Aylık arşivler: Haziran 2024

KSO Oda Orkestrası ‘Yaza Merhaba’ konseri düzenledi

Kocaeli Sanayi Odası Oda Orkestrası’nın Şef Prof. Dr. Revnak Yengi yönetiminde düzenlenen  ‘Yaza Merhaba Konseri’nde Kocaelililer eşsiz bir müzik keyfi yaşadı. KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Üyelerinin katılımıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Gül ve çok sayıda davetli ile sanatsever Kocaeli halkı katıldı. Etkinlik öncesi kokteylde buluşan sanatseverler daha sonra salondaki yerlerini aldı.

AYAKTA ALKIŞLANDI

Yoğun katılımın olduğu konserde bir saat boyunca 7 parçalık klasik müzik repertuarıyla muhteşem bir performans sergileyen KSO Oda Orkestrası, konukların büyük beğenisini topladı. Oda Orkestrası, icra edilen son eserin ardından muhteşem sahne performansıyla dakikalarca ayakta alkışlandı. KSO Başkan Vekili Çınar Ulusoy ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul da Prof. Dr. Revnak Yengi ve orkestra üyelerini bu güzel konser dolayısıyla tebrik etti.

İhale İlanı-Sri Lanka Devlet İlaç Kurumu Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Sanayi Bakanlığı tarafından yayınlanan  ihale ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Araştırma ve Planlama İşleri (Genel) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birlikleri (TOBB) himayesinde yürütülmekte olan Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Platformu Akıllı KOBİ Platformu çalışmaları çerçevesinde, ülkemizde faaliyet gösteren KOBİ’lerin dijital dönüşümlerinin mevcut durumunu belirlemek ve kamu politikaları oluşturmak amacıyla Akıllı KOBİ’nin en büyük ölçekli ve kapsamlı anket çalışmasının başlatıldığı ifade edilmektedir.

Ankette dijital vizyon ve strateji, dijital lider, dijital kültür, dijital üretim, dijital teknoloji, dijital işgücü ve çalışanların dijital yetkinliklerine ilişkin sorular yer almaktadır. Anket sonucunda KOBİ’lerin dijital dönüşümüne ilişkin bir rapor hazırlanacak, bu alandaki sorunlar tespit edilecek ve çözüm önerileri geliştirilecektir.

Anket için Tıklayınız

İşbirliği Talebi – Bangladeş Hk.  

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bangladeş firması Blue Bangladesh Consultancy (https://www.bluebangladesh.com/) tarafından kamuya ait Bangladesh Satellite Company Limited (BSCL) firmasının satış temsilciliği konusunda anlaşma imzaladıkları ve BSCL dışında uydu şirketi olarak faaliyet göstermeye yetkili tek firma oldukları belirtilmiştir.

Bangladeş’in Banghabandu-2 isimli ikinci uydusunun fırlatılmasına yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere dokümantasyon/ fiyatlandırma konularında danışmanlık, yer gözlem uydu hizmetleri ve yüksek çözünürlüklü uzaktan algılanan görüntüler tedariki konularında Türk firmalarla işbirliği yapmak istedikleri ifade edilmektedir.

Firma tarafından iletilen talep yazısı ekte sunulmakta olup, ilave bilgi için ilgili Dakka Ticaret Müşavirliği (dakka@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçmesinin faydalı olacağı iletilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Tarih Değişikliği: Kolombo Hava Gösterisi ve Savunma Fuarı (CADE 2025) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; daha önce 26 Mayıs – 2 Haziran 2024 tarihleri arasında Kolombo’da düzenlenmesi planlanan Kolombo Hava Gösterisi ve Savunma Fuarı 2024’ün (CADE 2024), Sri Lanka Hava Kuvvetlerinin 74. Yıldönümü kutlamaları ile uyumlu olması amacıyla 26 Şubat – 2 Mart 2025 tarihleri arasında Kolombo Hava Gösterisi ve Savunma Fuarı 2025 (CADE 2025) olarak gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Fransa Auvergne-Rhône-Alpes Bölgesel Ekonomik Raporu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Lyon Ticaret Ataşeliği tarafından hazırlanan ve Ataşeliğn görev bölgesinde yer alan Lyon merkezli Auvergne-Rhône-Alpes (AURA) bölgesinde öne çıkan sektörlerin profili, ikili dış ticaret verileri ve pazara giriş önerilerini içeren “Fransa Auvergne-Rhône-Alpes Bölgesel Ekonomik Raporu”nun hazırlanarak aşağıda yer alan bağlantı adresinde erişime açıldığı bilgisi verilmektedir.

Bağlantı adresi: https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/avrupa/fransa/raporlar/musavirlik-raporlari

Bilgilerinize sunarız.

İhale İlanı-Sri Lanka Devlet İlaç Kurumu Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Devlet İlaç Kurumu tarafından yayınlanan ihale ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İhale İlanı-Sri Lanka –Seylan Depolama Terminalleri Limited CPSTL SAP ERP ile Bağlantılı Kapsamlı Bir Petrol Depolama Envanter Yönetimi ve Kontrolü’nün Geliştirilmesi ve Uygulanması için Danışmanlık Hizmetleri

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Seylan Petrol Depolama Terminalleri Limited tarafından yayınlanan ihale ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Detaylar için Tıklayınız

30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası tarafından 1995 yılından bu yana çevre bilincinin gelişmesine, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine katkıda bulunan sanayi kuruluşlarının teşvik edilmesi amacıyla büyük bir titizlikle düzenlenen ve tüm Türkiye’ye açık olan ‘Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nin 30’uncusu geniş bir katılımla gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası 30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Töreni yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un ev sahipliğinde Wellborn Hotel’de gerçekleşen ödül organizasyonuna; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kocaeli İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus,  MHP Kocaeli İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz, TVK Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, ÇED Genel Müdürü Cihan Tatar, KSO kurucu başkanı merhum Şahabettin Bilgisu’nun ailesinden Akman Yengin, Atahan Yengin, Eda Yengin, Ata Yengin, Ayşen Yengin, Ömer Yenidoğan, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, il müdürleri, OSB yöneticileri, firma temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı.

ŞAHABETTİN BİLGİSU’YU ANDI

Törenin açılış konuşmasını yapan KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy, “Ödülümüzün adını taşıyan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu’yu bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun, “Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hatırlatmak istiyorum. Türkiye’de yerel yönetimler, kamu ve özel sektörün çevresel altyapı yatırım miktarının her yıl artarak devam ettiğini ve çevre konusundaki hassasiyetlerin arttığını biliyoruz. Bu yatırımlarda ilimizde de Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin ve firmalarımızın büyük payı bulunuyor. Bununla birlikte çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını da söyleyebiliriz.  Ve bunların birçoğu sadece ilimize özel uygulamalardır.  Sanayiciler olarak da bu uygulamaları memnuniyetle karşılıyoruz.

ODA OLARAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Tüm bu çalışmalara ve uygulamalara rağmen sadece suçlanan sanayicimiz olmaktadır. Bizi en çok üzen konu çevre kirliliğinin nedeninin tamamen sanayiciye yıkılmasıdır.  Oda olarak biz de çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de bugün burada bir araya gelmemize neden olan KSO Şabahettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu. Çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Türkiye’nin ilk ve bu formattaki tek ödül organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerine 30 yıldır aralıksız olarak ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.  Tüm Türkiye’ye açık olan ödül organizasyonumuza her yıl getirdiğimiz yeniliklerle canlılığını artırıyoruz. Öncelikle buradan, bu organizasyona katılma cesaretini gösteren, kapılarını ve proseslerini bizlere açan tüm firmalarımızı kutluyoruz. Hepsini galip ilan ediyoruz.

