Tekstil ve Giyim Eşyası Meslek Komitesi Bursa Tekstil Konsey Toplantısına Katıldı

7 Nisan 2016

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Tekstil ve Giyim Eşyası Sanayi Grubu’nu temsil eden 5.Meslek Komitesi 2 Mart 2016 tarihinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Tekstil ve Hazır Giyim Konsey Toplantısı’na katıldı. BTSO’nun 18 sektör konseyinden birisi olan Tekstil ve Hazır Giyim Konseyi Toplantısı’nda Kocaeli ve Bursa açısından sektöre ilişkin konular masaya yatırıldı.

2 Mart 2016 tarihinde gerçekleşen Tekstil ve Hazır Giyim Konsey Toplantısı’na KSO adına Meclis Üyesi Erhan ÖR, Meclis Üyesi Kadir Decdeli, Komite Başkanı Ali Çalışkan ve Komite Başkan Yardımcısı Fatih Buldu ile 5.Meslek Komitesi Sorumlusu Yasemin Nur Yüce katıldı. BTSO adına ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, Tekstil Hazır Giyim Sektör Konseyi Başkanı Mustafa Taşdelen ve komisyon temsilcisi firmaların yetkililerinin yanı sıra Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni de katıldı.

Toplantının ana gündeminde, istatistikler ışığında tekstil sektörünün 2015 yılı görünümü, kamu alımlarında yerli üretim tekstil ürünlerinin kapsam dışında kalması sorunu ve çözüm önerileri, yeni teşvik rejiminde yapılacak değişiklikler kapsamında alınması gereken önlemler ve güncel gelişmeler vardı.

Kamu Alımlarında Yerli Üretim Teşviki

Toplantıda tekstil sektörünün Türkiye ekonomisinde büyük bir güce sahip olduğunu kaydeden BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş, konseyler aracılığıyla sektörlerin önünü açan çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi. İş dünyasından gelen talep doğrultusunda URGE Projesi’ni hayata geçirdiklerini de anlatan İsmail Kuş, Türkiye’de bir ilk olan Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’nin de sektöre büyük değer kattığını vurguladı.

Toplantıda ilk olarak ‘Kamu Alımlarında Yerli Üretim Tekstil Ürünlerinin Kapsam Dışında Kalması’ konusu hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. İsmail Kuş, ‘Kamu Alımlarında ilgili Kanun Kapsamında Fiyat Avantajı Sağlanması Zorunlu Olan Ürün Listesi’ne teknik tekstil ürünlerinin de dahil edilmesi hususunda ön araştırma raporu hazırlayacaklarını söyledi. İsmail Kuş, “Farklı şehirlerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları da yerli üretimin kamu alımlarında payının artması için adımlar atmalıdır. Sektörümüzde orta ve ileri teknoloji üretimin payı gittikçe artıyor. BTSO olarak bu konuda güzel projelerimiz var. Mevcut inşaatı devam eden mükemmeliyet merkezimizin de hedeflerinde bu konu var. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na özet halinde sunacağımız bu rapor ile bu konunun çözülmesine yardımcı olacağımızı umuyoruz” diye konuştu.

Tasarım Çalışmalarının AR-GE Kapsamında Olması Fırsat

KSO 5. Meslek Komitesi Başkanı ve KORDSA Global Genel Müdür Yardımcısı Ali Çalışkan, konuşmasına Kocaeli hakkındaki verileri paylaşarak başladı ve “2.500’e varan sanayi kuruluşu bulunan Kocaeli’de Türkiye’nin en büyük 500 firmasından 89 tanesi bulunuyor. İlimizde 260 tane de yabancı sermayeli firma var. Yüz ölçümü bakımından küçük, ancak katma değer bakımından büyük bir il. Bu katma değer ile Türkiye’deki sanayi üretiminin %13’ünü karşılıyoruz.” dedi. Tasarım ve AR-GE’nin önemine vurgu yapan Çalışkan konuşmasına “Bildiğiniz gibi artık tasarım çalışmaları da AR-GE kapsamında sayılıyor. Modayı belirlemesiyle öncü rol üstlenen tekstil sektöründe tasarımın da önemli bir rolü bulunuyor. Tasarımın da AR-GE kapsamına dahil edilmesini bir fırsat olarak görüyoruz. Tekstil sektörü için bir diğer önemli konu da firmaların markalaşma konusunda atması gereken adımlardır. Bugünkü toplantımızda bu konuyu da derinlemesine konuşmak istiyoruz.” diyerek devam etti. Toplantı ile Bursa’da tekstil alanında yapılan çalışmaları yakından görme imkânı yakaladıklarını dile getiren Çalışkan, BTSO’nun kamu alımlarında tekstil ürünlerinin payının artması için girişimlerini olumlu karşıladıklarını belirtti. Çalışkan, toplantının sektörün geleceğine yönelik büyük katkı sunduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Teknik Tekstilde Payımızı Artırmalıyız

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, sektörün mevcut üretim yapısını orta ve ileri teknolojiye hızlı bir şekilde entegre etmesi gerektiğine işaret etti. Sektöre ilişkin sorunların lobi faaliyetleri ile hızlı bir şekilde çözülebileceğini anlatan Ulcay, “Ülke olarak tekstilde üst sıralara çıkmak istiyorsak, klasik tekstilden çıkıp orta ve ileri teknoloji ürünlere geçişe daha fazla önem vermeliyiz. Bursa’ya kazandırılacak olan Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi bu konuda farkındalık oluşturacak bir merkez olacaktır. Bizler de Uludağ Üniversitesi olarak tekstilin geleceği adına hazırlanan çalışmalara her türlü akademik desteği vermeye hazırız”” diye konuştu.

BTSO Tekstil ve Hazır Giyim Konseyi Başkanı Mustafa Taşdelen, ülke ekonomisinin büyümesinde büyük katkı sağlayan tekstil sektörünün temsilcileri olarak konseyler vasıtasıyla gündem belirleyen çalışmaları için tebrik etti.

KSO’dan BTSO’ya Sanal Fuar Desteği

Toplantının sonunda KSO Meclis Üyesi Kadir Decdeli, KSO’nun “Global Piyasa” isimli Sanal Fuar uygulaması hakkında da sunum gerçekleştirdi. Decdeli sunumunda “globalpiyasa.com internet tabanlı ticaret, kariyer, sosyal medya, tanıtım, fuar ve diğer elektronik yayıncılık bileşenlerini içeren bir platform olup, ticari düzeyde uluslararası işletmeler ağı olarak ürünlerin yanı sıra firmaları da kapsıyor. Ürün arama, firma arama, satın alma talebi yayınlama ya da kişi arama gibi temel özellikleriyle birlikte, bireysel üyeler ve firma temsilcisi kişiler arasındaki iletilerin yönetilmesini sağlayan özellikleriyle de gelişkin bir global ticaret platformu ve arama motorudur.” dedi. Sunumun ardından sanal fuar bakış açısına büyük ilgi gösteren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri benzer bir uygulamanın Bursa için de yapılabileceğini belirtti.