KSO Aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının 2018 yılının son meclis toplantısı olması nedeniyle 2018 yılının faaliyet raporu ve 2019 yılının bütçesi açıklandı. 2019 yılı tahmini bütçesi Meclis üyelerince görüşüldü. Görüşülen bütçeye göre Odanın 2019 tahmini bütçesinin 2018 yılına göre yüzde 20 artarak 16 Milyon 500 Bin TL olması kabul gördü.
Toplantıda, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmelerle başladığı konuşmasında, “Kasım ayında 15,5 milyar dolar ihracat, 16,1 milyar dolar ithalat gerçekleştirdik. İhracatımız yüzde 9,5 artarken, ithalat yüzde 21,5 geriledi. Böylece dış ticaret açığında yüzde 91’lik ciddi bir azalma oldu.” dedi. Kur artışları ile ihracatta ivmelenmenin devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Kasım’da ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 96,3’e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 69 idi.” dedi.
Kocaeli ihracat verilerinin çok daha iyi olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Kasım’da ilimizden yapılan ihracat yüzde 36,5 artışla 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. On bir aylık ihracatımız 25.9 milyar dolar oldu. Bu rakam 2017’nin tamamının üzerinde. Yılın tamamında ise ihracatımızın 28 milyar doları aşacağını bekliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu Kocaeli ithalatının yüzde 31 gerileyerek 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşmesine ilişkin, “İthalattaki bu gerilemede kur etkisinin yanında petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisini de görüyoruz.” dedi.
Reel efektif döviz kurunun 74,59 ile geçen aya göre 5.5 puan yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Reel efektif döviz kuru yükselişe geçti. İhracatı desteklemesi açısından 90 seviyesini aşmamasını istiyoruz. Yıllık cari açığın da kasım itibariyle 39.4 milyar dolara gerilediğini görüyoruz. Önümüzdeki birkaç ay daha cari açıktaki azalışın devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.
Üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 1,6 büyüdüğünü söyleyen Zeytinoğlu, “Üçüncü çeyrekteki ekonomik durgun rağmen yüzde 1,6’lık büyümeyi olumlu değerlendiriyoruz. Detaylarına baktığımızda mal ve hizmet ihracatındaki yüzde 13,6’lık artış büyümeyi tetikleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla ihracatın ne kadar değerli olduğunu buradan da görebiliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, yatırım harcamalarındaki yüzde 3,8’lik gerilemeye ilişkin, “Faizlerin yüksekliğinden yatırım iştahının azalması normal diye düşünüyoruz.” dedi.
Konkordato ile ilgili bilgi aktaran Zeytinoğlu, “İlimizde konkordato ilan eden firma sayılarında bir ay içinde yüzde 100 artış oldu. Bir ay önce Gebze ve Kocaeli de toplam 40 olan konkordato başvuru sayısı, şuan 80’e çıkmış durumda. Ülke genelinde de artışın devam ettiğini biliyoruz. Konkordato müessesesi ile ilgili eleştirdiğimiz noktalarda, 6 Aralık 2018 tarihli yeni yasa ile kısmi bir iyileştirme yapıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmelere de konkordato başvurusu sırasında, bağımsız denetim raporu ibraz etme zorunluluğu getirildi.” dedi.
Zeytinoğlu işsizlik artışı ve sanayi üretim endeksindeki gerilemenin ekonomideki yavaşlamanın etkisi olduğunu söyledi. Zeytinoğlu aylık geçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi aktararak sözlerine son verdi. (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu iş programına ilişkin konuşmasında, “Küresel piyasalar açısından çok kritik bir yılı geride bıraktık. Türkiye cephesinde ise; 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yaptık. ABD ile yaşanan Rahip Brunson gerginliği sonrası dövizdeki aşırı değerlenme ve ardından enflasyon ve faizlerdeki yükseliş ekonomik durgunluğu beraberinde getirdi. İşsizlik oranımız yılın ortasından itibaren tekrar çift haneye yükseldi. Diğer taraftan ortalama kapasite kullanım oranımız da bir evvelki yılın ortalamasının 1,5 puan altında gerçekleşti. Yıla hızlı başlayan sanayi üretimi de eylül ayından itibaren negatife geçti” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında Zeytinoğlu, “Önümüzdeki yılın da zor bir yıl olacağını düşünmekle beraber, umarız 2019 yılı ülkemizde ve dünyada siyasi sorunların çözüme ulaştığı, biz reel sektör temsilcilerinin birçok yapısal sorunlarının çözümlendiği ve Türkiye-AB ilişkilerinin en üst seviyeye ulaştığı bir yıl olur. Yıl boyunca yakından takip ettiğimiz ve değerlendirdiğimiz bu gelişmeleri dikkate alarak ve başta siz üyelerimizin, paydaşlarımızın ve çalışanlarımızın da katkılarıyla 2019-2022 Dönemi Stratejik Hedeflerimizi oluşturduk.” şeklinde konuştu.
2018’de gerçekleştirdikleri hedeflerinden bahseden Zeytinoğlu, “Söz konusu dönem için oluşturduğumuz beş ana strateji ile sanayi dönüşümüne liderlik etmeyi, akıllı ihtisaslaşmış birimler oluşturmayı, sanayi kümeleri oluşturmayı, küresel ticari gelişmelere uyum sağlamayı ve KSO’nun ulusal marka değerini güçlendirmeyi, hedefledik. Bu yıl altyapısını oluşturduğumuz bu stratejilerle ilgili çalışmalarımızı 2019 yılında da somut hedeflerle takip etmeye devam edeceğiz. Bu dönemde; üyelerimize Ar-Ge, inovasyon, tasarım geliştirme, yerlileşme ve dijital dönüşüm konularında destek olarak, ilimiz sanayisini katma değer yaratan sanayiye dönüştürebilmeyi amaçlıyoruz” diye belirtti.
Zeytinoğlu, “2017 yılında almış olduğumuz oda hizmet bahçemizdeki arazi ile başlamış olan yatırımlarımızı, iş dünyamızın kullanabileceği ofislerin ve sanayi kuruluşlarının yoğun iletişim içinde olduğu kamu kurumlarının ve STK’ların aynı çatı altında toplandığı 6000 m2 kapalı alana sahip bir expo merkez inşaatı ile 2019 yılında sürdüreceğiz. 2014 yılında mülkiyetini edindiğimiz Kapanca Sokak’taki 3 adet tarihi evin aslına uygun olarak restorasyonunu MARKA Mali Destek Programı çerçevesinde aldığımız destek ile 2018 yılında tamamladık.” diye konuştu. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun iş programına ilişkin konuşma metni için tıklayınız)