TÜM KATILIMCILAR ŞAMPİYON

Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların yasal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk. Fakat artık zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz.  Yeşil Mutabakata uyum kapsamında yapılması gereken proje ve uygulamaların bu ziyaretler esnasında firmalarda hali hazırda yapıldığını ya da başlatılacağını görmek bizlere mutluluk veriyor. Bu organizasyon için bizden işbirliği ve katkılarını esirgemeyen; değerli jüri ve saha ekibi üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca ödül almaya hak kazanan firmalara atık bertarafı konusunda İZAYDAŞ tarafından özel indirimler yapılıyor. Huzurlarınızda Kocaeli Büyükşehir Belediyemize ve İZAYDAŞ’a bu desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Tüm katılımcıları da tekrar kutluyor ve hepsini şampiyon ilan ediyorum” dedi.

KOCAELİ YILDIZ GİBİ PARLIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşmasında, dip çamuru temizliğinin dünyanın sayılı çevre projelerinden olduğunu belirtti. Büyükakın, “Önümüzdeki dönem de ikinci aşamaya geçeceğiz. Şu ana kadar 1 milyon metreküp çamur temizlendi. Bizler sanayicileri çevre kirliliğinin tek sebebi olarak görmüyoruz ama birlikte hareket etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu. Büyükakın, kentin vizyonu açısından lojistik köy oluşturulmasının önemli olduğunu dile getirerek, törende ödül alan firmaları tebrik etti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Kocaeli’nin yıldız gibi parlayan bir şehir olduğunu vurgulayarak Kocaeli’yi daha iyi hale getirmek için çalışacaklarını belirtti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “İlimiz ülke ekonomimize katkı sunan en önemli illerin başında geliyor. İstanbul’dan sonra ikinciliğe oturduk ödenen vergi miktarı ile. Bu başarıda sanayicilerimizin büyük emeği var. Bu vesile ile kendilerini kutluyorum. Marmara Havzasında yıldız gibi parlayan bir şehirdeyiz. Bu şehri daha iyi hale getirmek için çalışacağız. Böyle bir coğrafyanın korunması çok önemli. Bu konuda örnek projelerimiz var. Bu seviyelerde biyolojik arıtma bir devrimdir. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizi tebrik ediyorum. Çevre kirliliği konusunda denetimlerde artışı hedefliyoruz” diye konuştu.

KOCAELİ SANAYİ ODASI’NI KUTLADI

Ödül törenine konuk olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasına Kocaeli Sanayi Odası’nı kutlayarak başladı. Özhaseki, “Burada çok güzel bir ödül töreni var, çok anlamlı. Sanayi odaları içerisinde bu konuya hassasiyet gösteren çok az odamız var ama vicdanı olan herkesin bu konuya hassasiyet göstermesi lazım. Ülkemizin doğasını koruyarak kalkınabiliriz. Bir taraftan da iklim değişikliğinin getirmiş olduğu sorunla karşı karşıyayız. İklim değişikliği ile birlikte sıcaklık 1,45 derece ısındı. Bu iki dereceye çıkarsa gıda krizi kopar, 3 dereceye çıkarsa çölleşme başlayabilir ve milyarlarca insan göç edebilir. Ülke olarak tarihsel sorumluluğumuz uzun süreli olmamasına rağmen üzerimize düşeni yapmalıyız.

KİRLİLİK DENİZE OLDUĞU GİBİ VERİLİYOR

Böyle giderse 2050 yıllında dünya nüfusu 10 milyara çıkacak ve 100 milyonlarca insan göç edecek ve sınırları zorlayacak. Tabiatın israfı insanoğlunun israfıdır. Dünyanın dengesini bozarsınız ve o gelir senden intikamını alır. Denge üzerinde yaratılan doğayı bozmamız gerekiyor. Bu dünya bizim ortak evimiz ve çevre ile ilgili üzerimize düşeni hakkı ile yapacağız. Müsilaj belası iki yıldır var. Evsel atıklar, durağan deniz ve iklim değişikliği bu belayı getiriyor. Marmara’nın çevresindeki illerin yüzde 50’si kaba elek ile suyu denize deşarj ediyor. Denize olduğu gibi kirlilik veriyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜM MECBURİYETTİR

Dip çamurunu Kocaeli’de temizlemeye çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm ile karşı karşıyayız. 2026 yılından itibaren Avrupa Birliğine mal satarken bu ürünleri nasıl üretildiğini soracaklar ve siz nasıl ürettiğinizi kanıtlamak zorundasınız. Çevreyi kirleterek mi yoksa kirletmeyerek mi ürettiğinizi soracaklar. Eğer kirleterek üretmişseniz ek vergiler koyacaklar. Böyle bir tehdit ile karşı karşıyayız. Bu konuda herkes bir gayret içinde. Sanayi odaları ile 4 bin sanayiciye eğitim verdik. 1,5 yıl sonra karşınıza çıkacak manzarayı görmenizi istiyoruz. Sektör bazlı ayrım yaparak arkadaşlarımızı ararsanız onlar gelip sizleri bilgilendirecektir. Yeşil dönüşüm bir mecburiyettir. Yarın farklı bir manzara karşınıza çıkacak. Çevre ile ilgili çok çalışma yapıyoruz. Paris İklim Anlaşması’na taraf olduk. Taahhütlerimizi yerine getiriyoruz. İklim kanunu hazırladık ve Meclis’e sunuyoruz. Orman varlığımızı artıyoruz. Atık su arıtma tesislerimiz yüzde 50’nin üzerine çıktı. Hava kalitesini yükseltmek için riskli yerleri takip ediyoruz. Sıfır atık projemiz çok iyi ilerliyor. 30 Mart sıfır atık günü ilan edildi” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından ödüller sahiplerini buldu. Törende Teşvik Ödülü, Sönmez Transformatör Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin oldu. Ödülü Sönmez Transformatör CFO’su Baran Eroğlu, Bilgisu Ailesi’nden Şahabettin Bilgisu’nun kızı Ayşen Yengin’den aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Tedarik Sanayi Çevre Ödülü, Linde Opsan Otomotiv Parça San. ve Tic. A.Ş.’nin oldu. Ödülü Linde Opsan Genel Müdür Vekili İlker Kuzucu, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un elinden aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Makina Sektörü Çevre Ödülü, SYSTEMAIR HSK Havalandırma Endüstri San. ve Tic. A.Ş.’nin oldu. Ödülü Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın elinden aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Otomotiv Ana Sanayi Çevre Ödülü, FORD Otomotiv Sanayi A.Ş. – Kocaeli’nin oldu. Ödülü İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Osman Özdemir, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un elinden aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Çevre Ödülü, Assan Alüminyum San. Ve Tic. A.Ş. – Tuzla’nın oldu. Ödülü Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin elinden aldı.

KSO Meclisine Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Mayıs Haziran Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısının konuğu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk oldu. Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise Kocaeli Üniversitesi ile sanayi iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Kocaeli’nin sanayi ve teknoloji alanında yaptığı yatırımları da anlatan Cantürk, teknolojik yatırımlar için AR-GE çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti. Cantürk, “Kocaeli Üniversitesi ile sanayi odasının partner olması bizin içim çok önemli. Türkiye’nin kalbi içinde bulunduğumuz bölge ve bu bölgenin tam ortasında Kocaeli var. Bunun için üniversite bilgi birikimini sanayiye, sanayi de teknolojisini üniversiteye aktarmalı. Öğrenciler belli zamanda sanayide staj yapmalı ve belli zamanlarda sanayinin talepleri doğrultusunda tezler hazırlanmalı. Üniversite sadece finansal destek için değil, sosyal sorumluluk anlayışı ile bu işbirliği yapmalı. Bölgesel ekonomik gelişmeye katkı vermeli. Sanayi üniversitenin altyapı kaynağına ulaşmalı, teknolojinin gelişmesine katkı vermeli ve bu konuda sosyal sorumluluğunu yerine getirmeli. Devletin amacı ise bu konuda kamu yararını hakim kılmalı ve uzun dönemli stratejilerde temel araştırmaları desteklemeli” dedi, sanayiciler ile birlikte yapılabilecek işbirlikleri ve çalışmalar ile ilgili önerilerde bulundu.

