İşsizlik’te yapısal sorun var

12 Haziran 2013

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı Meclisz toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sezer Ş.Komsuoğlu, Üniversite-Sanayi İşbirliği konusunda görüşlerini açıklayarak Kocaeli Üniversitesi’nin Rakamsal olarak Türkiye’nin üçüncü büyük ,girişimci ve yenilikci olarak 23’ncü büyük üniversitesi olduğunu söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,Kasım Ayı Meclis toplantısı’nda ilk sözü alarak yaptığı ekonomik değerlendirmesinin başında İşsizlik sorununa değinerek, Temmuz ayında işsizlik oranının yüzde 9.3 olarak açıklandığını söyledi. KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Yaz aylarında tarım sektöründe yaşanan işgücü talebi nedeniyle, işsizliğin azalacağını umuyorduk. Normal şartlarda, Temmuz ve Ağustos aylarında işsizlik oranı en düşük seviyelerdeyken, bu yıl Mayıs ve Haziran aylarında taban yaparak, yükselişe geçmiştir. Oysa aldığımız geri bildirimlere göre sanayinin eleman ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, bu konuda yapısal bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda işsizlik ile ilgili beklentilerimiz artacağı yönündedir” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Yılın ilk dokuz ayında 4,7 milyar TL bütçe açığı verdiğini belirterek, “Geçen yıl aynı dönemde 14,4 milyar TL açık vermiştik. Gelirlerdeki artış yüzde 19,4 , Giderlerdeki artış yüzde 14,7 olarak gerçekleşti.Bu şartlarda açık verilmemeli.
Ekim ayında kapasite oranının yüzde 76,4 olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı Zeytinoğlu, Bir önceki aydan 1 puan, bir önceki yıldan 1,5 puan artış oldu. Kocaeli Kapasiteler Ekim ayı yüzde 71,9 oldu. Geçen yıla göre 0,8 puan yükseldi. Türkiye genelinin aksine bir evvelki aya göre 0,1 puan geriledi.Türkiye ve Kocaeli hala 2008’in gerisinde”

TUİK tarafından açıklanan verilere göre (Eylül); İhracat ‘ın 13,1 milyar dolar İthalat’ın isa 20,6 milyar dolar olduğunu vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “TİM (Ekim) ihracat 11,9 milyar dolar .TİM-TUİK ilişkisini dikkate alırsak; Ekim ayında ihracatta yüzde 4 civarında azalma olacağını tahmin ediyoruz. 2013 yılında ihracatın artış temposu ithalatın gerisinde kaldı. Maalesef bu da dış ticaret açığının giderek artmasına neden oluyor.

İlk dokuz ayda dış ticaret açığı yüzde 17,3 arttı.İhracata destek noktasında kurların serbest bırakılması da dahil yeni tedbirlere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kocaeli Gümrük verilerine göre (Ekim); İhracat 1,5 Milyar dolar. İthalat 3,9 milyar dolar.
İhracat yüzde 4,7, ithalat yüzde 1,7 geriledi.Yıllık bazda ihracat artışı Türkiye ortalamasından iyi”

Konuşmasında Enflazsyon oranlarnı değinen KSO Başkanı Zeytinoğlu, Ekim ayında bir önceki aya göre ÜFE → 0,69, TÜFE → 1,80 olduğunu açıklayarak, “Yıllık bazda ÜFE’nin önemli bir artış gösterdiği, TÜFE’nin ise 2012 yılındaki seviyesini koruduğu görülüyor.

ÜFE-TÜFE makası büyük ölçüde kapanmıştır. Bir evvelki Orta Vadeli Programda enflasyon yüzde 5,3 idi. 2014-2016 yılı OVP’da yüzde 6,8’e yükseltildi.

Merkez Bankası da aynı şekilde revize etti. Tahminimize göre yıllık enflasyon yüzde 7 – 7,5” dedi.
SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ
Türkiye’nin vites atlaması için artık üniversite-Sanayi işbirliğine ihtiyacı olduğunu bildiklerini vurgulayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2013 yılında Devlet tarafından verilen en çok ödenek yüzde 41,2 ile genel üniversite fonlarına ayrıldı. 2013 yılında ar-ge için tahsis edilen ödenek 4,8 milyon TL, dolaylı destek ise 1 milyon TL olarak tahmin ediliyor.Hükümetimizin verdiği bu desteklerin artmasını ve daha aktif kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.
Üniversitede bu fonlar var ve biz de sizin desteğiniz ile bunları kullanmak istiyoruz.
Bugüne kadar Kocaeli Üniversitemiz ile birçok işbirliği çalışmalarımız oldu.
Buradan verdiği desteklerden ötürü Sayın Rektörümüze teşekkürlerimizi sunuyorum.

