Aylık arşivler: Nisan 2018

Bisiklet ile Osmangazi Köprü Geçiş Etkinliği

Sayın Üyemiz, 2018 yılı Kocaeli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi projesi etkinlikleri kapsamında, Avrupa Günü kutlamaları ve gençlik haftasını kutlamak amacıyla 06 Mayıs Pazar günü saat 07.30 – 12.00 aralığında “Bisiklet ile Osman Gazi Köprü Geçişi” etkinliği düzenlenecektir.

* Etkinlik için sınırlı sayıda başvuru alınacak olup katılım için sisteme kayıt yaptırılması gerekmektedir. Belirlenen başvuru sayısı gerçekleştiğinde sistem kapanacaktır.

*Bisiklet ve kask dağıtımı yapılmayacağından bisiklet ve kasklarınız ile katılım sağlanması gerekmektedir.

Kayıt için tıklayınız.

Önemli notlar

  • Bu organizasyon yarışma değil sosyal etkinliktir.
  • Başvuru yapan katılımcılara bisikletçi tişörtü verilecektir. (T-shirtler sınırlı sayıdadır.)
  • Geçiş tek yönlü olup, bitiş alanından kesinlikle araçlar ile transfer olacaktır. (Alandan bisiklet ile çıkış yapılamayacaktır.)
  • 16 yaş altı katılım kabul edilmeyecektir.
  • Bitiş noktasında ikram gerçekleşecektir.
  • Köprü üzerinde durulması ve fotoğraf çekimi kesinlikle yasak olup, uyulmadığı takdirde cezai yaptırım uygulanacaktır.

Program
07:30     :TOPLANMA+BİSİKLETLERİN ARAÇLARA YÜKLENMESİ
(YER:KOCAELİ SANAYİ ODASI)
08.00     :TÜBİTAK OTOPARKA HAREKET
09.00     :KAYITLI KATILIMCILARA FORMA DAĞITIMI
09.30     :KÖPRÜ GEÇİŞİNİN ESKORT EŞLİĞİNDE BAŞLAMASI
11.30     :KÖPRÜ GEÇİŞİNİN ALTINOVA GİŞELER KARAYOLLARI TESİSTE BİTİŞİ VE İKRAMLAR
12.00     :TÜM KATILIMCILARIN ZORUNLU OLARAK ARAÇLARLA İZMİT’E DÖNMEK İÇİN  BİSİKLETLERİN ARAÇLARA YÜKLENMESİ

Parkur 20 km’dir.

KSO 8'inci Dönemin İlk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası 8. Dönemin ilk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı hafta sonu gerçekleştirildi. Gebze Workinn Hotel’de yapılan toplantıya 85  Meslek Komitesi Üyesi katıldı. Toplantıda ilk sözü alan KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi program akışı hakkında bilgi verdi.

Toplantı KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Sözlerine yeni dönemin hayırlı olması olmasını dileyerek başlayan Zeytinoğlu Oda tarafından 2014-2017 dönemi oluşturulan dört ana strateji başlıklarını paylaşarak gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi aktardı. Başkan Zeytinoğlu, “Ana hedeflerimiz Ulusal ve Uluslararası etki yaratmak, Ar-Ge ve inovasyonu sürekli desteklemek, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Sanayi algısını yükseltmek, Odamızın kurumsal kapasitesini güçlendirmek ve kaynaklarını geliştirmekti.” dedi. Bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetleri özetleyen Zeytinoğlu, “Firmalarımızı ilgilendiren yerel sorunlarını ya da mevzuat, yasa tasarıları ile ilgili oluşturduğumuz görüş dosyalarını başta bakanlarımız olmak üzere ilgili bürokratlara iletiyoruz. 2014’ten bugüne kadar 403 başlıkta görüş, 98 dosya oluşturduk.  Bölgenin ulaşım-altyapı ihtiyaçlarını belirledik ve çözüm önerileri geliştirdik. Girişimlerimiz neticesinde önemli sonuçlar aldık.  Bu kapsamda bölgemizden geçen yüksek hızlı tren hattına (sadece yük taşımacılığı için) üçüncü demiryolu hattı planlara dahil edildi. Üçüncü hat çalışmasının ihale edilme kararı alındı. OSB ve limanlara demiryolu kılçık hat çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda TCDD ve Odamız tarafından 10 firma ve 3 OSB ziyaretleri gerçekleştirildi. Asım Kibar OSB ve Arslanbey OSB’den Köseköy Lojistik Merkeze bağlantı yapılması için fizibilite çalışmaları Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul edildi.” dedi.

2013 yılından bu yana Kocaeli’de Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK) ile ilin ticari hayatına canlılık getirildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu yıl SANTEK Fuarının beşincisini 31 Ekim-3 Kasım tarihlerinde yapacağız. Fuarımızı geçen yıl 30 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, TEI, TAI-TUSAŞ, İŞBİR Elektrik firmalarıyla geniş katılımlı savunma sanayi holü oluşturuyoruz. Fuar boyunca savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen firmalar ikili iş görüşmeleri yapıyorlar.” dedi.

Firmaların hedef dış pazarlara erişimlerini sağladıklarını belirten Zeytinoğlu, “Firmalarımıza Çeşitli yurtdışı fuar ve heyet ziyaretleri düzenlendi. Match4Industry eşleştirme etkinliğimizi 2012 yılından bu yana yapıyoruz. Bugüne kadar 4.121 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl da firmalarımızın dijital pazarlama araçlarını kullanarak dış pazarlara erişimlerini sağlamaya başladık. Global Piyasa ile firmalarımızı 250’şer gruplar halinde e-ticaret platformuna taşıyoruz.” dedi.

Güncel konularda firmaların bilgilendirildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Dört yılda toplam 177 adet bilgilendirme toplantısı düzenledik. Vizyon sahibi konuşmacıları sanayicilerimiz ile bir araya getiriyoruz. Uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapıyoruz. 14-15 Mayıs 2018 tarihlerinde Endüstriyel Emniyet Sempozyumunu düzenleyeceğiz. Bu sempozyumu her yıl düzenleyerek gelenekselleştirmek istiyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, gelenekselleşen ve markalaşan iki ödül organizasyonu olduğunu belirterek, “Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri ve Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu. 1995 yılından bu yana düzenlediğimiz Çevre Ödüllerini 2016 yılında Türkiye geneline açtık. 2008 yılından bu yana düzenlediğimiz Sektörel Performans Ödülleri organizasyonumuzu 2014 yılında Marmara Bölgesine açtık. ” dedi.

Sosyal sorumluluk kapsamında konser ve sergi düzenlediklerini belirten Zeytinoğlu, AB Bilgi Merkezi olarak bölgesel ve ulusal etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Konuşmasında KSO’nun Sosyal Projesi olan “Bizimköy” hakkında yapılan çalışmaları aktaran Başkan Zeytinoğlu, “2013 yılında 58 olan engelli istihdamını bugün 120’ye çıkardık. 2015 yılında Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF)  düzenlediği Dünya Odalararası Proje Yarışması’nda  39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İş Yaratma & İş Geliştirme Projesi” seçildi. Geçtiğimiz yıl üyelerimizden aldığımız destek ile üretim sahasını iki katına çıkardık. Önümüzdeki dönemde BİZİMKÖY’de yaptığımız bu yeni yatırım ile engellilerimize yeni iş sahaları açmayı ve engelli istihdamında en az 150 kişiye çıkmayı hedefliyoruz.” dedi.

TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında en yüksek puanla akredite olan bir Oda olduklarını belirten Zeytinoğlu, “Temsilcilik sayımızı üçe çıkardık. Oda mekanlarımızı yenilemek için adımlar atarak Oda hizmet kampüsümüz içinde yer alan üç dönüm arsanın tapusunu satın aldık. Bütçe gelirlerimizi de kademeli olarak her sene büyüttük. 2010’da 4,6 milyon TL olan bütçemiz, 2017’de 12 milyon TL’ye ulaştı. 2018 bütçemiz ise 13,8 milyon TL.” dedi.

Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından Meslek Komite Üyelerine mazbataları verildi.

Mazbata töreninin ardından söz alan KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Meslek Komite Toplantıları hakkında bilgi aktararak, Meslek Komitelerinin çalışmalarının önemini vurguladı. Tuğrul, TOBB Mevzuatına göre Meslek Komitelerin görevleri, Meslek Komitelerinin işlerliğinin önemi, Komitesi Çalışması neden önemli olduğu, Meslek Komitelerimizin performans takip sistemi ve Meslek Komitelerinden beklenenler hakkında detaylı bilgi aktarımında bulundu.

DSC_2178 DSC_2283 DSC_2190 DSC_2320
DSC_2210 DSC_2213 DSC_2215 DSC_2216
DSC_2221 DSC_2218 DSC_2222 DSC_2224
DSC_2226 DSC_2228 DSC_2230 DSC_2233
DSC_2234 DSC_2237 DSC_2238 DSC_2241
DSC_2244 DSC_2247 DSC_2248 DSC_2250
DSC_2253 DSC_2254 DSC_2256 DSC_2258
DSC_2261 DSC_2262 DSC_2265 DSC_2266
DSC_2268 DSC_2271 DSC_2272 DSC_2274
DSC_2208 DSC_2328

 
 

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Nisan ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

-Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre nisan ayı kapasite kullanım oranı geçen yıla göre Kocaeli’de yüzde 71.4’ten yüzde 71.5’e 0.1 puan arttı, Türkiye genelinde yüzde 78.4’ten yüzde 77.3’e 1.1 puan geriledi. Bununla birlikte geçen aya göre Kocaeli’de yüzde 70.8’den yüzde 71.5’a 0.7 puan artarken, Türkiye genelinde yüzde 77.8’den yüzde 77.3’e 0.5 puan geriledi.

Türkiye geneli kapasite kullanım oranlarındaki gerilemenin geçici olmasını temenni eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Önümüzdeki aylarda kapasite kullanım oranlarında mevsimsel nedenlerle artış bekliyoruz. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimler bu beklentimizi doğruluyor.” dedi.

Nisan ayında Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranının Türkiye genelinden ayrıştığını belirten Zeytinoğlu, “Kocaeli’deki imalat sanayi firmalarının yüzde 61’i kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını belirtti. İlimiz kapasite kullanım oranlarındaki artışta otomotiv sektöründeki ihracat artışlarının etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bunun birlikte Kocaeli’de otomotiv sektörünün yanında metal, plastik ve kauçuk sektörlerinde de kapasite kullanım oranları ortalamanın üzerinde gerçekleşti.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 28’i, mayıs ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 50’si ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 22’si azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 28.5’u dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 58’i sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 13.5’u ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un Ülkemizi Ziyareti Çerçevesinde Türkiye-Tataristan İş Forumu

Sayın Üyemiz,
Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov’un ülkemizi  ziyareti  vesilesi  ile  Türkiye-Rusya  İş  Konseyi  organizasyonunda 27 Nisan 2018, Cuma günü İstanbul CVK Park Bosphorus Hotel’de (Adres: Gümüşsuyu Mahallesi, İnönü Caddesi No:8 34437 Taksim / Istanbul)  Türkiye-Tataristan İş Forumunun düzenlenmesi planlanmaktadır.
Söz konusu etkinliğe konuk Cumhurbaşkanı Sayın R. Minnihanov ve T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin yanı sıra Tataristan’dan çok sayıda yerel bakanlık ve devlet kurumları yöneticileri, belediye başkanları ve önde gelen şirket temsilcilerinin katılımı beklenmektedir. Açış konuşmaları ve sunumları müteakip firmalar arasında ikili görüşmelerle devam edecek olan İş Forumunun taslak programı ekte sunulmaktadır.
Bahsi geçen İş Forumuna katılmayı arzu eden firma ve kurum temsilcilerinin en geç 25 Nisan, Çarşamba günü saat 18:00’a kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/662/10619 adresli internet bağlantısı üzerinden online kayıt formunu doldurarak, katılım ücretini online kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir.
Bilgilerinize saygılarımla sunarım.

Umman Pazarı ve İşbirliği İmkanları Toplantısı

Türkiye-Umman İş Konseyi tarafından 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü 13:30-15:00 saatleri arasında Istanbul River Plaza’da “Umman Pazarı ve İşbirliği İmkanları” konulu bir toplantı düzenlenecektir. Toplantı’ya T.C. Muskat Ticaret Müşavirimiz iştirak ederek Umman pazarına ve potansiyel işbirliğine dair bir sunum gerçekleştirilecektir.

Umman Sultanlığı, karadan Suudi Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri ile sınır komşuluğunun yanı sıra Hint Okyanusu, Umman Denizi ve Basra Körfezi gibi stratejik su geçişleri üzerinde bulunması nedeniyle jeostratejik açıdan oldukça önemli bir konumdadır.

Umman ekonomisi diğer Körfez Ülkeleri gibi büyük ölçüde petrole dayalı olmakla birlikte, hükümet ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi politikalarına yönelmektedir. Özellikle imalat sanayi, lojistik, turizm(otelcilik), tarım ve balıkçılık ile madencilik sektörlerinde çeşitli yatırımlar yapılmaktadır.