500 Büyük’te 80 Kocaeli firması

İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu 2023’te Kocaeli’den 80 firma yer aldı. Açıklanan sonuçları değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli bu yıl 80 firma ile Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl üçüncü sırada bulunan Ford Otomotiv Sanayi bu yıl ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’nin gurur tablosu içinde yer alan en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan 80 Kocaeli firmasını kutlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede, firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 38 olarak görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda 2023 yılında 80 işletmemizin Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını memnuniyetle görüyoruz. Listeye girme başarısını gösteren tüm firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

İşte listeye giren sanayi kuruluşlarımız;

500 BÜYÜK’TE YER ALAN SANAYİ KURULUŞLARIMIZ

 

Genel Sıra No Kuruluş Adı
1 TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.
2 Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.
13 Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
14 Çolakoğlu Metalurji A.Ş.
16 Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.
25 Aygaz A.Ş.
27 Yıldız Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
32 Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. ve Tic. A.Ş.
37 Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.
38 Yücel Boru ve Profil Endüstrisi A.Ş.
39 Hayat Kimya Sanayi A.Ş.
41 Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
45 Kroman Çelik Sanayii A.Ş.
46 Assan Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.
47 OYAK Çimento Fabrikaları A.Ş.
55 BRİSA Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic. A.Ş.
69 Diler Demir Çelik Endüstri ve Ticaret A.Ş.
75 Erdemir Çelik Servis Merkezi San. ve Tic. A.Ş.
77 Sarten Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
80 Bunge Gıda San. ve Tic. A.Ş.
94 İpragaz A.Ş.
97 Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.
102 Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret A.Ş.
104 Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.
106 Ravago Petrokimya Üretim A.Ş.
120 Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.
121 Goodyear Lastikleri T.A.Ş.
130 Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.
134 Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
135 Beyçelik Gestamp Otomotiv Sanayi A.Ş.
143 Anadolu Isuzu Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
146 Federal Mogul Powertrain Otomotiv A.Ş.
154 Prometeon Turkey Endüstriyel ve Ticari Lastikler A.Ş.
159 İGSAŞ-İstanbul Gübre Sanayii A.Ş.
160 Deva Holding A.Ş.
162 Mondi Turkey Oluklu Mukavva Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
163 Kordsa Teknik Tekstil A.Ş.
184 Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş.
188 Kimteks Poliüretan San. ve Tic. A.Ş.
205 Nuh Çimento Sanayi A.Ş.
207 Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş.
213 Assan Hanil Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
220 Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş.
226 DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş.
230 Gübre Fabrikaları T.A.Ş.
242 Has Çelik San. ve Tic. A.Ş.
250 Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş.
258 Gazi Metal Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.
265 Kent Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
271 Bayer Türk Kimya Sanayii Ltd. Şti.
272 ENPAY Endüstriyel Pazarlama ve Yatırım A.Ş.
279 Ege Profil Tic. ve San. A.Ş.
282 Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Ar-Ge Üretim San. ve Tic. A.Ş.
285 Çayırova Boru San. ve Tic. A.Ş.
293 Crown Bevcan Türkiye Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti.
299 Farplas Otomotiv A.Ş.
321 Atabay Kimya San. ve Tic. A.Ş.
329 Murat Ticaret Kablo Sanayi A.Ş.
335 Sıddık Kardeşler Haddecilik San. Tic. Ltd. Şti.
343 Tadım Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
351 Turkuaz Polyester Reçine Kimya San. Tic. A.Ş.
353 Beyçelik Gestamp Şasi Otomotiv Sanayi A.Ş.
354 Ağır Haddecilik A.Ş.
355 Öz-Ka Lastik ve Kauçuk San. Tic. A.Ş.
366 Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri ve Gereçleri San. ve Tic. A.Ş.
370 BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti.
377 CFN Kimya San. ve Dış Tic. A.Ş.
385 Nuh Beton A.Ş.
391 Polisan Kansai Boya San. ve Tic. A.Ş.
392 Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş.
400 Legrand Elektrik Sanayi A.Ş.
405 Ferro Döküm San. ve Dış Tic. A.Ş.
410 Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.
422 Çekok Gıda San. ve Tic. A.Ş.
429 İzocam Tic. ve San. A.Ş.
436 Üntel Kabloları San. ve Tic. A.Ş.
438 Essel Selüloz ve Kağıt San. Tic. A.Ş.
455 Torun Metal A.Ş.
475 Bekaert Çelik Kord San. ve Tic. A.Ş.
484 Hektaş Ticaret T.A.Ş.

 

Gürcistan Enerji Fuarı, 4-5 Temmuz 2024 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Gürcistan Enerji Fuarı ve Forumu 2024’ün, 4-5 Temmuz 2024 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenleneceği bildirilmekte olup etkinliğe düzenleyen JSC Expo Georgia’nın Genel Müdürü Resan Kikava’nın iletilen davet mektubu ekte gönderilmektedir.

Yazıda devamla;

Your Excellency,

On behalf of my team, ExpoGeorgia and partners, I am delighted to announce the upcoming Georgia Energy Exhibition and Forum, scheduled to take place on July 4-5, 2024, in Tbilisi, Georgia. The event is organised by “ExpoGeorgia”, in partnership with “Georgian Renewable Energy Development Association” and “Invset In Network” and supported by Georgian Ministry of Economy and Sustainable Development.

I would like to draw your attention to this event as I believe it will offer a wonderful opportunity for stakeholders in the energy sector from Turkiye to engage, network, and explore new avenues for collaboration.

The Georgia Energy Exhibition and Forum 2024 is divided into two main parts:

  1. Georgian Energy Exhibition: This exhibition will serve as a global platform for both Georgian and international companies involved in the energy sector. It is designed to showcase new products, foster business connections, and facilitate the exchange of international expertise. In collaboration with various

associations and industry institutions, we will conduct conferences that delve into emerging trends and challenges within the energy industry.

  1. The Forum: The forum aims to address the aforementioned topics by bringing together major stakeholders from Georgia and the region, alongside a diverse array of foreign companies, investors, sponsors, and financiers. It promises to be an excellent venue for discussions, knowledge sharing, and establishing new partnerships.

I am reaching out to you with the hope that you can assist us in communicating this event to potential participants from Turkiye, including associations, relevant agencies, producers, and other industry players. The presence and participation of Turkish companies would definitely enrich the event and open up new opportunities for crossborder collaboration within the energy sector.

Your support in spreading the word about the Georgia Energy Exhibition and Forum 2024 to the relevant stakeholders in Turkiye would be greatly appreciated. We are confident that Turkish companies will find great value in participating, both in the exhibition and the forum.

Thank you for your time and consideration. We look forward to the possibility of welcoming representatives from Turkiye at our event. Please find attached presentation and feel free to reach out if you require any further information.

Warm regards,

Resan Kikava

Director

JSC ExpoGeorgia

118 Tsereteli Avenue

Tbilisi, Georgia, 0114

www.expogeorgia.ge

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini ve kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında bütçe gelirleri 1 trilyon 7,1 milyar TL, bütçe giderleri 787,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe mayıs ayında 219.4 milyar TL fazla verdi. Ocak-mayıs bütçe açığı ise 471,9 milyar TL oldu” dedi.

