Aylık arşivler: Temmuz 2024

Kocaeli Sanayi Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısına Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu.

Meclis Toplantısının konuğu, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı  Bahar Güçlü oldu. Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Meclis toplantısına online bağlantı ile katılan konuk konuşmacı Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü ise AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Emisyon Ticaret Sistemi konuları başta olmak üzere katılımcılara önemli bilgiler aktardı, Meclis Üyelerimizin sorularını yanıtladı. Güçlü şunları söyledi:, “Dünyada Karbon Nötr Ekonomi hedefine ulaşılması ortak bir karar olarak ortaya çıktı. Burada hala birçok ülke için hedeflerden bahsediyoruz ama AB’nin yeşil mutabakatla birlikte geliştirilebilecek araçlara öncülük ettiğini görüyoruz. AB’nin ortaya koyduğu ve 2030 yılında yüzde 55 oranında azaltılması hedefini hayata geçirebilmek amacıyla Komisyon tarafından iklim ve enerji alanında çıkarılacak mevzuatın kapsamı belirlenmişti. Türkiye bu düzenlenemeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bunu olumsuz bir etkiden anlamayalım en fazla tabi olacak ülkelerden bir tanesi. Türkiye Avrupa’nın en fazla tedarikçi ülkelerinden bir tanesi çünkü. Sınırda karbon düzenleme mekanizmasının çıkış amacı AB’nin karbon kaçığının önlenmesi yani Avrupa üretici sektörlerinin rekabet gücünün korunması oldu.

Bizim 10 milyar dolar ihracata yaklaşan bir rakamımız var ve bu önemli bir rakam. Bunları kullanan sektörlere teşvik edilmesi sağlanırsa bu rakamın çok daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Demir-çelik gibi, alüminyum gibi. Bugüne kadar yapılan bildirimlerin yaklaşık yüzde 80’inin varsayılan değerler üzerinden yapıldığını görüyoruz. Bu durum komisyonun sağlıklı veri toplayamadığı anlamına da geliyor. Temmuz sonu itibariyle varsayılan değerlerin kullanılması sona eriyor. Uzatılma ihtimali de var sanayicilerimizin bunu iyi takip etmesi gerekiyor. Uygulama hayata geçtiğinde yapılan beyanlar ve hesaplar önemli olacak.”

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Haziran ayında bütçe gelirleri 591.21 milyar TL, bütçe giderleri 866.49 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 120.4, giderlerdeki artış oranı yüzde 77.6 oldu. Gelirlerdeki artış oranının giderlerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen bütçe haziranda 275.28 milyar TL açık verdi. Ocak-haziran bütçe açığı 747.18 milyar TL oldu” dedi.

ALT KALEMLER

Zeytinoğlu açıklamasının devamında gelirler ve giderler alt kalemlerine ilişkin, “Bütçe gelirleri kapsamında, vergi gelirleri haziran ayında 483.12 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109 arttı. Alt kalemlerine baktığımızda gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 114’lük, dahilde alınan KDV’de yüzde 3028.5’luk, ÖTV’de yüzde 51.4’lük artışlar olduğunu görüyoruz. İthalden alınan KDV’de de yüzde 47.2’lik artış var. Giderler tarafında ise cari transferler kaleminde yüzde 44.7, mal ve hizmet alım giderlerinde yüzde 68.8’lik, sermaye giderlerinde yüzde 184 ve borç verme kaleminde yüzde 274.2’lik artışlar olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan Odamıza gelen yazıda; “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı” hazırlık çalışmaları kapsamında; Belediyemizin hizmet ve faaliyetleri hakkındaki görüş ve önerilerinizi almak, katılımcı bir anlayışla Kocaeli’nin geleceğine yön verecek stratejilerimizin belirlenmesi amacıyla Paydaş Anketi düzenlenecektir.

