Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu Hk.

17 Ocak 2025

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 9’uncu Madde’si uygulamalarına yönelik “Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu” hazırlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; Türk  Gıda  Kodeksi  Yönetmeliğinde  yapılan  değişiklikle  Yönetmeliğin  9  uncu maddesine  “Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup  gibi  isimlerle  nar  ekşisi  benzeri  ürünler  yurt  içinde  piyasaya  arz  edilemez.”  ve  “Limon  suyu izlenimi  veren;  limon  aromalı  sos,  limon  sosu,  limonlu  sos  ve  benzeri  isimlerle  limon  suyu  benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez.” şeklinde hükümler getirilmiştir. Söz konusu hükümler ile nar ekşisi ve limon suyunda yaşanan taklit ve tağşişin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Ancak nar ve limon meyvelerinden üretilen geniş ürün yelpazesi düşünülerek,  uygulama birlikteliği  sağlamak  amacıyla  “Nar  ve  Limondan  Elde  Edilen  Bazı  Ürünlere  İlişkin  Uygulama Kılavuzu”  hazırlanmış  ve  https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308110  internet  adresinde  Katalog/Kılavuzlar başlığı altında yayınlanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.