KSO Meclis Toplantısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile gerçekleşti

21 Eylül 2022

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve değerli misafirlerin katılımıyla Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası  8. Dönem son Meclis Toplantısı TOBB Başkanı  Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın, KGF Başkanı Erdoğan Özegen’in ve TOBB YK Üyelerinin katılımı ile KSO’nun  sosyal sorumluluk projesi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyelerinin yoğun katılımıyla yapıldı.

Meclis Başkanı Tuğrul, Meclis Üyelerine “Hoş geldiniz” dedikten sonra KSO’nun TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında yapılan son denetimden 65 tam puan alarak A Sınıfı Mükemmel Oda kategorisini koruduğunu ve 365 Oda/Borsa arasında birinci olduğunu hatırlattı, ardından bu birincilikte payı olan Yönetim Kurulunu, Meclis Üyelerini, Meslek Komitelerini, Akreditasyon Ekibini ve tüm Oda personelini kutladı.

EKONOMİK DEĞERLENDİRMELER

Daha sonra sözü KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu alarak ekonomik değerlendirmeleriyle konuşmasına başladı. Zeytinoğlu şunları söyledi: “2022 yılı II. çeyrek büyüme oranımız yüzde 7,6 olarak gerçekleşti. Büyümede ihracat, imalat sanayi ve hizmetler sektörü katkıları ile tüketim tarafında hane halkı harcamaları öne çıkıyor. İkinci çeyrekte ihracatta güçlü performans göstererek tarihi rekor seviyeler gerçekleştirmiştik. Bunun da büyüme rakamlarımıza yansımalarını görüyoruz.  Net ihracattan büyümeye 2.7 puanlık katkı geldi. En yüksek katkının yüzde 22,5 ile hane halkı tüketiminden geldiğini görüyoruz. Harcamalardan ziyade üretim ve yatırımların katkısını önemsiyoruz. Yatırımlarda inşaattaki yüzde 10,9’luk gerilemeye rağmen makine teçhizat yatırımlarındaki 17,8’lik artışı değerli buluyoruz. Büyüme verisi ile OECD ülkeleri arasında ülkemiz 5. sırada, dünya genelinde ise 7. sırada yer aldı.  Ağustos ayında dış ticaretimize baktığımızda ihracat yüzde 13,2 artışla 21 milyar 341 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam en yüksek ağustos ayı rakamıdır. Ağustos itibariyle on iki aylık ihracatımız 250,7 milyar dolara ulaştı. Orta Vadeli Program hedefinin 255 milyar dolar olduğunu da hatırlatmak isterim.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER

En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye baktığımızda; Almanya 1 milyar 662 milyon dolar , ABD  1 milyar 480 milyon dolar, Irak  1 milyar 258 milyon dolar, İngiltere  1 milyar 95 milyon dolar, Rusya  949 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Avrupa Birliği’ne ihracatımız 7 milyar 988 milyon dolar olurken, diğer Avrupa ülkelerine ihracatımız 3 milyar 314 milyon dolar oldu.  Avrupa’nın ihracatımızdaki payı ise yüzde 52,9’dur. Yakın ve Ortadoğu ülkelerine ihracatımız 4 milyar 82 milyon dolar, Kuzey Afrika ülkelerine ise 1 milyar 39 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

İTHALATA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

İthalatımız ise 32 milyar 618 milyon dolar ile yüzde 40,8 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında 29,2 milyar dolar idi. Yatırım (sermaye) malları ithalatımız yüzde 34, hammadde (ara mallar) ithalatımız yüzde 40,8 ve tüketim malları ithalatımız yüzde 51,2 arttı. Dış ticaret açığının azaltılması noktasında bu kalem dikkatle izlenmeli. Dış ticaret açığı 11 milyar 277 milyon dolara yükseldi. 2021 Ağustos ayında 4,3 milyar dolar idi. Temmuz ayında yıllık cari açık 36 milyar 585 milyon dolara yükseldi. Aylık açık ise 4 milyar 10 milyon dolar oldu. Turizm gelirlerinde önemli bir artış var. Ancak enerji ithalatı kaynaklı yükselen dış ticaret açığı etkiliyor. Hizmet gelirleri 5 milyar 778 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında 3,5 milyar dolar idi. Dış ticaret açığı 9 milyar 308 milyon dolar oldu. 2021’de 3,1 milyar dolar idi. Ağustosta da dış ticaret açığındaki yükseliş cari açığı artıracaktır.

KOCAELİ DIŞ TİCARET VERİLERİ

Kocaeli Gümrükleri’nden aldığımız verilere göre ağustos ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat yüzde 1,5 artarak  2 milyar 910 milyon dolar oldu. İthalatımız ise yüzde 21,8 artarak 6 milyar 101 milyon dolar oldu. İlk sekiz aylık döneme baktığımızda ihracatımız yüzde 18,9 artarak 25 milyar 33 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 25,6 artarak  47 milyar 700 milyon dolar oldu.

ENFLASYON VERİLERİ

Enflasyon verilerine baktığımızda ağustos ayında TÜFE yüzde 80,21 oldu, aylık yüzde 1,46’lık bir artış söz konusu. ÜFE ise yüzde 143,75 oldu, aylık yüzde 2,41’lik bir artış söz konusu. Enerji maliyetlerine gelen artışların enflasyonda baz etkisiyle yaşanabilecek olası gerilemeleri sınırlandırabileceğini düşünüyoruz.

KAPASİTE KULLANIMLARI VE SANAYİ ÜRETİMİ

Ağustos ayı kapasite kullanım oranı Türkiye genelinde yüzde 76,7 olarak açıkladın. Geçen yıla göre 0,4 puan,  temmuz ayına göre 1,5 puan geriledi. Kocaeli’de ise kapasite kullanımı yüzde 71 oldu.  Geçen yıl ile aynı seviyede, temmuz ayına göre 0,8 puan geriledi. Sanayi üretimi ise temmuz ayında yıllık yüzde 2,4 artarken, aylık ise yüzde 6,2 geriledi. Üçüncü çeyreğe üretim artışında ivme kaybıyla başladık.  Küresel ticarette de bir yavaşlama var.  Sanayi üretimi büyümenin de öncü göstergelerinden, yılın son iki çeyreğinde, ilk iki çeyreğe göre daha yavaş büyümeler görebiliriz. Sanayi üretiminde sermaye mallarında yüzde 10,8, yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 27,9 artışı olumlu değerlendirebiliriz.”

İŞGÜCÜ VERİLERİ

İşgücü verilerini değerlendiren Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı temmuz ayında yüzde 10,1 olarak açıklandı. Geçen yılın aynı ayına göre 1,4 puan haziran ayına göre 0,3 puan geriledi. Hazirandan temmuza istihdam edilenler 148 bin kişi geriledi. İşgücüne katılanlar 262 bin kişi azaldı. İşsizlik oranındaki gerime işgücüne katılımdaki gerilemeden kaynaklanıyor. Temmuz itibariyle toplam istihdam sayısı 30 milyon 608 bin kişi. Haziranda toplam istihdam 30 milyon 756 bin kişi idi. Nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

BÜTÇEYE DAİR…

Bütçenin ağustos ayında 3 milyar 586 milyon TL fazla verdiğini hatırlatan Zeytinoğlu, “Gelirler yüzde 108,8 artarak 305 milyar 930 milyon TL, giderler yüzde 186 artarak 302 milyar 343 milyon TL oldu. Ocak-ağustos bütçe fazlası33,12 milyar TL  olarak gerçekleşti. Bütçe giderlerindeki artış oranı enflasyonun çok üzerinde. Her zaman dile getirdiğimiz gibi enflasyon ve faizlerin düşmesinin, büyük ölçüde denk bütçe ile desteklenebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

2023-2025 ORTA VADELİ PROGRAM

Açıklanan 2023-2025 Orta Vadeli Program’a ilişkin konuşan Zeytinoğlu şunları aktardı: “Bütçede harcamalardaki artışlar yüzde 42’lerden 2025’te yüzde 12’lere düşmesi öngörülüyor. Gelirler kısmındaki artışlar 2023’te yüzde 42 beklenirken 2025’te yüzde 17 olarak öngörülmüş. Gelirlerin daha hızlı artacağını varsayan bir program. Bütçe dengesinin GSYH oranı ise yüzde 3,5’tan yüzde 1,5’a kadar gerileyeceği öngörülüyor. Harcamalar kalemindeki kısıtlamalarla  devletimizin borçlanma ihtiyacının azaldığı ortamda sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla krediye erişebilme imkanı doğacaktır. Bunun yanında harcama kalemlerinin azaltılması ürünlere olan talebi düşüreceğinden, bu adımın enflasyona da olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.

