Kocaeli Sanayi Odası Eylül ayı Meclis toplantısı yapıldı…

18 Eylül 2019

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Eylül ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapıldı. 6 maddeden  oluşan gündemde söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmelerde bulundu.KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasının sonunda sanayicilerden Kocaelispor’a destekte bulunmaları çağrısında bulundu.

KSO’nun Meclis toplantısında konuşan Başkan Zeytinoğlu, Ağustos ayında; İhracat’ın 12,5 milyar dolar (+ yüzde 1,47) , İthalat’ın 14,9 milyar dolar (+ yüzde1,08)  ,Dış ticaret açığı’nın 2,4 milyar dolar (- yüzde 0,88)  olduğunu vurgulayarak,

“İhracatta döviz kurunun destekleyici olmasına rağmen istediğimiz rakamlara çıkamıyoruz.Tabii burada Kurban Bayramının da etkisi oldu.Ayrıca dış talepte de daralma var:

*en büyük pazarımız Avrupa’daki durgunluk ve

*Ticaret savaşları maalesef bizleri de etkiliyor.

AB en büyük ticaret partnerimiz. ABD ile ticaretimiz ise olması gerekenin çok çok altında. ABD 2,5 trilyon dolarla dünyanın en çok ithalat yapan ülkesi. Biliyorsunuz geçen hafta ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ülkemize geldi,  ana gündem maddesi; ABD ile ticaretimizi 100 milyar dolara çıkartmaktı. Ruhsar Hanım ticaretin fifty-fifty olmasını istediklerini belirtti. ABD’ye 50 milyar dolar ihracat yapmamız durumunda, Aylık ihracatımızda ortalama 3,5 milyar dolar artış olacak.Bu da zaten bizim her zaman vurguladığımız aylık 20 milyar dolar seviyelerine ulaşmamız demek.

İhracatımıza bir engel de AB taşımacılığında ülkemize uygulanan tır kotaları sebebi ile  oluyor.Gümrük Birliği malların serbest dolaşımını öngörüyor. Ancak malların taşınmasında çıkarılan engeller serbest dolaşım ilkesini de ihlal ediyor. AB içinde birinci pazarımız olan Almanya yıllık 170 bin adetlik taşıma kotası veriyor. Almanya’ya gitmek için geçilen transit ülkelerin verdiği geçiş belgeleri bunun çok daha altında.

Örneğin; Macaristan  Yıllık 36 bin , Slovenya  Yıllık 20 bin.Bu rakamların en az iki katına çıkması gerekiyor. Tüm yılın kotaları neredeyse ilk 6 ayda tükenince geçişler imkansız hale geliyor. Alternatif rota olarak kullanılan Romanya ve Ukrayna üzerinden Polonya’ya giden rota ise daha uzun ve zahmetli. Hızlı yük trenlerinin çözüm olacağına inanıyoruz.Kota ve diğer kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız..