KSO’nun Meclis Toplantısının Konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Oldu

25 Nisan 2019

Kocaeli Sanayi Odası’nın Nisan ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Meclisi’nin konuk konuşmacısı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın oldu.

Meclis toplantısında ilk sözü alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “31 Mart’ta Mahalli İdareler Genel Seçimlerini tamamladık. Seçim sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Artık; ekonomiye odaklanarak, üretim, ihracat ve yabancı sermaye girişinin artması yönünde güçlü adımların atılmasını bekliyoruz.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan “Yapısal Dönüşüm Adımları”na değinen Zeytinoğlu, “Reform paketinin bizi ilgilendiren kısımlarına bakacak olursak öncelikle belirtmek gerekir ki Kıdem Tazminatı Fonu ile, sanayiciler olarak işsizliğin bu kadar arttığı ortamda işveren üzerine ilave yük getirmesini istemiyoruz. İşveren yeni maliyetlerle karşı karşıya kalmamalı. Üstelik sanayicinin artan maliyetlerinin işsizliği artırma tehlikesi var.” dedi. Zeytinoğlu, “Şu anda iç piyasaya çalışan sanayicilerde ciddi sıkıntılar var. Bankalardan kredilerini yenileyemiyorlar, vadelerini değiştiremiyorlar. Maalesef birçok sanayici faktoring şirketleri veya türevlerine gitmek durumunda kalıyor. Bankalara verilen 28 milyar ne kadar yeterli olur bilemiyorum. Ama ilk etapta çok değerli olduğunu düşünüyorum.” dedi. “Tarımda katma değerli ürünlere geçme yönünde politikalarımızın olması gerektiğini düşünüyorum.” diyen Zeytinoğlu, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre; ülkemizde 7 tonla başlayan kivi üretimi, 2016 yılında 44 bin tonu geçti. Tarım konusunda bu tip değişimlere ihtiyacımız var.” dedi.

Yabancı sermaye girişinin önemine değinen Zeytinoğlu, “Fiilen bize dokunan diğer desteklerin dışında, en önemli gördüğüm “Yargı Reformu Strateji Belgesi” diyebilirim. Dengelenme sürecinde AB çıpasıyla ilerlenmesini önemli buluyoruz. Dünyada bütün ülkeler yabancı sermaye çekmeye çalışıyor. Biliyorsunuz 2004-2005 yılında, hükümetimiz yaptığı reformlarla, yatırım iklimini çok olumlu hale getirebilmişti. Biz hızlı davranıp bilhassa Avrupa Birliği’nden yatırımları çekebilirsek, tekrar 2004-2005’lerde alıştığımız büyüme ivmelerini yakalayabiliriz diye düşünüyorum.” dedi.

İstihdam bazlı eğitim planlamasına yönelik değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Katma değeri yüksek ürünler satmak hepimizin amacı, ama çok daha temel sorunlarımıza inmemiz lazım. Sanayide biliyorsunuz çok ciddi istihdam sıkıntısı var. Bir tarafta çok ciddi iş arayan bir ekip var. Öbür tarafta iş açığı var. Biliyorsunuz Meslek Liseleri konusunda TOBB ve MEB arasında anlaşma imzalandı. Katma değerli ürünlere bu insanların yetişmesiyle de ulaşabileceğimizi bilmemiz lazım. Bunların meyve vermesini orta vadede göreceğiz.” dedi.

Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirme devam ederek, “Mart ayında ihracatımız 15.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki ayın yaklaşık 2 milyar dolar üzerinde. Aylık bazda 15 milyar dolar ve üzeri seviyelerin sürdürülebilir olması önemli. Mart ayında ithalatımız ise 17.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatımızdaki gerileme dolayısıyla dış ticaret açığımız yüzde 63.6 geriledi. Bunun cari açığa olumlu yansıdığını görüyoruz. Şubat ayınca cari açık 17 milyar dolara geriledi. Bir sonraki ay 15 milyar dolar altına gerileyebileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Mart ayında ilimizden 2.7 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en yüksek değer. Mart ayında Türkiye ihracatına yüzde 17.2 katkı sağladık. “ dedi.

Mart ayında ÜFE’nin yıllık yüzde 29.64, TÜFE’nin yıllık yüzde 19.71 olarak gerçekleşmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Enflasyonun mart ayında gerileyeceğini bekliyorduk. Fakat kurdaki hareketlilik bu düşüşe fırsat vermedi.” dedi.  

Mart ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirme yapan Zeytinoğlu, “Bütçe maalesef mart ayında 24 milyar TL açık verdi. İlk üç aydaki açığımız 2018’in tamamının yarısı kadar oldu. Sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

İşsizlik oranının ocakta ayında yüzde 14.7’ye yükselmesine ilişkin değerlendirme yapan Zeytinoğlu, “İşsizlik, on yılın en yüksek işsizlik oranına ulaştı. İşsizlikteki bu artışı tahmin ediyorduk. Maalesef bir iki ay daha işsizlik oranında benzer artışlar görebiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, mart ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.

(Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)

BAŞKAN BÜYÜKAKIN,”  KENTİN VİZYONUNU DEĞİŞTİRMEK GEREKLİ”

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Nisan ayı meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kentleşme ve gelişen teknoloji üzerine konuştu. Kentin vizyonunu değiştirmek gerektiğini anlatan Büyükakın, Kocaeli’nin var olan potansiyelini çok ince detaylarla birlikte ortaya koydu. Sanayicilerden ortak akıl ile kentin yönetilmesi için katkı verilmesini isteyen Büyükakın, aynı zamanda ihracatın gelişmesi için sanayicinin taleplerine her zaman destek vermeye hazır olduğunun altını çizdi.