ALMANYA ÖRNEĞİ

İstihdamda 2025 yılına kadar da her yıl yaklaşık 900 bin kişilik istihdam artışı öngörülmüş. Burada ülkemizde nüfus artış hızının 1 milyonun üzerinde olduğunu göz önüne alırsak, işsizlik oranında ciddi gerilemeler için her yıl en az 1,5 milyon üzerinde istihdam olmasını bekleriz. Burada her zaman dile getirdiğim Almanya örneğini vereceğim. Nüfusumuzun benzer olduğu Almanya’da 45 milyon üzerinde çalışan varken biz 30 milyonlardayız.

İHRACAT VE ÜRETİM ÖNEMLİ

İhracat rakamlarında tutarlı artışlar olduğunu ve rahatlıkla ulaşılabileceğimizi düşünüyorum.  Yine ithalatta da gerçekçi rakamlar öngörülmüş diye düşünüyorum. Dış ticaret açığında enerji fiyatlarına bağlı olarak daha iyi rakamlar görebilmeyi temenni ediyoruz. Turizm gelirlerinde önemli artışlar öngörülüyor. Bu da tabi cari açığımıza katkı verecektir. Çözümlerin uzun vadeli olabilmesi için ülkemizin üretim ve ihracata yönelmesi gerekiyor. Şu anda Avrupa enerji sıkıntısı nedeniyle üretimlerini muhtemelen ülkemiz de dahil olmak üzere bölgesindeki ülkelere kaydıracaktır. Bunu yapabilmemizin yolunun ülkemize tekrar yabancı sermaye girişinin hızlandırılmasıyla mümkün olduğunu biliyoruz. 2002-2004 yıllarındaki yatırım ortamını tekrar sağlayarak Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden direkt yabancı sermaye çekebiliyor olmamız gerekiyor. İşsizlik ve üretim üzerindeki kalıcı çözümlerin buradan geçtiğini biliyoruz.”

BİZİMKÖY’E DOĞALGAZ

Zeytinoğlu konuşmasında  Sektörel Performans Ödül Organizasyonu’nun son başvuru tarihinin 4 Kasım 2022 olduğunu hatırlattı.  Zeytinoğlu, “Bizimköy bildiğiniz gibi doğalgaz olmayan bir yer. Doğalgaz hattı Bizimköy’ün önünden geçince buraya doğalgazı getirmek istedik. İZGAZ bize 30 bin dolarlık bedel çıkardı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ın devreye girmesi ile buraya doğalgaz ücretiz olarak getirilecek. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” diyerek önemli bir haberi de Meclis Üyeleri ile paylaştı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğl’nun ekonomik değerlendirmelere ilişkin konuşması için Tıklayınız.

Sözlerine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na hitap ederek devam eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti: “Başkanım, öncelikle zaman ayırarak Meclis Toplantımıza ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ne teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde de üyelerimizin sorunlarının çözümü noktasında sizin önderliğinizde TOBB olarak çok hızlı aksiyon alındı. Bu vesileyle sorunlarımıza hızla çözüm üretme noktasında gösterdiğiniz yoğun çabadan dolayı tekrar teşekkür ederim.

A SINIFI MÜKEMMEL ODA

TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında 20 yıldır “A sınıfı Mükemmel Oda” statüsünü koruyan Odamız, geçirdiği en son denetimde 65 üzerinden 65 tam puan alarak 1. oldu. Plaketimizi sizin elinizden geçtiğimiz haftalarda aldık. Bu başarının gururunu yaşadığımızı ifade etmek isterim” diyerek birincilikte emeği geçen herkesi kutladı. Ardından Kocaeli’nin verilerine kısaca değinen Zeytinoğlu KSO’ya kayıtlı yaklaşık 3.500 firmanın 327’sinin yabancı sermayeli olduğunu söyledi, “Bu yaklaşık yüzde 10 gibi bir oran ki ülkemizin başka bir ilinde böyle bir oranda yabancı sermaye olduğunu zannetmiyorum” ifadelerine yerdi, Kocaeli’nin önemini anlattı. Kocaeli’nin Türkiye dış ticaretindeki payının yüzde 18,6 olduğunu da hatırlatan Zeytinoğlu, “İlimizden ciddi bir ihracat yapılıyor. Bu firmaların merkezleri İstanbul’da bulunduğu için ihracat rakamları maalesef ilimize yazılmıyor. Bu sebeple 33,5 milyar dolar görünen ihracat rakamımızın 45 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz” dedi. Kocaeli’nin İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 9,46’sını karşılayan dördüncü il olduğundan bahseden Zeytinoğlu, “ÖTV düzenlemesiyle bu yıl tekrar İstanbul’dan sonra ikinci sıraya geleceğiz. İlimiz, 2021 yılında 110 milyar 216 milyon TL vergi ödedi” dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK SANAYİ