Bu doğrultuda; https://anket.kocaeli.bel.tr/Anket.Web/#/access/public?Id=1080 adresinde yer alan anketin kurumunuzun ilgili çalışanlarına duyurulması ve 22 Temmuz 2024 Pazartesi gününe kadar doldurulması hususunda; Gereğini bilgilerinize arz/rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Sudan İş Forumu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı’nın Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Nadir Eltayeb ile görüşmesine atıfla, “Lojistik, Ekonomi ve Yatırım” temasıyla “Türk-Sudan İş Forumu/Fuarı”nın, “Asfex Forum Expo” isimli organizatör eliyle 24-25 Temmuz 2024 tarihlerinde “İstanbul Pullman Konferans Merkezi”nde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Sudan’dan söz konusu etkinliğe katılımı öngörülen firmaların listesi ve etkinliğe yönelik diğer belgeler ekte sunulmakta olup, ayrıntılı bilgi için organizatör şirket “Asfex Forum Expo” (Tel: 0 554 017 0000, 0 342 255 5556, E-posta: info@asfex.com) ile irtibata geçilmesi mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Kayıtlı İhracatçı Sistemi (REX) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; ihracatçıların mer’i mevzuatta belirtilen faydalanan ülkeler menşeli ürünleri Avrupa Birliği (AB) ve İsviçre’ye göndermek amacıyla Kayıtlı İhracatçı (REX) numarası ile menşe beyanını düzenleyebildiği açıklanmıştır.

Yazıda devamla, AB ve İsviçre dışında kalan başta İngiltere ve Güney Kore olmak üzere üçüncü ülkelere yapılacak ihracatta REX numarası kullanılmasının imkanı ve/veya zorunluluğunun bulunmadığı iletilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

ABD Ticaret Müsteşarlığı Alım Heyeti Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz,

5 – 7 Ekim, 2024 tarihlerinde Nevada, Las Vegas’ta gerçekleşecek Otomotiv Satış Sonrası Fuarı AAPEX Show’a Türk iş insanlarından oluşacak bir alım heyeti düzenlemekte ve 1.115’ten fazla Otomotiv ile ilgili ürün kategorisinin yer alacağı AAPEX Show (https://www.aapexshow.com/), ayrıca Special Equipment Manufacturing Association (SEMA) tarafından organize edilecek SEMA Show ile aynı zamanda gerçekleşecektir.

AAPEX Show resmi alım heyetimizin katılımcılarına sağlayabileceği olanaklardan birkaçı;

– Ücretsiz fuar girişi (giriş bileti alım tarihine göre $60 ila $120 dolar arası tasarruf)

– AAPEX Show giriş kartı ile ayrıca SEMA Show fuarına ücretsiz giriş hakkı

– Fuar kaydınızın yapılması

– Overseas Automotive Council (OAC) Resepsiyonuna ücretsiz davetiye

– ABD’li katılımcılarla, satın alma talebinize göre özelleştirilmiş, önceden ayarlanmış ve kolaylaştırılmış brifingler ve toplantılar.

– Özel toplantı odaları, dinlenme alanı ve içeceklerin sunulduğu lounge alanı Uluslararası İş Merkezine (IBC) erişim,

Otel ve uçak bileti masrafları delegasyon katılımcıları tarafından karşılanacak olup, delegasyonumuza katılma ücreti kişi başı $90’dir. ABD Ticaret Müsteşarlığı, kabul edilen AAPEX Show delegasyon üyeleri için grup vize görüşmesi için destek sağlayabilir.

Bu fuara delegasyon ile katılmak ve ayrıcalıklardan yararlanmak isteyen üyelerimiz, ABD Ticaret Müsteşarlığı, Ticaret Ataşe Yardımcısı & Otomotiv Sektör Lideri, Naz Demirdoven ile aşağıdaki mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Naz Demirdöven

Commercial Specialist/Ticaret Ataşe Yardımcısı

U.S. Commercial Service/ABD Ticaret Müsteşarlığı

https://www.trade.gov/turkey

Naz.Demirdoven@trade.gov

Bilgilerinize sunarız.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün yıl dönümünde, hain darbe girişimine karşı koyan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnet duyuyoruz.

