Sayın Üyemiz,
Kocaeli Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda; 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununa göre; Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden, madenleri çıkartarak işleten, devamlı ve seri halinde tamirat yapan, enerji üreten, gemi inşa eden, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten firmalar Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadırlar.
Yukarıdaki kanun hükümleri çerçevesinde sanayi sicil belgesi almak zorunda olan işletmelerin üretime başladıkları tarihten itibaren iki ay içerisinde elektronik ortamda sanayi sicil belgesi müracaatı yapmaları gerekmekte olup, aynı kanunun 9’uncu maddesi gereğince zamanında sanayi sicile kayıt olmayan işletmelere idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Sanayi sicil belgesinin işletmeler açısından aşağıdaki avantajları vardır.
1.Elektrik faturalarını “sanayi abonesi ” tarifesinden öderler. 2.İhraç kaydıyla mal teslimlerinde vergi tecil-terkin avantajından faydalanırlar.
3.Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.
4.Yerli Malı Belgesi ile mal alım ihalelerinde fiyat avantajı alabilirler.
5.Münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır.
6.Ara malı ithalatında üretim girdisi muafiyetinden faydalanırlar.
7.Kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.
Sanayi Sicil Belgesi alması gereken firmaların https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/ web adresine giriş yaparak elektronik ortamda başvuru yapmaları ayrıca, elektronik ortamda başvuru yapan firmaların elektronik dilekçe ve eki belgeleri de sanayi sicil bilgi sistemine yüklemeleri gerekmektedir.
2014/1 1 Nolu Sanayi Sicil Tebliğine göre; çalışan sayısı 10’un altında olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler (Mikro İşletmeler) için kapasite raporu alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sanayi Sicil Belgesi almak isteyen mikro işletmelerin, kendi beyanlarını içeren kaşeli ve imzalı “Kapasite Beyanlarına Ait Bilgileri” sanayi sicil bilgi sistemine girmeleri gerekmektedir.
Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda İl Müdürlüğümüze bizzat müracaat edebilir veya 444 61 00 numaralı telefon üzerinden İl Müdürlüğümüze ulaşarak bilgi ve yardım alabilirler.
Sanayi sicil konusunda bilgilendirme yapmak üzere İl Müdürlüğümüzce saha çalışması başlatılmış olup firma bilgilendirme faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Bilgilerinize sunarız.