Sanayileşme konusundaki düşüncelerini paylaşan Zeytinoğlu, “İlimiz yüzölçümü 339.700 hektar, ilimizdeki sanayi alanları toplamı 6.487 hektardır. İlimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanıdır. Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Sanayi alan oranı açısından Düzce’den sonra 2. sıradayız. buna rağmen Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlıyoruz. Dolayısıyla ilimize katma değeri yüksek sanayilerimizin gelmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda bizlere destek veriyor, tekrar kendisine teşekkür etmek istiyorum” dedi.

BİZİMKÖY’DEN BAHSETTİ

Bizimköy engelliler Üretim Merkezi’nden bahseden Zeytinoğlu şunları kaydetti: “Avrupa Birliği’nin desteği ve sanayi kuruluşlarımız, İŞKUR ve Odamızın maddi katkılarıyla 2006 yılında hayata geçti. Kurucularımız; Odamız, Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü. Proje Ortaklarımız; Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve İŞKUR. Merkezin kurulduğu 72 dönümlük arazi, 2001 yılında Avusturya asıllı Bayan Beatrice tarafından engelliler için kullanılmak üzere Türk Anneler Derneği ve Milletlerarası Lions Kulübü Derneği’ne bağışlandı. Amacımız; bu merkez ile engellilerin üretim sürecine katılmalarını, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamaktır.

PROJENİN YAYGINLAŞMASI İÇİN…

Merkezimizde; konfeksiyon, mantar üretimi, seracılık, açık arazi sebze ve meyve yetiştiriciliği kollarında olmak üzere; 135’i engelli toplam 143 personel çalışıyor. Metraco’da 386 personel çalışmaktadır. Toplamda 500’e yakın çalışan var ve yüzde 100 ihraç ediliyor. Büyük markalara üretim yapılıyor. Bizimköy kurulduğundan bu yana birçok ödüle layık görüldü. En son; 2015 yılı Haziran ayında, Merkezimiz; Dünya Odalar Federasyonu’nun düzenlediği Odalar yarışmasında 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İstihdam Yaratma/ İş Geliştirme” kategorisinde dünya şampiyonu oldu. Oda olarak bu modelin yaygınlaşması için çaba harcıyoruz.  En son 6 Temmuz tarihinde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın NikolausMeyer-Landrut Merkezimizi ziyaret etti. Ziyarette kendisine bu modelin diğer illere yaygınlaştırılması ile ilgili arzumuzu ilettik. Bu konuda Bakanlık desteği ile TOBB başkanlığında bir AB projesi yapılmasını önerdi.  Bu kapsamda TOBB ve Bakanlık önderliğinde sanayileşmiş 15 ilde bu modelin hayata geçirilmesi için proje yapılması ve yürütülmesi konusunda sizlerin desteklerini bekliyoruz.  Oda olarak bu konudaki tecrübemizi aktarmaya da hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Arkadaşlarımız bizden ilham alsınlar ve bu konuda onlara her türlü desteği vermeye hazırız.”

KOCAELİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK

Ardından kürsüye çıkan ve bir kenttin kalkınmasında devlet ve özel sektör bir araya geldiğinde kalkınma olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bu konuda Türkiye’ye örnek olan illerden biri de Kocaeli. Bir şehirden devletin ve halkın temsilcisi ile özel sektör bir araya gelmişse o şehirde zenginleşme oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu anlayış ile hareket ediyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Türkiye iş dünyasının desteğini Azerbaycan’a vermek için hafta sonu gittik. İş insanları bir araya geldik. Karabağ’ın kalkınması ve Azerbaycan’a verilecek malları tam 7 saat konuştuk.

