Nisan Ayı Meclisinde Konuşan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Yüzde 4 Gerçekleşen Büyüme Morallerimizi Düzeltti”

14 Nisan 2016

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Nisan ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuk konuşmacı olarak bulunan Türkiye İşveren sendikaları Konfederasyonu Başkanı Yağız Eyüboğlu “Çalışma Hayatının Önemli Gündem Maddeleri ve TİSK’in Faaliyetleri” konulu sunumuyla toplantıya katılan üyelerimize bilgi aktarımında bulundu.

Türkiye İşveren sendikaları Konfederasyonu Başkanı Eyüboğlu’nun programı nedeniyle Meclis toplantısına, konuk konuşmacı sunumu öne alınarak başlandı. Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu’na yönelik konuşmasına Kocaeli sanayi hakkında kısa bilgiler vererek başladı.

Yüzde 4 olarak gerçekleşen 2015 yılı büyüme oranının moral verdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Tüm olumsuz koşullara rağmen, yüzde 4 olarak gerçekleşen büyüme morallerimizi düzeltti. Ancak kalkınma noktasında kaygılarımız devam ediyor. Nitekim, yüzde 4 büyürken, sanayi payının azalma eğiliminde olduğunu ve kişi başı gelirin 10 bin 395 dolardan, 9 bin 261 dolara düştüğünü görüyoruz. Oysa, Avrupa Birliği 2020’de sanayinin GSYH’daki payını yüzde 16’dan, yüzde 20’ye çıkarmak istiyor. Ülkemizin de kalkınma planlarında, 2023 yılında sanayinin GSYH’daki payını yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflemesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanayileşmeyi destekleyecek yapısal reformları memnuniyetle görmekteyiz. Bu destekler ülkemizin büyümesine katkı verecektir. Diğer taraftan, istihdam da önemli bir sorun olarak durmakta. Sanayinin istihdam yaratma kapasitesi gerilerken, reel sektörün temsilcileri olarak ara eleman ihtiyacımız devam ediyor.” dedi.

Siyasi sorunları aştıktan sonra ülkenin karşısındaki en büyük sorunun çalışma hayatından kaynaklanacağını düşündüğünü belirten Zeytinoğlu, “2012 yılında devreye giren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununu ile ilgili düşüncelerimizi sizlerle birlikte dile getirmiştik. Kanunun devreye girmesi ile sendikalar arasında yaşanabilecek yetki kavgasının, çalışma barışını bozmasından hala endişe ediyoruz. 2016 yılı ÇSGB’nin istatistiklerine göre; Türkiye genelinde sendikalaşma oranı yüzde 12 iken ilimizde bu oran yüzde 24 ile Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye İşveren sendikaları Konfederasyonu Başkanı Yağız Eyüboğlu;

“Asgari Ücreti Ayrıntılı Düzenlemek Gerek”

KSO Meclis Toplantısı öncesi söz alan TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, asgari ücretin kendilerini çok uğraştırdığını söyleyerek, “Bu sene bizi en çok uğraştıran konulardan bir tanesi sizin de yakından takip ettiğini düşündüğüm asgari ücret konusu. Bu sene eskisine göre farklı bir süreç yaşadık. Yüzde 30 artış göstererek brüt 1.647 TL’ye yükseldi. Biz buna, işverenler üzerinde yarattığı yükten hareketle oldukça çekinceli yaklaştık. Neticede yüzde 30’luk bir artış bizim rekabetçiliğimizi olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle karara muhalif kaldık. Tabi hükümetten de olumlu yaklaşımlar geldi.  2.500 TL’nin altındaki ücretler için 100 TL’lik destek verilmesi sağlandı. Bu, bir yıl süreli bir destek. Gelecek yıl da desteğin devam etmesi işverenler olarak hepimizi olumlu etkileyecektir. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

Bu karara muhalefet olmalarına itiraz geldiğini belirten Eyüboğlu, “İşçi cephesinden biz zaten 1.300 TL kazanıyoruz, buna neden itiraz ediyorsunuz gibi eleştiriler geldi. Evet, biz de çalışanımızın refah seviyesi artsın isteriz. Ancak bizim baktığımız, yaptığımız iş sonucu cebimizden ne kadar para çıkacağıdır.