ALT KALEMLER

Zeytinoğlu açıklamasında,  “Mayıs ayında bütçe gelirlerdeki artış yüzde 83.3 olurken, giderlerdeki artış oranı yüzde 83.0 olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 70.2’lik, dahilde alınan KDV’de yüzde 108.3’lük, ÖTV’de yüzde 86.3’lük artışlar olduğunu görüyoruz. Mayıs ayında bütçenin fazla vermesinde kurumlar vergisi ödemelerinin de etkisi oldu. Mayıs ayında vergi gelirleri 898,4 milyar TL olarak gerçekleşti.  Giderler tarafında ise personel giderlerinde yüzde 133.6’lık ve cari transferlerdeki yüzde 106.3’lük artışlar dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

KAPASİTE KULLANIM ORANI

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre haziran ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını da değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek yüzde 76.3 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ise 0.5 puan azaldı. Türkiye genelinde, Kurban Bayramı nedeniyle çalışma günü sayısının az olması, kapasite kullanımını sınırladı. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise haziranda geçen yılın aynı ayına göre değişmedi ve 71,8 oldu, mayıs ayına göre ise 0.2 puan arttı. Sektörlere baktığımızda ise haziran ayında otomotiv, inşaat, kimya ve metal sektörleri kapasite kullanım oranları genel ortalamanın üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

KOCAELİ FİRMALARI

Haziran ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının temmuz ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 17’si temmuz ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 22’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 61’inde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 16’sı dış siparişlerinin temmuz ayında arttığını belirtirken, yüzde 26’sı azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 58’inde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” ifadelerini kullandı.

KSO Oda Orkestrası’ndan ‘Yaza Merhaba Konseri’

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), 27 Haziran Perşembe günü keyifli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. KSO Oda Orkestrası, ‘Yaza Merhaba Konseri’ düzenlemeye hazırlanıyor. Şef Prof. Dr. Revnak Yengi yönetiminde gerçekleşecek konser etkinliği Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde halka açık ve ücretsiz şekilde gerçekleştirilecek. Tüm Kocaelililerin davetli olduğu konser saat 20.00’de başlayacak, katılımcılar güzel bir yaz akşamında keyifli şarkılar dinleyerek ‘Yaza Merhaba’ diyecek. Konsere katılım için ise bahar@kosano.org.tr mail adresine rezervasyon yapılması gerekmektedir.

Sigorta Haftası Tarih Değişikliği hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Her yıl Mayıs ayının son haftasında kutlanan Sigorta Haftası, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun onaylarına istinaden 2024 yılı ve sonrası itibari ile Ekim ayının ilk haftasında icra edilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Ticaret Bakanının Irak Ziyareti Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanımızın önümüzdeki dönemde Irak’a bir ziyaret gerçekleştirileceği bildirilmekte olup ziyarette faydalanmak üzere Birliğimizden bir bilgi notu talep edilmektedir. Bilgilerini, konunun üyelerinize duyurulmasını ve Oda/Borsanız ile firmalarınızca ziyaret esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülecek konuların 25 Haziran 2024 Salı gününe kadar Birliğimize (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) iletilmesini rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

“Trafik Tedbirleri” Hk.

Sayın Üyemiz;

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün, 12.06.2024 tarihli ve76958 sayılı, “Trafik Tedbirleri” konulu yazıları ve T.C. Kocaeli Valiliği tarafından alınan “Yasaklama Kararı” kapsamında “Bayram tatili süresince trafik yoğunluğunun azaltılabilmesi için kamyon, çekici ve tanker cinsi araçların 14 Haziran 2024 Cuma günü saat 06.00’dan itibaren 16 Haziran 2024 Pazar günü saat 05.00’a kadar aşağıdaki yazıda belirtilen yollarda trafik seyirlerinin yasaklanmasına T.C. Kocaeli Valiliği tarafından karar verilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Firma Şikayeti Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Beyrut Ticaret Müşavirliğimizin yazısına atfen, Lübnanlı bir işadamı tarafından Müşavirliğimize verilen dilekçe hakkında bilgi verilmekte olup başvuru sahibi işadamının Gaziantep’te ikamet eden Suriye uyruklu iki kişi tarafından polyester malzeme temin etme vaadiyle yaklaşık 4 milyon ABD Doları tutarında dolandırıldığı ifade edilerek, konunun yargıya intikal ettiği ve yargılama sürecinin devam ettiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, daha önce yine Suriye uyruklu kişiler tarafından yaklaşık 1,5 milyon ABD Doları tutarında dolandırıldıkları iddiasıyla farklı bir firmanın Müşavirliğimize yapmış olduğu başvuruya da gönderme yapılarak söz konusu dosya kapsamında da dava açıldığı ve mahkeme sürecinin devam ettiği, dosyaların ortak özelliğinin dolandırıcıların Türkiye’de yaşamakta olan Suriye kökenli kişiler oldukları, dolandırılan kişilerin ise Lübnan’ın önde gelen işadamları oldukları ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; ülkemizin lojistik anlamda yakınlığı ve fiyat kalite avantajına sahip Türk ürünleri sayesinde Lübnan pazarında Türk ürünlerinin ve Türk ihracatçısının olumlu bir imajının bulunduğu, ancak son dönemde söz konusu olumsuzluklar sebebiyle Müşavirliğimize gelen şikayetlerin arttığı, Lübnan’ın küçük bir ülke olması ve sektörlerde belli başlı distribütörlerin piyasaya hakim olması nedeniyle benzer olumsuz haberlerin hızla yayılmakta olduğuna vurgu yapılmaktadır.

Bu minvalde, dolandırıcılık vakalarına karşı müteyakkız olunması ve ihracatçılarımıza yönelik olumlu imajın zedelenmemesi için Lübnan ile iş yapan üyelerinizin e-posta ile bilgilendirilmesi ve gerektiğinde Beyrut Ticaret Müşavirliğimiz ile (beyrut@ticaret.gov.tr) iletişim halinde olmaları gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

EİDS Yetki Doğrulama Uygulaması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dahilinde ilanın yayımlamadan önce ilana konu taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğinin doğrulanması gerekmekte olduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu yetki doğrulama sürecine ilişkin Ticaret Bakanlığınca taşınmaz malikinin tespitine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü; hısımlık tespitine yönelik ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütülerek sürece yönelik sistem geliştirmeleri ve entegrasyonlar tamamlanmış; anılan çalışmalar neticesinde Ticaret Bakanlığı birimleri ile E-Devlet Kapısı Entegrasyon Birimince gerçekleştirilen teknik çalışmaların ise sonuna gelindiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız

Türk Dünyası Kırgızistan İş ve Yatırım Forumu 27 Haziran 2024 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ve Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Türk Ticaret Dünyası Kırgızistan İş Forumu” 27 Haziran 2024 tarihinde Kırgızistan’ın Issık Göl bölgesinde yer alan Çolpan Ata şehrinde gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Etkinliğin tüm programı ve özel olarak Birliğimize iletilen otel fiyatların listesi ekte sunulmaktadır. Firmalarımızın katılım teyidini en geç 21 Haziran 2024 mesai bitimine kadar, ekteki katılım teyit formu ve katılımcıların pasaport fotokopileriyle birlikte Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Sekretaryasına (Adem KULA, Tel: 05337419279, 02129243973 E-posta: adem.kula@tobb.org.tr ; turkcci@tobb.org.tr ) iletilmesi gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Güncelleme Çalışmaları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden Birliğimize iletilen ekte takdim edilen yazıda, Bakanlık tarafından 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi hazırlık çalışmaları kapsamında, sanayi ve teknoloji ekosistemini oluşturan tarafların beklentilerini ve önceliklerini almaya yönelik bir anket hazırlandığı belirtilmiştir.

