“Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı” 6. kez açıldı.
SANTEK’i 34.256 kişi ziyaret etti…
Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde TÜYAP organizasyonu ile Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi, Kocaeli Ticaret Odası, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Gebze Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK Marmara Teknokent ve KOSGEB’in destekleri ile hazırlanan SANTEK 6. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı, 6 – 9 Kasım 2019 tarihleri arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Açılışa, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra; Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdür Yardımcısı Tuğamiral Mehmet Sarı, Deniz Eğitim-Öğretim ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Yalçın Payal, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Refik Levent Tezcan, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetgin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, İlçe Belediye Başkanları, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Siyasi Parti İl Başkanları, Sanayiciler, İşadamları, Oda Başkanları ve davetliler katıldı. Fuar protokolün açılış konuşmaları ile başladı.
Alagöz; 116 firma yer alıyor…
TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz yaptığı açılış konuşmasında, “6 yıl önce büyük bir vizyonla yola çıkıldı. Bu fuar birliğimizin bölgemize neler katabileceğinin en büyük göstergesi oldu. Savunma ve savunma yan sanayi, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, elektrik, elektronik ve robotik otomasyon, kaynak teknolojileri, üretim makineleri, metal işleme ve sac işleme makineleri, demir-çelik sanayi gibi konuları içinde barındıran fuar, Doğu Marmara Bölgesindeki sanayi kuruluşlarının ürettiği tüm yenilikleri sektörün önde gelen profesyonelleri ile buluşturacak. Bu yıl 116 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleştireceğimiz fuarda 35 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi bekliyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu; savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen firmalarımız için bu fuar önemli bir fırsat…
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “SANTEK, kısa zamanda sanayi ve teknoloji sektörünün buluşma noktası oldu. Marka değeri giderek artan fuarımızda, katılımcıların önemli iş bağlantıları kurabileceğini ve işletmelerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı yakalayabileceğini düşünüyoruz. Bu yıl da fuarımız Türkiye’nin önemli sanayi firmalarına ve savunma sanayi kurum ve kuruluşlarına ev sahipliği yapıyor. Eş zamanlı etkinlikler ile fuarı cazip hale getiriyoruz. TSK ve tüm savunma sanayi vakıf şirketlerini yoğun katılım ile ağırlıyoruz. Bu katılım savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen firmalarımız için önemli bir fırsat. Yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin ikili iş görüşmeleri ile işbirliği kurabilecekler. Match4Industry B2B Eşleştirme Etkinliği ile 17 ülkeden gelecek yüzlerce yabancı iş insanı ile katılımcı firmalar arasında önemli ticari bağlantılar kurulabileceği görüşme ortamı sağlanıyor. 122 yabancı firmayı ağırlayacağız. Ayrıca bu yıl ilk kez eşzamanlı etkinliklere Dijital Dönüşüm Alanı’nı ekledik. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) yöneticileri ve bu bölgelerde faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları ve akademisyenleri bir araya getirerek, yeni ve ileri teknolojilerle mal ve hizmet üretmek isteyen girişimcileri buluşturacağız.” dedi. Zeytinoğlu, konuşmasını işbirlikçi kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek tamamladı.
Büyükakın; Ekonomi’nin Başkenti…
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın açılış konuşmasında “Kocaeli büyük ve güçlü bir şehir. Emin adımlarla geleceğe doğru yürüyoruz. Kurumlar arası işbirliği açısından baktığımızda Kocaeli geleceğe çok daha güçlü bir şekilde yürüyecek. Kocaeli, Türkiye için ekonomi başkenti olma noktasında adımlar atıyor. Turizmle alakalı adımlarla da iyi işler yapacağız. 2 üniversitemiz var, belki bu sayı daha da artabilir. Bu tür organizasyonlar kentimize zenginlik katıyor.” dedi.