Geçen yıl, KOÜ’miz ile birlikte üniversite-sanayi işbirliği platformunu oluşturmuştuk. Bu platformda, birlikte geliştirebileceğimiz projeleri ve işbirliği imkanlarını görüşüyoruz. Buna ilave olarak bu sene de, Meclisimize bağlı, üniversite-sanayi işbirliği Komisyonumuz çalışmalarına başladı.
Ayrıca, üyemiz sanayi kuruluşlarının Kocaeli Üniversitesi’nin sahip olduğu imkanlardan maksimum fayda sağlamaları amacıyla, sektör temsilcilerimiz ile birlikte Kocaeli Üniversitesi’ne ziyaretler gerçekleştiriyoruz.Bugüne kadar 4 ziyaret gerçekleştirdik. Bu ziyaretlere 17 meslek grubumuz katıldı. En sonuncusu 1 Kasım tarihinde Makine ve Ana Metal Sanayi gruplarına yönelik idi. İlgili tüm sektörlerin katıldığı ziyaretlerle ilgili ikinci turlar için Üniversitemiz ile görüş birliğine vardık.
İşbirliğimizi diğer sektörleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyoruz.
İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde yeni alanlarda daha faydalı işbirlikleri gerçekleştireceğiz”

REKTÖR: “ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ”

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısının son bölümünde söz alan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sezer Ş.Komsuoğlu, konuşmasını öncelikle” Üniversiteler Tarihi”üzerine kısa bir sunumla başladı. Son 10 yıl içersinde Üniversite kavramında çok değişiklikler olduğunu vurgulayan Prf.Dr. Komsuoğlu, “ Şu anda Üniversitelerde yeniden yapılanma diye bir süreç geçiriyoruz” dedi. Türkiye Kasım 2013 tarihi itibarıyla 120’si devlet 72’si vakıf olmak üzere toplam 192 üniversite bulunduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Komsuoğlu, hükümetin bu üniversite sayısını 200’e çıkartma gibi bir hedefi olduğunu kaydederek, “Bu girişim çok olağandır.Üniversite sayısının artması ortaya rekabet gücünü çıkaracaktır”

Bugün Kocaeli Üniversitesi’nde 72 bin kayıtlı öğrenci bulunduğunu , yine Üniversite de 230 Prof,178 Doç,481 Yrd.Doç.,281 Öğretim Görevlisi,675 Araştırma görevlisi olmak üzere toplam 2038 öğretim kadrosu ile Türkiye’nin rakamsal olarak üçüncü büyük üniversitesi konumunda olduklarını vurgulayan Rektör Prof.Dr. Komsuoğlu,girişimci ve yenilikçi üniversiteler arsında da 23’ncü sıradayız” dedi.

Kocaeli Üniversitesi’nin gelecek 5 yıldaki stratejisinin “Uluslar arası açılmak ve Üniversite –Sanayi İşbirliğini geliştirmek olduğunu vurgulayan Rektör Prof.Dr. Komsuoğlu, Üniversite –Sanayi İşbirliği’nde öncelikle “Organizasyon”, “Disiplin”, “Kantitatif İstatiski bilgiler”,” sosyal motivasyon” nun önem kazandığını söyledi. Rektör Komsuoğlu, “Türkiye’de Üniversite-Sanayi İşbirliği konusunda Endüstri, Akademi ,Siyasi iradenin paralel düşünmesi gerçekleşti . Ancak, Türkiye üniversitelerinde ; Bilim ve sanayi, Üniversite ve sanayi İşbirliği Kültürü oluşmuş mu ? Yasalar ne kadar destekleyici? Dedi.
Üniversite –Sanayi İşbirliğini koyan üniversitelerin Bu kültürü verecek çalışmalar üretmeliler ,yeni doktora öğrencileri ve son sınıf öğrencileri AR-GE kavramını özümseyerek yetişmeliler, Çok iyi derece İngilizce öğrenmeliler”

Sanayi –Üniversite işbirliğinde anlaşmalarda karşılaşılan sorunları da aktaran Rektör Prof.Dr. Komsuoğlu, “sanayiden Üniversiteye ; Bana her türlü teknik problemi çözülmüş,ticari başarısı kesin bir ürün getir,hızlı para kazanmaya başlayayım vakit kaybetmeyelim” Üniversite ‘den sanayiye ; Sanayide para çok , bize verin bir başlayalım… anlayışı var. Üniversite var olanı doğru görmek,sınayarak anlamak,tarafsız anlatmaktır”

mec1

Kocaeli sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

mec2

Kocaeli sanayi Odası Kasım Ayı Meclis toplantısı

mec3

Kocaeli sanayi Odası Meclis toplantısını Meclis Başkanı hasan Tahsin Tuğrul yönetti

mec4

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sezer Ş.Komsuoğlu

mec5

Kocaeli sanayi Odası Kasım Ayı Meclis toplantısı

mec6

Kocaeli sanayi Odası Kasım Ayı Meclis toplantısı

mec7

Another thing of note is that some brands will be more
chanel sneakers Top Beer Producing Countries in Europe

arlington virginia property
Chanel Espadrilles7 Bizarre Trends That Predict an Economic Collapse