Bahse konu ankete http://anket.sanayi.gov.tr/index.php/194812?lang=tr adresinden erişim sağlanabilmekte  olup, anketin üyeleriniz ile paylaşılarak, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi hazırlık çalışmalarına destek olunması amacıyla 11/06/2024 tarihine kadar doldurulması konusunda yardımlarınızı rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

“Hemat Trade MMC” hakkında/dolandırıcılık Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bakü Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, Azerbaycan’da kaim “Hemat Trade MMC” (Vergi No: 1502875271) şirketinin ismi kullanılarak Türkiye’de yerleşik şirketlere yönelik dolandırıcılık faaliyetleri yapıldığı ve ilave bilgi için Ticaret Müşavirliğimiz (baku@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Gaziantep Trikonfex Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Akort Tanıtım Organizasyon ve Fuarcılık Limited Şirketi tarafından 27-29 Haziran 2024 tarihlerinde Gaziantep’te “Trıkonfex 4.Triko, Triko İpliği, Konfeksiyon Ve Teknolojileri Fuarı” düzenlenmek üzere 2024 Fuar Takviminde yer almaktadır. Anılan fuarın konusu “Triko, Triko İpliği, Konfeksiyon Ve Teknolojileri” olarak belirlenmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

17-18 Haziran 2024 Tarihlerinde  Londrea’da Düzenlenecek Olan Sri Lanka Tekstil ve Hazır Giyim Roadshow Davetiye Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, sizi Londra’da düzenlenecek olan Sri Lanka Tekstil ve Hazır Giyim Roadshow’una davet ediyor.

Büyükelçilik, Türkiye’deki ilgili şirket veya kurumların katılımını teşvik etmektedir.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ve ekten ulaşabilirsiniz.

www.sourced-srilanka.com

Bilgilerinize sunarız.

Kolombo Uluslararası Denizcilik ve Lojistik Konferansı 2024 Daveti Hk.

 Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 27-29 Kasım 2024 tarihleri arasında Kolombo Uluslararası Denizcilik ve Lojistik Konferansı 2024’ün gerçekleştirileceği iletilmiştir.

Konferansa kayıt olmak için bağlantı adresi:

https://bit.ly/3VAjfmY

Ayrıntılı bilgi almak için bağlantı adresi:

https://www.cimc.lk/Bilgilerinize sunarız.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

‘Meslek Liseleri Tasarlıyor, Solidworks Bulut ile Sürdürülebilir Teknoloji Tasarımı Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası Mesleki Eğitim Komisyonu organizasyonunda, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tekyaz firması işbirliği ile ‘Sürdürülebilir Teknoloji’ temalı ‘Meslek Liseleri Tasarlıyor, Solidworks Bulut ile Sürdürülebilir Teknoloji Tasarımı Yarışması’ gerçekleştirildi. Kocaeli Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen ödül törenine; KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Birol Bozkurt, KSO Mesleki Eğitim Komisyonu Başkanı Filiz Özoğul Şahinoğlu, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fazlı Zorlu, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, eğitimciler, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

17 OKULDAN 63 EKİP KATILDI

‘Sürdürülebilir Teknoloji’ temalı yarışmaya Kocaeli’deki meslek liselerinden 17 okuldan 63 ekip ve 173 öğrenci müracaat ederek yeteneklerini ve bilgilerini sergiledi. Yarışmaya başvuru yapan ekiplere, KSO üyeleri mentörlük yaparak yol gösterdi. Yarışmada dereceye giren öğrencilere Sürdürülebilirlik Tasarımı Ödülü, Özgün Tasarım Ödülü, En İyi Sunum Ödülü, Jüri Özel Ödülü olmak üzere 4 kategoride toplam 129 bin TL ödül verildi. Yarışmanın ödül töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

NİTELİKLİ ARA ELEMAN SORUNU

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasında: “Bildiğiniz üzere, ülkemizde işsizlik sorunu olmasına rağmen birçok işletmemiz işçi bulamamaktan yakınıyor. Özellikle nitelikli ara eleman bulmak ve işsizlik büyük sorun olarak karşımızda duruyor.  Aylık bazda işsizlik oranlarımız olumlu bir görünüm sergilese de işgücüne katılım ve çalışan sayılarımızın olması gereken seviyenin altında kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Buna göre, toplam istihdam sayımız sadece 32 milyon 618 bin kişi. Oysa bizimle benzer nüfusa sahip Almanya’da çalışan sayısı 46 milyon seviyelerinde. Bu veri bizim için önemli. Çünkü nüfusumuza oranla ülkemizde çalışan sayısının daha yüksek seviyelere ulaşması şart.

ÖĞRENCİLERİ TEBRİK ETTİ

Bu sorunun çözümü için TOBB ve Oda olarak birçok proje geliştiriyoruz.  Bu proje ve çalışmalarda amacımız mesleki eğitimi desteklemek ve üyemiz sanayi kuruluşlarının nitelikli istihdama daha kolay ulaşmasını sağlamaktır. Bu projeler kısaca; İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Adem Ceylan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği çalışmalarımız, TOBB MEYBEM işbirliği ile mesleki yeterlilik ve belgelendirme hizmetleri çalışmalarımız ve devlet destekli projelerimiz devam ediyor. İlimizde, tasarım kültürünü özendirecek, yenilikçi fikirleri destekleyecek, Eğitim – Sanayi iş birliğine katkı sağlayacak olan bu yarışmada; emeği geçen Odamız Mesleki Eğitim Komisyonuna, Kocaeli İl Milli Eğitim  Müdürlüğü’ne ve Tekyaz firmasına teşekkür ederiz. Ödül alan öğrencilerimizi de tebrik ediyor, başarılarının devamı diliyorum” ifadelerini kullandı.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

KSO Mesleki Eğitim Komisyonu Başkanı Filiz Özoğul Şahinoğlu da,  mentör olmak için müracaat eden ve öğrencilere yardımcı olan firmalara ve temsilcilerine teşekkür ederek, “Öğrencilerimizin mesleki becerilerini ve yaratıcılıklarını sergilemelerine olanak sağlayan Tasarım Yarışmamızda, emeği geçen Odamız Mesleki Eğitim Komisyonuna, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Tekyaz firmasına teşekkür ediyor, ödül alan ve başvuruda bulunan öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi. Tekyaz Teknolojik Yazılımlar A.Ş.  Genel Müdürü İlker Uludağ, “Teknolojiyi çok yakından takip ettiğiniz zaman fark yaratabiliyorsunuz. Bizim amacımız bu teknolojilerin sizler tarafından rahatlıkla kullanılabildiği bir dünya yaratmak. Firma olarak bütün kaynaklarımızla ‘eğitimse eğitim, destekse destek’ olduğumuzu da hatırlatmak istiyorum. Kazanan bütün takımlarımızı, kazanamasalar bile yarışmaya katılan herkesi tebrik ediyorum. Siz zaten hepiniz birer kazanansınız unutmayın” şeklinde konuştu.

 GENÇLER ÜLKENİN UMUDU

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fazlı Zorlu, “Kocaeli Sanayi Odası, Tekyaz Firması ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ikincisi düzenlenen tasarım yarışması ile öğrencilerimizin tasarım becerilerini geliştirmeyi, yenilikçi fikirleri desteklemeyi, tasarım kültürünün toplumumuzda yaygınlaşmasına katkı sağlamayı ve okul-sektör iş birliğini geliştirmeyi hedefliyoruz. İkincisini düzenlediğimiz tasarım yarışmamızın konusunu sürdürülebilirlik olarak belirledik. Katılan ekiplerin eserlerine baktığımızda imkan tanındığında gençlerimizin neler yapabileceklerini, neleri geliştirebileceklerini, ülkemizin geleceğine umut olduklarını görüyoruz” dedi.

MESLEK LİSESİ MESELESİ MEMLEKET MESELESİ

Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, “1955 yılında meslek lisesi meselesi memleket meselesi iken bugün baktığımızda hala memleket meselesi. Bu çabalarla bunu memleket meselesi olmaktan çıkarmak zorundayız. Değişen dünyada, teknoloji de yerinde durmuyor. Değişim hızının arttığı dünyada bizler bundan sonraki teknolojik devrimleri yakından takip etmek zorundayız. Bu ve buna benzer çabalar ve firmalarımızın gayretleriyle hep birlikte bunu başarmış olacağız. Eğitimin sanayiden sanayinin eğitimden uzak olmasını düşünemeyiz. Sanayi ve bilimin arasında çok yakın bir iş birliği ve paslaşma var. Dolayısıyla bilimi ve teknolojiyi kullanmadan üretim gücünüzün olması hiçbir şeyi ifade etmiyor. Memleket meselesi olan meslek liselerindeki çocuklarımızın yetiştirilmesi çok çok önemli ama güzel gelişmeler var. Sanayici artık endüstri meslek lisesindeki öğrencileri yetiştirmeyi kendi meselesi haline getirmiş vaziyette. Bu da bizim için çok önemli” açıklamasında bulunarak yarışmaya katkı sunanları tebrik etti. Konuşmaların ardından Tekyaz Teknolojik Yazılımlar A.Ş. Eğitim Projeler Yöneticisi Esra Plevne Büke yarışma ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Doğu Marmara ABİGEM Genel Müdürü Şenay Yıldız da öğrencilere seslenerek kendi kişisel gelişimlerine katma değer katmaları gerektiğini belirtti, sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli eleman ihtiyacını vurguladı. Tekyaz Teknolojik Yazılımlar A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Gönül Acar çok daha fazla öğrenciye ulaşarak sanayide öğrencilerin yer almalarını sağlamak olduğunu vurguladı.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Son olarak yarışmaya müracaat edip ödül almaya hak kazanan öğrencilere 4 kategoride ödülleri verildi. Jüri Özel Ödülü’nü almaya hak kazanan ekip ‘Çıta-53’ tasarımı ile ‘Gezegen Koruyucuları’ ekibi oldu. Takım Danışman Öğretmeni Fatih Feriz, Takım Üyeleri: Yunus Emre Erdoğan, Doğukan Malatyalı, Umut Menekşe’ye ödülü KSO Mesleki Eğitim Komisyonu Başkanı Filiz Özoğul Şahinoğlu takdim etti. En İyi Sunum Ödülü, Otonom Hasat Makinası tasarımı ile Enka Design ekibinin oldu. Takım Danışman Öğretmeni: Sebahattin Sarıgül, Takım Üyeleri: Elif Dilruba Dursun, Kerem Gürkan ve Kaan Savaş’a ödülü TEKYAZ Teknolojik Yazılımlar A.Ş.  Genel Müdürü İlker Uludağ takdim etti. Özgün Tasarım Ödülü İnovatif İlaç Kutusu tasarımı ile TECHYAZ ekibinin oldu. Sahneye davet edilen Takım Danışman Öğretmeni: Servet Temel, Takım Üyeleri: Zeynep Ceyda Yılmaz, Görkem Şişman ve Melih Irgın’a ödülü Kocaeli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fazlı Zorlu takdim etti. Son olarak Sürdürülebilirlik Tasarımı Ödülü, Zeytin Toplama Makinesi tasarımı ile ENKAİZM ekibinin oldu. Takım Danışman Öğretmeni: Akın Gezgin, Takım Üyeleri: Ezgi Özmeral, Memet Emre Karagöz, Tarık Ceylan’a ödülü KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan takdim etti.

 

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge, işgücü verileri ve sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Nisan ayında cari denge 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Bu veriyle birlikte yıllık açık 31 milyar 462 milyon dolar oldu. Yıllık açıktaki 198 milyon dolarlık artışta, dış ticaret açığındaki yükselişin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı nisan ayında 536 milyon dolar artışla 7.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaleminin katkısı ise 3.1 milyar dolar oldu. Bu kalem geçen yılın aynı ayının 42 milyon dolar gerisinde” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, mayıs ayında dış ticaret açığında yüzde 47.8 gerileme olduğunu belirterek, bunun cari açığa yansıyacağını ve yıllık cari açıkta gerileme görülebileceğini söyledi.

İŞGÜCÜ VERİLERİ

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 8.5 ile mart ayına göre 0.1 puan, geçen yılın aynı ayına göre 1.5 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 27.2 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 3.1 puan, geçen yıla göre 3.5 puanlık artış olduğu görüyoruz” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bir önceki yılın nisan ayına göre çalışabilir nüfus 529 bin kişi, işgücü 499 bin kişi artmış. Nisan itibariyle toplam istihdamın ise 32 milyon 618 bin kişi olduğunu görüyoruz. Burada da geçen yıla göre 983 bin kişilik artış olurken, aylık bazda bin kişi gerileme olduğunu görüyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİ ÜRETİMİ

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, sanayi üretiminde nisan ayında yavaşlama olduğunu belirterek, “Sanayi üretimi nisanda yıllık bazda yüzde 0.7, aylık bazda yüzde 4.9 geriledi. Aylık değişimlerden ziyade sektörlerin yıllık değişimlerine baktığımızda, enerjide yüzde 7, orta düşük teknolojide yüzde 1.9, ara malı üretiminde yüzde 1.6’lık artışlar olduğunu görüyoruz. Sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 5.8, aylık yüzde 11.8 gerileme, yüksek teknolojili ürünler kaleminde de yıllık yüzde 0.8 artış olurken, aylık bazda yüzde 33.8’lik gerileme karşımıza çıkıyor. Katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından önemli olan bu kalemlerde artışlar görmeyi temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çek Cumhuriyeti İnşaat Malzemelerine İlişkin Ulusal Düzenleme Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çek Cumhuriyeti’nde piyasaya sunulan belirli inşaat malzemeleri için teknik gereklilikleri belirleyen 163/2002 sayılı Tüzüğün ve ilgili mevzuatın 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Yazıda, Türkiye’de üretilen ürünlerin onaylanmış kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen veya bunlara eşdeğer olarak kabul edilen testlere uygun olmaları halinde Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı’nda üretilen ürünlerle aynı muameleyi görmesine imkan veren bir hükmün yer aldığı ifade edilmiştir

Bilgilerinize sunarız.

Çorum İskilip OSB Hk.

Sayın Üyemiz,

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Odamıza gelen yazıda;

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 30/01/2024 tarih ve 5469140/19 sayılı yazısıyla 403 sicil numaralı tüzel kişilik kazanmış olan İskilip Organize Sanayi Bölgesi imar planları üzerinden bedelsiz ön tahsis (alt yapı katılım bedeli hariç) başvuruları başlamıştır. Çorum ili İskilip ilçesinde bulunan İskilip Organize Sanayi Bölgesinden yer tahsisi başvurusunda bulunmak isteyen yatırımcıların Çorum Valiliği ana binasında bulun İskilip OSB irtibat bürosuna veya aşağıda belirtilen irtibat numarasına başvuruda bulunabilirler.

Çorum Valiliği İrtibat Kaya Eren TOPÇAM (İskilip OSB Koor.)