Anket Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Başkanımızın Yönetim Kurulunda yer aldığı Uluslararası Ticaret Odası (ICC – International Chamber of Commerce) ile gerçekleştirilmesi planlanan bir proje ile KOBİ’lerimizin e-ihracat yetkinliklerinin artırılması hedeflenmektedir. Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO – World Intellectual Property Organazition) gibi uluslararası örgütlerin de yer alacağı proje çerçevesinde, eğitimde yer alabilecek başlıklar ve eğitime katılabilecek uygun KOBİ’lerin belirlenmesi amacıyla sınırlı sayıda sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır.

Bu çerçevede, https://anket.tobb.org.tr/#/anket/kobi-lerin-e-ihracat-egilim-anketi adresinde yer alan anketin üyeleriniz tarafından 23/07/2024 tarihine kadar doldurulması hususunda bilgileri ve gereğini rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında cari denge 1 milyar 235 milyon dolar açık verdi. Bu veriyle birlikte yıllık açık 25 milyar 191 milyon dolara geriledi. Yıllık açıkta gerçekleşen 6.5 milyar dolar iyileşmede, dış ticaret açığındaki gerileme ile hizmet gelirlerinin katkısının etkisini görüyoruz. Mayıs ayında tarihi rekor ihracat ve ithalatın da gerilemesiyle dış ticaret açığı bir önceki yıla göre 6.3 milyar dolar gerileyerek 4.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaleminin katkısı ise mayısta 4.7 milyar dolar oldu. Bu kalem geçen yılın aynı ayının 737 milyon dolar üzerinde” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, haziran ayında dış ticaret açığının yüzde 21.4 arttığını söyleyerek, dış ticaret açığındaki yükselişin cari açığa yansıyabileceğini ancak turizm gelirlerinin katkısının da açığı sınırlayan bir gelişme olacağını ifade etti.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü verileri ile sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 8.4 ile nisan ayına göre 0.1 puan, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 25.2 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 2 puan iyileşme, geçen yıla göre 2.7 puanlık artış olduğu görüyoruz” dedi.

 ÇALIŞABİLİR NÜFUS

Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bir önceki yılın mayıs ayına göre çalışabilir nüfus 518 bin kişi, işgücü 953 bin kişi artmış. Mayıs itibariyle toplam istihdamın ise 32 milyon 920 bin kişi ile en yüksek seviyede olduğunu görüyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz, ülkemize yabancı sermayenin de çekilmesiyle, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİ ÜRETİMİ

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı sanayi üretim endeksine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi mayısta yıllık bazda yüzde 0.1 geriledi, aylık bazda yüzde 1.7 arttı. Mayıs ayında tarihi rekor seviyede gerçekleşen ihracatın üretime de yansıdığını, iki aydan sonra aylık bazda sanayi üretiminin tekrar pozitif gerçekleştiğini görüyoruz. Sektörlere baktığımızda, aylık bazda sermaye malı üretiminde yüzde 5.1’lik, orta yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 7.3’lük artışları değerli buluyoruz. Yıllık bazda ise enerjide yüzde 4.3, orta yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 2.8’lik artışlar olumlu.  Sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 3.3 ve yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 18, aylık yüzde 5.2’lik gerilemelere dikkat çeken Zeytinoğlu, “Katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret eden bu kalemlerde artışlar görmeyi temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Katar Sağlık Fuarı hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza iletilen yazıda; Doha Ticaret Müşavirliği’nin bir yazısına atfen, 3-5 Aralık 2024 tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenecek “Qatar Medicare 2024” adlı sağlık fuarı hakkında bilgi verilmekte olup fuarla ilgili detaylı bilgiye https://medi-qa.com adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Gıda ve Kontrol İşlemleri (Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması) Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Valiliği’nden Odamıza iletilen yazıda; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 05.07.2024 tarihli ve 78145 sayılı, “Gıda ve Kontrol İşlemleri (Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması)” konulu ilgide kayıtlı yazıları ve ekinde alınan, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün aynı konulu yazıları ve eki ilişikte gönderilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Zimbabve, SADC, 7. Sanayileşme Haftası, 28 Temmuz – 2 Ağustos 2024

