Proje; engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlayarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak, iş dünyası ile işbirliği içinde engellilerin sosyal yaşamın ve üretim sürecinin içinde bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla 2005 yılında başlatıldı.
KURUCULARI: Kocaeli Sanayi Odası, Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü
VAKIF: Projeye tüzel kişilik kazandırmak amacıyla “BİZİMKÖY Engelliler Üretim Merkezi Vakfı” adı altında kurulmuştur.
KURULUŞ TARİHİ: Kuruluş tarihi 2005’dir. 2006 yılı sonunda ise faaliyetlerine başladı.
PROJE ORTAKLARI: Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve İŞKUR.
PROJENİN HAYATA GEÇİŞİ: Vakıf, Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve İŞKUR desteğiyle İzmit-Akmeşe yolu üzerinde Avusturya asıllı bayan Beatrice Bruningen’in bağışladığı, Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü’ne ait 72 dönüm arazi üzerine kuruldu.
PROJENİN AMACI: BİZİMKÖY Engelliler Üretim Merkezi, engellilerin üretim sürecine katılmalarını, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamak, iş dünyası ile iletişim ve işbirliği içinde bulunmalarına yardımcı olmak ve engelli bireylere yönelik üretim ve sosyal hizmet birimleri oluşturarak mesleki sağlık ve sosyal rehabilitasyon ile istihdam ve eğitim imkanları sağlamak amacıyla kuruldu.
ÜRETİM BÖLÜMLERİ: Merkez 72 dönüm arazi üzerinde kuruldu. 11.000 m2 kapalı alanda konfeksiyon, mantar, seracılık, açık alan meyve ve sebze yetiştiriciliği faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Üretim bölümleri ve idari işlerde 135’i engelli olmak üzere toplam 143 personel çalışmaktadır.
- Konfeksiyon: 100 engelli personel ile fason tekstil üretimi yapılmaktadır. Fason üretim ortaklığı yaptığımız Metraco A.Ş. firmasının personelleri de üretime destek olmaktadır. Üretiminin %98’ i ihraç edilmektedir. İş ortağı tekstil firması ile yıllık 700.000 adet t-shirt üretimi gerçekleştirilmekte ve ürünlerin tamamı iş ortağı firma tarafından ihraç edilmektedir.
- Mantar: 20 engelli personel ile 6 adet üretim odasında, ayda 10 ton, yılda 120 ton fason kültür mantarı üretimi yapılmaktadır.
- Açık Alan Meyve Sebze Yetiştiriciliği-Seracılık: Mantar bölümünde çalışan engelli personeller ile elma, ceviz üretimi, mevsimlik çiçek, mevsimlik sebze faaliyetleri yapılmaktadır.
ÖDÜLLERİ:
- En Başarılı AB Projesi (2006)
- Kocaeli Doruktakiler En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu Ödülü (2008/2013)
- Dünya Gazetesi İhracatın Yıldızları Özel Ödülü (2010/2013)
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Başarı Plaketi (2013)
- Başarılı Vergi Mükellefleri Ödülü (2014)
- Kocaeli Sanayi Odası’nın Sektörel Performans Değerlendirme Jüri Özel Ödülünü aldı. (2014)
- 2015 yılında, Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi”, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF) düzenlediği Dünya Odalar arası Proje Yarışması’nda 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İş Yaratma & İş Geliştirme Projesi” seçildi.
İletişim :
Adres | : İzmit Akmeşe Yolu 10 km. Karaabdülbaki Köyü / KOCAELİ |
Tel | : 0. 262. 362 22 37 – 362 22 71 |
Faks | : 0. 262. 362 22 10 |
: info@bizimkoy.org.tr |
Web : http://www.bizimkoy.org.tr
BİZİMKÖY SUNU