SANTEK 2016 – 3. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı il protokolünün katılımıyla İnterteks Uluslar arası Fuar Merkezi’nde açıldı.
Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenen açılış törenine, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Daire Başkanı Tuğamiral Hasan Kulaç, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersöz, TÜYAP Anadolu Genel Müdür Yardımcısı Cihat Alagöz, Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Günay Güneş, Düzce Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Çakır, Sanayiciler, İşadamları, Oda Başkanları ve davetliler katıldı.
SANTEK’16’nın ilk açılış konuşmasını yapan TÜYAP Genel Müdürü Cihat Alagöz, öncelikli amaçlarının Kocaeli’de marka haline gelmiş fuarların niceliğini ve niteliğini artırmak olduğunu vurguladı.
SANTEK 2016’nın geçen yıla göre ana ihtisas alanlarına giren firma sayısı ve stant alanı genişliğinin yüzde 22 büyüme başarısı gösterdiğini vurgulayan Alagöz, daha önceki SANTEK fuarlarına hiç katılmayan 66 yeni üretici firmaya ev sahipliği yapıldığını kaydetti. Alagöz, SANTEK 2016’ya katılan firmaların “Üretim makineleri ve imalat endüstrisi”, “Enerji, elektrik, elektronik, otomasyon”, “Otomotiv ve yan Sanayi”, “Demir çelik ve demir dışı metaller”, “Yapı malzemeleri ve teknolojileri, iş ve inşaat makineleri” ana konu başlıkları altında gruplandırıldığını belirterek, “Ülkemizin alanında en önde gelen 250 firma ve firma temsilciliğini, 30 bin profesyonel ziyaretçiyle buluşturmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Japonya, İran, Gürcistan, Azerbeycan, İngiltere, Bulgaristan, Almanya, Makedanyo, Malta,Macaristan , Hollanda ve Sırbistan’dan gelecek yabancı iş adamlarının fuarı ziyaret edeceklerini aktaran Alagöz, Kocaeli Sanayi Odası ve ABİGEM iş birliğinde düzenlenen “Match4Industry” etkinliği kapsamında söz konusu yabancı iş adamları ile fuar katılımcısı firmaların ikili iş görüşmeleri yapacağını belirterek,”Fuar kapsamında TOBB tarafından gerçekleştirilecek etkinlikte Türkiye’nin ortak üyesi olduğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) açılmakta olan yaklaşık 600 milyon avro tutarındaki ihalelere Türk firmalarımızın nasıl katılabilecekleri ve yürütülen projelerden nasıl etkin bir biçimde faydalanabilecekleri konusunda TOBB yetkililerince detaylı bilgi paylaşımında bulunulacak. Fuarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilecek ‘Yerlileştirme Sergisi’nde yurt dışından ithal edilen toplam 113 parça ürünün yerli firmalardan teminine ilişkin görüşmeler yapılacaktır. Ayrıca, Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşları ASELSAN ve ROKETSAN da fuarda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.”
TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal da fuarcılık sektöründe 37. yılı geride bıraktıklarını, açılışını gerçekleştirdikleri SANTEK 2016’nın düzenledikleri bin 683’üncü fuar olduğunu kaydetti. Yurt içi ve yurt dışında gösterdikleri yoğun çabayla Türkiye’de çok sayıda firmanın ihracat yapmasını sağladıklarını vurgulayan Ünal, “37 yıl içinde düzenlediğimiz fuarlarda 179 ülkeden 275 bin firmaya hizmet vermişiz. Bu ülkelerden de 46 milyonu aşkını ziyaretçiyi’de Türkiye’de ağırlamışız.” dedi.
Ünal, çok rekabetçi bir sektörde faaliyet gösterdiklerine dikkati çekerek, “Bugün dünyada 30 binin üzerinde fuar yapılıyor. Bu hem çok rekabetçi hem de çok dağınık bir iş ve en büyük firmanın dünyadaki pazar payı yüzde 4. Her yıl dünyada 260 milyon insan, elinde çantasıyla fuardan fuara koşturuyor. Ortalama 4,5 milyon kurum, fuarlarda kendini tanıtabilmek için büyük bir çabanın içerisinde.” ifadelerini kullandı.
KOTO Başkanı Murat Özdağ da Kocaeli’nin hem coğrafi konumu hem ülke ekonomisindeki ağırlığı hem de sosyolojik açıdan ülkenin tüm renklerini barındıran mozaiğiyle Türkiye’yi güzel yarınlara taşıyacak en güçlü kentlerden biri olduğunu belirterek, bu kapsamda kentin iş dünyasının iş hacmini geliştirecek, rekabet gücünü artıracak ve marka değerini yukarılara taşıyacak her türlü adımı atmaya çalıştıklarını söyledi. Fuarda farklı sektörlerden ülkenin önde gelen 250 firma ve firma temsilciliğini ağırladıklarını vurguladı.
