15 Temmuz akşamı TSK içine sızan münferit bir grup tarafından demokrasiye yönelik yapılan eylemler önlenmiş ve 20 Temmuz tarihi itibariyle 3 ay süre için OHAL süreci başlatılmıştır.
Ülkemizde yabancı yatırımları olan sanayicilerimizin bu süreçte zorlanmamaları için Hükümete önerilerde bulunmak amacıyla, Kocaeli Sanayi Odası koordinasyonunda, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve yabancı sermayeli firmaların temsilcileri Kocaeli Sanayi Odası’nda bir araya geldiler.
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan toplantıya, ilimizde bulunan birçok yabancı sermayeli firmadan üst düzey yetkililer yoğun ilgi gösterdi.
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına “15 Temmuz Cuma gecesi demokrasimize karşı yapılan darbe girişimi püskürtülerek; Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, ordumuz, halkımız, basın ve diğer siyasi partilerimiz sayesinde, demokrasimiz başarılı bir sınav vermiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.” diyerek başladı.
Zeytinoğlu konuşmasının devamında, ”Türkiye’nin en kısa sürede bizlerin ve hükümetimizin desteği ile toparlanacağına inancımız tamdır. Burada önemli olan demokrasi ve özgürlüklerin teminat altına alınması ve ekonominin işleyişinin olağan seyretmesidir. Bizler de bu süreçte Türkiye’nin imajının zedelenmemesi için hareket etmeliyiz. Hükümetimiz de ekonominin en az zararla etkilenmesi için üzerine düşeni yapmaktadır.” dedi.
Ayhan Zeytinoğlu, 4 Ağustos’ta katıldığı TOBB İstişare toplantısına da değinerek, Cumhurbaşkanımızın ekonomide yapısal reformların kesintisiz süreceğini söylediğini belirtti. Yatırım ortamını iyileştirmek için de gerekli hukuki düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.
KSO Başkanı, “Bu çalışmaların 3 Ağustos’ta Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında birçok Bakanımızın da katılımlarıyla YOİKK toplantısı ile başladığını biliyoruz. Hükümetimizden en büyük beklentimiz bu reformların hızla hayata geçirilmesidir. Uluslararası doğrudan yatırımlar, ekonomiye sağladığı katma değer, ihracat, istihdam ve teknoloji transferi anlamında ülkemiz için son derece önemli. Bu bakımdan bu reform paketlerinin; yabancı yatırımcılara yönelik yeni teşvik unsurlarını içerecek şekilde güçlendirilmesini istiyoruz. Bu yaklaşım önümüzdeki dönemde ülkemizin yatırım çekmesine katkı sağlayacaktır. Yabancı sermayeyi çekmede esas olanın istikrar olduğunu düşünüyoruz. Şirketlerimizin kamu ile yürüttükleri günlük işlerinde hiçbir aksama olmamasını bekliyoruz. Etkin bir kamu-özel sektör diyalog mekanizmasının oluşturulmasını önemsiyoruz. İhracatı arttırmaya yönelik teşviklerin de bir an önce yürürlüğe girmesini istiyoruz.” dedi.
Firmalardan da bu süreçte beklentileri olduğuna değinen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Sizlerin üretime odaklanıp, tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşıma noktasında gerekli hassasiyeti göstereceğinizden eminiz. Öncelikle yatırımlarınıza devam etmenizi ve yeni yatırımları davet etmenizi istiyoruz. Ayrıca bağlı bulunduğunuz ülkelerle olan ilişkilerinizde, özellikle Türkiye aleyhine oluşan kamuoyuna karşı seslerinizi duyurmanızı bekliyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu konuşmasının sonunda yabancı sermayeli firmalar için önemli bir duyuruyu paylaşarak; “OHAL kapsamında Ekonomi Bakanlığı bünyesinde, sorun yaşayan yabancı sermayeli firmaların sorunlarını aktarabilecekleri bir “Danışma Hattı” oluşturuldu. İletişim bilgilerine Ekonomi Bakanlığının web sayfasından ulaşılabilir. Ayrıca Oda olarak bizler de sizlerin sorunlarını dinlemeye hazırız. Nitekim bugün bir araya gelme nedenimiz de bu. İçinde bulunduğumuz bu dönemde özellikle yabancı sermayeli firmalarımıza destek olmak istiyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz hafta da tüm üyelerimizden, bu süreçte yaşadıkları sıkıntılara ilişkin görüş ve önerilerini, Odamıza iletmelerini istemiştik bu doğrultuda, gelen konuları dosyalayarak, Ankara’da ilgili mercilere ilettik. Toplantımıza katılımlarız ve paylaşımlarız için teşekkür ediyor, ülkemiz için istikrarlı günler temenni ediyorum.” dedi.
Toplantının devamında, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KSO Genel Sekreteri Memet Turabi katılımcılarla karşılıklı görüşerek, OHAL süreci ile ilgili paylaşılan görüş ve önerileri birlikte değerlendirdiler.
Firmalarla yapılan görüşmelerde en büyük sorunun yabancı ülkelerdeki muhataplarımızın ülkemiz ile ilgili algılarından kaynaklandığı belirtildi.
Diğer taraftan, toplantıda söz alan firma temsilcileri genel olarak, kamu alımlarında yaşanan sıkıntılar, müşteri portföylerinde bulunan bazı müşterilerin paralel örgüt kapsamında hesaplarının bloke olması nedeniyle alacaklarının tahsil edilememesi, iflas erteleme problemi, darbe girişiminden sonra yurtdışından çağrılan teknisyenlerin Türkiye’ye gönderilmemeleri sorunu, firmaların bazı tedarikçilerine örgüte kaynak sağladıkları gerekçesiyle kayyum atanması konusu ve yurtdışında oluşan olumsuz algı sorunlarına değindiler.
Yabancı sermayeli firma temsilcilerinin en büyük beklentilerinin ise, yatırımların gelebilmesi için her şeyden önce ekonomik ve siyasi istikrar olması ve hükümetin aldığı önemlerle birlikte ekonomideki istikrarı yurtdışına daha çok anlatmamız gerektiği ile bu yönde yabancı ülkelerde algı yönetiminin çok iyi yapılması gerektiği vurgulandı.