Demir; Kocaeli, “Sanayinin kalbi”
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de Kocaeli’nin sanayinin kalbinin attığı yer olduğunu belirtirken “Bugün 6.’sını yapmış olduğumuz bu fuar aslında bir vitrindir. Savunma sanayinde başarılı bir ülkeyiz demek yetmez. Sanayi ekosistemdir ve bu ekosistemin tümünde iyiysek ülke olarak iyi yerlere gidebiliriz. Savunma sanayiinde geliştirilen teknolojiler daha sonra sivil alanda hizmet eder hale gelmiş ve birçok teknolojinin ve buluşun ilk örneğinin savunma sanayisinde verilmesine rağmen sivil alanda da nice buluşlara ve uygulamalara yol açmıştır. Bu fuar bir vitrin olması sebebiyle hem firmalarımızın birbirlerini tanıması, hem de uluslararası vitrinde kabiliyetlerini göstermesi açısından önemlidir. Bizim açımızdan ise Sanayileşme Dairesi vasıtasıyla çeşitli sektörlerdeki kabiliyetleri ortaya çıkarmak, Türkiye’nin zenginliğini anlamak ve savunma sanayi ve teknolojilerinde muhtaç olduğumuz, ihtiyaç duyduğumuz alanlarda kimlerin ne kabiliyeti var ve bu sistemi nasıl yayabiliriz şeklinde şu anda sürdürdüğümüz çabanın bir devamı olacaktır. İstanbul’dan Kocaeli’ne kadar uzanan zincir, aslında Türkiye’nin kalbinin attığı bir bölgedir. Bu tür vitrinler hem kabiliyetlerimiz görmek, birbirimiz ile tanışmak ve tanımak, savunma sanayi açısından mevcut kabiliyetleri tanımak derken bir anlamda da ihracat potansiyelimizi harekete geçirmek açısından önemli. Savunma sanayii ihracatında her sene artan bir ivme ile iyi bir artış gözlemliyoruz. Bu açıdan sürdürülebilir savunma sanayi ve genelde de sürdürülebilir bir sanayi ekosistemi için de ihracatın önemi yadsınamaz. Türkiye eşik atlama seviyesine gelmiştir. Bu bölgede olgunlaşmış sanayi yapısının o eşiği atlamakla ilgili liderlik yapması temennimizdir. Yani klasik uygulamalar ve teknolojilerin dışında, ötesinde artık dijital dünyaya geçtiğimiz akıllı sistemleri konuştuğumuz dönemde yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi ve dünya piyasasında bu yeni teknolojiler ve yeni kuruluşlarla ortaya çıkmış çok cebbar, hareketli ve teknolojik donanımlı şirketlerin buradan çıkması dünya piyasasında boy göstermesi Türkiye’nin diğer kesimlerinde de harekete geçmek isteyen, büyük bir potansiyel olan sanayicilerimizin önlerinde bir ışık tutacak ve onlara liderlik edecektir. Bu açıdan bölgenin önemini tekrardan vurgulamak istiyorum. Savunma sanayi olarak bu anlamda küçük ve orta boydaki işletimlerinin hareket geçirilmesi ve çeşitli teknolojilerin kullanılması, kabiliyetlerin tespiti ile ilgili çeşitli projelerimiz var. Başkanlığımızın 2020 ve sonrası için belirlediği hedef; temel ve ileri teknolojilerde mutlak yerlilik. Bu hedefe ulaşabilmenin temel taşının sanayi ekosistemi içerisindeki tüm paydaşların iş birliğinin etkin olarak sağlanması olduğuna inanıyoruz. Başkanlığımızın hedef politika ve strateji çerçevesinde bilimsel çalışmaları sanayileştirmek ve ekonomik değere çevirmek üzere bu fuarın bu yönden bir adım atmaya vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Aksoy; 13 Organize Sanayi Bölgesi ve 110 bini aşan çalışan…
Vali Hüseyin Aksoy “Kocaeli Türkiye’de sanayinin kalbinin attığı, önemli sanayi kuruluşlarına sahip bir kent. Toplamda 13 Organize Sanayi Bölgesinde 110 bini aşan çalışanıyla Türkiye’de önemli sanayi kuruluşlarına sahip kentlerin başında geliyor. Türkiye geneline baktığımızda Kocaeli yabancı sermayeli yatırımcılara da sahip bir ildir. 307’si yabancı sermayenin olmak üzere 2 bin 588 sanayi kapasiteli işletme Kocaeli’de faaliyetlerini sürdürmektedir. 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesine sahip olan Kocaeli’de şuan itibariyle 127 Ar-Ge merkezi ve 17 tasarım merkezi bulunmaktadır. Türkiye’de tüketilen sanayi tüm enerji miktarına baktığımızda 9.28’lik bir pay ile Kocaeli ilk sırada yer almaktadır. Bu da bölgemizdeki sanayi kuruluşlarının varlığını göstermesi bakımından oldukça önemlidir. Kocaeli gümrüklerine baktığımızda Türkiye dış ticaretinin yaklaşık olarak %17’si Kocaeli gümrükleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Böylesine önemli bir kentte sanayi fuarıyla yapılacak çalışmalar daha iyi bir noktaya taşınacaktır. Türkiye’de özellikle savunma sanayinde millileşme konusunda çok önemli mesafeler alındı. Bugün burada yapılacak olan bu fuarda millileşme yolunda çok önemli atılımların, bağlantıların yapılacağı bir organizasyon olarak karşımızda duruyor.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından protokol stantları gezdi.
