Zeytinoğlu: Gümrük Birliği Anlaşması modernize edilmeli

5 Mayıs 2021

KSO ve İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, iş dünyasını zorlayan AB Gümrük Birliği Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesini, modernize edilerek tarım başta olmak üzere hizmetler sektörünü de kapsaması gerektiğini söyledi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) ve aynı zamanda İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı olan Ayhan Zeytinoğlu, online gerçekleşen ‘Türkiye – AB Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi: Zorluklar ve Fırsatlar’ toplantısına katılarak iş dünyasını ilgilendiren konularda önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Mesut Eren’in moderatörlüğünde Zoom üzerinden gerçekleşen video konferansta başkan Zeytinoğlu ile Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek konuşmacı oldu. Çok sayıda katılımcının ilgiyle takip ettiği video konferansta başkan Zeytinoğlu, iş dünyasının kanayan yarasından, AB Gümrük Birliği Anlaşması’nın yetersizliğinden bahsetti, “Modernizasyon şart” dedi.

İŞ İNSANLARI ZORLANIYOR

Türkiye’nin 1999 yılında AB aday ülke statüsüne alındığını 2005 yılında ise müzakerelerin başladığını hatırlatan başkan Zeytinoğlu, Türkiye ihracatının yüzde 41.3’ünün AB ülkelerine yapıldığını, 69 milyar dolarlık bir ihracat miktarının söz konusu olduğunu söyledi, “AB ile 26 yıllık bir gümrük birliği geçmişimiz var. Şu an sadece işlenmiş sanayi ürünlerini kapsayan Gümrük Birliği Anlaşması kapsam olarak yetersiz. İş dünyası dış ticarette büyük sorunlar yaşıyor. Başta vize, lojistik ve hammadde temini sorunları olmak üzere uygulanan ulaştırma kotaları sanayicilerimizi zorlamaktadır” dedi.

TARIM REFORMU

AB Gümrük Birliği Anlaşması’nın derhal modernize edilmesi, kapsamının genişletilmesi gerektiğinin altını çizen başkan Zeytinoğlu, “Tarımsal ürünler başta olmak üzere diğer hizmetler sektörünün de anlaşmaya dahil edilmesini arzu ediyoruz. Tarımsal ürünlerin Gümrük Birliği Anlaşması’na dahil olması Türkiye’de ciddi bir tarım reformunu da beraberinde getirecek. Köyden şehirlere göç olgusu değişecek, üreten çifti şehirde iş arayışına girmeyecek. Bu gelişme hem kırsaldaki gelir düzeyini artıracak hem de üretimin daha geniş alanlara yayılmasını da sağlayacak” dedi.

YÜKSELİŞ TRENDİ YANSIR

Akonuşmasını sürdüren başkan Zeytinoğlu, “Gümrük Birliği’nin modernizasyonu Türkiye için bir fırsat olacak. Otomotiv sektöründe yaşadığımız yükseliş trendini tarım sektöründe de yaşayacağımıza inanıyorum. Bu sayede AB ülkeleri de tarımsal ürünlere daha kısa sürede ve daha düşük fiyatlara ulaşacaktır” diye konuştu. Zeytinoğlu, Avrupa Birliği’nin Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri yaparken ülkemizi de bu görüşmelere dahil etmesinin önemine vurgu yapmayı ihmal etmedi.

AVRUPA’YA DAHA YAKINIZ

Türkiye’nin Avrupa’ya yakınlığının bir avantaj olduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, özellikle COVID-19 pandemisiyle ihtiyaç duyulan maske-eldiven gibi ürünlerin Avrupa’ya Çin’den değil de Türkiye’den daha hızlı ulaştırılabileceğini belirtti, “Gemi ve konteyner bulmakta zorluk çekiyoruz. Karayolu ulaşımı cazip hale gelse de demiryolu ulaşımının AB desteğiyle genişletilmesi ve hızlandırılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TÜRK HALKINA VİZE SERBESTİSİ

Son olarak vize serbestisi hakkındaki görüşlerini de paylaşan başkan Zeytinoğlu, pandemi sonrası Avrupa’ya seyahatlerin artacağına dikkat çekti, “Vize uygulaması nedeniyle Türk halkının ciddi oranda mağdur edildiğine inanmaktayım. Sadece iş insanlarına özel vize ve pasaport verilmesi fikrini doğru bulmuyorum, Türk halkının tamamına vize serbestisi getirilmelidir. Vize serbestisi Avrupa’ya pazarlığa giden iş insanlarının da elini güçlendirecektir” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, Haziran ayında yapılması beklenen AB Zirvesi’nde gerek Gümrük Birliği Anlaşması’nın genişletilmesi gerekse vize serbestisi konusunda adım atılması gerektiğini belirtti, “Bu konuda umutluyum” dedi.

YABANCI YATIRIMCI DA DESTEKLİYOR

Toplantıda söz alan Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek de Türkiye’de yatırımı olan Avusturyalı iş adamlarının Gümrük Birliği Anlaşması konusunda Türk sanayicisiyle hemfikir olduğundan bahsetti. Karabaczek, “Avusturya ile Türkiye arasında son yılda 3 milyar euroluk bir ticaret hacmi var. Bunun yüzde 80’ini Gümrük Birliği üzerinden yapılıyor. Ancak yüzde 20’si kapsam dışı. Bu da 600 milyon euroya tekabül ediyor. Hizmetler sektöründe ise 1,1 milyar euroluk bir ticaret hacmi Gümrük Birliği dışında kalıyor. İş adamlarımız bu durumun düzeltilmesini, AB Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesini istiyor. Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernizasyonu kazan/kazan ilkesini ortaya koyacak, tarafların karşılıklı kazanmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Toplantı, merak edilen soruların cevaplanmasının ardından son buldu.