Diğer taraftan 1.000 TL ile çalışan birinin maaşı 1.300 TL oldu, ancak önceden 1.300 TL maaş ile çalışan kesimin maaş artışı onları tatmin etmiyor ve ilave maaş artışı beklentisi oluşuyor. İşyerlerinde huzursuzluklar başlıyor. Sonuçta asgari ücret sadece asgari ücret alan kişileri ilgilendiren bir durum değil. O yüzden asgari ücretin yükseltilmesi yeterli değil, daha ayrıntılı düzenlemeler yapılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“Suriyeli Sığınmacılar İstihdam Edilmeli”

Konuşmasının devamında ülkemizdeki Suriyeli sığınmacılarla ilgili istatistiki veriler paylaşan Eyüboğlu, “Ülkemizde 2 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. TİSK olarak bu konuda bir araştırma yaptık. Sığınmacıların yarısından fazlası 18 yaşın altında bulunuyor. Bunların 160 bin tanesi ülkemizde doğmuştur. Tabiki vicdani bir durum ortaya çıkıyor. Ancak bu insanların ileride ne olacaklarını, ne okuyup, ne iş yapacaklarını planlamamız gerekiyor.  İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra sığınmacıların yüzde 90’ı gittikleri ülkede kalmıştır. Buradaki sığınmacılar konusunda kapsamlı bir araştırma yapıp daha sonra eğitim eksikliklerini tamamlayıp istihdam etmeliyiz. Bu konuda bir Göç Bakanlığı kurularak ilgilenilebilir.” şeklinde konuştu.

Eyüboğlu sözlerine son verirken çalışma mevzuatındaki değişmeler hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’nda sözlerine Ankara ve Brüksel’de gerçekleşen terör saldırılarını kınayarak başlayan Zeytinoğlu, yaptığı ekonomik değerlendirmede, “Şubat ayında bütçenin 2,4 milyar fazla verdik. Bütçe giderleri binde 5 gerilerken bütçe gelirleri yüzde 11,4 arttı. Yılın ilk iki ayında 6,6 milyar fazla verdik. Bu, bizim her zaman savunduğumuz ve istediğimiz bir tablo.” dedi.

Konuşmasında ithalat ve ihracat oranını da değerlendiren Zeytinoğlu, “2016 yılı Mart ayında ihracat yüzde 3,2 artarak 12,8 milyar dolar, ithalat ise yüzde 5,1 gerileyerek 17,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracattaki artış AB ülkeleri ile olan ihracat artışımızdan kaynaklanıyor. Geçen yıl ilk üç ayda AB’ye yüzde 12 gerileyen ihracat, bu yıl yüzde 6 artmış. AB ekonomisindeki toparlanmayla birlikte, Türkiye-AB zirvesinin de olumlu sonuçlarını gördüğümüzü düşünüyoruz.  Kocaeli verilerine göre ihracatımız, geçen yıl Nisan’dan bu yana 1,6 milyar dolar ile en yüksek seviyeye ulaştı. İhracatın toparlanıyor olmasından mutluyuz.” dedi.

Konuşmasının devamında kapasiteler ve enflasyon oranına değinen Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde kapasiteler yüzde 74,3, Kocaeli genelinde ise yüzde 70,4 ile paralel devam ederken, Şubat ayında yüzde 5,8 olarak gerçekleşen sanayideki büyüme bizleri umutlandırdı.

Mart ayında enflasyon beklediğimiz gibi gerilemeye devam etti. Yıllık TÜFE oranı yüzde 7,46, ÜFE ise 3,80. Enflasyondaki düşüş temelde tüketimdeki canlanmama ile ilgili iken aynı zamanda, Rusya’ya yapılan ihracattaki düşüşten de kaynaklanıyor. Önümüzdeki aylarda da gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Geçtiğimiz ay faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Zeytinoğlu, “Savunma Sanayi Yerlileştirme Projemiz kapsamında Odamızdan ve Donanma Komutanlığından oluşan bir ekip ile dört firmamızı ziyaret ettik.   Proje kapsamında bu ziyaretlere devam edeceğiz. Donanma Komutanlığı ile başlattığımız aynı çalışmayı, eş zamanlı olarak ASELSAN ve ROKETSAN ile birlikte de devam ettiriyoruz.” dedi.

Merkez Bankası’nın Genel Kurulu’na katıldığını söyleyen Zeytinoğlu, “Sayın Erdem BAŞÇI’nın sunumundan bir slaytı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapısal reformlar Türkiye’nin büyüme potansiyelini arttıracaktır. Yapısal reform alanları ise; Beşeri sermaye ve işgücü piyasaları. Burada bizim her zaman dile getirdiğimiz mesleki eğitime vurgu yapıldığına inanıyorum. Teknoloji ve yenilikçilik konusunda zaten sanayiciler bunu yapmak durumundalar. Fiziki altyapı konusunda her bakan ziyaretinde bağlantı yollarımızı, ilimize yapılan ana yatırımları istediğimizi dile getiriyoruz. Tasarruf arttırıcı reformlar konusu ise her mecliste hükümetimizin yapmasını istediğimiz bir konu. Bunu da sizlerle paylaşmak istedim.” dedi.

Zeytinoğlu, Kocaeli Sanayi Odası’nın başvuru yaptığı ve ortak olduğu projeler hakkında bilgi aktararak sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeyinoğlu’nun tam konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.)