artıştır. İhracat rakamlarında da sürekli bir artış yakalayamıyoruz. İhracatın katma değerini artırmalıyız ve bunun için bugünden başlayacaksak, eğitime yatırım yapmalıyız. Ülkelerle olan ticaretimize baktığımızda ise Avrupa ile ihracatımız yüzde 6 canlandı. İran ambargosunun kalkmasıyla mart ayında yüzde 56 artış sağlandı. Dış ticaret açığı 2013 yılından beri geriliyor. Cari açıkta da bunun yansımasını görüyoruz. Yıllık cari açıktaki gerilmenin 29,5 milyar dolar ile artık dip yaptığını düşünüyoruz. Yılın ortalarına doğru, yetersiz turizm gelirlerinden dolayı tekrar yükselebilir. İlimizde ise ihracat 1,3 milyar dolar ile 2011 yılından bu yana en düşük Nisan ayı ihracatını gerçekleştirdik. Yılın başından itibaren ihracatımız artış eğilimindeydi. Umarız ihracat artışımız süreklilik kazanır.” dedi.

Konuşmasında enflasyon ve kapasitelere değinen Zeytinoğlu, “Nisan ayında enflasyon 3 yıl aradan sonra yüzde 7’nin altına inerek yüzde 6,6 rakamına ulaştı. Tüm bunları değerlendirdiğimizde faizlerde indirim gelebilir. İlimiz sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı son 10 aydır ortalama yüzde 70,5 düzeyindeydi. İlimizde kapasitelerin Nisan ayında artışa geçtiğini memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısına katıldığını ve son dönemde AB ile ilişkilerde hareketlenme yaşandığını vurgulayan Zeytinoğlu, “AB ile ilişkilerimizdeki hareketlenme büyük ölçüde mülteci anlaşması ve vize serbestliği ekseninde gerçekleşiyor. Vize serbestliği sürecinde kısa zamanda çok yol kat ettik. 72 kriterin 67’sini yerine getirdik. Tamamlanmayan 5 kriter arasında yer alan yolsuzlukla mücadele ve terör tanımının daraltılması konuları süreci tıkayabilir. Ancak bu Avrupa hayalinin, rafa kalktığı anlamına gelmiyor. Ülkemizin yerine getirmeyeceği bir kriter olduğunu düşünmüyorum ancak AB terörle mücadele konusundaki hassasiyetimizi dikkate almalıdır. Her durumda Türkiye’nin Avrupa Komisyonu ile çalışarak kalan kriterleri tamamlamayı hedeflemesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu sözlerine son verirken, TOBB Genel Kuruluna 11 delege üyesi ile birlikte katıldıklarını belirterek, “TOBB Başkanı Rifat Bey’in konuşmasından bazı başlıkları aktaracağım. Türkiye’nin zenginleşmesi için girişimcilikten başka çıkar yolu olmadığını, Yatırım Teşvik sisteminin günümüz şartlarına göre yenilenmesi gerektiğini, Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini, Biyo, nano ve bilgi-işlem teknolojilerinin çok önemli olduğunu, ihracat kapasitesinin artırılması için KOBİ’lere daha çok ihracat yapmayı öğretmek gerektiğini vurguladı.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeyinoğlu’nun tam konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.)

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısının ikinci bölümü TC.Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin katılımı ile başladı. Programda KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin hem sanayi hem de liman kenti olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin gelirine kişi başı toplanan vergi ile her ilin 5 katından fazlasını veriyoruz. Alt yapılar noktasında sizin desteğinizi bekliyoruz. Bölgedeki bakanlık yetkilileri ile iyi ilişkilerimiz var. Ancak yasal sıkıntılar var. Sıvı yük limanları ve bunların bağlı olduğu gümrüklerle ilgili sorunlarımız var. 7-8 limandan bu sıvı girişler yapılıyor. Sıvı girişlerinde pay alınıyor. Dünyada alınmayan bu teminata anlam veremiyoruz. En azından payın az alınmasını istiyoruz” dedi.

Sanayicinin ülke açısından önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkçi, “Bir yandan terörle mücadele ederken, bir yandan da ülkemizi kalkındıramaya çalışıyoruz. Bugün de şehitlerimiz var. Hepsine rahmet diliyoruz. Türkiye birlik ve beraberlik içinde bu terörden kurtulacaktır. Terör sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunudur.

Kocaeli’nin ülkeye ve ekonomiye kattığı değerler gerçekten takdir edilecek noktadır. Bu kentteki sanayi ve ticaretteki gelişmişlik ülkenin aynasıdır. Bizler, sizin karşılaştığınız sorunları gidermek için bu görevlere geliyoruz. Birçok zorluk yaşayıp üretip, pazarlayıp ülkeye katkı sağlamak kolay bir iş değil. Sizlerin önünü kesmek yerine, sizin rekabet gücünüzü artırmak ve dünyaya açılmanız için sizlerin önünü açmamız gerekiyor. Başkanımızın ifade ettiği sorunlara çalışacağız ve çözüm için çaba göstereceğiz.” dedi.

Etki analizlerinin iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Tüfenkçi, “Ülkemizde etki analizinin iyi yapılmaması sorunu var. Bu yüzden biz yaptığımız çalışmalarda etki analizini gerçekleştirerek çalışmamızın kimi ne derece etkilediğini görebilmeliyiz. Şu anda iyi bir çalışmamız var. Yeni ihracat teşviklerimiz olacak. Bunlar, önümüzdeki haftalarda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Sizlerin yeni pazarlarda karşılaştığınız sorunları, çözümünü ve yeni teşvikleri göreceksiniz. Amacımız Türkiye’yi, sizleri ve ekonomiyi büyütmektir. Bunun için yapısal reformları ortaya koyuyoruz ve devam edeceğiz.”

Kocaeli’de lojistik ticaret merkezleri kurmayı hedeflediklerini belirten Tüfenkçi, “Kocaeli önemli bir üs. Kocaeli için lojistik ticaret merkezleri oluşturma arzumuz var. Lojistiği sadece taşıma ve depolama aracı olarak görmüyoruz. Ticaret yapılsın, başka ülkelere rahatlıkla mal götürülebilsin. Kocaeli’nin bu noktada uygun bir il olduğunu düşünüyoruz.” dedi.