TOGG YOLLARDA OLACAK

Türkiye’nin otomobilini yapma hayalimizin başına geçtik ve 29 Ekim’de Bursa’da fabrikamızın açılışını yapacağız. 2023 yılının mart ayında TOGG yollarda olacak. TOGG’un en büyük tedarikçisi Kocaeli. 35 tedarikçi Kocaelili firma. Kocaeli ile gurur duyuyorum. Kocaeli çok şanslı bir kent. Yatın kalkın Kocaeli’de olduğunuz için Allah’a şükredin. 86 milyonun gözbebeği neresi derseniz Kocaeli derim.

GÜÇLÜ BİR SANAYİ ODASI VAR

Otomotiv, kimya ve metal başta olmak üzere pek çok sanayi sektöründe ülkemizin lideri, Türkiye’de üretimi olan 4 bin üründen 788’inde iller arasında en çok üretimde ilk 3’te, 268 üründe birinci sırada. Sizlerin tüm bu başarılarıyla gurur duyuyoruz. Kocaeli’nin bir şansı da, özel sektörümüzün hakkını-hukukunu savunan, güçlü bir sanayi odasına sahip olması. Zaten akredite, yani 5 yıldızlı odasınız.

ODAMIZLA İFTİHAR EDİYORUM

Sosyal sorumluluk alanında da, Odamız gayet aktif. Bunlarda biri de, örnek bir proje olan; Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi. Ben, odamızla iftihar ediyorum. KSO’nun yönetimini, meclisini, genel sekreterini ve tüm çalışanlarını tebrik ediyorum. Ayhan başkanımız Türkiye sanayisinin lider şehrine ve o şehrin sanayi odasına yakışan, aktif ve vizyoner biri. Ayhan kardeşimiz sizleri en iyi şekilde temsil ediyor. TOBB’un bugün ulaştığı seviyede, hizmet kapasitesinde, kendisinin büyük emeği ve katkısı vardır.

BİZ İŞ DÜNYASININ AVUKATLARIYIZ

Kendisi aynı zamanda, Türkiye’nin en büyük düşünce kuruluşu TEPAV’ın da yönetimindedir Burada hem özel sektöre, hem de kamu sektörüne danışmanlık yapıyor, yol haritası çiziyoruz. Kocaeli’ye ve sanayimize en iyi şekilde hizmet vermek için çalışan Ayhan kardeşimden Allah razı olsun diyorum. Pandemi de tüm oda başkanlarımız çok iyi çalıştı. Tüm oda ve borsa başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Hala sıkıntılarımız devam ediyor. Sıkıntılar bitmez. Sizlerden gelen dertleri halkın oyları ile seçilen hükümete götürürüz. Çünkü çözüm merkezi orası. Biz iş dünyasının avukatlarıyız.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BÜYÜKAKIN KONUŞTU

Meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Arzın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Büyükakın şunları söyledi: “Risklerle ilgili haklı kaygılar var. Ama bunlar aşılmayacak durumlar değil. Real ekonomide yaşanan bir kriz yok. Kriz olması için daralma olması lazım. Dünyanın tamamında pandemiden sonra enerji maliyetindeki artış, Rusya ve Ukrayna savaşı süreci zorluyor. Türkiye’de uçağın türbülanstan kurtulacağını görüyoruz. Sanayicinin ham madde ve döviz bulmasında ciddi krizler yok. 2000 yıllardaki riskler yok. Ama hiç risk yok demek değil bu.

ENGELLERİNİZİ KALDIRACAĞIZ

Bir memlekette birlikte iş yapma kültürü varsa ve buna liderlik edecek bir ruh varsa o ülke ileriye gider. Biz birlikte çalışmayı başarırsak, birimiz öbürünün ayağına basmadan, gelecekteki trendlerin nereye gideceğini görürsek bu ülke 2030’lu yıllardan sonra kendi bölgesinin lideri olur. Sadece ortak akıl ile hareket etmeliyiz. Türkiye’nin birlikte iş yapma potansiyeli en yüksek il. Sizlerle gurur duyuyoruz. Bizim iyimiz sizin önünüze çıkan engelleri kaldırmak. İnanın bu akıl ile hareket ediyoruz. Bunu yaparken kentin çevresini düşünüyoruz.”

Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.