Odamız, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Halk Bankası işbirliği ile büyük endüstriyel kazaların önlenmesine yönelik düzenlenen 12 günlük eğitim Odamız ev sahipliğinde ilk defa Kocaeli’nde gerçekleştirildi.
08-23 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen eğitime Sanayi Kuruluşları ve bu konuda faaliyet gösteren Kurum ve Kuruluşların temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Eğitime yaklaşık 40 firma, kurum ve kuruluştan 90 katılımcı iştirak etti. Halen İlimizde bu eğitim için bekleyen uzmanlar bulunmaktadır.
Eğitimin sertifika töreni; KSO Konferans Salonunda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Osman Metin SAROĞLU, 9. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Şerefhan, Meclis Üyesi ve İzaydaş Genel Müdürü Muhammet Saraç, KSO Meclis Üyesi Mustafa Kenan Selçuk, KSO Meclis Üyesi Abubekir Yağız, 11. Meslek Komitesi Başkanı Necdet Barlas, İtfaiye Daire Başkanlığı Önleme ve Eğitim Şube Müdürü Salih Palaz ve İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Kadir Köktürk’ün iştiraki ile 19 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ilimiz için çevre ve İSG konularının diğer illere göre çok daha öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı.
Zeytinoğlu, Kocaeli’de faaliyet gösteren önemli sektörlerin Türkiye içerisindeki payı incelendiğinde ülke Kimya sanayinin %27’si Kocaeli’nden karşılanmaktadır. Kocaeli Sanayi Odası olarak; çevre ve İSG konularında sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına çok önem veriyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.
Zeytinoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Odamız 9. Meslek Komitesi-Boya ve Sanayi Gazları Sanayi Grubu ve 10. Meslek Komitesi-Temel Kimyasal Ürünler Sanayi Grubu olarak şu ana kadar bu konuda birçok çalışma yaptıklarını belirterek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca; İlgili Bakanlıklar ile yapılan görüşmeler, düzenlenen eğitim ve bilgilendirme seminerleri ve bugün sertifika törenini gerçekleştirdiğimiz eğitimin ilk defa Odamızda düzenlenmesi için yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Zeytinoğlu, sözlerini AFAD’a ve Halk Bankası’na bu eğitim kapsamındaki teknik ve finansal destekleri açısından teşekkür ederek bitirdi.
Açılış konuşmasının ardından 9. Meslek Komitesi Başkanı Hasan Şerefhan; Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik kapsamındaki sunumunu yaparak katılımcılara bu yönetmeliğin kapsamı, amacı, sanayiciye getirdiği yükümlülükleri, Odamız ve Komite olarak yapılan faaliyetler ve çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Eğitimin piyasa değerinin kişi başı min. 12.000 TL olduğunu fakat Oda olarak 250 TL gibi çok cüzi bir bedel ile bu eğitimin gerçekleştirildiği vurguladı.
Şerefhan; bu yönetmeliğe uyum için yapılması gerekenlerle ilgili öneri ve taleplerimiz ile sunumunu bitirdi. Sertifika dağıtım töreninde sembolik olarak her firmadan bir kişiye sahnede sertifika verildi. Sahnede sertifika alanlar;
Adem Ulus- Kocaeli İtfaiye Dairesi Başkanlığı
Ahmet Beşli – Sunkem Kimya
Ali Aslan Çağlı – İpragaz A.Ş.
Ali Özdamar – Dyo Boya Fabrikaları
Alper Özdemir – Hayat Kimya
Alper Şen – Kocaeli AFAD
Aysun Kayan – Aytemiz
Aysun Saraç – İZAYDAŞ
Celal Akçam – Anadolu Gaz
Dilek Kuvvet – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Dilek Sarıaslan – Poliport
Fahri Yamaç – Hektaş
Funda Yılmaz – Gebze Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü
Habibe Şirin Yıldız – Opet Petrolcülük A.Ş.
Hüseyin Ergin – Polisan Holding
Meriç Öztürk – Solventaş
Murat Aytekin – Gentaş Kimya
Murat Halat – BASF Türk Kimya
Özlem Gülecan – Petline
Pınar Şan – Habaş
Semih Ersun – Aksa Akrilik Kimya
Serkan Yıldırım – Denizatı Petrokimya
Yasemin Kayrak – Tekpol
Fatma Eliusta – Gübretaş
Ali Alkin – Koruma Klor