SANTEK “Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ı Ağırladı.”
SANTEK’19 Fuarının ikinci gününde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı”nın tanıtımını yaptı. Program hakkında kapsamlı bilgilendirmede bulunan Kacır, makine sektörü ile başlayan pilot uygulamanın deniz taşıtları, motorlu kara taşıtları, yarı iletkenler, elektrik, elektronik, havacılık ve uzay, kimya ve ilaç ve raylı sistemler sektörleri ile devam edeceğini vurguladı. Oturum katılımcıların sorularının cevaplanması ile sona erdi.
Match4Industry İkili İş Görüşmeleri Etkinliği
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden firmalar, Türkiye pazarından stratejik ortaklarını bulmak ve katılımcı firmalar ile ticari ve teknolojik işbirliği yapmak amacı ile Kocaeli’ne geldiler. Kocaeli Sanayi Odası ve Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) öncülüğünde, fuar kapsamında hazırlanan Match4Industry B2B Eşleştirme Etkinliği ile İngiltere, Rusya, Uganda, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova, Libya Arap Cemahiriyesi, Nijerya, Yunanistan, Küba, Tunus, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Sırbistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen 122 firma ve 140 yabancı iş insanı ile yapılan 900 adet görüşme sonucu ülke ekonomisine katkı sağlayacak yüksek ölçekli iş bağlantıları kuruldu. Bunun yanı sıra çevre illerden binlerce ziyaretçiyi ağırlayan fuar stratejik bir iş platformuna dönüştü.
Fuarda Dijital Dönüşüm Alanı
Bu yıl fuarda ilk kez oluşturulan Dijital Dönüşüm Alanında, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) yöneticileri, TGB’lerde faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları ve üniversitelerde görevli akademisyenler ile yeni ve ileri teknolojilerle mal ve hizmet üretmek isteyen girişimciler hazırlanan Dijital Dönüşüm Alanında bir araya geldi.
Savunma Sanayi Tedarikçi Görüşmeleri ve Yerlileştirme Sergisi
SANTEK’19 Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilen Savunma Sanayi Tedarikçi görüşmelerinde “Milli Savunma Bakanlığı çatısı altında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Tersaneler Genel Müdürlüğü ve Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü; Savunma Sanayi Başkanlığı, ASELSAN, İşbir Elektrik, Makina ve Kimya Endüstrisi, SAHA-İstanbul Derneği” yer aldı.
6.SANTEK Fuarının bir holünü sadece savunma sanayi firmalarına ayrıldı. Firmalar, savunma sanayi pazarına açılabilmek için bu ikili iş görüşmelerine yoğun ilgi gösterdi. 180 adet firmanın katılım sağladığı görüşmelerden savunma sanayi vakıf şirketleri ve Komutanlıklar memnun ayrıldı. Yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin 540 iş görüşmesi gerçekleştirildi. Bu görüşmelerden çok güzel sonuçlar ve başarı hikayeleri çıktı.
34.256 kişinin gezdiği fuarda, yerli üretimi arttırmak amacıyla TSK envanterinde bulunan yerli malzeme oranını arttırabilmek, yurtdışından tedarik edilen malzemelerin yerli sanayi imkânları ile üretilebilirliğini tespit etmek ve yurtiçinden temin edilen malzemelerde rekabet ortamının yaratılması hedefi ile “Yerlileştirme Sergisi” de düzenlendi.
Fuar ile Eş Zamanlı Savunma Sanayi Saha Ziyaretleri
SANTEK Fuarı’nın ikinci günü Savunma Sanayi Başkanlığı ve Vakıf şirketlerinin katılımı ile potansiyel tedarikçi firmaların kabiliyetlerini yerine görmek amacı ile saha ziyaretleri gerçekleştirildi. 3 heyet; Çemsan, Uzer, Tekom, Silvan, Üç Aslar, Meg Gemi, Güneş Dinamik, Mapsis Metal, SAMM Teknoloji, Simpro Elektronik, HKTM, Kartal Bombe, Sarkuysan, Serpa Hassas Döküm, Ünimetal, Gür Metal, Akım Metal, Uğur Metal, Ulus Elektronik ve İleri Mekanik firmalarına ziyaret ederek yapılabilecek işbirliği konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.