KSO’nun 2018 Yılı bütçesi 13,8 Milyon TL

20 Aralık 2017

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Aralık ayı meclis toplantısında,  Odanın 2017 yılında   12 milyon 40 bin TL olan bütçesi , 2018 yılında 13 milyon 800 bin TL olarak açıklandı.

Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleşen Meclis toplantısında KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ekonomik Değerlendirmeleri”nin yanı sıra “2018 Yılı İş Programı” sunumunu yaptı.

KSO Meclis toplantısının bitiminde  KOÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin “3.AR-Ge Proje Pazarı Sonuçları” konulu sunumu ve ödül töreni gerçekleşti.

KSO Meclisin bu ay ki konuğu Koruma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aileler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Çalışkanoğlu oldu.

KSO Meclisin’de ilk sözü alan  Başkan Ayhan Zeytinoğlu, dış ticaretin kasımda 14 milyar doların üzerine çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ” bu seviyelerin sürekliliğini arzu ediyoruz. Aralık ayında 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirirsek tüm zamanların rekorunu kırabiliriz.” dedi.  Kocaeli ihracat verilerini de değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Kasım ayında ihracat 1,9 milyar dolar, ithalat  4,6 milyar dolar. İlimiz ihracatında geçen yılın temmuz ayından bu yana kesintisiz artış gerçekleştiriyoruz. Bu artışta sektörler arasında en fazla paya, otomotiv ve yan sanayinin sahip olduğunu biliyoruz. İkinci sırada kimya sanayi var. İlimiz dış ticaretinde ocak-kasım dönemine baktığımızda ihracat  yüzde 29,5, ithalat  yüzde 16,5 arttı. İlimiz 11 aylık dönemde ülkemiz ihracatının yüzde 14,6’sını, ithalatının yüzde 20,3’ünü karşıladı.   Aynı dönemde 11 ay 63,8 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile ülkemiz dış ticaretine yüzde 18 katkı verdi.Türkiye ortalamasının çok üzerinde çıktık.  Ayrıca il olarak bu yıl ihracatta tarihi rekorumuzu kıracağız.” dedi.

Enflasyonun kasımda yüzde 12,98’e yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, “14 yılın zirvesinde enflasyon gördük. enflasyonu yukarı çeken en büyük etken döviz kurlarından kaynaklanan yükseliş. Önümüzdeki ay, dolarda yukarı yönlü hareket olmazsa kısmi bir düşüş gelebilir. Ama OVP hedefini yakalayamayacağımız maalesef, şimdiden görüyoruz.” dedi.

Yıllık cari açık rakamının 41,9 milyar dolara yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, “Cari açıkta dış ticaret dengesinden ötürü ekimde de artış oldu. Cari açıktaki iyileşme, 2014 ve 2015’teki olumlu tablonun ardından 2016’da turizm gelirlerindeki daralma ile duraksamıştı. 2017 yılında ise dış ticaret açığındaki genişleme ile yükselme eğilimine girdi. Ekim’de net hata noksan kaleminde 3,8 milyar dolar ile dikkat çekici bir artış var. Bunun, açığın finansmanının sürdürülebilirliği açısından kalıcı olmadığını biliyoruz.” dedi.

Üçüncü çeyrek büyüme oranının  yüzde 11,1 olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Son altı yılın rekor büyümesi ile 3. çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Yüksek büyümede baz etkisinin yanı sıra verilen desteklerin önemli katkısı var. En büyük beklentimiz güçlü büyümenin yatırıma ve istihdama dönüşmesini görmek.

Makine ve teçhizat yatırımlarındaki  yüzde 15,3’lük artış bizleri sevindirdi. Zira son dört çeyrektir bu kalemde daralma vardı. Umarız bu artış, sürekliliğini korur.” dedi.

İşsizlik oranının yüzde 10.6 ile yatay seyirde olduğunu belirten Zeytinoğlu, ” Genel trende göre bu aylarda mevsimsel etkilerle artış beklerdik. Bunda Kredi Garanti Fonunun ekonomiye verdiği katkının ve istihdama yönelik teşviklerin etkisi oldu. Geçen yılın eylül ayından bu yana 1 milyon 233 bin kişinin istihdam edildi. 2016’da ise bir önceki yıla göre bu rakam sadece 408 bin kişiydi. Biz, işsizlikte sağlıklı ve sürdürülebilir gerileme için ihracata yönelik sanayinin istihdam yaratmasını özellikle istiyoruz.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

ARGE PROJE PAZARI ’17

Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte planladığı, TUBİTAK 1503 çağrısı kapsamında ARGE PROJE PAZARI ’17 faaliyetine 63 proje katıldı.  İlk değerlendirme neticesinde poster sunumu yapmaya uygun bulunan proje sayısı 44 adet. 13 Adedi sanayi kuruluşlarından 17 Adedi Akademik personellerden, 4 adedi Teknopark Test Merkezi firmalarından 29 Adedi öğrencilerden katılım sağlandı. Jüri tarafından projelerin sahipleri dinlenerek ulusal-uluslararası bazda özgünlük, AR GE ve inovasyon yönü,  uygulanabilirlilik  ve katma değer  ticarileşebilirlilik ana dalında değerlendirme yapıldı.

Değerlendirme sonunda ödül alanlar şöyle:

Birincilik ödülü ; “ Lokal Tedavı̇ İçin Yenı̇ Isıya Hassas Amı̇N-Fonksı̇Yonel Polı̇Laktı̇D-Peg Jell “ konulu projesi ile  Kocaeli üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Olcay MERT ve ikibi  M. Onur ARICAN, Sezgi ERDOĞAN,

İkincilik Ödülü ;  “ Antimikrobiyel Reçine Sentezi” projesi ile  İZEL KİMYA SAN. TİC. A.Ş. firmasından İlay Ceren ACAR,

Üçüncülük Ödülü ; “Sinekten Protein Çıkarmak” projesi ile Naturansa Ekolojik Teknoloji Ürünleri Üretim Tic. Ltd. Şti. sahibi Esra SERBES’e verildi.

KALBEN’ İN SUNUMU

KSO Meclisinin son bölümünde kısa adı “KALBEN” olan  Koruma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Çalışkanoğlu , çalışmaları hakkında bilgi verirken, kendi yaşantısından örnekler verdi. Başkan Çalışkanoğlu, “ dezavantajlı olarak nitelendirilen bir ailenin mensubu olduğunu dile getirerek, “İlk aşkım annemle 29 yıldır birlikteyim. Ben de koruma altında yetişen gençlerden sadece biriyim. Ailemi çok seviyorum. Okulda öğrendiklerimi, yurt ve yuvalara giderek, benim gibi kardeşlerime öğretiyorum. Onların hayat hikayelerini dinliyordum.” dedi.