Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Aralık Ayı Meclis Toplantısı 14 maddelik gündemle KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un Başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısı İstanbul-Beşiktaş’ta, Kayseri’de terör şehitleri ve suikast sonucu öldürülen Rusya Büyükelçisi Karlov anısına saygı duruşu yapılarak başladı. Toplantıda KSO Başkan Vekili Çınar Ulusoy, KSO’nun 2017 Yılı Gelir Bütçe önerisini açıkladı. 2016 yılı bütçesi baz alınarak 2017 yılı bütçesini açıklanırken toplam bütçe 12 Milyon 40 Bin TL olarak belirlendi. KSO’nun 2016 bütçesi 9 milyon 700 bin TL idi. Meclis üyelerinin onayına sunulan bütçe önerisi oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “10 Aralık ve 17 Aralık Cumartesi günü İstanbul Beşiktaş’ta ve Kayseri’de gerçekleştirilen terör saldırıları sonrası hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Terörü nefretle kınıyorum. Ayrıca Pazartesi günü, silahlı terör saldırısında hayatını kaybeden Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un ailesine ve Rusya halkına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Alçak saldırıyı kınıyorum” dedi.
Konuşmasına daha sonra ekonomik değerlendirmelerle devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Kasım ayı ihracatı 12,9 milyar dolar ile geçen yıla göre yüzde 10 arttı. İthalat ise 16,9 milyar dolar ile geçen yıla göre yüzde 6 arttı. Orta Vadeli Hedefi gerçekleştirebilmek için aralık ayında 13,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmemiz gerekiyor. Programdan hedeflerin yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. İlimiz verilerine baktığımızda; İhracat 1,6 milyar dolar, ithalat 3,9 milyar dolar. En yüksek kasım ayı ihracatını gerçekleştirmişiz.” dedi.
Zeytinoğlu TL’nin değer kaybetmesinin endişe verici olduğunu söyleyerek, Biliyorsunuz ülkemiz; İhracatının yüzde 46’sını Euro ile yapıyor. İthalatının yüzde 61,7’sini dolar ile yapıyor. Tabi kısa dönemdeki bu hızlı sıçramalar sanayici ve ihracatçının öngörülerini zorluyor. Bu yüzden son aydaki TL’deki hızlı değer kaybından endişe duyuyoruz. Bunun birçok olumsuz sonuçları var. Birincisi Merkez Bankası’nın hesaplarına göre yüzde 10’luk kur artışı enflasyonu arttırıcı etki yapıyor. Kasım ayı enflasyonunda (TÜFE’de) henüz bu etkiyi görmedik, ama ileriki aylarda göreceğiz. İkincisi, döviz kurunun artışı durmaz ise MB faiz oranlarını daha da yükseltmek zorunda kalacak. Üçüncüsü ise yatırım ortamı kur artışından olumsuz etkileniyor. Yatırımlar duruyor. Bu da istediğimiz bir şey değil. Ekonominin yatırımlar ve üretim artışı ile büyümesini istiyoruz.” dedi.
Dövizdeki artışın enflasyona yansımadığını belirten Zeytinoğlu, “İç talepteki gerileme nedeniyle, döviz kurlarındaki artış enflasyona yansımadı. Ancak ÜFE aylık 1,1 puan artarak yüzde 6,41 ile bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Aralık ve Ocak ayında, ÜFE’deki artışlar TÜFE’yi de artıracaktır. Yılın sonunda enflasyon Orta Vadeli Programdaki yüzde 7,5’luk hedefin biraz üzerine çıkabilir. Sanayi üretim Endeksi Ekim ayında yüzde 2 artarak toparlanma eğilimine girdi. Geçen ay gerek ülkemizde gerekse çevremizde yaşanan gelişmelerin etkisiyle üretimde ciddi bir düşüş olmuştu. Son çeyrekte toparlanma beklediğimizi söylemiştik. Sanayi üretimindeki bu artış bizlere moral verdi. Bundan sonraki aylarda da üretim artışının süreceğini tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
7 yıl aradan sonra ekonomimiz yüzde 1,8 küçüldü diyen Zeytinoğlu “Bu daralmayı bekliyorduk, ama tahminlerimizin üzerinde oldu. 15 Temmuz kalkışmasının ekonomiye en belirgin daraltıcı yansımasını görüyoruz. Ancak son çeyrekten umutluyuz. Hükümetimizin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla, tekrar büyüyeceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Sözlerine TÜİK tarafından açıklanan il düzeyindeki GSYH verilerini paylaşarak devam eden Zeytinoğlu, “2014 yılına ait Kocaeli verilerini paylaşmak istiyorum. İlimiz 19.900 dolar kişi başı GSYH ile en zengin ikinci il. Birinci sırada olan İstanbul’unki 19.957 dolar. İl bazındaki GSYH’da (cari fiyatlarla) Kocaeli 74 milyar TL ile beşinci il. Sanayideki payı yüzde 5,8 ile yine beşinci sırada yer alıyor. Ancak kişi başına sanayiye katkıya baktığımızda 19.488 TL ile birinci sıraya çıkıyor.” dedi.
Zeytinoğlu, işgücüne katılımın artmasına rağmen oluşan yüzde 11,3 düzeyindeki işsizlik oranının yüksek de olsa geçen ay ile aynı seviyede kaldığını belirtti. Kasım ayı bütçe rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Kasım ayı bütçemiz vergi borçlarının yapılandırılmasından elde ettiği 15 milyar TL’lik katkıyla 10 milyar TL fazla verdi. 15 Temmuz’un etkilerini silmek için, 2016 yılını tahminimizce 20 milyar TL açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Alınabilecek en iyi tedbirin denk bütçe yapmak olduğunu tekrarlamak istiyorum” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Toplantının devamında Zeytinoğlu, 2017 İş Planı ile ilgili sunumunu da gerçekleştirdi. (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)
12 MİLYON 40 BİN TL’LİK GELİR BÜTÇE KABUL EDİLDİ
Ardından KSO Başkan Vekili Çınar Ulusoy, KSO’nun 2017 Yılı Gelir Bütçe Önerisini açıkladı. 2016 yılı bütçesini baz alınarak 2017 yılı bütçesi açıklanırken toplam bütçe 12 Milyon 40 Bin TL olarak belirlendi. 2016 yılında ise önerilen bütçenin 9 Milyon 700 Bin TL olduğu 10 Milyon 500 Bin 100 TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Meclis üyelerinin onayına sunulan bütçe önerisi oy birliğiyle kabul edildi.