Engellilerin Üretim Yaptığı Bizimköy,’İş Yaratma’ Dünya Şampiyonu Oldu

16 Haziran 2015

-Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi”, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF)  düzenlediği Dünya Odalararası Proje Yarışması’nda 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İş Yaratma & İş Geliştirme Projesi” seçildi.

-Torino’da yapılan Dünya Odalar Federasyonu Kongresi’nde sonucun açıklanması sonrasında Türk heyetinde büyük coşku yaşandı. Törende ödülü alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu engellilerin iş yaşamında karşılaştıkları engelleri kaldırmaya yönelik olarak tasarlanan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi modelinin yurt içinde ve yurt dışında birçok kuruma ve sivil toplum kuruluşuna örnek olabileceğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF)  düzenlediği Dünya Odalararası Proje Yarışması’nda 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme Projesi” kategorisinde şampiyon olmayı başardı.

38 ülkeden oluşan uluslararası jüri, bir yılı aşkın bir sürede yaptığı değerlendirmeler sonrasında Bizimköy’ü önce finalistler arasına soktu, daha sonra da sonuçların açıklandığı Torino’da yapılan Dünya Odalar Federasyonu 9. Kongresi’nde şampiyon olarak ilan etti.

Torino’da sonucun açıklanması sonrasında Türk heyetinde büyük coşku yaşandı. Ödülü Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Peter Mihok’un elinden olan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, engellilerin iş yaşamında karşılaştıkları engelleri kaldırmaya yönelik olarak tasarlanan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi modelinin, yurt içinde ve yurt dışında birçok kuruma ve sivil toplum kuruluşuna örnek olabileceğini belirterek; “Gelin hep birlikte engellilerin önündeki engelleri kaldıralım. Herkes engelsiz olsun.” çağrısı yaptı.

Türkiye’den katılan 7 proje ile birlikte 39 ülkenin 79 projesi arasında yer alan, 4 ayrı kategoride ödülün verildiği küresel yarışmada kendi kategorisinde 2014 başından bu yana 38 proje ile rekabet eden ve nisan ayında finale kalarak büyük bir başarıya imza atan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi, son olarak Kolombiya, İngiltere, Avustralya ve Belçika’nın ‘iş geliştirme’ projeleri ile yarıştı.

“En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme” kategorisindefinalde Kolombiya Bogota Ticaret ve Sanayi Odası, İngiltere Glasgow Ticaret ve Sanayi Odası, Avustralya Kuzey Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası, Belçika Voka Ticaret ve Sanayi Odası’nın projeleri ile yarışan Bizimköysonunda ipi göğüslemeyi başararak küresel iş modeli oldu.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, BizimköyModeli’nin başarısının tescillenmesinin önemine dikkat çekerek “Avrupa’da bile örneği olmayan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi birçok ülkeye örnek olabilir. Bu başarıda en büyük pay Merkezimizde çalışan engelli arkadaşlarımızın.” şeklinde konuştu.

Bizimköy’de 60 engelli çalışıyor

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi ile ilgili olarak da bilgi veren Ayhan Zeytinoğlu:  “Merkez 2005 yılında Odamız öncülüğünde, engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlayarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kuruldu.

İş dünyası ile işbirliği içinde engellilerin sosyal yaşamın ve üretim sürecinin içinde bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde bugün tekstil, mantarcılık, sebze, meyve ve çiçek (sera) yetiştiriciliği bölümleri kuruldu. Bu bölümlerde halen 60’ı engelli olmak üzere 75 kişi istihdam ediliyor. Yapılan üretimin bir bölümü ihraç ediliyor.

Engelliler genel olarak iş yaşantılarına ilk kez burada başlıyor, sanat okulu gibi çalışan bu merkezde adaptasyon ve eğitim tamamlandıktan çalışanlarımızın kendine güvenleri artıyor, ortaya çıkan sinerji ile çok güzel işlere imza atıyorlar. Hatta bir çok engelli çalışanımız geliştirdikleri yetenek ve birikimleri ile bölgemizdeki daha farklı kurumlara transfer olabiliyor.”dedi.

Ayhan Zeytinoğlu, bu modelin yaygınlaşması için çaba göstermeye hazır olduklarını belirterek; “Bu model kendi kendini geliştiriyor, finansa ediyor. Herhangi bir dış katkı arayışına da gerek yok.” şeklinde konuştu.

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Genel Konseyi üyeliğine 2014 – 2016 yılları için Avrupa Bölgesi’nden yeniden seçilen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mart 2014’te Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) Paris’te bulunan genel merkezinde yapılanKonsey toplantısındaki sunumuyla Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi ve faaliyetlerini bizzat tanıtmıştı.

Bizimköy sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

Bizimköy ödül töreni filmine ulaşmak için tıklayınız.

Bizimköy tanıtım filmine ulaşmak için tıklayınız.