Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Mayıs Ayı Meclis toplantısı Online olarak yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleşen Mayıs ayı Meclis toplantısına toplam 92 meclis ve komite üyesi katıldı. Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Oral Erdoğan Türkiye Ekonomisi ve Küresel Ekonomi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Nisan ayında ihracatımız 8.9 milyar, ithalat 12.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatta yüzde 28.3, ihracatımızda ise yüzde 41.3’lük gerileme oldu. Tüm dünyada yavaşlayan ticaretin en belirgin etkisini nisan ayında göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim ihracatta tarihi bir düşüş yaşadık. Ancak bu seviyenin taban olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda AB ticaretinde de yumuşak bir açılış sebebiyle, iyileşme olacağını bekliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, benzer şekilde nisan ayında Kocaeli ihracatının da yüzde 54 gerilediğini söyledi.
Mart ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında cari denge 4.9 milyar dolar cari açık verdi. Mart ayında verilen bu açıkta, dış ticaret açığındaki artış ile hizmetler gelirlerindeki gerilemenin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 3.6 milyar dolar artarak 4.3 milyar dolar, hizmetler dengesi net girişleri ise 918 milyon dolar azalarak 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmelerle birlikte yıllık cari fazla 6.3 milyar dolardan 1.4 milyar dolara geriledi.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında gerilemeye başlayan turizm gelirlerinin katkısının nisanda da çok sınırlı olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla nisan ayında hem aylık hem yıllık bazda cari açık verebiliriz.” dedi.
Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında TÜFE aylık yüzde 0.85 artışla yıllık yüzde 10.94’e geriledi. Aylık bu artışta ramazan ayının da başlamasıyla artan gıda fiyatları belirleyici olurken, petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyri artışı sınırlı tuttu.” dedi. Nisan ayında ÜFE’nin aylık yüzde 1.28 artışla yıllık yüzde 6.71’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “ÜFE’de yüzde 1.28 ile aylık hızlı bir artış olduğunu görüyoruz. Döviz kurundaki artışın da etkisiyle maliyet etkisinin devreye giriyor olabileceğine bir işaret.” dedi.
Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Mart ayında salgın etkisiyle, ihracat ve kapasite kullanım oranları gibi birçok öncü göstergede gerilemeler yaşanmıştı. Bunlara paralel üretimde de ivme kaybı görüleceğinin bekliyorduk. Nitekim sanayi üretiminde aylık yüzde 7.1’lik önemli bir gerileme oldu.” dedi. Zeytinoğlu sanayi üretimindeki yıllık yüzde 2’lik gerilemeye ilişkin ise, “Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2‘lik sınırlı bir gerileme oldu. Burada tabi, ekonomimizin duraksadığı, endeksin zaten düşük olduğu bir dönemle kıyasladığımızı da biliyoruz.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirme yapan Zeytinoğlu, “Nisan ayı verilerinde maalesef daha ciddi düşüşler görebiliriz. Ancak mayıs ayından sonra toparlanmalar olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Şubat ayında işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan, ocak ayına göre 0.2 puan azalarak yüzde 13.6 ‘ya gerilemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı ayına göre istihdam edilenlerin 602 bin kişi azaldığını görüyoruz. Aynı dönemde işgücüne katılımın 1 milyon 102 bin kişi azalması dolayısıyla işsiz sayısı 502 bin kişi geriledi.” dedi. “Şubat ayında 602 bin kişi istihdam kaybına rağmen sanayi sektöründe istihdam artışı oldu.” diyen Zeytinoğlu, “Şubat ayında istihdam, tarım sektöründe 530 bin, inşaat sektöründe 93 bin, hizmet sektöründe 183 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe ise 205 bin kişi arttı. Sanayi sektöründeki bu artışı olumlu buluyoruz.” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası’nın nisan ayı girişimlerine değinen Zeytinoğlu, “Odamız bünyesinde Covid-19 salgınına ilişkin, düzenlemeler, paylaşımlar, talep ve öneriler ile ilgili çalışmalarda bulunacak bir komisyon kurduk. Odamızın girişimleri ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve GTÜ İşbirliği ile KOVİD-19 Tanı Merkezini kurduk. Bölgemizdeki OSB’lerden gelen talepler üzerine konuyu Sanayi Bakanımıza aktarmıştık. Bu girişimlerimiz neticesinde; Sağlık Bakanlığının da yardımları ile ilimiz pilot bölge oldu. Tanı merkezinin GTÜ’nün laboratuarlarında kurulması kararına varıldı. Bu uygulama ile firmalarımızın üretim kayıplarını azaltmayı ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarını amaçlıyoruz.” dedi.
“Bu hizmetin Kocaeli Sanayicisine ve Kocaeli halkına çok faydası olduğunu düşünüyorum.” diyen Zeytinoğlu, “Bu test merkezinin cazibesi; hastalığı çok erken yakalama imkanı verebilmesi. Semptomsuz vakalar tespit edildiğinden, bulaş riski de azalıyor. Tespit edilen vakalar daha hastalığın en başında Sağlık Bakanlığı tarafından izole edilebiliyor. Böylece bulaşıcılığı önlemiş oluyorsunuz. İkinci önemli bir faydası da hasta çok erken safhada tespit edildiği için anında tedaviye başlanabiliyor ve ayakta tedavisi mümkün oluyor. Böylece daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle tedavi sağlanmış oluyor. Bu uygulama diğer illerde de yaygınlaştırılmaya başlandı.” dedi.
Sürecin işleyişine ilişkin bilgi aktaran Zeytinoğlu, “Test yaptırmak isteyen sanayiciden talepler Odamız tarafından toplanıyor. Taleplerinizi Odamız web sayfası üzerinden yapabiliyorsunuz. Fabrikalar sıralamaya konulup program dahilinde ekipler yönlendiriliyor. Tanı merkezinde Koordinatör ile birlikte 9 çalışan, 4’lü guruplar halinde dönüşümlü olarak laboratuarda çalışıyor. Sürüntü örnekleri, 20 adet mobil ekipler tarafından fabrikalara gidilerek toplanıyor. Test sonuçları; çalışan, işveren ve İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşılıyor. 32 saat içinde sonuçlar veriliyor. Bu sürenin 24 saate düşürülmesi hedefleniyor.” dedi.
Zeytinoğlu, “TOBB Nefes Kredisi kapsamında üyelerimize 30 milyon TL’nin üzerinde kredi hacmi oluşturduk. Bugüne kadar 42 firmamız kredi için Odamıza başvurdu.” dedi. Zeytinoğlu nisan ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.