Zeytinoğlu: Emtia Fiyatlarının Düşmesine Rağmen Dövizdeki Hızlı Artış Üretici Fiyatlarını Yükseltiyor

5 Ekim 2015

  • Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde “Eylül ayında ÜFE yıllık yüzde 6,92 ve TÜFE ise yüzde 7,95 arttı. Çin ekonomisinin yavaşlamasıyla emtia fiyatlarının düşmesine rağmen dövizdeki hızlı artış girdi maliyetlerini artırıyor ve üretici piyasasındaki fiyat artışları tüketici piyasalarına yansımaya devam ediyor.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Eylül ayında Üretici Fiyatları yıllık yüzde 6,92 ve TÜFE ise yüzde 7,95 olarak gerçekleşti. Çin ekonomisinin yavaşlamasıyla emtia fiyatları da geriledi. Ancak dövizdeki hızlı artış girdi maliyetlerini artırıyor ve dolayısıyla ÜFE’yi de artırıyor. Üretici piyasasındaki fiyat artışları tüketici piyasalarına yansımaya devam ediyor” dedi.

Enflasyonun belirli bir alt seviyeyi artık kıramadığını belirten KSO Başkanı, “Global anlamda uzun süredir düşük enflasyon, hatta birçok ülkede sıfıra yakın enflasyon yaşanmasına karşın, Türkiye’de hedef enflasyonu seviyelerine inmeyi gerçekleştirmek mümkün olamadı.  12 yıldır, 2002-2003 yılları itibariyle yüzde 20’lerin yüzde 30’ların üzerindeki enflasyon dalgalarının,  yüzde 6 ile 11 arası bir bandı tamamladığımız bir süreç yaşanmakta” olduğunu belirterek esas hedefimizin Maastricht kriterlerine uygun olarak enflasyonun yüzde 2’ler 3’ler mertebesine düşürülmesi olduğunu söyledi. “Demek ki yeni ekonomik dönemin enflasyonda reform gerektirecek nitelikte olmasını arzularız.” dedi.

Zeytinoğlu yaptığı açıklamada önümüzdeki süreçte Amerika piyasaları ve FED ile başlayabilecek olası bir faiz yükselmesi durumu ülkemiz için daha yüksek enflasyon ve faiz oranlarına işaret edebileceğini belirterek, “Dolayısıyla enflasyondaki yeni reform dönemi iç piyasada rasyonel üretim, rasyonel sanayi tercihlemesi, sanayiyi bütünleyen para ve maliye politikası ile olacaktır.” dedi.

İhracattaki Gerilemeyi Sadece Pariteye Bağlayamayız

Geçtiğimiz hafta açıklanan Eylül ayı ihracat verilerini de değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Eylül ayında ihracatımız paritenin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 aleyhte azalması ile yüzde 19,8 gerileyerek 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.  İhracattaki gerilemeyi sadece pariteye bağlayamayacağımızı belirten Zeytinoğlu, “Tabii dünya ekonomisindeki ve komşumuz ülkelerdeki gelişmelerin de olumsuz etkisini yaşıyoruz.

Özellikle komşu ülkelere yaptığımız ihracat geriliyor. AB ekonomisi de beklediğimiz düzeyde hızlanmadı. World Economic Forum tarafından açıklanan 2015-2016 dünya rekabetçilik endeksinde Türkiye 6 sıra gerileyerek 51’inci sıraya düştü. Böyle bir atmosferde sanayide, teknolojide ve hizmetlerde rekabet gücümüzü hızla yukarılara çekmek zorunda olduğumuza inanıyorum. Ülkemizin ihtiyacı olan büyüme ivmesini, yapısal reformların bir an önce hayata geçirilerek yakalayabileceğine inanıyorum.” dedi.