KSO Nisan Ayı Meclis Toplantısında "Mükemmellik Yolculuğu" ve "Know-How" Anlatıldı

19 Nisan 2017

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Nisan 2017 Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Toplantı öncesi Tunceli’de meydana gelen Helikopter kazasında 12 şehidimiz için saygı duruşunda bulunuldu.

KSO Meclis toplantısı sonrası Türkiye Kalite Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Polisan A.Ş. Genel Müdürü Necati Bülent Hakoğlu, “Mükemmellik Yolculuğu” konusunda, 23.Meslek Komitesi “Genel Amaçlı Makine İmalat Sanayi Grubu “ Komite Başkan Yardımcı ve Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdeşlik “Know- How ve İnovasyon”  konulu sunum gerçekleştirdiler.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına Tunceli’de meydana gelen helikopter kazasında, hayatını kaybeden 12 şehide Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkeye baş sağlığı dileyerek başladı.

Geçtiğimiz pazar günü referandum sürecinin tamamlandığını belirten Zeytinoğlu, “Demokratik süreç işlemiş ve tamamlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi öngören Anayasa değişikliği milletimiz tarafından kabul edilmiştir. Referandum sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Bundan sonraki süreçte sanayiciler olarak ekonomiye daha çok odaklanmalıyız.” dedi.

Yabancı yatırımcının güvenini kazanmak için yeniden üretime odaklanmalı ve üretimin önündeki engelleri kaldırmalıyız diyen Zeytinoğlu, “AB üyeliği hedefine yeniden odaklanmalı ve Gümrük Birliği modernizasyonu ile Avrupalı yatırımcıların ülkemize gelmesinin önünü açmalıyız. Gümrük Birliği’nin kapsamının hizmetler, tarım ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde güncellenmesi çalışmalarına başlamalıyız. Bu sürecin, ülkemizin orta gelir tuzağından çıkması için, çok önemli fırsat olduğuna inanıyoruz. Tabii biz bunu yaparken, Avrupa Birliği de üzerine düşenleri yapmalıdır. Avrupalılardan, vizesiz ve taşıma kotasız seyahat istiyoruz.” dedi.

Konuşmasına ekonomik değerlendirmelerle devam eden Başkan Zeytinoğlu, “Son çeyrek büyüme oranının yüzde 3,5 olmasıyla 2016 yılında ekonomimizdeki büyüme yüzde 2,9 oldu. Bu oranın, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra olumlu ve iyi bir rakam olduğunu düşünüyoruz. Son çeyrekteki toparlanmayı ekonomimiz bakımından gelecek adına olumlu bir işaret olarak görüyoruz. 2016 yılında yine tüketimle büyüdük, ihracatın büyümeye fazla katkısı olmadı. Uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme için rekabetçiliğimizi ve verimliliğimizi artırmamız gerekiyor.” dedi.

2016 işsizlik oranının yüzde 10,9 olarak açıklandığını belirten Zeytinoğlu, “Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu’dan oluşan TR 42 Bölgesinden oluşan TR42 Bölgesi sanayinin yarattığı istihdam bakımından üçüncü sırada yer aldı. TR 42 Bölgesinde toplam istihdam 1 milyon 342 bin kişiden 1 milyon 303 bin kişiye düştü. Bölgemizde 2016 yılında, sanayi istihdamı aynı seviyede, tarım sektöründe yüzde 24 gerileme ve hizmetler sektöründe ise yüzde 3 artış olduğunu gördük. İstihdam seferberliği sonuçlarının ortaya çıkması ile beraber, özellikle sanayi sektöründe istihdam artışının gerçekleşeceğini bekliyoruz.” dedi.

İŞKUR verilerine göre yılın ilk çeyreğinde Kocaeli’deki istihdamın 19 bin 667 kişi arttığını belirten Zeytinoğlu, “Sayısal olarak üçüncü sırada olan ilimiz istihdamı nüfusa oranlandığında yüzde 11 ile ilk sıraya çıkıyor. Başlatılan seferberlik istihdamda ciddi canlanmaya sebep oldu. İşe yerleştirme ise Şubat ve Mart aylarında önceki yılların iki katını aşmıştır.” dedi.

İhracatın Mart ayında rekor kırdığını belirten Zeytinoğlu, “Mart ayında 14,5 milyar dolar ihracat, 19 milyar dolar ithalat gerçekleştirdik. OVP’de öngörülen 153,3 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanabileceğini düşünüyoruz. ” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)

Toplantı sonrasında, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ne yaptıkları katkılardan dolayı Belgin Madeni Yağlar A.Ş. firması adına Bülent Araslı’ya plaket takdim edildi.

Meclis toplantısının ardından, Türkiye Kalite Derneği Başkan Yardımcısı ve Polisan A.Ş. Genel Müdürü Necati Bülent Hakoğlu “Mükemmellik Yolculuğu” konulu sunumuna KalDer’in faaliyetlerinin tanıtımıyla başladı.

KalDer’e üyeliğin avantajlarına dikkat çeken Hakoğlu,  “Mükemmellik kültürünü benimseyen, bunu yaşam biçimine dönüştürerek, sektöründe sürdürülebilir rekabetçi bir konuma ulaşmayı başaran kuruluşların yer aldığı bir ilişki ağının üyesi olma imkânı elde edebilirsiniz.   Sistematik bir iyileştirme, öz değerlendirme ve toplam kalite kültürü yaratarak sürdürülebilir ve rekabetçi bir kurumsal yapının oluşumunu sağlayabilir ve kurumunuzu uluslararası tanıma programlarına hazırlayabilirsiniz” dedi. (Sunuma ulaşmak için tıklayınız)

Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdeşlik “Know- How” konulu sunumuyla, ülkelerin ve firmaların hedef olarak birbirine çok benzediğini belirterek, “Firmaların ortak sorunu finans, kalifiye eleman ve belirsizlik. Biz genel izlenimimizle Know-How ile firmaların teknik bilgilerinin arttığını gördük. Karlılığı arttırmak için bilgi gereli. Bilgiye lisans alarak ulaşmak hızlı ama pahalıdır. Yetkin, uzman danışmanlardan faydalanarak bilgiye daha çabuk ulaşılabiliyor. Ancak çağımızda sadece danışmanlarla bir yere kadar gelinebiliyor. Ar-Ge yapmak ve yanında inovasyon da mutlaka gerekli. İnovasyonsuz know-how çok bir şey ifade etmez.” dedi.

Ülkelerin orta gelir tuzağını aşabilmeleri için geleneksel teknolojilerin yanında yapısal reformlar ve yüksek kalitede eğitim ve ürünlerin olması gerektiğini vurgulayan Özdeşlik, “Orta gelir tuzağını aşabilmek için hızlanmalıyız, teknik ve idari danışmanlarımız olmalı, teknolojimizi geliştirmeliyiz, ciromuzun en az yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye harcamalıyız. Mevcudu sorgulayan yenilikçi düşünce ortamı yaratmalıyız. Dijitalleşmeliyiz ve ezberci değil, araştırmacı şirket olmalıyız.” dedi.