KSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

16 Ekim 2019

Kocaeli Sanayi Odası’nın eylül ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Bu ay KSO Meclisin konuğu ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdür Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin oldu.

KSO Meclisinin açılış konuşmasını yapan Başkan Zeytinoğlu, gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Ekim ayında ihracat yüzde 0,28 artışla 14,4 milyar dolar, ithalat yüzde 0,92 artışla 16,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu durumdan kaynaklı dış ticaret açığında ufak da olsa yükselmeler başladı. Dış ticaret açığı yüzde 5,77 artarak 2 milyar dolar oldu. Ocak-eylül döneminde ise ihracatımız yüzde 2.32 artışla 125.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatımız yüzde 14.7 azalarak 148.4 milyar dolar oldu. Aynı dönem ihracatın ithalatı karşılama oranın ise yüzde 70.6’dan yüzde 84.4’e yükselmesini olumlu karşılıyoruz.”  dedi.

İthalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Ocak-eylül dönemi ithalat alt kalemlerine baktığımızda, tüketim mallarındaki yüzde 27.7’lik gerileme memnuniyet verici olmasına rağmen aynı dönem yatırım mallarındaki yüzde 17.8’lik azalışın dikkatle izlememiz gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre eylül ayında ihracatımız 2.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 0,8’lik bir azalış var. İthalat da 3.3 milyar dolar oldu. Orada da yüzde 5.8’lik bir azalma var.” dedi.

“Cari denge ağustos ayında 2 milyar 604 milyon dolar fazla verdi.” diyen Zeytinoğlu, “Yıllık baktığımızda ise cari işlemler 5 milyar 97 milyon dolar fazla olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığındaki gerileme ve turizm gelirlerindeki rekor artışlar sebebiyle fazla verdik. Cari fazla vermemizi çok olumlu buluyoruz. Orta ve uzun vadede kredi notumuza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda da turizm gelirlerindeki artışların olumlu etkisinin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Enflasyon verilerine baktığımızda eylülde TÜFE aylık yüzde 0,99 artışla, yıllık yüzde 9.26’ya geriledi. Geçen yıl ağustosta yaşanan kur artışının olumsuz etkileri eylül ve ekim aylarında kendini göstermişti. Bu sebeple enflasyonda baz etkisini bu ay çok daha fazla göreceğimizi bekliyorduk. Döviz kurlarındaki istikrar ve gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesiyle, gerileme beklentilerimizin üzerinde oldu. Enflasyon 2017 yılının başından buyana tek haneye inerek, en düşük seviyede gerçekleşti. Tabi bunun sürdürülebilir olması önemli.” dedi.

ÜFE’nin aylık yüzde 0.13 artışla yıllık yüzde 2.45’e gerilemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Yıllık ÜFE’de geçen aya göre ciddi gerileme oldu. Ağustostaki yüzde 13.45’den 11 puan geriledi. ÜFE’de TÜFE’yi yukarı çekecek bir etkinin kalmadığını görüyoruz.  ÜFE’de yaşanan iyileşmeyi ve üretim maliyetleri açısından, bu gerilemeyi çok önemli buluyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, ”Sanayi üretimi ağustosta yıllık  yüzde 3.6 geriledi. Aylık bazda da yüzde 2.8 geriledi. Ağustos’ta ihracatımız da hız kesmişti. Avrupa ekonomisindeki yavaşlamanın ve yatırım malları ithalatının uzun zamandır azalıyor olmasının etkilerini sanayi üretiminde görmeye başladık.” dedi.

Sanayi üretim endeksinin ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, bu gerileme ile üçüncü çeyrekte ekonomide daralma görülebileceği ihtimalinin oluştuğunu belirterek, “Eylül ayında sanayi, üretiminin toparlanmasını umut ediyoruz.” dedi.

Temmuz ayında işsizlik oranının yüzde 13.9’a yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Mayıs ayına kadar olan nispi iyileşmenin ardından tekrar bozulmayı görüyoruz. Temmuz ayında ihracat ve sanayi üretim endeksinde de artış olmuştu. Bunların etkilerinin maalesef istihdama yansımadı. Bu sene turist sayısında olağanüstü artış olmasına rağmen, işsizliğin azalmasına yardım etmedi.” dedi. Zeytinoğlu, “Altını çizmemiz gereken husus genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 27,1’e yükselmiş olması. Bu oran ortalama işsizlik oranından ciddi şekilde ayrışıyor. Acil tedbir alınması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu ekim ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin,  tarım ve teşvik sisteminden söz etti. Şahin, “4 ana teşvik sistemimiz var. Bunlar yatırımlarda devlet yatırımları hakkına karar, proje bazlı teşvik sistemi, teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı, cazibe merkezleri programı. Kamuda teşvik bolluğu var. Bu aslında iyi midir? Kötü müdür tartışılır?” açıklamasında bulundu ardından sunum gerçekleştirdi. Soru ve cevaplarla katılımcıların aklında ki sorunlara yanıt verdi.