“SANTEK fuarlarının en büyüğünü bu yıl düzenliyoruz”
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hem alan hem de katılımcı firma sayısı bakımından SANTEK fuarlarının en büyüğünü bu yıl gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, 35 yılık fuar tecrübesine sahip TÜYAP’ın SANTEK Fuarı’nı daha ileri noktalara taşıyacağına inandıklarını ifade etti. KSO Başkanı Zeytinoğlu, SANTEK’16’nın en cazip yanının, gerçekleştirdikleri eş zamanlı etkinlikler olduğunu vurgulayarak, “Match4Industry etkinliği bunlardan biri. Bölgemizdeki firmalarımızı, yabancı firmalar ile buluşturuyoruz. Ne yazık ki bu sene güvenlik nedeniyle, beklediğimiz katılımı yakalayamadık. Bu sene sadece 10 farklı ülkeden, 43 yabancı firmamızı ağırlıyoruz. 1.000’in üzerinde ikili iş görüşmesi hedefliyoruz. Yeri gelmişken, bu yıl da yabancı firmaların konaklama giderlerini karşılayan Ekonomi Bakanlığımıza desteklerinden ötürü teşekkür etmek istiyorum. Diğer taraftan, Dünyanın önde gelen makine tasarımcıları fuarda iki gün boyunca sunumlar yapacaklar.” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Fuarımızın hayırlı olmasını diliyoruz. Kocaeli Türkiye’nin en hareketli ve en çok üreten illerindendir. Üretimin ve ticaretin olduğu bu tür illerde böylesine fuarlar daha çok yapılmalıdır. Ancak biz bu fuar alanını maalesef bu güne kadar istediğimiz gibi değerlendirmiş değiliz. Bu anlamda TÜYAP gibi fuar alanında ciddi çalışmaları olan bir yapının da bu anlamda yanımızda olmasını istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmalarında; “İlimiz ve Ülkemiz için anlamlı, değerli ve önemli bir buluşma olan, SANTEK fuarının açılışında sizlerle birlikte olmaktan, bu ortamı paylaşmaktan ve böylesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum. Kocaeli, sadece il ve ilçe ölçeğinde değil, Türkiye’nin aydınlık güçlü yarınlara taşınmasında, 2023 dahil temel hedeflerine ulaşmasında, insanına zenginlik, gelir ve değer olarak üretimin dönüşmesine öncülük eden bir Büyükşehir.
13 Organize Sanayi Bölgesi, 3 Serbest Bölgesi ve Teknoparkı olan, Türkiye’nin en fazla araştırma geliştirme merkezlerinin özel sektöre ait olarak aktif ve etkin olan, Üniversitelerindeki teknoloji transfer ofisleriyle, Marka patent tescillerinde Türkiye’nin en önünde olan ve şüphesiz bütün bunların daha ötesini yapabilecek, bir Büyükşehir.
21’nci Yüzyıl bilgi ekonomisinin temel kavramları olan, bilgi ekonomisine dayalı temel değerler olan, yazılım ve bilişim alanından başlayarak, bütün sektörlerde beklenilen hedeflerin elde edilmesine katkı sağlamayı istiyor ve gayret ediyoruz.
Bu perspektifte gerçekten önemli bir altyapıya sahip olduğumuzu da buradan ilan etmek istiyoruz. İlimiz Türkiye’nin değişim sürecinde sahip olduğu üretim çeşitliliğinde, imalat sanayinin yüzde 15’ini, temel stratejik bütün sektörler dahil dış ticaretin yaklaşık yüzde 20’sini tek başına gerçekleştiren bir Büyükşehir kimliği taşımanın ötesinde, Bilişim Vadisi, Üniversitelere bağlı araştırma ve geliştirme merkezleri, il sınırlarımızda bulunan TÜBİTAK AR-GE, Türkiye’nin en önemli araştırma ve laboratuvar merkezlerine sahip bulunmaktadır.
Şüphesiz en önemli hedefimiz ve ortak amacımız olan yerli otomobilden, milli tanka, milli gemiden, milli helikopterine kadar artık millileştirilmiş, bu ülke insanının, ekonomisinin ve gücünün ortaya koyduğu hedefleri gerçekleştirmek noktasında bir büyük heyecanı hissetmekteyiz.
SANTEK, bugün bütün bu heyecanların ve üretimi gerçekleştiren, Türkiye’nin 13-14 yılda gerçekleştirdiği çok büyük ekonomik dönüşümün gerçek kahramanı, üretici sanayicilerimizin karşılıklı ulusal ve uluslararası ticari bağlantılarının gerçekleştireceği, savunma sanayinden başlayarak uzay sanayine kadar, bir dizi temel bütün stratejik sektörlerde konumun bileşenleri ve paydaşlarıyla buluşularak ortak bir sinerji yaratılacağı çok önemli bir buluşmanın adıdır.
Şüphesiz ki gerçekleştirilecek bu buluşmalar ilimizden başlayarak ülkemiz ekonomisine kadar artan ve çoğalan bir perspektifte değer katacaktır. Biz bilgi ekonomisinde, Türk insanının bilgisini, emeğini, güç ve gönül birliğini katarak, büyük hedefleri gerçekleştireceğine inanıyoruz. Kararlılığımız, çabamız ve amacımız budur.
Konuşmalardan sonra SANTEK 2016-3. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nın açılış kurdelesi Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ve protokol üyeleri tarafından kesilerek, fuar alanında bulunan stantlar dolaşıldı.