Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile TL mevduat hesaplarından az, döviz mevduat hesaplarından daha çok vergi alınmasına yönelik düzenlemeye ilişkin değerlendirmesinde döviz kurlarındaki dalgalanmanın giderilmesi ve TL’nin cazibesinin artırılmasına yönelik tüm önlemleri desteklediklerini söyledi.
“Vadeli TL mevduatlar için vergi oranı düşürülürken, döviz vadeli mevduatlarda vergi oranının artırılmasının, dolarizasyonu önlemeye ve Türk Lirasıyla tasarrufu teşvik etmeye yönelik bir önlem olduğunu söyleyen Ayhan Zeytinoğlu: “Kur dalgalanmasının ardından hükümetimiz tarafından TL’yi korumak ve güçlendirmek amacıyla yapılan hamleleri olumlu buluyoruz. Bu adımların sanayicilerimizin kur dalgalanmaları sebebiyle yaşadıkları olumsuz etkileri azaltacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan bu durum TL hesapları için, ele geçecek net faiz geliri yükseleceğinden dolayı mevduatları artırabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu konuşmasının devamında, “Alınan tedbirlerle birlikte Merkez Bankasının önümüzdeki hafta yapacağı toplantıdan çıkacak kararların, piyasa dengelerinin kurulmasında daha da önem kazandığını” vurguladı.
Üç ay süreyle uygulanacak olan düzenlemeyle; Türk Lirası mevduatında 6 ay vadeye uygulanan vergi oranı yüzde 5 oldu. 1 yıla kadar vadeli Türk Lirası mevduat hesabında stopaj oranı yüzde 3’e indirildi ve 1 yıldan uzun vadeli Türk Lirası mevduat hesaplarında yüzde 10 olan vergi oranı sıfırlandı.
Dolar mevduatlarında ise; 6 aya kadar olan döviz mevduatı vergi oranı yüzde 20’ye yükseltildi. Vadesiz veya 1 yıla kadar vadeli döviz hesaplarında stopaj oranı yüzde 16’ya çıkarıldı. Vadesiz veya 6 aya kadar vadeli döviz hesaplarında stopaj oranı yüzde 20’ye yükseltildi ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için belirlenen yüzde 13’lük oranda ise değişiklik yapılmadı.