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza iletilen yazıda; Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) tarafından 28 Temmuz – 2 Ağustos 2024 tarihlerinde Zimbabve’nin Harare şehrinde düzenlenecek 7. Sanayileşme Haftası kapsamında girişimcilik, enerji altyapısı, yeşil sanayi, özgün ekipman imalatı, kalite akreditasyonu ve meteoroloji standartları, dijital finans, sürdürülebilir madencilik, özel ekonomik bölgeler konularının değerlendirileceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu etkinliğin resmi yazısı ve taslak programı ekte sunulmakta olup, detaylı bilgi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Ayla Çiğdem, E-posta: ayla.cigdem@sanayi.gov.tr, Telefon: 0 (312) 201 5572) ile iletişime geçilmesi mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

15 Temmuz HK.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 15 Temmuz hain darbe girişiminin yedinci yılında; Birliğimiz ve oda borsa camiası olarak hain darbe teşebbüsüne karşı milletimizin gösterdiği direnişe teşekkür etmek, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve hayırla yad etmek amacıyla tasarlanan görseller (afiş ve billboard çalışması) ekte tarafınıza gönderilmektedir. Bu görsellerin, kendi kurumsal logonuzun da eklenerek ivedilikle 15 Temmuz’a yetişecek şekilde bastırılmasını, oda/borsanızın hizmet binası ile üyelerin iş yerlerinde ve şehrin çeşitli yerlerinde sergilenmesini; elde edilecek fotoğrafların da Oda/Borsanızın kurumsal eposta (@tobb.org.tr uzantılı) adresine önümüzdeki günlerde iletilecek bağlantı adresi üzerinden yüklenmesi hususunda bilgileri ve gereğini rica ederiz.

PDF İÇİN TIKLAYINIZ

 

Vergi Kanunlarında Yapılacak Değişikliklere İlişkin Taslak Düzenleme Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan odamıza iletilen yazıda, yazılı ve görsel basında yer alan ve kamuoyunda tartışılmakta olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024-2026 Orta Vadeli Programla uyumlu olarak hazırladığı vergi düzenleme taslaklarına ilişkin görüş ve öneriler talep edilmektedir.

Vergi Kanunlarında yapılacak değişikliklere ilişkin taslak düzenleme ekte yer almakta olup konuyla ilgili görüş ve öneriniz var ise 10.07.2024 tarihi mesai bitimine kadar Odamıza Görüş Formu aracılığı ile göndermenizi rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

Taslak düzenleme için Tıklayınız

Formu doldurmak için Tıklayınız.

  Alışveriş Merkezleri, Restoranlar ve Zincir Marketler İçin Sıfır Atık Uygulamaları Bilgilendirme Webinarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Birliğimiz işbirliğinde 12 Temmuz 2024 tarihinde saat 14.00’da “Alışveriş Merkezleri, Restoranlar ve Zincir Marketler İçin Sıfır Atık Uygulamaları Bilgilendirme Webinarı” düzenlenecektir.

Söz konusu webinarın programı ve kayıt linki ekte yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Kayıt linki için Tıklayınız

İİT Üye Devletlerinin 18. Ticaret Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Devletlerinin 18. Ticaret Fuarı’nın 29 Kasım – 1 Aralık 2024 tarihleri arasında Lahor’daki Expo Centre’da düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu etkinliğin resmi yazısı ve etkinlik broşürü ekte sunulmakta olup, detaylı bilgi için ICDT web sitesine (https://icdt-tradevents.org/en/18thtfoic/) erişim sağlanması ve ICDT yetkilileri ile (E- posta: icdt@icdtoic.org, Telefon: +212522314974) iletişime geçilmesi mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Tuapse Limanı Hk.