Şehirlerde yapılacak olan çalışmaların tüm kurum ve şehrin bileşenleri ile tartışılması gerektiğini söyleyen Büyükakın, “Şehrin geleceği ile ilgili aldığınız kararlar sadece sizin kararlarınız olmamalı. Sadece en iyi siz bilirsiniz diye bir şey yok. Şehre olan algınızı değiştirin. Şehrin geleceğini tüm paydaşlarla paylaşıp, ortak akıl ile karar almak gerekiyor. Sanayicinin rekabet gücü belediye başkanını derdi olmalı. Olmazsa orada sıkıntı vardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı gibi başka ülkelerde pazarlar aranıyorsa bizde küçük bir örneğini ortaya koyabiliriz. Şehrin ihracatını artırabiliriz. Sizlerin bu tür ihtiyaçlarınız ile ilgili işim olmasa bile derdim olacaktır. Şehrin sanayicilerinin ihracat pazarlarını genişletmesi ve rekabet güçlerinizi artırmanız için elimden geleni yapacağım. Bu süreçte üniversite, kent ve sanayici işbirliğinin gelişmesi için elimden geleni yapacağım.

SANAYİ VE TİCARET KENTİN YÜZDE 1,5’İ

Bu şehrin master planları yapılarak kararların alınması gerekiyor. Lojistik ve ulaşım master planları yapıldı. Ana plan kararlarından şehrin geleceğine dair şeyler söylemek gerekiyor. Bu şehrin sanayi ve ticaret master planının yapılması gerekiyor. Bu şehirde muhteşem bir turizm potansiyeli var. 3 denize kıyımız var. Bilgi ve teknoloji yoğun sektörlere doğru yönelmemiz gerekiyor. Spor, kültür ve sanat ile ilgili eylem planlarını hazırlamalıyız. Sadece yüzde 1,5’uğunda sanayi ve ticaret varsa kenti bu kadar sıkıştırmamak, dağıtmak gerekiyor.

Ulaşım Master planında toplam yolculuk 2 milyon, muhafazakar tahmin 2030’da 2 katı olacağını, dehşet senaryosuna göre ise 8 milyon. Bizim toplu taşımayı yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Şehrin trafik yükünü yeniden yapılandırmak için. Toplam yolculuğun içinde toplu taşıma payını yüzde 16’ya çıkartmak istiyoruz. Raylı sistemi ise yüzde 7’den yüzde 14’e çıkartmak istiyoruz. Günde 200 bin kamyon trafikte dolaşıyor. Bunların yüzde 65’nini yolculuğu Kocaeli’de bitiyor. Lojistiği yönetmek kenttin geleceğini yönetmek açısından vazgeçilmez bir nokta.

Lojistik köy yapma planımız var. Dış ticaret, elleçleme yaptığımız miktar ortada. Türkiye’nin 2030 yılına kadar bölgenin güç merkezlerinden biri olacak. Türkiye’nin daha çok büyümesi için dış ticaret payının yükselmesi gerekiyor. Bunun için limanlarımızın elleçleme kapasitesine çıkartmak gerekiyor. Ama dolgu alanlarını çoğaltmak şehre yapılan en büyük ihanet olur. Ekosisteme zarar verilir.

Yüksek hızlı tren nedeniyle demir hattını lojistik ihtisas hattı olarak kullanmamız gerekiyor. Kalan kısmın ise banliyö hattı olarak düşünmek gerekiyor. Lojistik alanı 100 hektarlık bir alanda kurulacaktır. Geleceğe dair planlamasında en önemli kara lojistik karardır. Eğer bu kararı almazsak gelecekte kentte adım atamayız.

SPORA DESTEK VERİN

Bu şehir bir marka olarak yönetilecekse marka unsuru olacak konularda dert edinmek gerekiyor. Bu aynı zamanda sizin de derdiniz olmalı. Bu kenttin voleybol, basketbol takımları vardı. Bizim bu şehrin sporla tanıtılmasını sağlamamız gerekiyor. Sanayici ve iş adamları olarak buna ayrıca eğilmemiz gerekiyor. Küçük bütçelerle bunu yönetebiliriz. 50 milyon bütçe yaratarak yapabiliriz. Bunun kentte yaratacağı marka değeri paha biçilemez. Kocaelispor süper lige çıksa, şampiyonlar liginde oynasa, bu kentte şampiyonlar ligi maçları yapıldı. Bundan kentin sanayicisi yararlanmayacak mı? Bu kent turizmde ilk 5’e girebilir. Sanayiciler olarak bu alanlara bakmanız gerekiyor. Bu kent 2 tane daha vakıf üniversitesi kaldırabilir. Bu şehirde iki üniversite var. 2 tane daha yapılabilir. Bunu hemen yapın demiyorum. Ama kafanızda olsun. Kocaeli’deki iş adamlarının neden böyle hayalleri yok. Sizlerin bunu yapacağınıza inanıyorum.

Fonksiyonel bir akılla değil, matriks bir akılla yönetmek gerekiyor. Sanayicisinden esnafına kadar ortak bir akıl ile bakmak lazım. Başka alanlara kafamızı yormamız gerekiyor. Şehri bir turizm şehri, yelken, kürek ve su sporları yapılan bir şehir olarak vizyonunu değiştirmek gerekiyor. Kocaeli kirli, kanser yapan bir kent değil. Burada sanayi yüzde 1,5. Beyaz yakalıları bu kentte getirmek istiyorsanız kenttin formatını değiştirmek gerekiyor. Bu şehir çok daha güzel bir şehir olacaktır. Sizlerden destek istiyorum. Sizin daha iyiyi başarmanız için hep arkanızda olacağım” dedi.