Umman Sultanlığı İstatistik ve Enformasyon Milli Merkezi tarafından yayınlanan son verilere göre, 2017 yılının ilk 9 ayında Umman ekonomisi geçen senenin aynı dönemine göre %10.2 büyüme kaydetmiştir. Bu kapsamda, cari fiyatlarla gayri safi milli hasıla 53.04 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Umman’ın Arap Ülkeleri Serbest Ticaret Bölgesi (GAFTA) üyesi ve aynı zamanda ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması olması ülkeyi avantajlı konuma getirmektedir. Umman pazarının ihtiyaçları doğrultusunda başta yapı malzemeleri, elektrikli makinalar, gıda ürünleri, mobilya ve halı sektörlerinde önemli ihracat potansiyeli bulunmaktadır. Diğer yandan, halihazırda Yemen’e  yapılan ihracatımızın büyük bölümü Umman üzerinden gerçekleşmektedir.

Müteahhitlik sektöründe ise 2017 yılı sonu itibariyle firmalarımızın Umman’da üstlendikleri projelerin toplam değeri 5.5 milyar dolara ulaşmıştır.  Halihazırda ülkede Duqm, Salalah ve Sohar olmak üzere üç önemli proje devam etmektedir. Ülkenin önde gelen kalkınma projesi olan Duqm Özel Ekonomik Bölgesine ülke yönetimi çok büyük önem vermektedir. Gemi inşa tesislerinin faaliyete geçtiği bölgede yatırım yapacak şirketlere önemli teşvik unsurlarından faydalanmaları sağlanmaktadır.  Duqm Özel Ekonomik Bölgesi İdaresi, Duqm bölgesinin ekonomik kalkınmasından sorumlu kamu idaresi olup, bölgede yatırım yapmak isteyen yabancı firmaların başvuru ve bilgi istemlerine tek durak hizmeti vermek üzere yetkilendirilmiştir. (www.http://duqm.gov.om) Ayrıca, aynı sayfada doğrudan açılan ihalelere de yer verilmektedir. Son olarak varılan anlaşma çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin bölgede 2022 yılına kadar yapılan 10 Milyar ABD Dolarlık yatırım yapması beklenmektedir.

Bu çerçevede, Umman pazarına ilişkin bilgilendirmenin yapılacağı söz konusu toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin 7 Mayıs 2018 tarihi mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/668/10838 bağlantısından kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

İlgili Kişiler:

Akın Dıblan, 0212 339 50 28, adiblan@deik.org.tr
Aziz Toprak| atoprak@deik.org.tr | 0212 339 5029

Rusya Duyurusu

Vladivostok 2018 Doğu Ekonomik Forumu

Sayın Üyemiz, 
Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilciliği’nden alınan bir yazıda, IV. Doğu Ekonomik Forumu’nun 6-7 Eylül 2018 tarihlerinde Vladivostok Şehrinde yapılacağı bildirilmektedir. Temsilcilik yazısında, söz konusu Forum’a ilgi duyan Türk şirketlerinin Rusya Ticaret Temsilciliğine de başvurabilecekleri belirtilmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız  

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Mart ayında ilimizden 2.29 milyar dolar ihracat, 4.75 milyar dolar ithalat yapıldı. Ocak ayından bu yana kademeli olarak artış gösteren ihracatımızın en yüksek mart ayı gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. İhracat artışında otomotiv, demir, çelik, iklimlendirme sanayi ve makine sektörlerindeki artışların etkisini görüyoruz. Bu ihracat performansımızın süreklilik kazanmasını istiyoruz.” dedi.

Kocaeli ihracat artışında en fazla katkıyla öne çıkan sektörün mart ayında da otomotiv olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, “Kocaeli ihracatında sektörler arasında en fazla paya otomotiv sektörünün sahip olduğunu biliyoruz. Kocaeli’de mart ayında ihracatını yüzde 24.2 oranında arttıran otomotiv sektörü, ilimiz ihracatında geçen yıl mart ayında yüzde 41.3 paya sahipken bu yıl aynı dönemde payını yüzde 49.1’e çıkardı. İlk üç aylık dönemde ise 2017’de yüzde 40 olan payını bu yıl yüzde 50’ye yükseltti. Tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, mart ayında da ihracat artış hızının ithalat artış hızının gerisinde kaldığını söyleyerek, “İlimiz dış ticaret rakamları Türkiye geneli ile paralellik gösterdi. İlimizde de ihracat artış hızı ithalat artış hızının gerisinde kaldı. Petrol fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle ithalat artışlarının hızlandığını görüyoruz. Mart ayında petrol fiyatları geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 25 civarında arttı.” dedi.

Deniz Kuvvetleri Yerlileştirme Faaliyetleri

Sayın Üyemiz,

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca yerlileştirme faaliyetleri kapsamında tedarik edilecek olan malzemelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Söz konusu malzemelerin satış/üretimini yapmakta olan üyelerimizin aşağıda iletişim bilgileri verilen Envanter Kontrol Merkezi ile iletişime geçmesi gerekmektedir.

Envanter Kontrol Merkezi

Tel: 0262 412 52 97

Yerlileştirmesine İhtiyaç Duyulan Malzeme Listesi için tıklayınız.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi, Fransa, Lyon Ticaret Heyeti 18-20 Haziran 2018

Sayın İhracatçımız,

     T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu,  Meclisimiz organizasyonu ve THY işbirliği ile 18-20 Haziran 2018 tarihleri arasında Fransa’nın Lyon şehrine yönelik bir Ticaret Heyeti düzenlenecek olup Lyon bölgesini kapsayacak söz konusu organizasyonda Türkiye-Fransa iş forumunun yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan ikili firma görüşmelerinin (B2B) gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

     Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetimize, Otomotiv ve yedek parçaları, Tekstil, Makine ve aksamları (takım tezgâhları, ağır iş makinelerinin aksam ve parçaları), Mobilya ve Gıda sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara göre imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görülmektedir.

     Bu çerçevede, azami 15 firma temsilcisinden oluşacak heyetimize katılmak isteyen firmalarımızın en geç 04 Mayıs 2018 Cuma günü mesai bitimine kadar   https://bit.ly/2JJdTi3 adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurmaları ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer işlemlerinden doğan giderlerin karşılanmasını teminen 980-Euro tutarındaki katılım ücretini Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), IBAN No: TR93 0001 5001 5804 8000 9634 35 numaralı EURO hesabına yatırmaları ve ödemeye dair dekontu bestecoskuner@tim.org.tr  adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir (Tel: 0212 454 00 96). Dekont ulaştıktan sonra katılım kesinleşmekte olup, etkinlik kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları teyit edildikten sonra katılımın iptali durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır.

Umuma Mahsus Pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının ülkeye girişleri vizeye tabidir. Hâlihazırda geçerli Schengen vizesi bulunmayan firma temsilcilerinin heyet başvurularını kesinleştirdikten sonra Fransa vizesine münferit olarak başvurmaları gerekmektedir.

Nitelikli bir heyet programının gerçekleşmesi ve beklentilerin karşılanması için başvuru ve ödemelerin vakitlice yapılması büyük önem arz etmektedir.

Bilgileri rica olunur.

Zambiya (Lusaka) Ticaret Heyeti

Sayın İhracatçımız,

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonuyla 29-31 Mayıs 2018 tarihleri arasında Zambiya’ya yönelik bir iş insanları heyeti düzenlenecek olup, başkent Lusaka’yı kapsayacak söz konusu organizasyonda iş gezilerinin yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetimize Makine ve Aksamları, Aletler ve Parçaları, Demir veya Çelikten Eşya, Elektrikli Makine ve Cihazlar ile Bunların Yedek Parçaları, Otomobil Yedek Parçaları, Elektronik Ürünler, Yapı Malzemeleri, Gıda İşleme Makineleri, Paketleme ve Ambalajlama Makineleri, Tekstil ve Hazır Giyim Ürünleri, Mobilya, Şekerleme, Çikolata ve Kakao İçeren Gıda Ürünleri başta olmak üzere uluslararası standartlarda üretim ve ihracat yapan veya Zambiya’ya yatırım yapmayı düşünen firmalarımızın katılımlarında fayda görülmektedir.

Bu çerçevede, azami 25 katılımcıdan oluşacak bahse konu heyetimize katılmak isteyen firmalarımızın https://goo.gl/WZSpq3 adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurarak, en geç 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunmaları ve organizasyon kapsamındaki uçak biletleri, vize, konaklama, toplantı ve transfer ile ilgili giderlerinin karşılanmasını teminen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), Dolar hesabına 1.460,00 Dolar (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödeme yapmaları gerekmektedir. Heyete katılım kontenjanla sınırlı olduğu için, başvuru ve ödemelerin son başvuru gününden önce yapılması önem arz etmektedir.

NOT: Umuma Mahsus, Hususi, Diplomatik ve Hizmet Pasaportları vizeye tabidir.

EK:

Taslak Program

Ayrıntılı Bilgi:

Kemal Batuhan YAZICI

Tel: 0212 454 00 90 e-posta: kemalbatuhanyazici@tim.org.tr

Yiğit Tufan ESER

Tel: 0212 454 03 85 e-posta: yigiteser@tim.org.tr

Sri Lanka Standartlar Enstitüsü için Laboratuvar Kurulumu İhalesi

Sayın Üyemiz,
T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İkili İşler Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Sri Lanka Bilim, Teknoloji ve Araştırma Bakanlığı’nın, Sri Lanka Standartlar Enstitüsü için Malabe Bölgesinde yeşil bina konsepti ile gelişmiş bir laboratuvar tesisi tasarımı, inşası ve kontrolü ile laboratuvar ekipmanları kurulumu için yetkin kurum ve kuruluşları teklif vermeye davet ettiği bildirilmektedir.
İhale ayrıntısı için tıklayınız  

SRİ LANKA Duyurusu

Teknoloji Uygulama Parkları Kurulumu İçin Niyet Beyanı Daveti

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İkili İşler Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Sri Lanka Tarım Bakanlığı’nın “International Development Association” (IDA)’dan temin ettiği 120 milyon ABD Doları krediyle, Kilinochchi, Vavuniya, Ampara ve Badulla bölgelerinde tarım teknoloji uygulama parkları tasarımı, kurulumu, işletilmesi, yönetimi ve bunların proje destekli çiftçi yetiştirme kuruluşuna dönüştürülmesi projesinin gerçekleştirilmesi için yetkin kurum ve kuruluşları niyet beyanında bulunmaya davet ettiği bildirilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız  

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu işsizlik, bütçe ve sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK ve Merkez Bankası tarafından açıklanan, ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıyan işsizlik, bütçe ve sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

 İşsizlik

TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 2.2 puan azalış ile yüzde 10.8’e gerilediğine dikkat çeken KSO Başkanı Zeytinoğlu, bu  gerçekleşmeye istihdam teşvikleri ve büyüme hızındaki artışın katkı sağladığını belirterek, “İşsizlikte düşüş trendine girdik. Önümüzdeki aylarda hem sezonsal hem de 2018’de ilavelerle devam edilen teşviklerin etkisiyle gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz. Yılı tek haneli bir oranla kapatabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Teşviklerin olumlu etkilerinin 2018’e de taşınarak istihdam artışının sürdüğünü belirten Zeytinoğlu, “Ocak’ta son bir yılda işgücüne katılım 780 bin kişi artarken, istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 357 bin kişi arttı. Buradan işgücüne katılımın 1.5 katından fazla istihdam sağlandığını görüyoruz. İstihdam edilenlerin yüzde 17.7’si tarım, yüzde 19.9’u sanayi, yüzde 7’si inşaat ve yüzde 55.4’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Burada istihdamın kalitesi ve sürdürülebilirliği açısından sanayi sektörünün payındaki artışları önemsiyoruz. Bunun yanında genç nüfustaki işsizlik oranının 4.6 puan gerileyerek 19.9’a düşmesini de olumlu karşılıyoruz.” dedi.

 Sanayi Üretim Endeksi

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksinin şubat ayında yıllık yüzde 9.9 arttığını belirterek, “Sanayi üretim endeksindeki yüksek oranlı artışların devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Önümüzdeki dönem de üretimdeki artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Mart ayında rekor seviyede gerçekleştirdiğimiz ihracat buna işaret ediyor. Sanayi üretiminde gözlenen bu güçlü ivmenin 2018 yılı ilk çeyrek büyüme oranına ciddi katkı sağlayacağını bekliyoruz.” dedi.

Sanayi üretim endeksinin bir ülkenin kalkınmasının ve büyümesinin en önemli göstergelerinden olduğuna dikkat çeken Zeytinoğlu, “Ana sanayi gruplarına bakıldığında imalat sanayindeki yıllık yüzde 10.4’lük artışın sanayi üretimindeki genel artışın üzerinde olmasını önemsiyoruz. Alt sektörlerinde ise motorlu kara taşıtlarında yüzde 10.3’lük artış oldu. Otomotiv sanayindeki bu büyümeden memnuniyet duyuyoruz. Bunun yanında sanayileşmenin önemli bir göstergesi olan sermaye malı üretimindeki şubatta yıllık yüzde 12.3 artışı olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

 Bütçe

Başkan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mart ayı bütçe rakamlarını da değerlendirerek, “Mart ayında gelirlerin yüzde 23.3 artmasına rağmen bütçemiz 20.2 milyar TL açık verdi. Geçen yılın aynı döneminde bütçe gelirleri yüzde 2.9 gerilediğinden bu yıl gelirlerdeki yüzde 23.3’lük artış açığı telafi edemedi. Geçen yıl bütçedeki bozulmayı 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin etkisiyle daralan ekonomide canlanmaya yönelik alınan tedbirlerle açıklayabiliyorduk. Ancak bu yıl yüksek bütçe açığını endişe verici buluyoruz.” dedi.

 Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Ocak ayında da bütçede verilen fazla 1.7 milyar TL gibi düşük olduğu için dönemsel olarak baktığımızda, ilk çeyrek bütçe açığı 20.4 milyar TL’ye yükseldi. Açıkların finansman yapımızı bozduğunu düşünüyoruz ve bunu endişe verici buluyoruz.” dedi.

TET Ar-Ge Proje Pazarı 2018

Sayın Üyemiz,

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinden (İMMİB) Odamıza gelen yazıda, 2018 yılı Ekim ayı içerisinde TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğini gerçekleştireceklerini bildirmektedirler.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

İMMİB tarafından gönderilen duyuru metnine ulaşmak için tıklayınız.

Belarus – Lesdrevtech Uluslararası Uzmanlık Fuarı

Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, BELEXPO Ulusal Fuarcı Merkezi’nce işletme ve ormancılık makinelerine yönelik olarak Belarus – Lesdrevtech Uluslararası Uzmanlık Fuarının 23-25 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Fuar ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
 

KSO, Üyelerini Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Vakıf Şirketleri ile Buluşturdu

Kocaeli Sanayi Odası, üyelerinin savunma sanayine tedarikçi olabilmesi için “Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi” kapsamındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı şirketlerinin katılımı ile “Savunma Sanayi Sektörel Bilgilendirme Toplantısı”nı gerçekleştiren KSO, üyeleri ile bu şirketleri buluşturdu.

İlimizin savunma sanayi pazarından daha büyük pay almasını istiyoruz.

Programın açılış konuşmasını yapan KSO Genel Sekreteri Memet B. Turabi; “KSO olarak 4 yıldır Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi’ni yürütüyoruz. Proje ile üyelerimizin savunma sanayi pazarına açılmasını hedefliyoruz. Projemizin amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan yerli malzeme oranını arttırabilmek, yurtdışından tedarik edilen malzemelerin Kocaeli’deki yerli sanayi imkanları ile üretilebilirliğini tespit etmek ve yurtiçinden temin edilen malzemelerde rekabet ortamını tesis etmek. Bu kapsamda ikili iş görüşmeleri, Tedarikçi Günü Etkinlikleri ve saha ziyaretleri düzenleyen Odamız, 2017 yılı sonu itibari ile savunma sanayi konusunda danışmanlık hizmeti de vermeye başladı. Ayrıca üyelerimiz ile birlikte Komutanlıkları ziyaret ederek, sanayicilere yerlileştirilmesi planlanan makina ve ekipmanları yerinde görme fırsatı sunuyoruz.” dedi.

Turabi konuşmasını Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ve savunma sanayi vakfı şirketlerine teşriflerinden dolayı teşekkür ederek tamamladı.

Her ürün dünya standartlarında üretilmektedir.

Sektörel Bilgilendirme Toplantısının ikinci konuşmasını yapan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, Müsteşarlığın yapısı ve yerlileştirme projeleri konusunda bilgi aktardı.

Aktaş, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TSK’nın milli sanayiden beklentisinin dünya teknolojik seviyesi ile rekabet edebilir ürünler üretmesi olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“TSK’ya teslim ettiğimiz her ürün dünya standartlarında ürünlerdir. Hiçbir ürünü ‘milli olsun da kötü olsun bu hali ile kullanalım’ gibi bir kabulümüz yoktur, mutlaka her ürün dünya standartlarında üretilmektedir. O yüzden kabul ve test faaliyetlerinde herhangi bir taviz verilmemektedir.”

Savunma Sanayi Vakıf Şirketleri yerlileştirme projelerini anlattı.

HAVELSAN, TAİ, ROKETSAN, ASELSAN ve FNSS’nin üst düzey yetkilileri yaptıkları sunumlarında; şirket yapıları ve faaliyetleri konularında bilgi aktardıktan sonra yerlileştirme projelerini anlattılar. Firmaların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda savunma sanayi tedarikçisi olabilmek için gerekli şartlar konusunda bilgilendirme de yapıldı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Vakıf Şirketleri firmaları yerinde ziyaret etti.

Bilgilendirme toplantısından sonra Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Vakıf Şirketleri, firmaların kabiliyetlerini yerine görmek amacı ile Kartal Bombe, Akım Metal, HKTM, Fiksan Fikstür, MAPSİS, PELSAN, Üçaslar, SMS Tork, MEG Gemi, Taha Hidrolik, Özka Lastik, Kalibre Boru, Robo Otomasyon ve TEKOM’u ziyaret ederek yapılabilecek işbirliği konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

Cari açıktaki artışı değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Ya ihracat daha hızlı artmalı, ya ithalat hız kesmeli…

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubatta aylık 4.2 milyar dolar artışla yıllık 53.3 milyar dolara yükselen cari açığın artışının frenlenmesi için dış ticaret açığındaki büyümenin sınırlandırılmasına ve döviz girişini sağlayacak tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu, açıkta asıl etki olan dış ticaret dengesindeki bozulmanın şubatta da kendini gösterdiğini, ithalatın ihracattan daha hızlı arttığını ve hizmetler dengesinden gelen fazlanın artışta sınırlayıcı etkisi olduğunu belirterek, “Cari açıktaki bu yükseliş sürpriz olmadı. Bu artıştaki en büyük etken yüksek dış ticaret açığıdır. Şubat’ta dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 1.9 milyar doları artarak 4.4 milyar dolara yükseldi.” dedi.

Özellikle petrol fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle ithalat artışına dayalı olarak yıllık cari açıkta artışın devam edeceğini beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Mart ayında da petrol fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla çok yükseldiğini biliyoruz. Mart ayında ihracat 15 milyar doları aşarak rekor kırdı. Ancak ithalatın da çok fazla artmış olması cari açığın martta da büyüyeceğinin işaretini veriyor.” dedi.

Yıllık olarak bakıldığında cari açığın 2017 şubat ayında 34.1 milyar dolardan 2018 şubat ayında 53.3 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Dış ticaret açığı bu süreçte 23.6 milyar dolarlık artışla  41.8  milyar dolardan 65.4 milyar dolara çıkmış. Aynı dönemde hizmetler dengesinden kaynaklanan girişler ise 5.3 milyar dolar atışla 15.3 milyar dolardan 20.6 milyar dolara yükselmiş. Hizmet ticareti cari açığı gerileten bir faktör olarak devreye giriyor ancak bu kalemden daha fazla katkı gelmesini bekliyoruz.” dedi.

Açığın finansmanı ile ilgili değerlendirmesinde Zeytinoğlu, “Şubat ayında doğrudan yatırımlarda 268 milyon dolar, portföy yatırımlarında ise 297 milyon dolar çıkış oldu. Dolayısıyla açığın finansmanında rezervlerden de kullanıldı. Şubat ayında rezervlerde 263 milyon dolar azalış gözlendi.” dedi.

Doğrudan yatırımlarda 268 milyon dolar ‘net çıkış’ın irdelenmesi gereken bir gelişme olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, doğrudan yatırımlardaki gerilemede yurt içi yerleşiklerin yurt dışında yaptığı doğrudan yatırımların bir önceki yılın aynı ayına göre net bazda 592 milyon dolar artarak 779 milyon dolara yükselmesinin etkili olduğuna dikkat çekerek,  “Sanayicinin hangi nedenlerle yurt içi yerine yurt dışında yatırım yaptığının araştırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

7. Blue Sea Land Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen bilgilendirmede, İtalyan “Balıkçılığın Geliştirilmesi için Sicilya Konsorsiyumu” (COSVAP) adlı kuruluş tarafından her yıl ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğiyle düzenlenen “Akdeniz, Afrika ve Orta Doğu Blue Sea Land” fuarının yedincisinin 4-7 Ekim 2018 tarihlerinde Sicilya’nın Manzara Del Vallo kentinde düzenleneceği bildirilmiştir. Fuara ilişkin ayrıntılı bilgiye www.bluesealand.eu internet sitesinden ulaşılabilinecektir.

Söz konusu Fuara, 2014 yılında İtalya eski Cumhurbaşkanı Giorgio NAPOLITANA tarafından temsil madalyası ve 2016 yılında Cumhurbaşkanı Sergio MATTARELLA tarafından Cumhurbaşkanlığı plaketi tevdi edildiği, fuarda; tarım-gıda zinciri, toprak kaynaklarının iyileştirilmesi, halklar arasında diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesinin amaçlandığı iletilmiştir.

Ayrıca, 2017 yılında gerçekleştirilen Fuara, 58 ülkeden Bakan, Bakan Yardımcısı, Bakanlık Yetkilileri, Büyükelçiler, işadamları ve tüccarlar iştirak etmiş; bu kapsamda 30 farklı sektörden temsilcilerin katıldığı fuarda tarım alanında faaliyet gösteren 600 şirket de temsil edilmiş, iş insanları arasında 1500’den fazla yüz yüze görüşme ve 39 çalıştay gerçekleştirildiği, fuara 150 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildiği bildirilmiştir.

Türkmenistan'da İhaleler

Sayın Üyemiz,

Türkmenistan Tekstil ve Sanayi Bakanlığı tarafından Türkmenistan’ın Mary ve Ahal vilayetlerinde yün ve deri işleme fabrikalarının inşa edilmesine ilişkin ihale açıldığı, ilgilenen firmaların en geç 23 Nisan 2018 tarihine kadar Türkmenistan Tekstil Bakanlığı’na (tmtextile@gmail.ru Tel:+99312407157) başvurması gerektiği bildirilmektedir.

Duyuru detayına ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye-Bangladeş Ticaret ve Yatırım Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan gelen 09.04.2018 tarih 5700 sayılı yazıda,

Birliğimiz ve Bangladeş Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde 12 Nisan 2018 Perşembe günü Birlik Merkezinde Türkiye Bangladeş Ticaret ve Yatırım Foruma Bangladeş Ticaret Bakanı Tufail Ahmed’in de katılımı öngörülmektedir.

Forum kapsamında Bangladeş ve Bangladeş’teki iş yapma fırsatları hakkındaki sunum yapılacak olup firmalar arası iş görüşmeleri imkanı olacaktır.Foruıma Bangladeş’in tekstil, gemicilik, seramik, hazır giyim, örme giysi, jüt (çuval bezi)deri, bilişim ve iletişim,teknolojileri, güneş enerjisi, tıbbi ilaçlar ve inşaat sektörlerinden önde gelen firmaların  katılmaları beklenmektedir.

Etkinliğin programı katılımcı Bangladeşli firmaların listesi ve katılım formu  Birliğimiz web sitesinin (www.tobb.org.tr) “Hizmetler/ Uluslararası İş İmkanları- Ülke Duyuruları- Bangladeş ”  bölümünde yer almaktadır.

Etkinliğe katılacak firmalarımızın web sitesinde yer alan katılım formunu eksiksiz doldurarak, 11 Nisan 2018 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Birliğimize e-posta yoluyla (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Tanzanya Duyurusu

Sayın Üyemiz,

Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin 28.03.2018 tarihli ve 64033266.100-58 sayılı yazısında,

Jumanne Miraji Simba(Cuma) isimli şahsın Darüsselam Büyükelçiliğimize karşı asgari saygı düzeyinin altında davranışlarda bulunduğu ve Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliğinin koordinasyonu dışında hareket ettiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, adı geçen Türkiye-Tanzanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için değil şahsi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği ve firmalar ile sivil toplum kuruluşlarını yanlış yönlendirdiği belirtilmekte olup, Tanzanya ile ilgili konularda Jumanne Miraji Simba(Cuma) isimli şahsın muhatap alınmayarak Tanzanya’nın Ankara büyükelçiliği ve Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğimiz ile iletişime geçilmesinin uygun olduğu ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,
T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla, Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, muhtelif taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması

Sayın Üyemiz,

İstanbul Sanayi Odası tarafından 1968 yılından bu yana her yıl “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması” her yıl kamuoyuna sunulmaktadır.

2017 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasına katılabilmenin alt sınırı üretimden satışlarda 80 milyon TL olarak tespit edilmiştir. Büyüklük sıralamasında temel kriter olarak alınan net üretimden satış verilerinin Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile (E-beyanname) tutarlı olması gerekmektedir.

Üretimden satışları 80 milyon TL’yi aşan ve 2017 Yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmasına katılmak isteyen kuruluşların, www.iso500.org.trÜretimden satışları 80 milyon TL’yi aşan ve 2017 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’na katılmak isteyen kuruluşların; www.iso500.org.tr adresinde yer alan “Anket Kullanıcı Girişi” uygulamasını kullanarak anket bilgilerini doldurmaları ve mali mühür uygulaması ile Kurumlar Vergisi Beyannamesini (E-beyanname); 3 Mayıs 2018 tarihine kadar sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Paris IV Konferansı

Sayın Üyemiz,

Lübnan ekonomisinin ve altyapısının iyileştirilmesi için uluslararası finansman desteği sağlanması amacıyla 6 Nisan 2018 tarihinde Paris’te Bakanlar düzeyinde düzenlenecek Paris IV Konferansı’na hazırlık amacıyla 6 Mart 2018 tarihinde inşaat şirketleri başta olmak üzere özel sektörün katılımıyla bir toplantı düzenlenecektir. ​

Başbakanlık Sarayında Başbakan Hariri başkanlığında Paris IV Konferansı hazırlıkları çerçevesinde bir toplantı yapıldığı, toplantıda, Başbakan Hariri’nin Paris IV Konferansında, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Sermaye Yatırım Programını ( CIP ) tanıtacaklarını, istihdamın arttırılması ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması için kapsamlı bir vizyon sunacaklarını, bu vizyonda mali konsolidasyona, sektörel ve yapısal reformlara ve imalat sektörünün çeşitlendirilmesi hususlarına yer verilecektir.

Başbakan Hariri’nin Ekonomi Başdanışmanı Nadim Munla’nın CIP hakkında bilgi verdiği, bu çerçevede, CIP’in 8-10 yıllık bir süre içinde yaklaşık 17 milyar ABD doları tutarında altyapı yatırımları öngördüğü, bu meblağın 3 milyar ABD Dolarlık kısmının su kaynakları ve atık yönetimi, 5,5 milyar Dolarlık kısmının elektrik ve enerji, 3,5 milyar ABD dolarlık kısmının telekomünikasyon, 350 milyon ABD dolarlık kısmının ise turizm sektörüne ayrıldığını, planın coğrafi olarak tüm Lübnan’ı kapsadığını ve yerel idarelerin görüşlerinin alınarak hazırlandığını belirtmiştir. 6 Mart 2018 tarihinde düzenlenen bahsekonu toplantıya, üçte biri yabancı olmak üzere 200 şirket katılım sağlamıştır. Bilgilerinize sunarız.

Hong Kong İhale Duyuruları

Sayın Üyemiz,

T.C. Hong Kong Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan ve bir örneği ekte sunulan iletide, Hong Kong yönetimince makine-teçhizat, yazılım ve yangın aracı alımlarına yönelik ihaleler açıldığı bildirilmektedir. Açılan ihalelere ilişkin Ataşeliğin gönderdiği belgeler ekte sunulmaktadır. İhalelere ilişkin tarafımızdan yapılan duyurunun “İhale Tarihi” alanına son başvuru tarihi en geç olan ihalenin tarihi yazılmıştır.

İhale ayrıntısı için tıklayınız  

Taklit ve Tağşiş Edilmiş Ürünler

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 03.04.2018 tarih ve 0332/5477 sayılı yazı ile; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 23.03.2018 tarihinden yayımlanan kamuoyu duyurusuna atıfla, ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve  gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin  Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütüldüğü, 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden, kişilerin hayatını sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmaların adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgilerin Bakanlık internet sitesinde (https://www.tarim.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/606/Ifsa.pdf)  kamuoyunun bilgisine sunulduğu bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Yıllık İşletme Cetveli Hakkında

Sayın Üyemiz,

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 5. maddesi uyarınca sanayi işletmelerinin her yıl sonundan itibaren 4 ay içinde (01.01.2018 -30.04.2018) bir önceki yılla ilgili faaliyetlerini içeren yıllık işletme cetvellerini Nisan ayı sonuna kadar (30.04.2018) Bakanlığımıza (Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine) vermeleri gerekmektedir.

4854 Sayılı Kanunla değişik 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereğince Yıllık İşletme Cetvelini zamanında İl Müdürlüklerine vermeyenlere idari para cezası verilecektir.

Sanayi işletmeleri Bakanlığımız bilgisayar programında yapılan yeni düzenleme ile Yıllık İşletme Cetvelindeki (San Sic B) bilgilerini, Kanunda belirtilen süre içinde Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden (https://sanayisicil.sanayi.gov.tr) adresini kullanarak internet üzerinden vermeleri gerekmektedir. Yıllık İşletme Cetvelini doldurduktan sonra “İL MÜDÜRLÜĞÜNE GÖNDER” butonunu kullanarak, gönderme işlemini tamamlayınız.

İlimizde faaliyet gösteren ve sanayi sicilde kayıtlı firmaların yıllık işletme cetvelini düzenlerken kapasite – üretim – ihracat durumu bilgilerinin kapasite raporu Tablo II’ deki Yıllık Üretim Kapasitesine uygun olarak doldurulması ve üretim birimlerinin Türkiye İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan Türkiye Sanayi Ürünleri Listesi PRODTR Ürün Kodlarına’ a göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Buluş ve Modelcileri Sergi ve Yarışması

Sayın Üyemiz,

İzmit Belediyesi tarafından 12 Mayıs Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında 41 BURDA alışveriş merkezinde Buluş ve Modelcileri Sergi ve Yarışması düzenlenecektir.

İzmit Belediyesi, öğrenci, öğretmen, veli, Milli Eğitim, Üniversite, Teknopark ve sanayiciler gibi buluş ve model yapmaya duyarlı insanları bir araya getirip tanıştırmak, yaptıkları buluş ve modelleri ile Türkiye’ye katkı sağlamalarını amaçlamaktadır. Bilgilerinize sunarız.

Buluş ve Modelcileri Sergi ve Yarışması duyuru metni için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyon hedefinden uzaklaşmamalıyız

Üretici fiyatlarındaki artışın sürdüğüne ve döviz kurlarındaki artışın da maliyetleri artırdığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, “Enflasyon hedefinden uzaklaşmamalıyız.” mesajı verdi.

TUİK tarafından açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Döviz kurlarının maliyetleri arttırıcı etkisiyle ÜFE mart ayında yıllık yüzde 14.28’e yükseldi. Kur geçişkenliği etkisinin ilerleyen dönemde daha yakından hissedileceği ve ÜFE’deki yükselişin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

ÜFE alt sektörlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, imalat sanayinde aylık yüzde 1.79 fiyat artışı olduğuna işaret ederek;  “Bazı imalat sektörleri fiyat artışları bakımından fazlasıyla dikkat çekiyor. Ana metaller, Kok ve rafine petrol ürünleri, Ham petrol ve doğalgaz sektörlerinde yıllık fiyat artışları yüzde 25’in üzerinde seyrediyor. Bunlar yüksek oranlar.” dedi.

TÜFE’nin yüzde 0.99’luk bir aylık gerçekleşmeyle yıllık bazda yüzde 10.26’dan yüzde 10.23’e bir gerileme gösterdiğini ifade eden Zeytinoğlu, “Yıllık TÜFE’de sınırlı bir gerileme görüyoruz. Ancak ÜFE’deki yükselişin zamanla TÜFE’ye yansıyacak olması öngörülen hedeften uzaklaştığımızı gösteriyor. Yılı çift haneli rakamla kapatabiliriz.” dedi.

Ukrayna Duyurusu

XVI Uluslararası Forumu FUEL & ENERGY COMPLEX OF UKRAINE: THE PRESENT AND THE FUTURE
Sayın Üyemiz,
“Ukrayna’nın Yakıt ve Enerji Kompleksi: Mevcut ve Gelecek” temalı XVI Uluslararası Forumu duyurusu, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin 02.04.2018 tarihli yazısı ekinde alınmakla ilişikte sunulmaktadır.
Ayrıntı için tıklayınız  

Ukrayna Duyurusu

Ukrayna’nın Deri ve Tekstil Sanayi 2017 Yılı Raporu

Sayın Üyemiz,

Ukrayna’nın deri ve tekstil sanayi potansiyeli ve bu sektöre ilişkin 2017 yılı bilgileri, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinin 02.04.2018 tarihli yazısı ekinde alınmakla ilişikte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız.

500 Büyük’ten 16’sı KSO Oda Meclisi’nde… Seçimi kazanan Ayhan Zeytinoğlu’ndan ilk değerlendirme: -KSO seçimden çok daha güçlü olarak çıktı

Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dün gerçekleştirilen KSO Meslek Komiteleri ve Oda Meclisi seçimine yönelik olarak yaptığı ilk değerlendirmede “Seçimden çok daha güçlenmiş olarak çıktık.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası’nda üçüncü dönem başkanlık görevini yapacak olan Ayhan Zeytinoğlu, 36 sandığın tamamında mevcut yönetim tarafından oluşturulan listenin kazandığını belirterek, seçim sonrası ortaya çıkan 72 üyeli Kocaeli Sanayi Odası Meclisi’nin seçilen şirketler itibariyle Türkiye’nin en güçlü ‘oda meclisi’ olduğuna vurgu yaptı.

KOBİ’ler, orta büyüklükteki işletmeler ve Türkiye’nin önde gelen büyük sanayicilerinin yer aldığı KSO Oda Meclisi’nin sanayicileri temsil itibariyle dengeli bir dağılım gösterdiğine işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içinde yer alan 16 şirketin 19 üye ile temsil edilmesinin de Oda Meclisi’ne ayrı bir güç kattığına işaret etti.

Türkiye En Büyük 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan; Assan Alüminyum San. ve Tic. A.Ş., Diler Demir Çelik Endüstri ve Ticaret A.Ş., DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş., Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Hasçelik San. ve Tic. A.Ş., İGSAŞ-İstanbul Gübre Sanayii A.Ş., Kartonsan Karton San. ve Tic. A.Ş., Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş., Polisan Kansai Boya San. ve Tic. A.Ş., Ravago Petrokimya Üretim A.Ş., Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. ve Tic. A.Ş., TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş., Yücel Boru ve Profil Endüstrisi A.Ş. KSO Oda Meclisi’nde birer üye ile, Çolakoğlu Metalurji A.Ş., Nuh Beton A.Ş., Öz-Ka Lastik ve Kauçuk San. Tic. A.Ş., ikişer üye ile yer aldılar.

KSO Oda Meclisi’nde yer alan bu kuruluşlar 75.1 milyon liralık net satışları, 7.5 milyar dolarlık ihracatları ile 500 Büyük Şirketin toplam net satışlarında yüzde 12.8, toplam ihracatlarında ise  yüzde 13.7 paya sahipler.

“ Zeytinoğlu güven tazeledi” KSO’da 36 sandıktan Ayhan Zeytinoğlu ve ekibi çıktı”

Kocaeli Sanayi Odası’nda yapılan organ seçimi Ayhan Zeytinoğlu’nun zaferi ile sonuçlandı. Yapılan seçimle güven tazeleyen Ayhan Zeytinoğlu başkanlığındaki yönetimin listesi, 36 sandıktan da vize aldı.

Sabahın erken saatlerinde başlayan seçime sanayiciler yoğun ilgi gösterdi. 36 ayrı meslek komitesinde faaliyet gösterecek sanayicilerin belirleneceği seçimi 36 sandıkta da Ayhan Zeytinoğlu ve ekibinin listesi kazandı.

Kocaeli Sanayi Odası’nda üçüncü dönem başkanlık görevini yapacak olan Ayhan Zeytinoğlu: “Bu sonuç bize gösterilen ilginin açık bir ifadesi oldu. Artık ‘Başkanlık için adayım’ mesajı verdi.

Baştan Zeytinoğlu seçim sonrası ortaya çıkan 72 üyeli Kocaeli Sanayi Odası Meclisi’nin temsil edilen şirketler itibariyle Türkiye’nin en güçlü ‘oda meclisi’ olduğunun altını çizerek; “Türkiye’nin en büyük şirketlerinin temsil edildiği bir yapımız var. Önümüzdeki dönemde Kocaeli Sanayi Odası, hedeflerini zenginleştirecek, kalite çizgisini daha da yükseklere taşıyarak bölgenin irili ufaklı tüm sanayicilerinin yanında olmaya devam edecek. Artık hizmetlerimizi küresel bir rekabet anlayışı ile geliştireceğiz. Tüm sanayicilere teşekkür ederim.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “İhracatta 15 milyar dolar rekoru sanayiciyi sevindirdi”

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mart ayında ihracatta kırılan tarihi rekorun gelecek adına sanayicilerde büyük sevinç yarattığını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan mart ayı geçici dış ticaret verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ihracatta ilk defa 15 milyar dolar barajının aşıldığını ifade ederek, “Mart ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 8 artarak 15.6 milyar dolar ile ilk defa 15 milyar doların üzerine çıkarak tarihi rekor seviyede gerçekleşti. Bu yılın başından beri ihracat performansımız bir önceki dönemin yüzde 9 üzerinde gerçekleşerek bizleri sevindiriyor. Yıllık ihracatımız da 160.4 milyar dolara ulaştı. Orta Vadeli Programda öngörülen 169 milyar doları aşabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

İhracattaki artışın kurların izin vermesi halinde süreklilik kazanacağını belirten KSO Başkanı “İhracattaki artış sanayicilerimiz için moral olmaya devam ediyor. Kurların izin vermesi halinde önümüzdeki aylarda da artışların devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

İthalatın öngörülenden daha fazla arttığını söyleyen Zeytinoğlu “İthalatımız mart ayında yüzde 12.8 artarak 21.4 milyar dolar oldu. Dolayısıyla dış ticaret açığımız mart ayında yüzde 28 artarak 5.9 milyar dolar oldu. Dikkat etmemiz gereken husus yüksek dış ticaret açığımız. İthalat kalemlerinde yerli üretimin geliştirilmesi gerekiyor. Hükümetimizin aldığı tedbirlerin olumlu yansımalarını orta-uzun vadede görebileceğimizi düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.