Sayın Üyemiz,

Antalya Ticaret Borsası’ndan Odamıza gelen yazıda; Krasnodar Ticaret Ataşeliği’nden alınan bir yazıya atfen, söz konusu ataşelikçe ilgili merciler ile yapılan görüşmeler neticesinde Tuapse Limanı’ndaki kontrol süreçlerinin kısaltılması amacıyla bir takım öneriler iletilmiştir.

Yazıda devamla, anılan ülke ile ticari faaliyetler içerisinde olan firmaların bilgilendirilmesi ve ilave bilgi için bahse konu Ticaret Ataşeliği (krasnodar@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçilmesinin yararlı olacağı belirtilmiştir

Bilgilerinize sunarız.

“Pomirinvest 2024” Uluslararası İş ve Yatırım Forumu, Tacikistan Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tacikistan Cumhuriyeti Yatırım ve Devlet Mülkiyeti Yönetimi Devlet Komitesi tarafından, Dağlık Badahşan Özerk Bölgesi Devlet Otoritesi işbirliğinde, “Pomirinvest 2024” Uluslararası İş ve Yatırım Forumu’nun 25-26 Temmuz 2024 tarihlerinde Dağlık Badahşan Özerk Bölgesi’nin başkenti Horog’ta düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, foruma ilişkin detaylı bilgi ekte sunulmaktadır

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

YÖREX Katılım Desteği Hk.

Sayın Üyemiz,

Antalya Ticaret Borsası’ndan Odamıza gelen yazıda; Yöresel ürünlerimizin; ticarete kazandırılması, tüketimlerinin yaygınlaştırılması, katma değerlerinin artırılması ve coğrafi işaret ile tescil ettirilerek standartlarının oluşturulması gibi amaçlarla bu yıl on üçüncüsünü düzenleyeceğimiz YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı 09-13 Ekim 2024 tarihlerinde ANFAŞ-Antalya Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Bu fırsatla; YÖREX’in hayata geçirilmesi ve devamlılığının sağlanmasında on iki yıllık birlikte hareket etmenin en somut ve katkı sağlayıcı örneklerini bizlere yaşatan başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz olmak üzere tüm oda ve borsalarımıza şükranlarımı sunuyorum.

13.YÖREX ile ilgili tüm bilgilere, www.yorex.com.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız.

“Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” Paneli

Sayın Üyemiz,

Odamız, Daha İyi Yargı Derneği ve Ekonomi Gazetesi iş birliği ile Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde, “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” konulu panel 11 Temmuz 2024 Perşembe günü saat 10.00’da, Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası Konferans Salonu’nda fiziki olarak düzenlenecektir.

Ekonomi ve Hukuk Buluşmalarının amacı; ekonominin temel yapısal sorunlarını, hukuk ile ekonomi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, çözüm için iş ve hukuk dünyasının önerilerini derleyerek kamuoyu ile paylaşmak, ülkemizin uluslararası rekabet gücüne, ekonomimizin istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesine, dünya ekonomisinden aldığı pay ile toplumsal refahın kalıcı şekilde artırılmasına katkıda bulunmaktır.

Program aşağıda sunulmuş olup, Ekonomi & Hukuk Buluşmasına teşriflerinizi bekleriz.

Moderatör: Vahap Munyar;

EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatörü

 

09:30 Kayıt

10:00 Açılış ve hoş geldiniz

 Çınar Ulusoy; Kocaeli Sanayi Odası Başkan Vekili

Meral Tuğçe Özbilen; Daha İyi Yargı Derneği Genel Sekreteri

Atalay Kaya; DOĞUMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı

Av. Mehmet Gül*; Kocaeli Barosu Başkanı

 

10:30 Ekonomide Bizi Neler Bekliyor?

