Kocaeli Sanayi Odası’nın Eylül ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Meclis toplantısına Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan konuk konuşmacı olarak katıldı. Toplantı, son günlerde yaşanan terör saldırıları sonucu şehit olan asker ve polisler için saygı duruşu ve birlikte İstiklal Marşı söylenerek başladı.
Meclis toplantısında ilk konuşmayı yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ülkemizin oldukça zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “Son aylarda askerimize, polisimize ve vatandaşımıza yönelik gerçekleşen ve devam eden terör saldırılarını kınıyor, şiddetle lanetliyoruz. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.” dedi.
Konuşmasına, ekonomik büyüme ve refahın birinci şartının istikrar olduğuna dikkat çekerek devam eden Zeytinoğlu, “Biliyorsunuz geçtiğimiz dönemde koalisyon kurma girişimleri sonuçsuz kaldı. 1 Kasım’da tekrar seçime gidiyoruz. Ülkemiz ilk defa geçici seçim hükümeti tecrübesi yaşıyor. Ekonomik büyüme ve refahın birinci şartı istikrar. Devlette devamlılığın esas olduğu bilinçle yeni hükümetin, bu kritik ve kısa dönemde acil adımları atacağını bekliyoruz. Yeni kabinenin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.
Sözlerine ekonomik verileri değerlendirerek devam eden Zeytinoğlu, Kocaeli kapasite kullanım oranının Ağustos ayında, geçen aya göre 0.4 puan gerileyerek yüzde 70.4 olarak gerçekleştiğini söyledi ve bu düşüşün ilimizdeki büyük işletmelerin periyodik bakım ve yıllık izin dönemlerinden kaynaklandığını belirtti.
Geçen yılın başından bu yana düşme eğilimi gösteren yıllık cari açığın 2015 yılında yatay bir seyir izlemeye başladığını belirten Zeytinoğlu, “Turizm gelirlerinin umut verici görülmemesi sebebiyle yaz aylarında cari açığın beklediğimiz seviyelere gerilemediğini görüyoruz.” diyerek, “Emtia fiyatlarındaki düşme nedeniyle, döviz artışına rağmen enflasyonun yılsonu itibariyle; yüzde 8’in altına tamamlanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK’ün Kocaeli Sanayi Odasına yaptığı ziyarette çevre konusunda görüş ve önerilerin kendisiyle paylaşıldığını belirten Zeytinoğlu, “20 Nisan tarihinde Odamızda yapılan istişare toplantısında, çevreye karşı suçlar kapsamındaki hapis cezaları ile ilgili sanayicilerin ve OSB yönetimlerinin yaşadığı sıkıntıları kendilerine iletmiştik. Bu konuda Bakanlık tarafından ivedilikle bir çalışma yapılmıştır. Firmalarımız tarafından gerekli tüm önlemler alınmış ve tedbirlere uyulmuş olmasına rağmen çevre kirliliği önlenememiş ise bu tür durumlarda suç duyurusunda bulunulmayacaktır. Yani kasti bir durum olmadığı müddetçe suç duyurusunda bulunulmayacak ve hapis cezası verilmeyecektir.” dedi.
Zeytinoğlu, B20 Türkiye Konferansı’na katıldığını belirterek B20 bünyesinde oluşturulan çalışma grupları hakkında bilgi verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Kasım ayında gerçekleştirilecek olan G20 Liderlerine sunulmak üzere, 19 maddelik talepten oluşan B20 raporunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğunu söyledi.
Zeytinoğlu, Çevre Ödül Töreninin Çevre Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla gerçekleştirileceği bilgisiyle konuşmasına son verdi. Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU’nun tam konuşma metni için tıklayınız.
Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan Türkiye ve Dünya Ekonomisini Değerlendirdi
KSO Meclisine konuk konuşmacı olarak katılan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Oral Erdoğan, “Göstergeler ile Dünya ve Türkiye Ekonomisi’ndeki Gelişmeler” konusunda yaptığı sunum ile Türkiye’nin dünya ticaretinin hareketli olduğu dönemlerde daha fazla büyüme gösterdiğini vurgulayarak, ” Türkiye’de biraz daha fazla soğuk ekonomi dönemi yaşanıyor. Tabi bu soğuk ekonomi de zamana yayılmış kriz gibidir diye düşünüyorum. Zamana yayılmış bir şekilde paranın değer kaybı olduğu zaman şok kriz yaşamamış gibisiniz. Ama gayet net bir kriz yaşıyorsunuz. Daha önce de söylediğim gibi Türkiye stagflasyona girdi girecek. Stagflasyon, ekonominin istenildiği kadar büyümemesi ya da vasat büyümenin altında kalmasıdır. Aynı zamanda, bizim doğal yapısal issizlik oranımız yüzde 10’un çok rahat üzerinde. Birde batıda çok bakılan, toplam nüfusun ne kadar çalıştığına bakarsak o oranda çok çok daha ciddi sorun yaşıyoruz. Şuanda bizdeki stagflasyon süreci, resesyonik bir duruma dönme eğilimde. Yani muhtemelen ard arda iki çeyrek daralma yaşama olasılığımız arttı. Her ne kadar yıl sonu için yüzde üç büyüme bekliyorum dense de sanayi üretimindeki gelişmeler o yönde sinyal vermiyor. Sanayi üretimi endeksi de aynı şekilde kapasite kullanım oranındaki gerilemede bunu teyit ediyor. O yüzden hafif bir karamsarlık oluşuyor.” şeklinde konuştu.
Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın sunumuna ulaşmak için tıklayınız.