Cep : 0544 792 33 41

Sabit : 0364 213 50 35

gmail: iskiliporganizesanayibolgesi@gmail.com

kep : iskiliposb@hs03.kep.tr

Bilgilerinize sunarız.

Kıbrıs’ta Yatırım ve Yaşam Kokteyli Daveti Hk.

Sayın Üyemiz,

KKTC Yeni İskele Bölgesindeki konut faaliyetlerini, yatırım fırsatlarını tanıtmak ve döviz bazında gelir imkanlarını sunmak amacıyla 11.06.2024 Salı günü 17:30-20:30 saatleri arasında Başiskele/ Wellborn Hotel’de tanıtım kokteyli düzenlenecektir.

Referans: Sayın Haluk ULUSOY

Bilgilerinize sunarız.

Eureka Küresel İnovasyon Zirvesi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 2023/2024 dönemi Eureka Başkanlık görevinin TÜBİTAK koordinasyonunda yürütüldüğü ve Türkiye Dönem Başkanlığı kapsamında 13-14 Haziran 2024 tarihlerinde İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde Eureka Küresel İnovasyon Zirvesi düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, etkinlikle ilgili bilgilerin https://gis-2024.b2match.io/ adresinde yer aldığı, katılımcıların web sayfası üzerinden etkinliğe kayıt olup diğer katılımcılarla ikili görüşmeler gerçekleştirebilmek için randevu oluşturabileceği, Küresel İnovasyon Zirvesi ile ilgili tüm konularda iletişim için eureka23-24@tubitak.gov.tr e-posta adresinin kullanılabileceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Oran Değişikliği/Meksika Hk.

 Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Meksika Genel İthalat ve İhracat Vergileri Kanunu kapsamında yürürlüğe giren Kararname ile yazıda detayları verilen ürün gruplarını içeren 544 gümrük tarife kodunda sınıflandırılan eşyanın ithalatında, gümrük vergilerinin %5 ila %50 arasında değişen oranlarda yeniden tesis edildiği bildirilmişti.

Bu defa, ekte bir örneği sunulan ilgi (b)’de kayıtlı yazıda, söz konusu Kararname’de değişiklik yapılmış olduğu belirtilerek, yazıda detayları verilen ürün gruplarını içeren GTİP’e sahip eşyanın ithalatında gümrük vergilerine yönelik yeni bir düzenleme yapıldığı belirtilmiştir.

Yazıda, söz konusu Kararnameye erişim sağlanabilecek internet sitesinin bilgisi ve Kararnamenin gayriresmi tercümesi de iletilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Sri Lanka –Limanlar, Denizcilik ve Havacılık Bakanlığı Sri Lanka Bayrağı Altında Gemi Tescilinin Teşvik Edilmesi Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Limanlar, Denizcilik ve Havacılık Bakanlığı tarafından yayınlanan ihale ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir. Ekte daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İhale İlanı-Sri Lanka –İlgi Beyanı Güç ve Enerji Bakanlığı, Çin Körfezi Kurulumu, Trincomalee, Sri Lanka’daki Üst Tank Çiftliğinde Yap, İşlet ve Dvret Bazında 61 Tankın Geliştirilmesi Hk.İhale İlanı-Sri Lanka –İlgi Beyanı Güç ve Enerji Bakanlığı, Çin Körfezi Kurulumu, Trincomalee, Sri Lanka’daki Üst Tank Çiftliğinde Yap, İşlet ve Dvret Bazında 61 Tankın Geliştirilmesi Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Güç ve Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan ihale ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir. Ekte daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İhale İlanı-Sri Lanka Ulaştırma ve Karayolları Bakanlığı Kolombo Şehrindeki Ana Demiryolu İstasyon Binalarının Ticari Merkezler Olarak Tasarlanması, Yapılması, Finanse Edilmesi, İşletilmesi ve Bakımı için İhale Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Ulaştırma ve Karayolları Bakanlığı tarafından yayınlanan ilgi beyanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir. Ekte daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İhale İlanı-Sri Lanka Devlet İlaç Şirketi Hk.

 Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Devlet İlaç Kurumu tarafından yayınlanan ilgi ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurtdışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir. Ekte daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Kamerun Yeni Maden Yasası Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya’nın 19 Aralık 2023 tarihinde yeni Maden Kanunu’na ilişkin yasa tasarısını onayladığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Kamerun’un ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla madencilik sektöründeki yatırımları teşvik etmeyi ve desteklemeyi amaçladığı belirtilmekte olup, söz konusu Kanunun, Kamerun Cumhuriyeti topraklarının tamamında, kıta sahanlığında, karasularında ve münhasır ekonomik bölgesinde mineral maddelerin tanınması, araştırılması, işletilmesi, bulundurulması, taşınması, işlenmesi ve pazarlanmasını düzenlediği belirtilmektedir.

İlaveten, bahse konu Dışişleri Bakanlığı yazısında, Yeni Madencilik Kanunu ile, ülkenin ulusal maden şirketi SONAMINES adlı kuruluşun bu alandaki yetkilerinin arttırıldığı ve Özel Yatırım Teşvikleri Kanunu ile Yeni Maden Kanunu ışığında Kamerun Cumhuriyeti Hükümeti’nin Türk kurumlarını ve maden şirketlerini SONAMINES ile iş birliği yapmaya davet ettiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

TPS-OIC Yuvarlak Masa Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) Ticaret Müzakereleri Komitesi 3. Bakanlar Toplantısı yan etkinliği olarak Birliğimizce “TPS-OIC Yuvarlak Masa” toplantısı gerçekleştirilecektir. Açılış konuşması Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat tarafından yapılacaktır.

10 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Hilton Bomonti Oteli’nde düzenlenecek olan bahse konu “Yuvarlak Masa” toplantısı, uzman konuşmacıların katılımıyla bilgi edinme ve istişare imkanı sunacaktır:

  • Sürdürülebilir ve Dayanıklı Değer Zincirleri İnşa Etmek
  • Hizmet Ticaretini Çeşitlendirmek ve Geliştirmek
  • Sınır Ötesi E-Ticareti Geliştirmek

Yuvarlak masa kapsamında ayrıca, İSEDAK 40. Yılı dolayısıyla Kasım ayında İstanbul’da Birliğimiz ve İslam Odası işbirliğinde gerçekleştirilecek olan “OIC İş Dünyası Liderleri Zirvesi” hakkında Dr. Yusuf Khalawi tarafından bir sunum yapılacaktır.

Bahse konu etkinlik kapsamında ayrıca, merkezi İstanbul’da bulunan OIC Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Dr. Umar Oseni tarafından “İslam Tahkim Merkezi” hakkında sunum yapılacaktır. Taslak Program ekte sunulmuştur.

“TPS-OIC Yuvarlak Masa” toplantısına katılım teyidinizi, 7 Haziran 2024 tarihinde kadar eren.ozturk@tobb.org.tr adresine bildirilmesinden memnuniyet duyulacaktır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Sri Lanka Limanlar, Denizcilik ve Havacılık Bakanlığı Davet Hk.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lanka Limanlar, Denizcilik ve Havacılık Bakanlığı tarafından yayınlanan ilgi beyanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurtdışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite İhracat  Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir. Ekte daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

 

“Ademsan Group MMC” hakkında/dolandırıcılık

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bakü Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atfen, Azerbaycan’da kaim “Ademsan Group MMC” (Vergi No: 1505811551) şirketinin ismi kullanılarak Türkiye’de yerleşik şirketlere yönelik dolandırıcılık faaliyetleri yapıldığı ve ilave bilgi için Ticaret Müşavirliğimiz (baku@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Özbekistan İş Forumu, 5 Haziran 2024 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 5 Haziran 2024 Çarşamba günü Ankara TOBB İkiz Kuleler’de Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nun düzenleneceği bildirilmişti. İş Forumu öncesinde eş zamanlı 4 panel ve İş Forumu sonrasında da Özbekistan’dan gelecek firmaların katılımıyla ikili görüşmeler gerçekleştirilecektir.

Etkinliğin tüm programı ve Özbekistan firma heyet listesi ekte sunulmaktadır. Paneller ve İş Forumuna katılım durumunuzun 4 Haziran Salı günü 13.00’e kadar https://anket.tobb.org.tr/#/anket/turkiye-ozbekistan-is-forumu-2 adresindeki form ile bildirilmesi gerekmektedir.

Detaylı bilgi için:

Sena NAMLI BİNGÜL, Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

Tel: 0312 218 22 22

E-posta: sena.namlibingul@tobb.org.tr

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Millî Eğitim Bakanlığı’nın Bölge Okulu, İhtisas, Sektör İçi ve Sektöre Entegre Özellikli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına Yönelik Firma Ön Talep Formu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda aşağıdaki ifadeler yer almaktadır:

On İkinci Kalkınma Planı başta olmak üzere 2024-2026 Orta Vadeli Program, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve Millî Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı hedefleri doğrultusunda mesleki ve teknik eğitime erişim imkânlarının fırsat eşitliği temelinde artırılması ve mesleki eğitimin paydaş kurum ve kuruluşlarının süreçlere aktif katılımını esas alan iş birliği modellerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile yeni açılacak mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları İlgi Yönerge doğrultusunda sahip oldukları/olacakları niteliklerine göre bölge okulu, ihtisas, sektör içi ve sektöre entegre özellikli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları olarak belirlenecektir.

Bu doğrultuda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim öğretimlerine devam eden öğrencilerin sektörel yoğunluğun bulunduğu yerlerdeki işletmelerde mesleki eğitime katılımlarının sağlanması adına firmalara yönelik bir anket hazırlanmış olup, mesleki eğitiminde sektöründe katılımı sağlamak ve firma ön talepleri toplamak adına bu anket çıktıları doğrultusunda yol alınacaktır.

Söz konusu anketin 10.06.2024 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.

Ankete ulaşmak için tıklayınız.

Yeni APELL – Acil Durum Telsiz Haberleşme Sistemi Başvuru Tarihi Uzatıldı

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, ilimizde tehlikeli madde üreten ve depolayan sanayi kuruluşlarının afet ve endüstriyel kaza sırasında ilk haberleşmeyi sağlayabilmeleri amacıyla 1989 yılından beri yürütülen APELL – Özel Tehlike Frekanslı Telsiz Sistemi Projesi, Kocaeli Valiliği gözetiminde önemli bir görev üstlenmektedir.

Teknolojik gelişmeler ve ihtiyaçların artması sebebiyle, bu sistemin günümüz şartlarına uygun olarak revize edilmesi gerekmekte olup, İl Risk Azaltma Planı çerçevesinde Kocaeli Sanayi Odası sorumluluğunda güncellenmesi planlanmaktadır.

Bu kapsamda sisteme; Kocaeli AFAD İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, OSB Bölge Müdürlükleri, itfaiye teşkilatları gibi önemli kurumlarla birlikte SEVESO, BEKRA ve ATEX kapsamındaki firmalar ve diğer gönüllü firmaların da dahil edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu doğrultuda, tüm ilgili kuruluşlarımızın 14 Haziran 2024 Cuma günü, mesai bitimine kadar aşağıdaki linkte yer alan APELL-Acil Durum Telsiz Haberleşme Sistemi Ön Talep Formunu doldurarak sisteme katılım sağlamaları büyük önem arz etmektedir. Forma, Kocaeli Sanayi Odası web sitesinin duyurular bölümünden de ulaşılabilir.

Kocaeli Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından da firmalara bu kapsamda bir bilgilendirme yazısı gönderilmiştir.  Sanayimizin daha güvenli ve hazırlıklı bir yapıya kavuşması adına göstereceğiniz ilgi ve işbirliği için şimdiden teşekkür eder, sürecin sorunsuz ilerlemesi dileğiyle çalışmalarınızda başarılar dileriz.

APELL-Acil Durum Telsiz Haberleşme Sistemi Ön Talep Formuna ulaşmak için Tıklayınız.

(Formu doldurduysanız dikkate almayınız)

(Yeni sistem ile ilgili varsa sorularınız için: Kocaeli AselsanNet Bayisi Körfez Haberleşme ve Güvenlik Sistemleri Ltd. Şti., Umut Öcal, Tel: 0262 324 68 38, Cep: 0542 324 68 38, Email: pazarlama@korfezhaberlesme.com.tr, Gelen talep bildirimlerine Kocaeli AselsanNet Bayisi Körfez Haberleşme ve Güvenlik Sistemleri Ltd. Şti tarafından dönüş yapılacak olup sözleşme imza süreci başlatılacaktır.)

Bilgilerinize sunarız

 

AB Bilgi Merkezi Dünya Çevre Günü Bisiklet Etkinliği yoğun ilgiyle gerçekleşti

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu destekleriyle, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bünyesinde faaliyet gösteren Kocaeli AB Bilgi Merkezi organizasyonunda geleneksel hale gelen bisiklet etkinliğine bir yenisini daha eklendi.  Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen etkinliğe çok sayıda bisiklet tutkunu katıldı. Pedalları bu kez karbon nötr bir dünyayı desteklemek için çeviren bisiklet tutkunları, Kocaeli Sanayi Odası’ndan başlayıp Seka Kamp Alanı’na kadar yaklaşık 21 kilometre pedal çevirdi.

ÇOK SAYIDA BİSİKLET TUTKUNU

Sabahın erken saatlerinde Kocaeli Sanayi Odası Hizmet Binası önünde toplanmaya başlayan grup burada dağıtılan tişörtleri aldıktan sonra hazırlıklarını tamamladı.  Etkinliğe; Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, KSO Genel Sekreter Yardımcısı Egemen Mert, Kocaeli Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Gökhan Yavaşer, İzmit Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Engin Yaşar, Spor Şube Müdürü Turgut Emre Çakar, İzmit Belediyesi İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürü Birol Sağlam ile KSO personeli, bisiklet kulüpleri ve vatandaşlar katılım sağladı.

İNSANLARIN DUYARLILIĞINI GÖSTERİYOR

Start öncesi açıklama yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bugün Çevre Haftası nedeniyle Kocaeli Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezi’nin aktivitesi olarak çevreye olan duyarlılığı hatırlatmak, akıllara getirmek adına yaptığımız bir etkinlikte yaklaşık 21 kilometrelik bisiklet sürüşü yapacağız. Etkinliğimizin yedincisini gerçekleştiriyoruz. Daha önce de Osmangazi Köprüsü’nde yapmıştık ama son 2 senedir Sapanca Gölü’nde bitirmek üzere etkinliğimizi planlıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde yine köprüde yapma şansımız olur. Etkinliğimize katılan çok sayıda kişi olduğunu görüyorum. Bu da insanların ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Bugün LGS imtihanı var. Onun için 09.30’da başlıyoruz. Sınava girecek genç kardeşlerimize de başarılar diliyorum” dedi. Ardından KSO önünden başlayan bisiklet sürüşü,  Seka Kamp Alanı’na kadar devam etti. Katılımcılar kamp alanında turu tamamladı. Başkan Zeytinoğlu burada etkinliğe destekleri için AB Türkiye Delegasyonuna, etkinliğe katılan ve pedal çeviren bisiklet tutkunlarına teşekkür etti. Etkinlik hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.