Prof. Dr. Fatih Özatay; TOBB ETÜ Öğretim Üyesi,

EKONOMİ Gazetesi Yazarı

11:00 Ekonomik İstikrar için Daha İyi Yargı

Av. Mehmet Gün; Daha İyi Yargı Derneği Başkanı

11:30 Bölgenin Ekonomi ve Hukuk Sorunları

Katılımcılarla Tartışma, Sorular ve Cevaplar

 

Panele katılım ücretsiz olup, Kayıt olmak için:

https://kosano.org.tr/ekonomi-ve-hukuk-bulusmalari-toplantisi-kayit-formu/

 

(Panel ile ilgili iletişim: 0262 315 80 55)

 

*Teyit bekleniyor.

 

KOCAELİ SANAYİ ODASI

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Birliği İthalat Kontrol Sistemi’nin (ICS2) üçüncü sürümü ve anılan sürüme ilişkin olarak Avrupa Komisyonu tarafından Türk ticaret erbabına yönelik 4 Nisan 2024 tarihinde bir webinar gerçekleştirildiği açıklanmıştır.

Yazıda devamla, söz konusu webinara ilişkin bilgilendirme metni ile sık sorulan sorular ve cevaplarının da yazı ekinde iletildiği belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Birliği’nin İthalat Kontrol Sistemi’nin (ICS2) üçüncü sürümü kapsamında Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü (DG TAXUD) resmi internet sitesinde yapılan duyuruya atıfla, bahse konu sürümün kendi içinde üç aşamaya ayrıldığı belirtilmiş olup, söz konusu aşamaların yürürlüğe giriş tarihleri hakkında bilgi verilmiştir.

Yazıda devamla; Avrupa Birliği’nin (AB) İthalat Kontrol Sistemi-2 (Import Control System-ICS2) isimli elektronik gümrük sisteminin üçüncü sürümünde yer alan ve söz konusu sürüm kapsamındaki karayolu ve demiryolu taşımacılıkları öncesinde operasyonel süreci başlaması planlanan denizyolu taşımacılığı özelinde bilgi verilmektedir.

Bu defa, Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü (DG TAXUD) resmî internet sitesinde (https://taxation-customs.ec.europa.eu/news/import-control-system-2-ics2-live-maritime-and-inland-wate rway-transport-2024-06-03_en) yapılan bir duyuruda, yeni bir çalışma takviminin devreye alındığı ve bahse konu sürümün kendi içinde üç aşamaya ayrıldığı bilgisi iletilmektedir.

Öte yandan, söz konusu duyuruda ilgili sürümün birinci aşamada, deniz ve iç suyolu taşımacıları için 3 Haziran 2024 tarihinde devreye alınması ve en geç 4 Aralık 2024 tarihine kadar geçiş sürecinin tamamlanması; ikinci aşamada, deniz ve iç suyolu taşımalarında ara konşimento düzeyinde bilgileri sağlayan ekonomik aktörler için (taşıma işleri komisyoncuları, acenteler gibi) 4 Aralık 2024 tarihinde devreye alınması ve en geç 1 Nisan 2025 tarihine kadar geçiş sürecinin tamamlanması; üçüncü aşamada, karayolu ve demiryolu taşımacıları için 1 Nisan 2025 tarihinde devreye alınması ve en geç 1 Eylül 2025 tarihine kadar geçiş sürecinin tamamlanmasının planlandığı  aktarılmaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret ve enflasyon verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Zeytinoğlu, “Haziran ayında ihracatımız 18 milyar 569 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 10.6 geriledi. Bu azalışta, haziran ayında dokuz günlük bayram tatili ve ihracatın yüksek olduğu iki iş gününün eksik olması etkili oldu” dedi.

