Aylık arşivler: Mayıs 2020

KSO Başkanı Zeytinoğlu ‘Büyüme’ oranını değerlendirdi…

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından yüzde 4.5 olarak açıklanan 2020 ilk çeyrek büyüme oranını değerlendirdi: COVID-19 vakalarının 11 Mart itibariyle görüldüğünü, ekonomik etkilerinin de mart sonlarında hissedilmeye başlandığını bu nedenle de salgının ekonomiye yönelik daraltıcı etkilerinin ilk çeyrek büyümesine yansımasının çok sınırlı kaldığını ifade eden Ayhan Zeytinoğlu: “İlk çeyrekte ekonomimiz yüzde 4.5 büyüyerek beklentilerimizin bir miktar altında kaldı. Buradan Mart ayının ikinci yarısından itibaren gördüğümüz salgın etkisinin ekonomiye az da olsa yansıdığını görüyoruz. Bununla birlikte büyümede 2019’un ilk çeyreğinden gelen baz etkisinin pozitif desteği var.” dedi.

KSO Başkanı ikinci çeyrek beklentilerine ilişkin “Pandemi etkisini asıl ikinci çeyrek büyümesinde hissedeceğimizi tahmin ediyoruz. Nisan ayında tüm öncü göstergelerde belirgin gerilemeler yaşanmıştı. Ancak mayıs ayıyla birlikte toparlanma sürecinin başladığını görüyoruz. Mayıs ayına ilişkin ilk veri olan kapasite kullanım oranlarında artış yaşandı. Bu artış ihracat ve üretime de yansıyacaktır. Ekonomik göstergelerdeki düzelme en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki iyileşmeye paralel yürüyecek ve toparlanma hızımız artacaktır.” dedi.

2020’nin ilk çeyreğinde inşaat sektörü dışında büyümeye her sektörden pozitif katkı geldiğini söyleyen Zeytinoğlu, özellikle imalat sanayinin katkısına dikkat çekerek, “Sanayi sektörü sayesinde büyüme performansını artırdığımızı görüyoruz. Bizim en fazla üzerinde durduğumuz veri olan sanayi sektörünün büyümeye katkısı yüzde 6.2, imalat sanayinin katkısı ise yüzde 6.7 oldu. Ortalamanın altında da olsa tarım sektöründen yüzde 3, hizmetler sektöründen de yüzde 3.4’lük bir katkı geldi. Son yedi çeyrektir küçülen inşaat sektöründe ise yüzde 1.5’luk bir daralma ile canlanmanın hala gündemde olmadığını görüyoruz.” dedi.

2020’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre; mal ve hizmet ithalatının yüzde 22.1 arttığını, ihracatın ise yüzde 1 gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “Arzumuz ihracat artışlarının büyümeye katkı vermesi yönünde. İkinci çeyrek verilerinde, ihracatın ithalata göre daha sert düşmesi nedeniyle, net ihracat katkısı biraz daha olumsuz gelebilir.” dedi.

“İlk çeyrek büyümesinde devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 6.2, hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 5.1 artarken yatırımların yüzde 1.4 azaldığını görüyoruz.” diyen Zeytinoğlu, “Yatırımlarda 2018’in ikinci yarısında daralmalar başlamıştı. Ancak alt kalemlerini incelediğimizde, inşaat yatırımlarının daralmaya devam ederken, makine-teçhizat yatırımlarında son iki çeyrek büyüme olduğunu görüyoruz. 2020 yılı ilk çeyreğinde inşaat sektöründeki daralma yüzde 10.2 olurken, makine ve teçhizat yatırımları yüzde 8.4 arttı. Bu kalemdeki artışı ekonomide sanayinin payının artması ve sürdürülebilir büyüme için çok önemli görüyoruz.” dedi.

World Food Moscow 2020/Fuar Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz,

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden alınan bir yazıda; 22-25 Eylül 2020 tarihleri arasında Moskova/Rusya Federasyonu’nda düzenlenecek olan World Food Moscow 2020 fuarının “yaş meyve sebze sektörüne” yönelik Türkiye milli katılımının 8’nci kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Anılan yazının devamında, yaş meyve sebze, her türlü gıda (dondurulmuş gıda, dondurma, zeytin, zeytinyağı, çikolata, şekerleme, alkollü içecekler, süt, deniz ürünleri, organik ürünler, tütün, ekmek ve pasta teknolojisi, gıda işleme sistemleri, gıda katkı maddeleri) ve içecek sergilenen fuara, 2019 yılında 65 ülkeden 1.764 firmanın katıldığı ve fuarın 92 ülkeden 30.768 ziyaretçi tarafından ziyaret edildiği belirtilmektedir.

Yazıda ayrıca, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Rusya Federasyonu’nun “Hedef Ülkeler Listesi”’nde yer aldığının açıklandığı, anılan Fuarın, “2017/4 sayılı Karar” çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda katılımcı firmaların stant alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından metrekare başına belirlenen birim fiyat üzerinden 117.000 Türk Lirası’na kadar destekleneceği ifade edilmektedir.

Kuzey Makedonya Hükümetinin Stratejik Yatırım Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, Kuzey Makedonya Hükümeti tarafından ekonomik büyüme, istihdam artışı, yeni teknolojilerin kullanımı ve yatırımı teşvik amacıyla “Stratejik Yatırım” statüsü verilebilecek projeler için başvuru sürecinin başlatıldığı ve birçok alanda gerçekleştirilebilecek projeler için son başvuru tarihinin 31 Ocak 2020 olduğu belirtilmektedir.

Detaylı bilgi http://www.economy.gov.mk/doc/2810 adesinde yer almaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

-T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre mayıs ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 62.6 ile geçen yılın aynı ayına göre 13.7 puan gerilerken, geçen aya göre 1 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 60.3 ile geçen yıla göre 9.7 puan gerilerken, geçen aya göre 6 puan arttı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hem Türkiye genelinde hem Kocaeli’de kapasite kullanım oranlarında toparlanma olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Aylık bazdaki artışlar Türkiye genelinde 1 puan olurken, ilimizde 6 puan ile daha hızlı bir ivme ile gerçekleşti. Burada ilimizin ana sektörlerinden ve salgın sebebiyle nisan ayında duruşa geçen otomotiv sektörünün mayıs ayında üretime başlamasının önemli etkisini görüyoruz. Yine ilimizin öncü sektörlerinden kimya sanayinin kapasite kullanım oranı da mayıs ayında yüzde 76 seviyesine yükseldi.” dedi.

Zeytinoğlu, salgın etkisiyle nisan ayında belirgin gerilemeler yaşanan öncü göstergelerde, mayısla birlikte toparlanma beklediklerini ve mayıs ayına ilişkin açıklanan ilk veri olan kapasite kullanım oranlarının bunu teyit ettiğini ifade ederek, “Bu ay yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 9’u duruşta olduklarını bildirdi. Nisan ayında duruşta olan firmalarımızın oranı yüzde 24 idi. Bununla birlikte firmalarımızın yüzde 63’ü kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre artığını ifade etti. Mayıs ayında kapasite kullanımındaki bu toparlanmanın hem üretime hem ihracata yansıyacağını bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda bu iyileşmelerin artarak devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Suudi Arabistan Krallığı’nın Sınır Kapılarında Aldığı Tedbirler

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı’na Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilen yazıya atfen, Suudi Arabistan Krallığı’nın sınır kapılarında aldığı tedbirlere ilişkin Nota paylaşılmaktadır.

Ekte sunulan bahse konu Nota’da, Suudi Arabistan Krallığı tarafından;

1) Ülkeye yapılacak eşya sevkiyatında deniz ve havayolu nakliyesi kullanılması, mecbur kalınmadıkça karayolu kullanılmaması,

2) Sınır kapılarında geçici vize uygulamasının başladığı,

3) Sınır kapılarından girişlerde virüs taraması yapılacağı,

4) Transit geçişlerde sadece gıda, ilaç ve tıbbi malzeme için izin verileceği,

5) Ülkeye giren TIR’lara takip cihazı yerleştirilerek 96 saat içinde çıkışlarının isteneceği, süre bitiminde mali ceza uygulanacağı,

6) Gıda, ilaç ve tıbbi malzeme harici eşya nakliyatında ülkeye giren araçlarda şoför veya çekicinin değiştirileceği ilan edilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Üyemiz restoranların dikkatine!

TOBB ve Yemeksepeti’nin kampanyasına katılarak satacağınız hediye çeklerinin gelirini bugün komisyonsuz olarak kazanabilir, hizmeti iki ay sonra verebilirsiniz. Nakit akışınızı düzeltmek için bu fırsatı kullanın.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Pandemi Sonrası Dönemde Türkiye-AB Ekonomik Ve Ticari İlişkileri

Kocaeli AB Bilgi Merkezi ve İKV işbirliğiyle düzenlenen “Pandemi Sonrası Dönemde AB – Türkiye Ekonomik ve Ticari İlişkiler” Paneli bu sorulara yanıt arıyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Christian Berger ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun da katılacağı etkinlik 22 Mayıs Cuma günü saat 14:00’de webinar olarak gerçekleşecek.

Covid 19 mücadelesi, halk sağlığını korumakla birlikte salgının sosyo-ekonomik etkilerini azaltmaya yönelik çabalar da gerektiriyor. Toplum sağlığı için alınan önlemler üretim, hane halkı harcamaları, yatırım ve uluslararası ticarette keskin daralmalara yol açtı. Peki ya sonra? Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomisini neler bekliyor ve küresel salgından sonra ticari ilişkiler nasıl şekillenecek?

Kayıt için :https://zoom.us/webinar/register/WN_q0KsvguqQvGRZ5w1LQeh3w

 

 

 

 

14:00 – 14:20

 

Açılış Konuşmaları

Ayhan ZEYTİNOĞLU

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı,

İktisadi kalkınma Vakfı Başkanı

Christian BERGER

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı

Büyükelçi

 

 

 

 

 

 

14:20 – 15:10

 

 

 

Moderatör:

M.Gökhan KİLİT

İktisadi Kalkınma Vakfı Strateji ve İş Geliştirme Müdürü

Konuşmacılar:

Hüsnü DİLEMRE

Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürü

Ahmet BAYRAKTAR

Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Doç. Dr. Çiğdem NAS

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi

İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri

 

 

15:10 – 15:3

 

Soru –Cevap

Kocaeli Sanayi Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Online Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Mayıs Ayı Meclis toplantısı Online olarak yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleşen Mayıs ayı Meclis toplantısına toplam 92 meclis ve komite üyesi katıldı. Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Oral Erdoğan Türkiye Ekonomisi ve Küresel Ekonomi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Nisan ayında ihracatımız 8.9 milyar, ithalat 12.9 milyar dolar  olarak gerçekleşti. İthalatta yüzde 28.3, ihracatımızda ise yüzde 41.3’lük gerileme oldu. Tüm dünyada yavaşlayan ticaretin en belirgin etkisini nisan ayında göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim ihracatta tarihi bir düşüş yaşadık. Ancak bu seviyenin taban olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda AB ticaretinde de yumuşak bir açılış sebebiyle, iyileşme olacağını bekliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, benzer şekilde nisan ayında Kocaeli ihracatının da yüzde 54 gerilediğini söyledi.

Mart ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında cari denge 4.9 milyar dolar cari açık verdi. Mart ayında verilen bu açıkta, dış ticaret açığındaki artış ile hizmetler gelirlerindeki gerilemenin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 3.6 milyar dolar artarak 4.3 milyar dolar, hizmetler dengesi net girişleri ise 918 milyon dolar azalarak 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmelerle birlikte yıllık cari fazla 6.3 milyar dolardan 1.4 milyar dolara geriledi.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında gerilemeye başlayan turizm gelirlerinin katkısının nisanda da çok sınırlı olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla nisan ayında hem aylık hem yıllık bazda cari açık verebiliriz.” dedi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında TÜFE aylık yüzde 0.85 artışla yıllık yüzde 10.94’e geriledi. Aylık bu artışta ramazan ayının da başlamasıyla artan gıda fiyatları belirleyici olurken, petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyri artışı sınırlı tuttu.” dedi. Nisan ayında ÜFE’nin aylık yüzde 1.28 artışla yıllık yüzde 6.71’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “ÜFE’de yüzde 1.28 ile aylık hızlı bir artış olduğunu görüyoruz. Döviz kurundaki artışın da etkisiyle maliyet etkisinin devreye giriyor olabileceğine bir işaret.” dedi.

Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Mart ayında salgın etkisiyle, ihracat ve kapasite kullanım oranları gibi birçok öncü göstergede gerilemeler yaşanmıştı. Bunlara paralel üretimde de ivme kaybı görüleceğinin bekliyorduk. Nitekim sanayi üretiminde aylık yüzde 7.1’lik önemli bir gerileme oldu.” dedi. Zeytinoğlu sanayi üretimindeki yıllık yüzde 2’lik gerilemeye ilişkin ise, “Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2‘lik sınırlı bir gerileme oldu. Burada tabi, ekonomimizin duraksadığı, endeksin zaten düşük olduğu bir dönemle kıyasladığımızı da biliyoruz.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirme yapan Zeytinoğlu, “Nisan ayı verilerinde maalesef daha ciddi düşüşler görebiliriz.  Ancak mayıs ayından sonra toparlanmalar olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Şubat ayında işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan, ocak ayına göre 0.2 puan azalarak yüzde 13.6 ‘ya gerilemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı ayına göre istihdam edilenlerin 602 bin kişi azaldığını görüyoruz. Aynı dönemde işgücüne katılımın 1 milyon 102 bin kişi azalması dolayısıyla işsiz sayısı 502 bin kişi geriledi.” dedi. “Şubat ayında 602 bin kişi istihdam kaybına rağmen sanayi sektöründe istihdam artışı oldu.” diyen Zeytinoğlu, “Şubat ayında istihdam, tarım sektöründe 530 bin, inşaat sektöründe 93 bin, hizmet sektöründe 183 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe ise 205 bin kişi arttı. Sanayi sektöründeki bu artışı olumlu buluyoruz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası’nın nisan ayı girişimlerine değinen Zeytinoğlu, “Odamız bünyesinde Covid-19 salgınına ilişkin, düzenlemeler, paylaşımlar, talep ve öneriler ile ilgili çalışmalarda bulunacak bir komisyon kurduk. Odamızın girişimleri ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve GTÜ İşbirliği ile KOVİD-19 Tanı Merkezini kurduk.  Bölgemizdeki OSB’lerden gelen talepler üzerine konuyu Sanayi Bakanımıza aktarmıştık. Bu girişimlerimiz neticesinde; Sağlık Bakanlığının da yardımları ile ilimiz pilot bölge oldu. Tanı merkezinin GTÜ’nün laboratuarlarında kurulması kararına varıldı. Bu uygulama ile firmalarımızın üretim kayıplarını azaltmayı ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarını  amaçlıyoruz.” dedi.

“Bu hizmetin Kocaeli Sanayicisine ve Kocaeli halkına çok faydası olduğunu düşünüyorum.” diyen Zeytinoğlu, “Bu test merkezinin cazibesi; hastalığı çok erken yakalama imkanı verebilmesi. Semptomsuz vakalar tespit edildiğinden, bulaş riski de azalıyor. Tespit edilen vakalar daha hastalığın en başında Sağlık Bakanlığı tarafından izole edilebiliyor. Böylece bulaşıcılığı önlemiş oluyorsunuz. İkinci önemli bir faydası da hasta çok erken safhada tespit edildiği için anında tedaviye başlanabiliyor ve ayakta tedavisi mümkün oluyor. Böylece daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle tedavi sağlanmış oluyor. Bu uygulama diğer illerde de yaygınlaştırılmaya başlandı.” dedi.

Sürecin işleyişine ilişkin bilgi aktaran Zeytinoğlu, “Test yaptırmak isteyen sanayiciden talepler Odamız tarafından toplanıyor. Taleplerinizi Odamız web sayfası üzerinden yapabiliyorsunuz. Fabrikalar sıralamaya konulup program dahilinde ekipler yönlendiriliyor. Tanı merkezinde Koordinatör ile birlikte 9 çalışan, 4’lü guruplar halinde dönüşümlü olarak laboratuarda çalışıyor.  Sürüntü örnekleri, 20 adet mobil ekipler tarafından fabrikalara gidilerek toplanıyor. Test sonuçları; çalışan, işveren ve İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşılıyor.  32 saat içinde sonuçlar veriliyor. Bu sürenin 24 saate düşürülmesi hedefleniyor.” dedi.

Zeytinoğlu, “TOBB Nefes Kredisi kapsamında üyelerimize 30 milyon TL’nin üzerinde kredi hacmi oluşturduk. Bugüne kadar 42 firmamız kredi için Odamıza başvurdu.” dedi.  Zeytinoğlu nisan ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.

 

KSO Başkanı Zeytinoğlu Bütçe Gerçekleşmelerini Değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, koronavirüs salgınının etkilerinin tüm ekonomik verilerde görülmeye başlandığını söyleyerek, “Nisan ayında bütçe gelirleri 65.2 milyar TL, bütçe giderleri 108.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 13.1 ile enflasyonun biraz üzerinde olurken, giderlerde yüzde 42.7 ile yüksek bir artış oldu. Dolayısıyla nisan ayında bütçe 43.2 milyar TL açık verdi. Koronavirüs salgının etkileri maalesef tüm ekonomik veriler gibi bütçeye de yansıdı.” dedi.

Ocak-nisan dönemi gerçekleşen 72.7 milyar TL bütçe açığına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Geçen yılın tamamında 123.6 milyar TL açık verilmişti. Koronavirüs salgınının ekonomideki etkilerinin derecesine göre, bütçe açıklarının devam ederek geçen yılın üzerinde olabileceğini bekliyoruz. En güçlü olduğumuz noktalardan biri olan bütçede, verilen açıklar maalesef ekonomimizi kırılganlaştırıyor.” dedi.

“Covid-19 Kapsamında Ekonominin Değerlendirilmesi ve Vergi Uygulamalarında Güncel Gelişmeler” Semineri

(Webinar – İnternet Üzerinden)

21 Mayıs 2020 Perşembe – Saat: 13:00-15:30

Toplantı katılım linki:
https://us02web.zoom.us/j/81587906449?pwd=UDBsRkllT0hRN0sxb0ZERzVYVlNsQT09

Meeting ID: 815 8790 6449, Password: 028005

Odamız ve Major YMM ve Bağımsız Denetim firması işbirliği ile “Covid-19 Kapsamında Ekonominin Değerlendirilmesi ve Vergi Uygulamalarında Güncel Gelişmeler” konulu seminer, 21 Mayıs 2020 Perşembe günü saat 13:00-15:30 saatleri arasında internet üzerinden düzenlenecektir.

Konuşmacılar
YMM Şükrü Dilaver
YMM Nuri Değer
YMM Bülent Görer

Seminer Konuları 
•     Covid-19’un küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkileri
•     Finansal piyasalar ve bankacılık sektörünün değerlendirilmesi
•     Covid-19 Kapsamında Vergi Uygulamalarında Güncel Gelişmeler

Türkiye Bankalar Birliği’nin 18 Mayıs 2020 tarihli “Sokağa Çıkma Kısıtlaması”na istinaden aldığı kararlar

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu tarafından 18 Mayıs 2020 tarihinde uygulanacak “Sokağa Çıkma Kısıtlaması” kararına istinaden, kısıtın uygulanacağı illerdeki şubeler ve bankacılık işlemleriyle ilgili aşağıdaki kararlar alınmıştır:

  • Bakanlık kararı gereği 15 ilde 18 Mayıs Pazartesi günü banka şubeleri kapalı olacaktır.
  • Kısıtlama kapsamındaki 15 ilde yerleşik olan ve edimlerini yerine getirmek isteyen müşteriler, her türlü bankacılık işlemini şube dışı kanalları kullanarak yerine getirebilecektir.
  • Bankalara, bu müşterilerin edimlerinin 20 Mayıs 2020 tarihine ötelenmesi tavsiye edilmiştir.
  • Ayrıca, bankalardan 15 ilde yerleşik müşterilerin 18 Mayıs 2020 tarihli ödemelerine ilişkin olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne yapılan bildirimlerin Risk Merkezi Genelgesi’nin Mücbir Haller Uygulamasına göre yapılması istenmiştir.
  • 15 il dışındaki şubelere çek ibrazında müşterilerin hamil sıfatı ile işlem yapılmasını talep etmesi halinde, hesapta para varsa ödemesi gerçekleştirilecek, hesapta karşılık yoksa hamil ile konuşularak ve hak kaybı olmadığı belirtilerek, 18 Mayıs tarihinde çek hakkında işlem yapılmayacaktır. Hamil tarafından 20 Mayıs 2020 Çarşamba günü ibraz edilecek çekin ise hesapta bakiye olması halinde ödemesi yapılacak yoksa düzenlemelere göre işlemin gerçekleştirileceği bilgisi çek hamiline açıklanacaktır.
  • Bu açıklamaya rağmen çek hamili, 18 Mayıs’ta ibraz ettiği çekin karşılığı olmaması halinde buna dair şerh verilmesinde ısrar ettiği durumda, muhatap banka tarafından konuya ilişkin mevzuat hükümlerine göre uygulama gerçekleştirilecektir. Bu durumda, bankalardan 15 ilede yerleşik müşterilerin 18 Mayıs 2020 tarihli ödemelerine ilişkin olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirimleri Risk Merkezi Genelgesi’nin Mücbir Haller Uygulamasına göre yapılacaktır.

Türk Ticaret Kanununun 811. Maddesinde;

(1) Kanunen belirli olan süreler içinde çekin ibrazı veya protesto edilmesi veya buna denk bir belirlemenin yapılması, bir devletin mevzuatı veya herhangi bir mücbir sebep gibi aşılması imkânsız bir engel nedeniyle gerçekleştirilememişse, bu işlemler için belirli olan süreler uzar.

(2) Hamil, mücbir sebebi gecikmeksizin kendi cirantasına ihbar etmeye ve bu ihbarı çeke veya alonja kaydedip, bunun altına, yerini ve tarihini yazarak imzalamakla zorunludur. 723 üncü madde hükümleri burada da uygulanır.”

hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, son ibraz süresi  18 Mayıs 2020 olan çekler için bu madde kullanılabilecek olup, ibraz  süresi  son gün olmayan çekler için sorun bulunmamaktadır.

  • Öte yandan senetler ile ilgili olarak Türkiye Noterler Birliği tarafından yapılan açıklamada, vadesi 18 Mayıs 2020 tarihine rastlayan senetlerin protesto işlemlerinin 21 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Uygulamanın yukarıdaki kararlar çerçevesinde yapılması durumunda, alacaklıların ve borçluların durumu olumsuz etkilenmeyecektir.  

Yurt İçi Fuarların Ertelenmesi Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazı ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda 2020 yılı fuar takviminde yer alan fuarlardan Mayıs ve Haziran ayında düzenlenmesi planlananların 1 Temmuz sonrası döneme ertelendiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Koronavirüs Önlemleri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan 15.04.2020 tarih ve 3748 sayılı yazı ile, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünün yazısına atıfla; Koronavirüs yayılımının önlenmesi ve vatandaşlara etkisininin en aza indirilmesini için, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) çerçevesinde düzenlenen yetki belgeleri ile ilgili olarak;

1. KTY’nin 14. Maddesinin 21. Fıkrası gereğince asgari kapasite kaybına ilişkin 630 günlük süre hesabının 01.03.2020 tarihinden başlamak üzere durdurulmasının,

2. KTY’nin 24. Maddesinin 3. Fıkrasının (ç) bendi gereğince sigorta şartı nedeniyle yetki belgesi eki taşıt belgesinden taşıt düşüm işleminin durdurulmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir.

Askıya Alma – Kota Başvurusu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının elektronik postasına atfen, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilmiştir.

Elektronik postada, AB Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) tarafından 01.01.2021 dönemi için COVID-19 pandemisi sebebiyle Koronavirüsle mücadelede kullanılan nihai ürünlerin üretimi için hammadde veya ara mamul ithalatında askıya alma/kota başvuruları süresinin uzatılması kararı alındığı açıklanarak, bu kapsamda, 01.01.2021 dönemi için firmaların en geç 24.04.2020 tarihine kadar Ticaret Bakanlığına askıya alma/kota başvurusunda bulunmasının gerektiği bildirilmektedir.

Elektronik postada devamla, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar Ticaret Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası almış olması gerekmekte olduğu kaydedilerek, başvurulara ilişkin formlara https://ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği vurgulanmıştır. Bu kapsamda askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2020/18 sayılı Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2020/18) incelenerek başvuruların anılan Bakanlığa yapılması gerekmektedir. Konu hakkında ilgili kişilerin iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:

Kimyasallar, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

– Fundagül BACI Uzman T: 0 312 204 91 46 E: bacif@ticaret.gov.tr
– Burak AVCI Uzman T: 0 312 204 91 89 E: avcib@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları:

– Muhammet HARTAVİ Uzman T: 0 312 204 95 84 E: hartavim@ticaret.gov.tr
– F. Hilal YÜNEY Mühendis T: 0 312 204 92 96 E: yuneyf@ticaret.gov.tr
– Gülbiz SEMİZ Uzman Yrd. T: 0 312 204 99 63 E: semizg@ticaret.gov.tr

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan mart ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Mart ayında salgın etkisiyle, ihracat ve kapasite kullanım oranları gibi birçok öncü göstergede gerilemeler yaşanmıştı. Bunlara paralel üretimde de ivme kaybı görüleceğinin bekliyorduk. Nitekim sanayi üretiminde aylık yüzde 7.1’lik önemli bir gerileme oldu.” dedi. Zeytinoğlu sanayi üretimindeki yıllık yüzde 2’lik gerilemeye ilişkin ise, “Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2‘lik sınırlı bir gerileme oldu. Burada tabi, ekonomimizin duraksadığı, endeksin zaten düşük olduğu bir dönemle kıyasladığımızı da biliyoruz.” dedi.

Mart ayında hemen hemen tüm gruplarda gerilemeler olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Biliyorsunuz salgın ülkemizde 11 Mart itibariyle görülmeye başlanmıştı. Dolayısıyla mart ayı, salgının üretim üzerinde etkilerini kısmen hissettiğimiz bir ay oldu. Salgın etkisinin nisan ayı verilerine daha net yansıyacağını düşünüyoruz. Nisan ayı sanayi üretiminde maalesef daha ciddi bir düşüş görebiliriz. Ancak mayıs ayından sonra toparlanmalar olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Geçici Vergi Beyanname Verme ve Ödeme Süresi Uzatımı Hk.

Sayın Üyemiz,

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, 12.05.2020 tarihli ve 130 sayılı VUK sirküleri ile 18 Mayıs 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2020 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 28 Mayıs 2020 Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Mart ayında cari denge 4.9 milyar dolar cari açık verdi. Mart ayında verilen bu açıkta, dış ticaret açığındaki artış ile hizmetler gelirlerindeki gerilemenin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 3.6 milyar dolar artarak 4.3 milyar dolar, hizmetler dengesi net girişleri ise 918 milyon dolar azalarak 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmelerle birlikte yıllık cari fazla 6.3 milyar dolardan 1.4 milyar dolara geriledi.” dedi.

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, mart ayının salgın etkilerinin görüldüğü ilk veri olduğunu söyleyerek, “Koronavirüs salgını nedeniyle, tüm dünyada yavaşlayan ticaretle birlikte nisan ayında ihracatta yüzde 41.3, ithalatta yüzde 28.3’lük düşüş yaşandı. Benzer şekilde yıla çok iyi başladığımız ancak mart ayında gerilemeye başlayan turizm gelirlerinin katkısının da nisanda çok sınırlı olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla nisan ayında hem aylık hem yıllık bazda cari açık verilebileceğini düşünüyoruz. Temennimiz en kısa sürede toparlanarak bu sürecin atlatılmasıdır.” dedi.

Yatırım Teşvik Belgelerinin Sürelerinin Uzatılması

Sayın Üyemiz,

09.05.2020 tarih ve 31122 sayılı Resmi Gazete’de 2501 Sayılı  “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” yayımlanmıştır.

Yayımlanan Karar ile 2012/3305 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”a Geçici 14. Madde eklenmiştir.

Bu Karar hükümlerine göre; deprem, salgın gibi doğal ve biyolojik afet hallerinde yarım kalan ve tamamlanamayan yatırımlardan, 11/03/2020 tarihinden önce düzenlenen ve bu tarih itibariyle süresi devam eden yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların tamamlanabilmesini teminen, talep edilmesi halinde 1 yıla kadar ilave süre verilebilecektir.

Cumhurbaşkanı kararına ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işsizlik oranını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şubat ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan, ocak ayına göre 0.2 puan azalarak yüzde 13.6 ‘ya geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre istihdam edilenlerin 602 bin kişi azaldığını görüyoruz. Aynı dönemde işgücüne katılımın 1 milyon 102 bin kişi azalması dolayısıyla işsiz sayısı 502 bin kişi geriledi.” dedi.

Zeytinoğlu, şubat ayında 602 bin kişi istihdam kaybına rağmen sanayi sektöründe istihdam artışı olduğunu söyleyerek, “Şubat ayında tarım, inşaat ve hizmetler sektörlerinde istihdam kaybı yaşanırken, sanayi sektöründe istihdamın arttığını görüyoruz. İstihdam, tarım sektöründe 530 bin, inşaat sektöründe 93 bin, hizmet sektöründe 183 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe ise 205 bin kişi arttı. Sanayi sektöründeki bu artışı olumlu buluyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmesinde, şubat ayının pandemi etkisinin görülmediği bir veri olduğunu söyleyerek, “Pandemi etkisinin önümüzdeki aylarda işsizlik oranlarına yansıyabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte mevsimsel olarak tarım sektöründeki iyileşmeler ve temmuz ayından sonra turizm sektöründe yaşanacak olası iyileşmelerin işsizliği azaltacağını umuyoruz.” dedi.

Sokağa Çıkma Kısıtlaması ve Hariç Tutulacak İstisnalar

Sayın Üyemiz,

08.05.2020 tarihi saat 24.00 ile 10.05.2020 tarihi saat 24.00 arasında aşağıda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere İl sınırlarımız içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanmıştır.

AÇIK OLACAK İŞYERİ, İŞLETME VE KURUMLAR
a) Sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde 08.05.2020 Cuma günü market, bakkal ve manavlar saat 23.00’a kadar faaliyetlerine devam edebileceklerdir. 09.05.2020 Cumartesi ve 10.05.2020 Pazar günleri market, bakkal ve manavlar kapalı olacaktır.

b) 09.05.2020 Cumartesi ve 10.05.2020 Pazar günü, ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacaktır. (Bu iş yerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilir.) 09.05.2020 Cumartesi ve 10.05.2020 Pazar günü tatlı satışı yapan iş yerleri sadece eve/adrese servis şeklinde satış yapabileceklerdir.

c) Ramazan ayı münasebetiyle, sokağa çıkma kısıtlaması olan 09.05.2020 Cumartesi ve 10.05.2020 Pazar günleri sadece evlere paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere lokanta ve restoran tarzı işyerleri,

ç) 10 Mayıs Pazar gününün “Anneler Günü” olması nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması olan 09.05.2020 Cumartesi ve 10.05.2020 Pazar günü evlere servis şeklinde hizmet sunmak üzere sadece çiçek satan iş yerleri,

d) İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri,
e) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri,

f) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb.),

g) Kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50.000 nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 km için bir adet olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemi ile belirlenecektir ve nöbetçi akaryakıt istasyonlarının marketleri açık olacaktır.),

ğ) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi),

h) İçme suyu dolum tesisleri ile içme suyu, gazete ve mutfak tüpü dağıtımını yapan şirketler,

ı) Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri,

i) Sağlık hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar,

j) Makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balık üretimi ile gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler ve kâğıt, kolonya üretimi başta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler,

k) Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar,
l) Oteller ve konaklama yerleri,

m) Gıda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj sağlayan üretim tesisleri,

n) Çalışanları inşaat alanında/maden alanında bulunan şantiyede konaklayarak yapımı veya çalışması devam eden büyük inşaatlar ile madenler (Bu madde kapsamında inşaat ve konaklama aynı şantiye alanı içinde ise izin verilir, başka bir yerden çalışanların gelmesine ve şantiyede kalanların başka bir yere gitmelerine izin verilmez. Çalışma alanı sadece inşaat alanı/maden sahaları ile sınırlıdır.),

o) Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları,

ö) Daha önceden sözleşmeye/taahhüde bağlanmış ve belirlenen süre içerisinde yetiştirilmesi gereken ihracata konu; mal, malzeme, ürün, araç-gereç üreten iş yerleri ve tesisler (mevcut zorunluluklarını ispatlamaları ve anılan şartlara uymaları kaydıyla),
p) Zirai amaçlı akaryakıt satışı yapılan Tarım Kredi Kooperatifleri,

r) Kısıtlama süresinde yağmura bağımlı tarımsal faaliyetler göz önünde bulundurularak Kaymakamlıklar tarafından tespit edilecek ihtiyaca göre kura ile belirlenecek; zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. tarımsal üretime ilişkin ürün satışı yapan işletmeler,

İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN KİŞİLER

a) İlgili Genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanlar,
b) Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (Özel güvenlik görevlileri dahil),
c) Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay ve AFAD’da görev alanlar,
ç) Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar,
d) Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
e) Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar,
f) Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
g) Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi “Özel Gereksinimi” olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri,
ğ) Demir-çelik, cam, ferrokrom vb. sektörlerde faaliyet yürüten iş yerlerinin yüksek dereceli maden/cevher eritme fırınları ile soğuk hava depoları gibi zorunlu olarak çalıştırılması gereken bölümlerinde görevli olanlar,
h) Bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezlerinin çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla),
ı) Bozulma riski bulunan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,
i) Küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler,
j) 30.04.2020 tarih ve 7486 sayılı Genelge kapsamında oluşturulan Hayvan Besleme Grubu Üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar,
k) İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar,
l) Kısıtlama süresince ekmek dağıtımı yapanlar ile lokanta, restoran, tatlı satış yerleri ve çiçekçilerin evlere servis hizmetinde görevli olanlar,
m) Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay’a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil),
n) Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar,
o) İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle iş yerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iş yeri hekimi vb.),
ö) Veteriner hekimler,
p) Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında bölgesel özelliklere göre izin verilenler,
r) Servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları, s) İşyerlerinin kapalı olduğu saatlerde/günlerde sürekli olarak işyerlerini bekleyenler,
ş) Belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere Cuma günü ve hafta sonu çalışacak personel,
t) Tedarik zincirinin aksamaması amacıyla sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 10.05.2020 Pazar günü saat 18.00’dan sonra marketler ve sebze-meyve hallerinde mal, malzeme ve ürünlerin nakli, kabulü, depolama ve satışa hazırlama aşamasında görevli olanlar (Bu madde kapsamında hiçbir şekilde mal, malzeme ve ürün satışı yapılamaz.),
u) Madencilik, inşaat ve diğer büyük yatırım projelerinde kullanılmakta olan patlayıcıların imalat ve lojistiğinde çalışanlar,
ü) 06.05.2020 tarihli, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan kişilere istisna uygulanması konulu Genelge çerçevesinde, 10 Mayıs 2020 Pazar günü, 11.00-15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız ve ihtiyaç duyulan hallerde bunların refakatçileri.

Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.

• Seyahat izin belgeleri sokağa çıkma kısıtlaması süresince geçerli olacaktır.
• Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere kamu düzeninin tesisi amacıyla görevli olan kamu görevlilerinin şehir içi toplu ulaşımlarını teminen belediyelerce gerekli tedbirler alınacaktır.
• Ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla Kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, yerel yönetim, emniyet ve jandarma temsilcilerinin katılımıyla oluşacak komisyon tarafından, her mahalle için muhtar görüşü de alınarak ivedilikle ilçe ekmek dağıtım planı yapılacak, bu planda ilçedeki ekmek üreten işyerlerinin sorumlu oldukları dağıtım bölgeleri (mahalle/cadde/sokak ölçeğinde) ile her dağıtım bölgesi için görev yapacak araç listeleri belirlenecektir. Bu şekilde yapılacak planlama dışında sadece Vefa Sosyal Destek Birimleri ekmek dağıtımını gerçekleştirebilecektir.
• Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 09.05.2020 Cumartesi ve 10.05.2020 Pazar günü gazete dağıtımı, gazete şirketlerinin ring halinde çalışacak dağıtım araçları, belirlenen içme suyu dağıtım bayileri ve Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla yapılacaktır. (bu kapsamda gazete dağıtımının evlere servis şeklinde yapılması esastır)
4- İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 06.05.2020 tarih ve 7649 sayılı Genelgesi ile 1593 Sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27. ve 72. maddesi uyarınca gerçekleştirilen Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında alınan kararlara aykırı olmamak kaydı ile ilçelerin özelliklerine göre Kaymakamlar tarafından İlçe Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak uygulamaya ilişkin karar alabilecektir.
Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınmış olan kararların uygulanmasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyetlere neden olunmamasına, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Sanayinin COVİD-19 taraması GTÜ’de yapılıyor

Hastaneler dışında ilk covid taramasının yapıldığı, sanayi kuruluşlarına bu kapsamda hizmet verecek pilot uygulama olan GTÜ COVİD-19 Tanı Merkezi kurularak faaliyetine başladı.

Organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere Kocaeli Bölgesinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarında çalışan işçilere Covid-19 taraması yapılması için Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ)’ınde tanı merkezi kuruldu. Kocaeli Sanayi Odası(KSO) girişimleri, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı(TÜSEB) ve GTÜ İşbirliği ile hizmete geçen tanı merkezi hakkında bilgilendirme toplantısı GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde gerçekleştirilen basın toplantısı ile yapıldı. Toplantıya GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Tanı Merkezi Koordinatörü  Doç. Dr. Ferruh Özcan, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

TANI VE TEDAVİDE GTÜ DESTEĞİ

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan toplantıda ilk sözü alarak, Kocaeli Sanayi Odası’nın Sanayi Bakanlığına yapmış olduğu girişimler sonucunda konu ile  bakanlığın TÜSEB’i görevlendirilmesi ve sonrasında GTÜ’nün kapasitesinin uygun bulunması ile merkezin devreye girdiğini belirtti. Aslan, çok kısa bir sürede üniversitenin tüm alt yapı ve insan kaynağını bu konuya kanalize ettiklerini söyleyerek, Kocaeli’nde 19 sanayi bölgesinin 200 bine yakın çalışanının Covid taramasının  yapılmasının hedeflendiğini ifade etti. Bu merkezin üniversite sanayi işbirliği için güzel bir örnek olduğunu da sözlerine ekledi. GTÜ’nün her türlü çalışmada sanayi ile işbirliğini daha çok artırmak istediğini belirten Aslan, sanayicilerin uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak çalışmalarına GTÜ’nün kapısının açık olduğunu söyledi.

Rektör Aslan, Covid-19 kapsamında tanı merkezi dışında GTÜ’ de tanı ve tedaviye yönelik; Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ile ilaç ham maddesi üzerine çalışmaların, tanı kitlerinin daha hassas olması daha kısa sürede tanı kiti üretimi ile ilgili çalışmaların, Antikor tedavisine destekleyici çalışmaların yürütüldüğü ve uluslararası bir üniversite ile aşı çalışmaları konusunda bağlantı içinde olunduğunu belirtti. Son olarak Aslan GTÜ’nün devletimizin hizmetine amade olduğunu ve bu salgın seferberliğinde çalışmaların bir parçası olmaktan duyduğu gururu ifade etti.

AMAÇ SAĞLIK VE ÜRETİM ARTIŞI

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan’ın ardından söz alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tanı merkezi ile ilgili  girişimlerinin sürecini aktardı: “Sanayicilerle yapılan toplantılarda işçilerin sağlığı ve üretimin devamlılığı adına çok kritik kararlar almamız gerekiyordu, bir çok OSB başkanımızda tarama yapılması konusunda bizden talepte bulunmuştu, bizim çabalarımızla da başta Sanayi Bakanımız olmak üzere Bakan Yardımcımız Fatih Kacır Beyin katkıları ile ilk adımları attık. Sağlık bakanlığının yardımları ile ilimiz pilot bölge oldu. Tanı merkezinin nerede kurulacağı ile ilgili çalışmalarımızın sonucunda ise GTÜ’nün bu konuya platform olması kararına varıldı. Sağ olsun Hasan Hocamızda kapılarını bize açtı. Burada yapmak istediğimiz, hem insanımızın hasta olmaması  bu süreçte zarar görmemesi, hem de üretimimizin aksamaması.” Zeytinoğlu konuşmasının sonunda Sanayi ve Sağlık Bakanlarına teşekkür etti.

10 BİN TESTTE ÇIKABİLİRİZ

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ise Covid döneminde test sayılarının artırılması için TÜSEB tarafından kurulan tanı merkezleri ve hedeflerinden söz ederek konuşmasına başladı. TÜSEB- GTÜ Tanı Merkezi projesinin Sanayi Bakanlığı tarafından kendilerine sunulduğunu söyleyen Mardinoğlu; merkezin fabrikalarda taramaların yapılması ile güvenli işgücü ortamının oluşturulması ile üretimin ve ihracatın artırılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Merkezin yeri konusunda üniversitede karar kılınmasında, testlerin doğru bir şekilde yapılması, doğru yapacak yetişmiş insan kaynağı için akademik desteğe duyulan ihtiyacın olduğunu söyledi. Mardinoğlu hızlı aksiyon almaları ve merkezi hemen kurmaları konusunda  GTÜ Rektörü Aslan’a teşekkür etti. Buradaki hedefin öncelikle günde 5 bin test olduğunu ama farklı organize sanayi bölgelerinin de sürece dahil olması ile günlük 10 bin testte kadar çıkarmanın olanağı olduğunu söyledi. Bu pilot uygulamanın başarılı olması ile önümüzdeki haftalarda Ankara’da, Bursa’da, İstanbul’un farklı noktalarında benzeri merkezleri hayata geçireceklerini belirtti.

Hastaneler dışında kurulan tek tanı merkezi olma özelliğine sahip tanı merkezinde Koordinatör GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferruh Özcan dışında,  8 çalışan 4’lü guruplar halinde dönüşümlü olarak laboratuvarda çalışıyor. Tanı merkezine sürüntü örnekleri sayısı 10 civarı olan mobilize ekipler tarafından fabrikalara gidilerek toplanıyor. Merkezden test sonuçları işçi, iş veren ve İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşılıyor. Örnek alınan andan sonuçların açıklanmasına kadar 12 saat, en geç 24 saat içinde sonuçlar veriliyor. Test yaptırmak isteyen sanayiciden talepler ise KSO tarafında toplanıyor. Fabrikalar sıralamaya konulup program dahilinde ekipler yönlendiriliyor.

ICC “Save Our SMEs – SOS” yeni websitesi Hk.

Sayın Üyemiz,

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), son dönemde dünya genelini etkisi altına alan COVID-19 salgınının KOBİ’ler üzerindeki etkilerine ilişkin uluslararası düzeyde bir takım çalışmalar yürütmektedir.

Söz konusu çalışmalar kapsamında, ICC “Save Our SMEs – SOS” başlıklı bir kampanya başlatmıştır. Kampanya ile; COVID-19’un küçük işletmeler üzerindeki etkilerinin politika yapıcılar ve medya tarafından açıkça anlaşılmasını sağlamanın yanı sıra, krizden kurtulmalarına yardımcı olacak araç ve kaynakların sağlanması amaçlanmaktadır.

ICC’nin dünya genelinde devam eden çabalarının bir parçası olarak, bugün de yeni bir websitesini hizmete sunmuştur.

Bilgilerinize sunarız.

Tek Pazar’ın İşleyişi ile İlgili Alınan Önlemler

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, Avrupa Komisyonu tarafından Covid-19 salgını koşullarında AB Tek Pazarı’nda mal, hizmet ve kişilerin serbest dolaşımının sürdürülmesi, Tek Pazar’ın bütünlüğünün korunması ve üye ülkelerce alınan önlemlerin orantılı ve ayrımcı olmayacak şekilde uygulanması amacıyla sınır yönetimi rehberi, seyahat kısıtlaması ve hızlı geçiş sistemi tebliğlerinin yayınlandığı açıklanarak, aşağıda ek olarak birer örneği sunulan rehber ve önlemlerle ilgili bilgilerin özetlendiği belirtilmiştir.

Ukrayna Tarım Arazileri Kanunu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, 31 Mart 2020’de Ukrayna’da tarımsal amaçla kullanılan arazi satış moratoryumu 10.10.2019 tarihli 2178-10 sayılı Yasanın Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanan yasa ile kaldırıldığı, dolayısıyla Ukrayna’dan arazi alımına yeni kriterler getirildiği bildirilerek konunun üyelerimize duyurulması talep edilmektedir.

Söz konusu Kanun ile öngörülen hususlar aşağıda yer almaktadır:

*1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Ukrayna’da tarımsal arazi
satışı konusundaki moratoryum kaldırılmaktadır

*Haziran 2021’den 1 Ocak 2024’e kadar, bir alıcıya 100 hektardan fazla arazinin
satılamamasına yönelik arazi alımlarında kısıtlamalar uygulanacaktır. 2024 yılından
itibaren geçerli olacak şekilde bir alıcıya en fazla satılabilecek arazi azami limiti 10 bin
hektara çıkarılacaktır.

*2021 yılından 1 Ocak 2024 tarihine kadar sadece gerçek kişiler arazi satın alma
hakkına sahip olacaktır. 1 Ocak 2024’ten sonra ancak tüzel kişilikler tarım
arazilerini satın alma hakkına sahip olacaktır. Söz konusu madde ile;
Ukrayna’da faaliyet gösteren Türk firmalarımız Ukrayna menşeili bir şirket
kurarak tarım arazilerini satın alma hakkını elde edebileceklerdir.

*Yabancılara arazi satın alma hakkı tanınmasıyla ilgili husus ulusal referandum ile
ayrıca çözülecektir. Ancak, referandumun sonuçlarına rağmen, yabancılar için
Ukrayna devlet sınırından 50 km’ye yakınlarında bulunan arazileri satın almak yasak
olacaktır.

*2023 yılından itibaren, terör örgütlerinin üyesi olup Rusya devleti vatandaşlarına ait
olan şirketler Ukrayna arazilerini satın alamayacaklardır.

*Ayrıca, arazi alma yasağı yabancı ülkelerin sahip olduğu şirketler, offshore şirketleri
veya kurucuları (beneficiary) tespit edilmesi mümkün olmayan şirketler için
uygulanacaktır.

*Para aklama mücadelesi konusunda işbirliğinde bulunmayan şirketler, yasadışı yolu ile
para kazanan şirketler ve yaptırımların uygulandığı şirketler Ukrayna tarım arazilerini
satın alamayacaklardır.

*Arazi kiralayan kişi/şirket arazi satın alınmasında rüçhan hakkına sahiptir.

*Arazi üzerinde çalışan ve 2010 yılından geç olmamak üzere kullanma hakkına sahip
kiracılar tarım ihalelerine katılmadan 10 yıla kadar taksitle adı geçen araziyi satın
alabilecekler. Alıcı, ilk ödemeden hemen sonra mülkiyet hakkını kazanacaktır. Kiracı,
araziyi satın almak için rüçhan hakkını başka bir kişiye devretme şansına sahiptir,
ancak arazi sahibi bu konuda yazılı olarak bildirilmelidir.

*Bankalar arazinin krediye teminat olarak verilmesi halinde arazinin sahibi olabilirler.
Finansal kurumu araziyi aldıktan iki yıl içinde bu tür arsaları satmak zorundadır.

*İlk iki yıl içinde devlet arazilerinin satışı için yasak uygulanacaktır.

İslam Kalkınma Bankası’nın Covid-19 İçin Alacağı Tedbirler Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda,İslam Kalkınma Bankası’nın Covid-19 salgınının kontrol altına alınmasını teminen üye ülkeler için yaklaşık 2,3 milyar ABD doları tutarında bir bütçe ayırdığı, konuya ilişkin olarak söz konusu Ataşeliğimizce İslam Kalkınma Bankası (İKB) yetkilileri ile yapılan görüşmede, hâlihazırda üye ülkelerin ihtiyaç analizinin hazırlandığı ve bu kapsamda yine üye ülkeler tarafından tedarik edilebilecek ürünlerin bir envanterinin oluşturulduğu ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, özellikle medikal ekipman, ilaç, gıda ve temel tüketim malzemeleri olmak üzere üye ülkelerin ciddi manada söz konusu ürünlere ihtiyaç duydukları, ilgili sektörlerdeki üreticilerimiz ve ihracatçılarımızın İKB’nin aşağıda yer alan Türkiye ofisleri kanalıyla tedarik edebilecekleri ürün, miktar ve fiyat bilgilerini İKB’ye iletebileceği belirtilmektedir.

Online Export Akademi Programı

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan İlgi’de belirtilen yazıda; Bakanlık ve UPS firması ile, kamu özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilen Export Akademi Programı ile kadın ve genç girişimcilerimizin ihracatçı olabilmeleri için eğitimler düzenlendiği belirtilerek 16 Nisan 2020 tarihinde, Zoom Programı üzerinden “Online Export Akademi Programı” gerçekleştirileceği, eğitim programına https://www.exportakademi.com/kayit-ol/5 linki aracılığıyla kayıt olunabileceği ifade edilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Uluslararası Yük Taşımacılığı

Sayın Üyemiz,

Türkiyeden transit geçeçek araçlar ve şoförleri, Türkiye’ye giriş yapacak şoförler, Türkiyeden
çıkış yapacak şoförler ile ilgili İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün “Uluslar
arası Yük Taşımacılığı” konulu yazısına ulaşmak için tıklayınız.

 

Sektör (Sigorta Acentesi) Duyurusuna ait değişiklikler Hk.

Sayın Üyemiz,

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 29.04.2020 tarihli ve 2020/7 sayılı Sektör Duyurusunun 1 inci maddesinde, 1.05.2020 tarihli ve 2020/8 sayılı Sektör Duyurusu ile değişiklik yapılmış olup, söz konusu Sektör (Sigorta Acentesi) Duyurusunun değişiklikler işlenmiş güncel hali aşağıda iletilmektedir.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Gecikmeden Dolayı Sürprim Uygulaması, Primlerin Taksitlendirilmesi ve Riskli Sigortalılar Havuzu Konusu Poliçelerin Vadelerinin Uzatılmasına İlişkin Sektör Duyurusu (2020/7)

Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği 21.04.2020 tarihinde yayımladığı tavsiye kararı ile; Riskli Sigortalılar Havuzu kapsamına girmeyen araçların Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Zorunlu Trafik) Sigortalarında ve Otobüs Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortalarında, uygulama yöntemi şirketlerin inisiyatifinde olmak üzere; öncelikle, yenilenen poliçe primlerinde indirim ve/veya gerekli durumlarda teminat sürelerinin uzatılması ile şirketlerin gerekli göreceği diğer kolaylaştırıcı uygulamaları tavsiye etmiştir.

Söz konusu tavsiye kararı çerçevesinde, sigorta şirketleri tarafından vadesi dolan zorunlu trafik sigortası poliçesi geçerlilik sürelerinin ilave prim alınmaksızın en az 1 ay süre ile uzatıldığı ve zorunlu trafik sigortası primlerinin taksitler halinde tahsil edilirken taksit sayısının arttırıldığı bilinmektedir.

Bilindiği üzere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91 inci maddesinin ikinci fıkrası,

“Zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin primler peşin ödenir. Ancak, Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık primlerin taksitler halinde tahsil edilmesine ilişkin düzenleme yapmaya yetkilidir.” hükmünü amirdir.

Bu çerçevede, koronavirüs salgınına ilişkin hayata geçirilen tedbirler kapsamında zorunlu trafik sigortası yaptırılması, yenilenmesi ve primlerin ödenebilmesi gibi durumlar göz önünde bulundurularak,

  1. (Değişik: 1/5/2020-2020/8) 23.03.2020 tarihli ve 2020/4 sayılı COVID 19 Salgınına İlişkin Alınan Tedbirler Hakkında Sektör Duyurusunun 5 inci maddesiyle getirilen uygulamaların, koronavirüs salgını sebebiyle sokağa çıkma yasağı uygulanan motorlu araç işletenleri için, bu durumu belgelemeleri ya da bu konuda yapılmış bir düzenleme olması şartıyla, 31.05.2020 tarihine kadar devam ettirilmesine,
  2. Tavsiye kararı doğrultusunda hareket eden sigorta şirketlerinin ilave prim alınmaksızın sigorta süresinin uzatılması uygulamalarını en erken 31.05.2020 tarihine kadar devam ettirmelerine,
  3. Sigorta ettirenin talebi halinde primlerin taksitler halinde tahsil edilmesi durumunda, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, en az 6 taksit yapılması ve taksitlendirmenin Mayıs ayında tahsilat yapılmayacak şekilde düzenlenmesine,
  4. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin “Sigorta primlerinin tespiti esasları” başlıklı 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının, “Müsteşarlık, riski yüksek olan sigortalılar bakımından sigorta şirketleri arasında prim ve hasar paylaşımı için özel kurallar getirebilir. Busigortalıların primi Müsteşarlıkça tespit edilir.” hükmüne dayanılarak, Riskli Sigortalılar Havuzu kapsamındaki poliçelere uygulanmak üzere, poliçe bitiş tarihi 30.04.2020 ila 31.05.2020 arasında olan poliçelerin geçerlilik sürelerinin ilave prim alınmaksızın 1 ay süre ile uzatılmasına karar verilmiştir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranları ve dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında TÜFE aylık yüzde 0.85 artışla yıllık yüzde 10.94’e geriledi. Aylık bu artışta ramazan ayının da başlamasıyla artan gıda fiyatları belirleyici olurken, petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyri artışı sınırlı tuttu.” dedi. Nisan ayında ÜFE’nin aylık yüzde 1.28 artışla yıllık yüzde 6.71’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “ÜFE’de yüzde 1.28 ile aylık hızlı bir artış olduğunu görüyoruz. Ana sanayi gruplarının aylık artışlarına baktığımızda, imalatta yüzde 1.41, ara malında yüzde 3, sermaye malında yüzde 2.91 ile ÜFE’deki genel artışın üzerinde olduğunu görüyoruz. Döviz kurundaki artışın da etkisiyle enflasyonda maliyet etkisinin devreye giriyor olabileceğine bir işaret.” dedi.

-T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 41.3 azalarak 8 milyar 993 milyon dolar, ithalat yüzde 28.3 azalarak 12 milyar 957 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 45.1 artarak 3 milyar 965milyon dolara yükseldi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu nisan ayı dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracattaki bu seviyenin taban olma ihtimalinin yüksek olduğunu, önümüzdeki aylarda iyileşme beklediklerini söyleyerek, “Covid-19 nedeniyle tüm dünyada yavaşlayan ticaretin en belirgin etkisini nisan ayında göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim nisan ayı ihracatımız tarihi bir düşüşle 8 milyar 993 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu gerilemede, en büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa’daki talep daralması ve komşu ülkelerimizle sınırlardaki karantina önlemleriyle yaşanan aksaklıkların etkisini görüyoruz. Ancak ihracattaki bu seviyenin taban olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda AB ticaretinde de yumuşak bir açılış sebebiyle, iyileşme olacağını bekliyoruz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası “Müşterek Meslek Komiteleri” toplantısı Online yapıldı

SAĞLIK BAKANI KOCA KATILDI

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO)  Meslek Komiteleri Müşterek toplantısı Zoom Çevrimiçi sistemi ile Online olarak gerçekleştirdiği toplantıya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca katılarak, “Mücadelemiz son hasta sağlığına kavuşana kadar devam edecektir” dedi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapılan Online toplantıya  KSO Meclis üyesi ve Meclis Komite üyelerinden oluşan toplam 170 dolayında kişinin yer aldığı Müşterek Meslek Komite toplantısına KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ Rektörü Güven Sak  ve  Prof.Dr. Adil Mardinoğlu katıldı.

 Bakan Koca,” Ülke Ekonomimizin güçlü olması siz sanayicilere bağlıdır”

Kocaeli Sanayi Odası Müşterek Meslek Komite toplantısına Online olarak katılım sağlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tüm Dünya ülkeleri ile birlikte Covit 19 ile mücadele sürdürdüklerini vurgulayarak, “ Tüm Türk Hekimleri ve sağlık çalışanlarımız örnek bir mücadele sergileyerek Covit 19 kararlılık uyguladılar.Salgına tüm dünya ülkelerinden daha iyi hazırlandılar. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanları kadar halkımızda çok büyük fedakarlık gösterdiler.Mücadelemiz son hasta sağlığına kavuşana kadar devam edecektir. Covit 19 la mücadelenın yanısıra Ülke ekonomimizinde güçlü olması gerekmektedir. Ekonomimizin güçlü olması siz değerli sanayicilerimize önemli görev düşüyor. Gebze de oluşturulan labortuvar merkezinde PCR  testleri yapılacaktır.Burası bir pilot bölge olacaktır.Mayıs ayının sonuna kadar tüm OSB lerde bu testler yapılacaktır. Ekonominin canlandırılması çabasındayız.Bunun için sanayicilerimizin her zaman yanlarındayız”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,”Kesinlikle umutsuz olamayız”

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Covit 19 salgını nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini vurgulayarak, “Covit 19 salgını önümüzdeki  süreçte hızlı kararlar almamızı ve süratle uygulamaya koymamız gerekiyor.Bu yüzden bu tür toplantıları teknolojiden yararlanarak Online yaparak özellikle zamandan kazanıyoruz.Sizler seçimle bu görevlere geliyorsunuz.Sorunlarınızı hızla bizlere aktarırsanız ,bizlerde bu sıkıntıları hükümet yetkililerine kısa sürede aktarıp çare olabiliriz. Şu sıralarda hergün yeni bir sıkıntı çıkıyor.Zor günler geçiriyoruz.Mücbir sebeb kapsamına bütün sektörlerin girmesini istiyoruz. Çok sayıda özel sektörün kamudan alacağı var.”

KSO’nun Meslek Komiteleri Müşterek Online  toplantısına telefonla katılan Prof.Dr. Adil Mardinoğlu, Gebze de kurulan PCR Testi labarotuvarı hakkında bilgi vererek günde 5 bin adet test yaptıklarını açıkladı.

TOBB ETÜ Rektörü Güven Sak ,Covid-19 pandemisi sonrasında yeni ekonomik düzenin iş hayatını etkileri hakkında bilgilendirmede bulundu.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU, “ SANAYİCİ DESTEK BEKLİYOR”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,konuşmasına salgının ekonomik boyutu ile ilgili çeşitli konularda rakamlar ve sorunları aktardı.

. KSO Başkanı Zeytinoğlu,  “OSB lerin elektrik tüketimleri geriledi. 11-30 Mart itibariyle;

Firmaların  yüzde 12’si duruşa geçti. Duruşa geçmeyenlerin ortalama kapasite kullanım oranı  yüzde 5,1-14 Nisan tarih aralığında; Firmalarımızın  yüzde 24’ü duruşa geçti. Çalışmaya devam eden firmaların ortalama kapasite kullanım oranı ise  yüzde 42,4 oldu.  İlimizdeki Kapasiteler aylık bazda; Mart  68,6  Nisan  yüzde 54,3’e geriledi.  Mart ayı ihracatımız (Kocaeli)  yüzde 21 geriledi. İhracatta pozitif ayrıştığımız noktada negatife döndük.” Dedi

KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasında Finansal Destek Paketleri, Mali Destekler,Operasyonel konularında destek istedi.

 

Covid-19’un İş Dünyası Ve Hukuk Hayatındaki Olası Tesirleri, Alternatif Bakış Açısı Ve Çözüm Önerileri

(Webinar – İnternet Üzerinden)

5 Mayıs 2020 Salı – Saat: 14:00-15:30

Toplantı katılım linki:

https://us02web.zoom.us/j/82789010986?pwd=b2dvcW9NVzNxZlFEMGR0UE9iSkM2QT09

Meeting ID: 827 8901 0986, Password: 8278901098

“Covid-19’un iş dünyası ve hukuk hayatındaki olası tesirleri, alternatif bakış açısı ve çözüm önerileri” konulu seminer, Kocaeli Sanayi Odası Hukuk Müşaviri Avukat Oktay Köse’nin sunumuyla, 5 Mayıs 2020 Salı günü saat 14:00-15:30 saatleri arasında internet üzerinden düzenlenecektir. İşveren Temsilcileri Ve İK Yöneticilerine Yönelik olarak düzenlenecek olan seminere katılım ücretsizdir.

Seminer Konuları

  • Covid-19’un mücbir sebep niteliğinde olup olmadığı,
  • Salgın hastalıkların sözleşmesel yükümlülüklere hukuki etkisi,
  • Covid-19’un iş kazası olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği,
  • Salgın döneminde işyerinde alınması gereken önlemler, işyerinde yaşanması muhtemel sorunlar karşısında işverenin alabileceği tedbirler, gerçekleştirebileceği uygulamalar,
  • Odalarca verilen ‘Mücbir Sebep Ekspertiz Raporları’,
  • İşyerlerinde yaşanan iş bırakma eylemlerinin değerlendirilmesi, alternatif bakış açısı ve çözüm önerileri,
  • Ücretsiz izin uygulaması ve nakdi destek şartlarının değerlendirilmesi,
  • Kısa çalışma ödeneği ve şartları,
  • Kişisel karantina, kronik rahatsızlıklar sebebiyle sokağa çıkma yasağına tabi olan personelin eksikliğini doldurmak amacıyla geçici süreyle işe alınan personelin hukuki durumu, işten çıkarma yasağına tabi olup olmadıkları,
  • Evden çalışma modeli ve yaşanabilecek olası sorunlar ve çözüm önerileri,
  • Salgın dönemi yaşanan karşılıksız çek vakıalarının değerlendirilmesi, olası mağduriyetlerin önlenmesi bakımından çözüm önerisi,
  • İşyeri kira sözleşmelerinin durumu, kira bedeli ödenip ödenmeyeceği, konunun ifa imkansızlığı ve ifa güçlüğü bakımından değerlendirilmesi, Borçlar Kanunu 331.maddesi kapsamında olağanüstü fesih imkanı.