ALT KALEMLER

Haziran ayı ithalatına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu “Haziran ayında ithalat 25 milyar 4 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalatta da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.1’lik gerileme olduğunu görüyoruz. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 4.6’lık azalış,  hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 5.4 gerileme ve tüketim malları ithalatında yüzde 3.4 oranında artış var” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON VERİLERİ

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon oranlarına ilişkin açıklamasında, “Haziran ayında TÜFE aylık yüzde 1.64, yıllık ise yüzde 71.60, ÜFE aylık yüzde 1.38, yıllık ise yüzde 50.09 olarak gerçekleşti. Enflasyonda bu ay beklenen baz etkisiyle düşüşün gerçekleştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

İslam Ticaret Geliştirme Merkezi Yatırım Günleri Yaounde Forumu, 26-27 Temmuz 2024 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 50. oturumu kapsamında “İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) Yatırım Günleri Yaounde Forumu”nun 26-27 Temmuz 2024 tarihlerinde Kamerun Cumhuriyeti’nin Yaounde şehrinde düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu etkinliğin resmi yazısı ve etkinlik broşürü ekte sunulmakta olup, detaylı bilgi için ICDT web sitesine (http://www.icdt-cidc.org/) erişim sağlanması ve ICDT yetkilileri ile (E-posta: icdt@icdt- oic.org, Telefon: +212522314974) iletişime geçilmesi mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İhale / Morityus Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birliğimize iletilen Morityus’taki ihale ilanlarına ilişkin belgeler ekte yer almaktadır. İhalelere ilgi gösteren üyelerinizin ayrıntılı bilgiye Antananarivo Ticaret Müşavirliğinden (antananarivo@ticaret.gov.tr) ulaşmaları mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Taslak Kılavuzlar Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Birliğimize iletilen yazıda; “Sağlık Hizmet Sunumu Kapsamında Kullanılan Tıbbi Cihazların Teknik Servis Hizmetlerine Dair Yönetmelik Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Kılavuz Taslağı”nın hazırlanmış olduğu ve aynı zamanda “Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin Kılavuz Taslağı”nda değişiklik yapıldığı ifade edilmektedir.

Söz konusu kılavuz taslaklarına https://www.titck.gov.tr/faaliyetalanlari/tibbicihaz/klinik-muhendislik adresinden ulaşılabilmekte olup, ilgili üyelerinize duyurulması ve ilgili görüşlerin ekte yer alan görüş bildirme formu kullanılarak 12 Temmuz 2024 tarihine kadar Birliğimize (irem.ardic@tobb.org.tr) bildirilmesi hususlarında gereğini rica ederim.

Bilgilerinize sunarız.

KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

KOSGEB Batı Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda; Ülkenin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş süreçlerinin geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesi, rekabet güçlerinin yükseltilmesi ve ekonomideki paylarının artırılması amacıyla dijital dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi için KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı tanıtımı yapılması planlanmaktadır.

Bu bağlamda; KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programının Bilgilendirme Toplantısı (Kocaeli), İMES Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda 04 Temmuz 2024 tarihinde saat 14.00-16.30’da gerçekleştirilecektir.

Etkinlik programı ve kayıt: https://app.actiovents.com/events/viev/119

Teklif Daveti-Sri Lankan Catering Ltd.

Sayın Üyemiz,

Sri Lanka Büyükelçiliği, bu belge ile birlikte Sri Lankan Catering Ltd tarafından yayınlanan  ihale ilanının bir kopyasını da göndermek istemektedir. Bu nedenle Sri Lanka, uluslararası üne sahip üreticilerden, yurt dışındaki Akredite İhracat Acentelerinden veya Sri Lanka’daki Akredite Yerel Acentelerinden kapalı teklifleri davet etmektedir.

 Büyükelçilik Türk şirketlerinin katılımını desteklemektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız