Aylık arşivler: Kasım 2018

Kocaeli Sanayi Odası “Kasım” ayı Meclis toplantısı yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Kasım ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda yapıldı.

Toplantıda, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmelerle başladığı konuşmasında, “Ülkemizde ekim ayında 15,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirilerek tüm yılların rekoru kırılmıştır. İthalatın ise yüzde 23,5 azalarak 16,3 milyar dolar gerçekleşmesi sonucu dış ticaret açığı 529 milyon dolara geriledi. Yıllık ihracatımız ise bir önceki yıla göre   yüzde 7,8 artarak 166,8 milyar dolara yükseldi. Kur artışları ihracata olumlu ivmelenme kattı.” dedi.

Yıllık cari açığın eylül ayında 46,1 milyar dolara gerilediğini belirten Zeytinoğlu, “Aylık 1,8 milyar dolar cari fazla gerçekleşti. Bunu kur artışlarının pozitif etkisi olarak görüyor ve ekim ayında da cari fazla bekliyoruz.” dedi.

“İlimiz ekim ayında da ihracatta rekor kırmaya devam etti.” diyen Zeytinoğlu, “Ekim ayında ilimizde ihracatın ithalatı karşılama oranı tarihinde ilk defa yüzde 79 seviyesinde gerçekleşmiştir. İlimizin ilk on aydaki ihracatı 23,3 milyar dolar ile 2017 yılının tamamının üzerinde gerçekleştirmiştir.” dedi.

Zeytinoğlu enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayında yıllık ÜFE yüzde 45,01, TÜFE ise yüzde 25,24 oranında gerçekleşti.  Döviz kurlarının gerilemesiyle ÜFE hız kesti.” dedi. “Sanayi üretim endeksi eylül ayında yüzde 2,7 geriledi.” Diyen Zeytinoğlu, “Kurlardaki ani yükseliş üretime yansıdı. Üretimde üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5 artış oldu. Üretimdeki yavaşlama sebebiyle üçüncü çeyrek büyüme oranının yüzde 1,5 civarında olacağını tahmin ediyoruz. ” dedi.

Zeytinoğlu, ağustos ayında sezonsal olarak düşmesi gereken dönemde yüzde 11,1’e yükselen işsizlik oranını ekonomideki yavaşlamanın etkisi olarak  değerlendirdi.

Zeytinoğlu, “Son üç, dört aydır yaşadığımız ekonomik durgunluk ile ilgili Ağustos başından bu yana hükümetimiz tarafından bazı önlemler alınmaya çalışılıyor. KDV ve ÖTV indirimleri ekonomide canlanmaya katkı verdi. Bankalar Birliğinin reel kesimle birlikte hareket ediyor olmasını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda Türkiye Bankalar Birliği ve Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla ilimizde de düzenleyeceğiz.” dedi.

KOBİ Destek (nefes) kredisine talep devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “107 firmamız krediyi kullandı. 20 milyon TL kredi kullanıldı. TOBB tarafından 10 firma için daha ilave fon yaratıldı.” bilgilerini aktardı.

Zeytinoğlu, “Geçen hafta da SGK, işverenlerin prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin tebliğ yayımladı. Son 3 yıldır düzenli ödemesine rağmen son 12 ayda ödeyemeyen firmalarımıza ödeme kolaylığı sağladı. İşverenler aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecekler. 60 aylık vade ve uygun faiz oranı işveren için önemli bir destektir. 500 bin TL’ye kadar borçlarda teminat aranmayacak KOBİ’ler açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu aylık geçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi aktararak sözlerine son verdi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun Konuşma metni için tıklayınız)

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre kasım ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 74.1 ile geçen yıla göre 5.8 puan, geçen aya göre 1.3 puan geriledi. Kocaeli’de ise yüzde 70.5 ile geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puan, geçen aya göre ise 0.7 puan geriledi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, hemen hemen tüm sektörlerde aylık bazdaki gerilemeye dikkat çekerek, “Gerek Türkiye geneli gerek ilimizde tüm sektörlerde kapasite oranlarının gerilediğini görüyoruz. İlimizde yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 71’i geçen aya göre kapasite kullanım oranlarının azaldığını bildirdi. Azalış nedenleri arasında ise ekonomik durgunluk ve belirsizliklere bağlı iç pazarda daralma ve siparişlerdeki azalma gösterilmiştir.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 10’u aralık ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 45’i ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 45’i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 53’ü sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 25’i ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

Elektrik Satınalma Duyurusu

Sayın Üyemiz,
Odamız ve VTC Enerji firması arasında enerji maliyetlerinde üyelerimizin avantaj sağlaması amacıyla Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamında protokol imzalanmıştır. 1 Ocak 2019 itibariyle yıllık tüketimi 10 milyon KWh’ı geçen tüketiciler son kaynak tedarik tarifesine göre enerji tedariki gerçekleştirecek olup bu kapsama giren tüketiciler 5 Aralık 2019 tarihine kadar hizmet alacağı tedarikçi ile sözleşme imzalamış olmalıdır.

Yapılan protokol kapsamında; sabit işletim bedeli yüzde 30 indirimli olarak elektrik tedarik edebilecek olup üyelerimiz şeffaf fiyatlandırma ve EPİAŞ entegrasyonu ile 0,7 TL/MWh işletim ücreti üzerinden VTC Enerji aracılığıyla elektrik tedariki yapabilecektir.

Ayrıca ilgili tarife kapsamında aşağıda oluşan maliyetlerden, Dengesizlik Maliyeti yansımasında Oda üyeleri arasında sönümleme yapılacaktır. Oluşan avantaj faturalara yansıtılacaktır. İlgili kapsama giren firmalarımızın VTC Enerji ile iletişime geçerek alım süreçlerini yönetebilirler.

(PTF+YEKDEM)*KBK
KBK(Kurum Tarafından Belirlenen Kar Payı);
-Dengesizlik Maliyeti,
-EPİAŞ İşletim Giderleri,
-Finansal Maliyet,
-Risk payı
-Kar

VTC Enerji firmasından hizmet almak için VTC Enerji Üretim ve Tedarik Yöneticisi Merve Kaçmaz ile 0262 311 11 51 ve 0555 896 12 31 numaralarından iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız.

İSVİÇRE – CERN Alımları – Kasım 2018

Sayın Üyemiz,

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’in Kasım 2018 dönemine ilişkin 200.000 İsviçre Frangını aşması beklenen piyasa araştırması ve planlanan alımlarının listesi; Birliğimizin CERN – Türkiye Sanayi İrtibat Ofisi tarafından derlenmiş olup, ekte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız

BULGARiSTAN – INVESTMENT DESTINATION PLOVDIV

Sayın Üyemiz,

Plovdiv Belediyesince yayımlanan ve Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği, Ticari ve Ekonomik İlişkiler Ofisinden Birliğimize gönderilen ilişikteki belgede, Plovdiv’in yatırım potansiyeli hakkında bilgiler verilerek mevcut ve yeni firmalar Plovdiv’e yatırım yamaya davet edilmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız 

BULGARiSTAN – Burgaz Sanayi ve Lojistik Parkı

Sayın Üyemiz,

Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği, Ticari ve Ekonomik İlişkiler Ofisinden gönderilen ilişikteki sunuda, Burgaz Sanayi ve Lojistik Parkı hakkında bilgiler verilerek yerli ve yabancı firmalar yatırım yamaya davet edilmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız 

Rusya – 5th Agroindustrial Dairy Forum

Sayın Üyemiz,
Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilciliği’nden alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle Krasnogorsk Şehrinde 27-28 Kasım 2018 tarihlerinde 5. Uluslararası Tarımsal-Endüstri Süt Forumu isimli etkinliğin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Ayrıntı için tıklayınız  

Kosova'nın Priştine Sanayi Bölgesinde Yatırım Fırsatı / Satılık Şirket Mülkiyeti

Sayın Üyemiz,

TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programı kapsamında her yıl düzenlenen etkinliklerden ondokuzuncusuna Kosova’dan katılan iş insanı Levent Gaş, Birliğimize başvurarak, Kosova Başkentinin Sanayi Bölgesi Priştine’de portföylerine yeni katılan çok kıymetli bir konumdaki ”Intereminex” SHPK aile şirketinin mülkiyetini satmak istediklerini bildirmiştir.

Ayrıntı için tıklayınız 

Arjantin – ExpoMEDICAL, Sağlık Sektörü için Ürünler, Ekipman ve Hizmetler Uluslararası Fuarı

Sayın Üyemiz,

Arjantin Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Bölümünden alınan bir yazıda; “17. ExpoMEDICAL” Sağlık Sektörü için Ürünler, Ekipman ve Hizmetler Uluslararası Fuarının, 25-27 Eylül 2019 tarihleri arasında Buenos Aires’te gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Arjantin Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Türkiye’deki sağlık ekipmanı ve sağlık ürünleri ihraç eden şirketleri söz konusu Fuara katılmaya davet etmektedir. ExpoMEDICAL Fuarı’na ilişkin belge ekte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız  

İtalyan Ticaret Odası Derneği Eylül – Ekim 2018 Bülteni

Sayın Üyemiz,

İtalya ile Türkiye pazarındaki ticari ilişkilerini artırmaya çalışan İtalyan ve Türk ticari şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren İtalyan Ticaret Odası Derneği, İtalya ile ilgili ekonomik veriler, iş olanakları, İtalya’daki yakın tarihli fuarlar, haberler vb. bilgileri duyurmak amacıyla aylık bültenler hazırlamaktadır. Derneğin yayınladığı Eylül-Ekim 2018 Bülteni ekte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız  

Tanzanya Vana İhalesi Hk.

Sayın Üyemiz,

T.C. Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; TOTAL Firmasının, Uganda-Tanzanya Petrol Boru Hattı projesinde kullanılması planlanan vanaların tedariki için niyet mektubu toplamaya başladığı bildirilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız  

Sri Lanka Tarım Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza ulaşan yazıda, Ankara Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve T.C. Sri Lanka Büyükelçiliği’nin yazılarına atfen, Sri Lanka Tarım Bakanlığı tarafından 11-16 Aralık 2018 tarihlerinde Colombo Bandaranayake Memorial International Conference Hall’da (BMICH) bir Tarım Fuarı’nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu fuara ilişkin detaylı bilgiye https://www.asmp.lk/agriculture-modernization-exhibition/adresinden ulaşılabilmekte olup, ilgili temsilcilerin iletişim bilgilerine aşağıda ulaşılabilmektedir.

Fransa JEC WORLD 2019 Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, İstanbul Ticaret Odası’nın yazısına atfen, Fransa’nın başkenti Paris’te her sene düzenlenen ve kompozit sektöründeki en önemli fuarlardan biri olarak kabul edilen JEC World Fuarının 12-14 Mart 2019 tarihlerinde düzenleneceği belirtilmekte ve Türk firmalarının katılımının İstanbul Ticaret Odası tarafından organize edildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, sektör mensuplarına avantajlı imkânlar sunabilmek amacı ile JEC WORLD 2019 Türkiye Milli İştiraki m2 katılım bedelinin tüm ana hizmetler dâhil 3.480 – TL/m2 olduğu ve Ticaret Bakanlığı teşvik işlemlerinin de İstanbul Ticaret Odası tarafından takip edileceği iletilmektedir.

13. Kamboçya İthalat-İhracat Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına atfen, 8-11 Aralık 2018 tarihlerinde Punom Pen’de 13. Kamboçya İthalat – İhracat Fuarı’nın (13th Cambodia Import-Export Products Exhibition 2018) düzenleneceği belirtilmekte ve ilgili Fuar’a ticaretin geliştirilmesinden sorumlu resmi kuruluşlar ile özel sektör temsilcileri davet edilmektedir.

13. Kamboçya İthalat – İhracat Fuarı’na ilişkin Kamboçya Ticaret Bakanlığı’nın resmi yazısı ve broşürü TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkanları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin edilebilmektedir.

Arnavutluk/Diplomat Oteli Satışı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın yazısına atfen, restoran, spa, 2 konferans salonu ve 26 oda kapasiteli Tiran Diplomat Otel&Spa’nın sahibinden satılık olduğu ve ilgilenen üyelerimizin aşağıda belirtilen temas kişileriyle iletişime geçebileceği bildirilmektedir.

Otele ait tanıtım sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

İrtibat Kişileri:
Sn. Erinda Zhupani, Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri
E-posta: info@attso.al
Sn. Geri Kuka, Tiran Diplomat Otel & Spa
E-posta: info@diplomathotels.al
Tel: +355 69 404 1101

13. Uluslararası Sahiller, Limanlar ve Deniz Yapıları Semineri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen yazıda; T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın 08.11.2018 tarih ve 43143608-150.05-2018/14527024 sayılısı yazısı ile İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden Notaya Atfen, 13. Uluslararası Sahiller, Limanlar ve Deniz Yapıları Semineri’nin (ICOPMAS-2018), İran Limanlar ve Gemicilik Kurumu tarafından 26- 26 Kasım 2018 tarihlerinde, Tahran’da düzenleneceği ayrıntılı bilgiye https://icopmas.pro.ir internet adresinden ulaşılabileceği bildirilmekte olup, konuyu bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimindeki düşüşü değerlendirdi: Kurlardaki sıçrama üretime yansıdı

Eylül ayında sanayi üretimindeki yüzde 2.7’lik düşüşü değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Döviz kurlarındaki ani yükselişin yarattığı belirsizliğin üretime yansıması, eylülde net olarak ortaya çıktı. Kurlardaki sıçrama nedeniyle üretim, doğal olarak hem aylık hem yıllık bazda yüzde 2.7 geriledi.” dedi.

Sanayi üretim endeksinin açıklanmasıyla üçüncü çeyrek makroekonomik verilerin de tamamlandığını belirten Zeytinoğlu, “Yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre sanayi üretiminde ortalama yüzde 1.5 artış gerçekleştiğini görüyoruz. Kur dalgalanmalarının etkisiyle yaşanan üretimdeki yavaşlama üçüncü çeyrek büyüme tahminlerimizi bir miktar geri çekti.” dedi.

Sektörel değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, ana sanayi grupları içerisinde eylül ayında ara mallarındaki yüzde 4.8 ve sermaye mallarındaki yüzde 4.1’lilk gerilemeye dikkat çekerek, “Bu iki kaleme birlikte baktığımızda buradaki gerileme yatırımlar açısından çok istediğimiz bir tablo değil.” dedi. Zeytinoğlu, eylül ayı üretim gerilemesinde imalat sanayindeki yüzde 3.2’lik gerilemenin önemli etkisi olduğunu söyledi.

Kocaeli ihracatta rekor kırmaya devam ediyor

-Kocaeli Gümrüklerine göre, ekim ayında Kocaeli’den yapılan ihracat 2.6 milyar dolar, ithalat ise 3.3 milyar dolar oldu. Geçen yılın ekim ayına göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 30.3 artarken, ithalat yüzde 32.3 geriledi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, Kocaeli’nin ihracat artışının hızla devam ettiğini vurgulayarak, “Ekim ayında ilimiz 2.6 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. İlimiz ihracatındaki ivmelenmeyi memnuniyetle görüyoruz. İhracattaki bu artışta ilimizin öncü sektörlerinden otomotiv ve kimyanın yanında, demir, çelik, makine, elektrik ve elektronik sektörlerinin etkisini görüyoruz.” dedi.

Yılın on aylık dönemine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, bu dönemde gerçekleştirilen 23.3 milyar dolar ihracatın 2017 yılının tamamının üzerinde olduğunu vurgulayarak, “2017 yılının tamamında ihracatımız 23.1 milyar dolardı. İlimiz ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 22.2, ithalatını yüzde 8.9 arttırdı. Aynı dönemde Türkiye dış ticaretinin de yüzde 20’sine katkı sağladı. Buradan tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

KSO, Makine ve Metal Sektöründe İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Projesi’ne Start Verdi

Kocaeli Sanayi Odası, bölgedeki mesleki eğitime ve nitelikli istihdama dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bugüne kadar birçok çalışmaya imza attı. 2015 yılından itibaren yaptığı ardışık 3 araştırma raporunun ardından KSO, mesleki eğitim konusunda uygulamalı ve istihdam garantili projelerle çalışmalarına devam ediyor.

KSO, 2018 yılı başında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın, “2018 yılı Mali Destek Programı”ndan destek almaya hak kazanan ve uygulamaya yönelik “Metal Sektörü Makina-İmalat-Montaj Alanında İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi”nin çalışmalarına start verdi.

Uzunçiftlik Nuh Çimento Meslek Yüksek Okulu ve Ford Otosan İhsaniye Meslek Yüksek Okulu’nun ortağı olarak,  ICM Makine, Akım Metal, İzmit Makine, Türbosan, Üçaslar ve Başolsan Makine’nin de iştirakçi olarak yer aldığı projenin ilk işbirlikçi toplantısı KSO’da gerçekleştirildi.  Toplantıda, proje hakkında bilgi verilerek, işbirlikçi firmalardan proje ile ilgili görüş ve önerileri alındı.

Projede; “Makina ve Metal İmalatı Elemanı” yetiştirme konusunda istihdam garantisi sağlanması hedefleniyor. 24 ayda tamamlanacak olan projede öğrencilere bu firmalar tarafından staj ve istihdam desteği sunulacak.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Ekonominin ısınmasıyla işsizlik ve bütçede daha olumlu sonuçlar bekliyoruz

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı işsizlik oranını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puan artışla yüzde 11.1’e yükseldi. Ağustos’ta döviz kurlarındaki ani yükselişin yarattığı tedirginliğin istihdama da yansıdığını ve işsizlik oranlarının artış eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. ‘ekonomiyi dengeleme’ önlemleri ile bu durumun aşılacağını düşünüyoruz.” dedi.

Ağustos’ta geçen yıla göre, işgücüne katılım 756 bin kişi artarken, istihdam edilenlerin sayısının 490 bin kişi olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “İstihdam edilenlerin yüzde 19.4’ü tarım, yüzde 19.5’i sanayi, yüzde 7.1’i inşaat ve yüzde 54’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1.3 puan, inşaat sektörünün payı 0.8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0.6 puan, hizmet sektörünün payı 1.4 puan arttı.” dedi.

-Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan bütçe gerçekleşmelerini de değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ekim ayında bütçe gelirleri yüzde 17.6 oranında artarak 62.1 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 20.2 oranında artarak 67.5 milyar TL olarak gerçekleşti ve bütçe 5.4 milyar TL açık verdi. Bütçe açıkların finansman yapımızı bozduğunu düşünüyoruz ve her zaman olduğu gibi denk bütçeyi savunuyoruz. Aynı şekilde burada da alınan gelir artırıcı önlemlerin sonuç verebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Arnavutluk Agro Tech Fuarı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden Borsamıza gelen yazıda, 15-16 Mart 2019 tarihlerinde Tiran’da, tarım makineleri, bitkisel üretim firmaları, hayvancılık ekipmanları, tarım aletleri ve traktörler, gübre, yaş meyve-sebze. tohumculuk konularını kapsayan ve İkincisi gerçekleştirilecek olan “Arnavutluk Agro-Tech Tarım Fuarının düzenleneceği bildirilmektedir.

Fuara ziyaretçi veya katılımcı olarak iştirak etmek isteyen üyelerimizin aşağıda bilgileri bulunan kişilerle irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Sn. Erinda Zhupani
Amavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri
E-posta: info@attso.al

Sn. Enejda Sheku
Expocity Fuarcılık
E-posta: enejda.sheku@expocity.al
Tel: +355 688 069 393

Perakende Ticarette uygulanacak İlke ve Kurallar hakkında Yönetmeliğin 12/C Başlığı Değişikliği

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen ve 07/11/2018 tarih ve 30588 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren değişiklikle Perakende Ticarette uygulanacak İlke ve Kurallar hakkında Yönetmeliğin 12/C Başlığı ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 12/C – (1) 5362 sayılı Kanunun 62 nci maddesi ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12 nci maddesi çerçevesinde azami fiyatları tarifeyle belirlenen hızlı tüketim mallarının temini karşılığında üreticiye birim miktar başına yapılacak ödeme; tedarikçiler ile büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme ve özel yetkili işletmeler için tarifedeki azami fiyatın yüzde seksen beşinden, bunların dışındaki perakende işletmeler için ise yüzde sekseninden az olamaz.

(2) Büyük mağaza, zincir mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde üreticiden teslim alınan birinci fıkra kapsamındaki malların en fazla yüzde beşi satılamadığı gerekçesiyle iade edilebilir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO'da Sri Lanka Semineri

Kocaeli Sanayi Odası İzmit Merkez Ofisi’nde Sri Lanka Semineri gerçekleştirildi.  Seminerde;  Sri Lanka – Türkiye Ticaret İlişkileri, Sri Lanka Pazarı, Sri Lanka ile Ticaret  Anlaşmaları ve Lojistik Avantajları, Sri Lanka’nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza tarafından anlatıldı. KSO Yönetim Kurulu Üyesi Atalay Kaya tarafından, Büyükelçi ve seminer katılımcılarına; Kocaeli sanayi hakkında bir sunum da yapıldı.

Fransa JEC WORLD 2019 Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, İstanbul Ticaret Odası’nın yazısına atfen, Fransa’nın başkenti Paris’te her sene düzenlenen ve kompozit sektöründeki en önemli fuarlardan biri olarak kabul edilen JEC World Fuarının 12-14 Mart 2019 tarihlerinde düzenleneceği belirtilmekte ve Türk firmalarının katılımının İstanbul Ticaret Odası tarafından organize edildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, sektör mensuplarına avantajlı imkânlar sunabilmek amacı ile JEC WORLD 2019 Türkiye Milli İştiraki m2 katılım bedelinin tüm ana hizmetler dâhil 3.480 – TL/m2 olduğu ve Ticaret Bakanlığı teşvik işlemlerinin de İstanbul Ticaret Odası tarafından takip edileceği iletilmektedir.

Senegal İstişare Toplantısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 09.11.2018 tarihli yazı ile Yükselen Senegal Planı’nın ikinci aşaması olan 2019-2023(PAP2) Öncelikli Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi için kamu-özel ek finansmanları seferber etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ile işbirliği içerisinde Aralık 2018’de Paris’te “İstişare Grup Toplantısı (GCP2018)” düzenlemeye karar verdiği bildirilmiştir.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu:“Cari açık düşmeye devam edecek”

Merkez Bankası tarafından açıklanan cari işlemler dengesini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yıllık cari açıkta gerilemenin eylülde de devam ettiğini belirterek, “Yıllık cari açığın bu ay da gerilediğini memnuniyetle görüyoruz. Eylül ayında 1.83 milyar dolar cari fazla verdik. Yıllık cari açığımız ise eylül itibariyle 46.05 milyar dolara geriledi. Yıllık açıktaki gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.
Eylül ayında cari fazla verilmesinde dış ticaret açığındaki daralmayla birlikte turizm gelirlerinin katkısının görüldüğünü söyleyen Zeytinoğlu, “Kurun yükselmesi ihracatta çok olumlu bir ivmelenme sağladı. İthalatın da gerilemesinin yine kurlara bağlı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla eylülde dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 5.9 milyar dolar iyileşme gösterdi. Turizm gelirlerinden de geçen yılın aynı döneminin üzerinde bir katkı geldi. Tüm bunlar eylül ayında da cari fazla verilmesini sağladı.” dedi. Dış ticaret performansına bağlı olarak ekimde de cari fazla beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 92 oranında geriledi. Dış ticaret açığındaki bu gerileme cari açığa da olumlu yansıyacaktır. Önümüzdeki aylarda yıllık cari açıktaki gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

“Atatürk’ün Sevdiği Şarkıları “ birlikte söylediler

Kocaeli Sanayi Odası Oda Orkestrası’nın Muhteşem konseri’nde davetliler “Atatürk’ün Sevdiği Şarkıları “ birlikte söylediler

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen “10 Kasım Atatürk’ü Anma” etkinlikleri kapsamında KSO Oda Orkestrası “Atatürk’ün Sevdiği Şarkıları” İzmit Sabancı Kültür Merkez’inde seslendirdiler.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen konsere Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel, Gölcük Tersane Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan Doç.Dr.Enver Mete Aslan, İl Kültür Müdürü Adnan Zamburkan, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kartal, KSO Meclis üyeleri, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, KSO çalışanları, ve  Kocaeli halkı büyük ilgi göstererek salonu tamamen doldurdular.

Solist Tuğçem Kar’ın yorumladığı Atatürk’ün sevdiği 21 şarkıya dinleyiciler de eşlik etti. Konser bitiminde davetliler KSO Başkanı Zeytinoğlu ve yönetimini kutlayarak, bu konserin geleneksel hale getirilmesini önerdiler.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kısa çalışma ödeneği uygulaması kararını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kısa çalışma ödeneği uygulamasıyla ilgili yayınlanan yeni yönetmelikte ‘zorlayıcı sebep’ tanımı yapıldığını belirterek, “Düzenlemeyle sıkıntıya düşen firmalarımız elemanlarını çıkarmak zorunda kalmayacak, çalışanlar da işlerini kaybetmeyecek. Kararı yerinde ve çok olumlu buluyoruz.” dedi.

Kur ve faizlerdeki artış ile ekonominin içinde bulunduğu durum nedeniyle çok sayıda sanayicinin üretimlerinde daralma yaşadığını belirten Zeytinoğlu, “Ekonomik darboğazın en olumsuz sonucunu işsizlik oranlarının yükselmesinde yaşıyoruz. Bu uygulamanın iş gücünde süreklilik sağlayacağını da bekliyoruz.” dedi.

-“İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkan bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumları” şeklinde “zorlayıcı sebep” tanımı getirildi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun 10 Kasım Atatürk’ü Anma Mesajı

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80.yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Cumhuriyetimizin kurucusu ve milli destanımızın kahramanı, fikir ve eserleriyle yüzyıllara damga vuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80.yılında sevgi, saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kişiliği ile tüm insanlığın saygı duyduğu, olanaksızlıklara boyun eğmeyen kararlı tutumuyla Türk milletini ve vatanımızı yok olma tehlikesinden kurtarıp, çağdaş ve bağımsız yaşama onuru kazandıran büyük bir liderdir. Bizlere düşen en büyük görev, ‘En Büyük Eserim’ olarak adlandırdığı Türkiye Cumhuriyeti’ni geleceğe taşıma azmiyle ülkemizin çağdaş dünyada saygın bir yer edinebilmesi için birlik ve beraberlik içerisinde yorulmaksızın çalışmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu, bağımsızlığımızın mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, vatanı uğruna canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Devleri SANTEK 2018’de Buluştu

31 Ekim Çarşamba günü Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede ve protokolün katılımıyla kapılarını açan SANTEK 2018, 3 Kasım Cumartesi günü sona erdi. Fuar kapsamında, ilimizin öncü sektörlerinden firmaların katılımının yanında Match4Industry ikili iş görüşmeleri, Savunma Sanayii Yerlileştirme Projesi, Ar-Ge Sanayi Akademi buluşması başlıkları altında birçok farklı etkinlik platformu yer aldı. Fuarı yurtiçi ve yurtdışından 31 bin 102 bin kişi ziyaret etti.

Kocaeli Sanayi Odası ve TÜYAP işbirliğinde düzenlenen 5. Sanayi ve Teknoloji Fuarı’na ilişkin açıklamada bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, fuarın sanayi sektörünün buluşma noktası olduğunu vurgulayarak, “SANTEK’18 otomotiv ve otomotiv yan sanayi,  enerji, elektrik elektronik ve otomasyon, üretim makineleri ve imalat endüstrisi, demir çelik ve demir dışı metaller, liman tersane ve gemi sanayi, istifleme teknolojileri gibi 200 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleşti. Fuarımıza ilgi gösteren tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Fuarı gerek yurtdışı, gerek yurtiçinden 31 bin 102 kişi ziyaret etti.” dedi.

SANTEK’18’e Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşlarının da katıldığını belirten Zeytinoğlu, “Geçmiş yıllarda fuarımıza; Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Tersaneler Genel Müdürlüğü, ASELSAN, ROKETSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi, İŞBİR Elektrik ve Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) katılım sağlarken bu yıl STM, Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Aspilsan’ı da fuar süresince ağırladık. Üyelerimizin savunma sanayine tedarikçi olabilmesi için başlattığımız çalışmaları en üst seviyeye taşıdık. Savunma sanayine hizmet eden kurum ve kuruluşların geniş katılımının firmalarımız için önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Bu vesile ile 150’den fazla firmamız, yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin 650 iş görüşmesiyle tedarikçi olma konusunda önemli adım attılar.” dedi.

Ekonomi Bakanlığı destekleri alınarak Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)  öncülüğünde,  fuar kapsamında düzenlenen Match4Industry ikili iş görüşmeler etkinliğinin fuara uluslararası boyut kazanacağına işaret eden Zeytinoğlu, “Marka değeri giderek artan fuarımızda, katılımcılarımıza önemli iş bağlantıları kurma ve işletmelerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı sunduk. Fuar ile eşzamanlı gerçekleştirdiğimiz Match4Industry etkinliğimizde firmalarımız, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Malta, Tunus, Hırvatistan,  Moğolistan, Belarus, Fransa, Rusya, Irak, Litvanya, Karadağ,  Sırbistan, Slovenya,  İspanya, Birleşik Krallık/İngiltere, Orta Doğu, Arap Yarım Ada’sından gelen 200’ü aşkın yabancı firma temsilcisi ile bin 64 adet ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeler sonucu ülke ekonomisine katkı sağlayacak yüksek ölçekli iş bağlantıları kurdu.” dedi.

Ar-Ge Sanayi Akademi buluşmasının da fuar ile eşzamanlı organize edildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) yönetici şirketleri ve buralarda faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları, üniversitelerde görevli akademisyenleri, sanayicileri ve yatırımcıları bu fuarda 5. Ar-ge Sanayi Akademi buluşması adı altında bir araya getirdik. Türkiye genelindeki çeşitli Teknoparklardan 90 firma katılım sağladı. 3 farklı panel organize edildi. Bu panellerde Ar-ge Tasarım ve Üretim, Dijital Platform, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu ve TEYDEB SAYEM – 2,0 Tanıtımı gibi konular işlendi.  Etkinlik kapsamında 19 firma görüşmesi gerçekleşti.” dedi.

SANTEK 2018 Fuarının büyük başarıya imza attığını Vurgulayan Zeytinoğlu, “Tüm bu çalışmalarımızın meyvelerini toplayacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Devleri SANTEK 2018’de Buluştu

31 Ekim Çarşamba günü Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede ve protokolün katılımıyla kapılarını açan SANTEK 2018, 3 Kasım Cumartesi günü sona erdi. Fuar kapsamında, ilimizin öncü sektörlerinden firmaların katılımının yanında Match4Industry ikili iş görüşmeleri, Savunma Sanayii Yerlileştirme Projesi, Ar-Ge Sanayi Akademi buluşması başlıkları altında birçok farklı etkinlik platformu yer aldı. Fuarı yurtiçi ve yurtdışından 31 bin 102 bin kişi ziyaret etti.

Kocaeli Sanayi Odası ve TÜYAP işbirliğinde düzenlenen 5. Sanayi ve Teknoloji Fuarı’na ilişkin açıklamada bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, fuarın sanayi sektörünün buluşma noktası olduğunu vurgulayarak, “SANTEK’18 otomotiv ve otomotiv yan sanayi,  enerji, elektrik elektronik ve otomasyon, üretim makineleri ve imalat endüstrisi, demir çelik ve demir dışı metaller, liman tersane ve gemi sanayi, istifleme teknolojileri gibi 200 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile gerçekleşti. Fuarımıza ilgi gösteren tüm firmalarımıza teşekkür ediyoruz. Fuarı gerek yurtdışı, gerek yurtiçinden 31 bin 102 kişi ziyaret etti.” dedi.

SANTEK’18’e Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşlarının da katıldığını belirten Zeytinoğlu, “Geçmiş yıllarda fuarımıza; Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Tersaneler Genel Müdürlüğü, ASELSAN, ROKETSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi, İŞBİR Elektrik ve Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) katılım sağlarken bu yıl STM, Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Aspilsan’ı da fuar süresince ağırladık. Üyelerimizin savunma sanayine tedarikçi olabilmesi için başlattığımız çalışmaları en üst seviyeye taşıdık. Savunma sanayine hizmet eden kurum ve kuruluşların geniş katılımının firmalarımız için önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Bu vesile ile 150’den fazla firmamız, yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin 650 iş görüşmesiyle tedarikçi olma konusunda önemli adım attılar.” dedi.

Ekonomi Bakanlığı destekleri alınarak Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)  öncülüğünde,  fuar kapsamında düzenlenen Match4Industry ikili iş görüşmeler etkinliğinin fuara uluslararası boyut kazanacağına işaret eden Zeytinoğlu, “Marka değeri giderek artan fuarımızda, katılımcılarımıza önemli iş bağlantıları kurma ve işletmelerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı sunduk. Fuar ile eşzamanlı gerçekleştirdiğimiz Match4Industry etkinliğimizde firmalarımız, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Malta, Tunus, Hırvatistan,  Moğolistan, Belarus, Fransa, Rusya, Irak, Litvanya, Karadağ,  Sırbistan, Slovenya,  İspanya, Birleşik Krallık/İngiltere, Orta Doğu, Arap Yarım Ada’sından gelen 200’ü aşkın yabancı firma temsilcisi ile bin 64 adet ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeler sonucu ülke ekonomisine katkı sağlayacak yüksek ölçekli iş bağlantıları kurdu.” dedi.

Ar-Ge Sanayi Akademi buluşmasının da fuar ile eşzamanlı organize edildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) yönetici şirketleri ve buralarda faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları, üniversitelerde görevli akademisyenleri, sanayicileri ve yatırımcıları bu fuarda 5. Ar-ge Sanayi Akademi buluşması adı altında bir araya getirdik. Türkiye genelindeki çeşitli Teknoparklardan 90 firma katılım sağladı. 3 farklı panel organize edildi. Bu panellerde Ar-ge Tasarım ve Üretim, Dijital Platform, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu ve TEYDEB SAYEM – 2,0 Tanıtımı gibi konular işlendi.  Etkinlik kapsamında 19 firma görüşmesi gerçekleşti.” dedi.

SANTEK 2018 Fuarının büyük başarıya imza attığını Vurgulayan Zeytinoğlu, “Tüm bu çalışmalarımızın meyvelerini toplayacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

SMART FUTURE EXPO

Sayın Üyemiz,

14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde Smart Future Expo 2018 “Akıllı Teknolojiler Zirve ve Sergisi” ikincisi düzenlenecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşriflerinin planlandığı Smart Future Expo, geçtiğimiz yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle, Sayın Bakanımız  Dr. Faruk Özlü’nün açılışı ile gerçekleştirildi. 

Smart Future Expo 2018’de, Sanayinin Dönüşümü, Akıllı Şehircilik ve Yapı, Girişimcilik temaları eş zamanlı olarak işlenerek;  Bilişim, Yazılım, Otomasyon, Elektronik ve Şehircilik sektörleri başta olmak üzere gelişen IoT, Yapay Zeka, Bulut Bilişim, Büyük Veri gibi geleceğin dünyasını şekillendirecek konulara değinilecek, hem sergi alanıyla hem de eş zamanlı düzenlenen konferanslarla alanın en büyük etkinliği olarak, ekonominin yarınına ışık tutacak bir platform oluşturulacaktır.

ASKON (Anadolu Aslanları İşadamları Derneği) tarafından organize edilen Smart Future 2018; Sanayinin Dönüşümü ekseninde Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) ve Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD)‘nin desteklerini alırken diğer temalarında bakanlıklar, yerel yönetimler,  üniversiteler ve sektör lideri firmaların işbirliği ile akıllı gelecek ekosistemini kurgulamayı hedefliyor.

Kurumunuzu, akıllı teknolojiler ve dijital dönüşüm odağında sektörel iş birliklerinin de gerçekleşmesinin hedeflendiği Smart Future Expo 2018 için proje sponsoru ya da stantlı katılımcı olarak konumlandırmayı arzu ediyoruz.

Aşağıdaki linklerden tanıtım dosyası ve sponsoruk, katılım dosyalarımıza ulaşabilirsiniz.

Tanıtım Dosyası için tıklayınız.

Katılım Bedelleri için tıklayınız.

YÖREX YÖRESEL ÜRÜNLER PANELİ 27 EKİM 2018 ANTALYA

Sayın Üyemiz,

Antalya Ticaret Borsası’ndan Odamıza gelen yazıda,

24-28 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da düzenlenecek olan 9. YÖREX – Yöresel Ürünler Fuarı kapsamında 27 Ekim 2018 Cumartesi günü 14.00-15.00 saatleri arasında “Sürdürülebilir Gıda İçin: Yöresel Ürünler” konulu bir panel düzenleneceği bildirilmektedir.

“Eylemlerimiz geleceğimizdir” teması ve 2030 yılına kadar dünya üzerindeki #Açlığa Son / #ZeroHunger hedefiyle farkındalık faaliyetleri yürüten FAO ile yöresel gıdaların açlığı önlemedeki yeri ve öneminin ele alınacağı panele katılım için 26 Ekim Cuma günü saat 18.00’e kadar aşağıda yer alan formun eksiksiz doldurularak info@yorexfuar.com e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

PANELE KATILACAK KİŞİ BİLGİLERİ :
Adı Soyadı :
Temsil Ettiği Firma/Kuruluş Adı :
Temsil Ettiği Firma/Kuruluştaki Ünvanı :
E-Posta Adresi :

Expo Antad & Alimentaria 2019 Mexico Fuarı

Sayın Üyemiz,

Guadalajara\ Meksika da,05-07 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan Expo Antad & Alimentaria 2019 Uluslararası Gıda, İçecek ve Süpermarket Fuarı nın Türkiye milli katılım organizasyonunun İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince organize edilmesi planlanmaktadır.

Expon Antad & Alimentaria fuarı bu sene 36. kez düzenlenecek olup genel ticaret fuarı niteliğinde olan söz konusu fuarda gıda ve içeceğin yanı sıra kozmetik,otomotiv,bilgisayar ve iletişim teknolojileri,mobilya ve aksesuarları,alkollü içecekler,sağlık,restron ürünleri,lojistik gibi birçok sektörden katılımcıya ulaşmak mümkündür. 2018 yılında 55.000 m2 lik sergi alanında, gıda sektörü ağırlıklı olmak üzere hemen hemen her sektörde faaliyet göstreen 1.900 katılımcıya ve 37.000 ziyaretçiye ev sahipliği yapıştır. Walmart, Soriana, Waldo’s, Chedraui, Ley, S*Mart, Comercial Mexicana ve Grupo Idea gibi Amerika kıtasının en büyük perakende zincirlerinin direkt katılımcı larak hazır bulunduğu Expo Antad & Alimentaria Fuarı, genel itibariyle Latin Amerika kıtasına hitap etmektedir.

Birçok ülkede sayısız milli katılım organizasyonu düzenleyen İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, fuara bu yıl da milli katılım düzenlemek üzere çalışmalarına başlamıştır. Bu doğrultuda  çalışmaları sağlıklı olarak yürütülebilmek amacıyla, konstürksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere fuara başvuruda bulunmayı planlayan üyelerimizin 12 Kasım 2018 Pazartesi günü mesai bitimine kadar kaç metrekareyle katılmak istediklerine ilişkin İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği 0 212 454 05 0’le iletişime geçmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

2. EİT Kamu ve Özel Sektör Enerji ve Petrokimya Konsorsiyumu

Sayın Üyemiz,

İran Ticaret Sanayiler Madenler ve Tarım Odası tarafından, 2-3 Aralık 2018 tarihlerinde, Tahran’da, 2. EİT Kamu ve Özel Sektör Enerji – Petrokimya Konsorsiyumu / Şirketleri etkinliğinin düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğe İran’da petrol ve enerji konularının önde gelen bürokratları ve yetkilileri, bölge Odaların temsilcileri, bölge ülkelerin Büyükelçileri, İslam Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası yetkilileri ile İran şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin katılımlarının beklendiği ifade edilmektedir.

Etkinliğin taslak gündemi ve etkinlikle ilgili önemli bilgiler veren kavram kağıdı ekteki dosyadadır.

Konuyla ilgili detaylı bilgi ve katılım bildirmek için EİT TSO Genel Sekreterliği ve EİT TSO İran Ulusal Komitesi ile irtibata geçilebilir.

EİT TSO İletişim; E-posta: ecocci@tobb.org.tr  Tel: 0212 924 3973
EİT TSO İran Ulusal Komitesi İletişim; E-posta: ecochamber@gmail.com
Tel: +98 21 85732533

BULGARiSTAN – Gül Yağı Üretimi Konusunda Yatırımcı Arayışı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’nden alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; gül yağı üretimi konusunda yatırım yapmak isteyen Bulgaristan Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (CCU) Ülkemizden bir yatırımcı firma aradığı bildirilmektedir. Yazıda ayrıca, CCU’nun alıç, kuşburnu, susam, keten, üzüm, kabak ve ayçiçeği işleme tesisleri konusunda da yardım istediği belirtilmektedir. İlgilenenlerin, niyet beyanlarını ekli belgedeki e-posta adresi yoluyla Bulgaristan Kooperatifleri Merkez Birliği’ne iletirken Türkiye Milli Kooperatifler Birliğini de bilgilendirmeleri gerekmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız  

Şişelenmiş İçme Suyu ve Tek Kullanımlık Bardak Alımı

Sayın Üyemiz,

Birliğimizin CERN – Türkiye Sanayi İrtibat Ofisi’nden alınan ve bir örneği ekte sunulan iletide; Akkuyu Nükleer A.Ş. çalışanları için şişelenmiş içme suyu ve tek kullanımlık bardak alımı için bir ihale düzenlendiği bildirilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu Ekim ayı enflasyonunu değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, döviz kurlarının gerilemesiyle ÜFE’deki artışın hız kestiğini, ancak hala yüksek seviyelerde olmasının  TÜFE’yi yukarı çekmeye devam edeceğini söyledi.

Zeytinoğlu enflasyondaki artışın devam ederek yıllık yüzde 25.24’e yükselmesine ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayında kurlarda gerileme görülse de ÜFE’deki birikimin fiyatlar üzerine yansıması zaman aldığından ekim ayı enflasyonun yükseleceğini bekliyorduk. Ekim’de aylık bazda ÜFE’deki artış hız keserek yüzde 0.91 oldu. Böylece yıllık ÜFE bir önceki aya göre geriledi. Ancak ÜFE’nin hala yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz.  Maalesef maliyetlerdeki bu yüksek seviyeler önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına da yansımaya devam ederek TÜFE’yi yukarı iteceğini düşünüyoruz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; ekimde aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  yüzde 2.67, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.91 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 25.24, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 45.01 oldu.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ekim ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin “Dış ticaretteki bu olumlu performansın sürmesini bekliyoruz.” dedi

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ekim ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracatın yüzde 13.1 artarak 15.7 milyar dolar, ithalatın yüzde 23.5 azalarak 16.3 milyar dolar olarak gerçekleşmesine ilişkin değerlendirme yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ihracat performansının çok olumlu olduğunu vurgulayarak, “Ekimde ihracatın tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaşarak tarihi rekor kırdığını memnuniyetle görüyoruz. Döviz kurlarının etkisi hem ihracat hem ithalatta kendini gösteriyor. Kurun yükselmesi nedeniyle ihracatta çok olumlu bir ivmelenme var. İthalatın da bu kadar hızlı gerilemesinin kurlara bağlı olduğunu düşünüyoruz. Hammadde dışında ara mamül ürünleri pahalı olduğundan bu rakamlar bize üretimin iç piyasada yapıldığını ve oradan tedarik edildiğini gösteriyor.” dedi.

Zeytinoğlu ihracattaki artışla birlikte ithalatın da yüzde 23.5 oranında gerilemesi sonucu dış ticaret açığındaki yüzde 93’lük iyileşmeye ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayında dış ticaret açığı 529 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığındaki bu gerilemenin cari açığa da olumlu yansıyacağını göreceğiz. Önümüzdeki aylarda yıllık cari açıkta belirgin gerilemeler olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Yıllık ihracat rakamının da zirveye ulaştığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Yıllık ihracatımızın 166.8 milyar dolar ile bugüne kadar açıklanan en yüksek veri olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bu rakam geçen yılın aynı döneminin yüzde 8 fazlası. Bunun yanında ekim ayında ihracatın ithalat karşılama oranının yüzde 96.7’ye yükseldiğini görüyoruz. Bu performansın devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

SANTEK 2018 Kapılarını Açtı

SANTEK 5’inci Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji 2018 Fuarı Vali Hüseyin Aksoy’un katılımıyla Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenen törenle açıldı.

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş tarafından Kocaeli Sanayi Odası işbirliğinde hazırlanan SANTEK 5’inci 2018 Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı, Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenen törenle açıldı. 31 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan fuarın açılışına Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş Genel Müdürü Cihat Alagöz, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz ,  Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk ,KOÜ Rektörü Saadettin Hülagü KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş Genel Müdürü Cihat Alagöz “ Bugün bizim için çok güzel bir gün. Bu fuarda yola çıkarken Kocaeli sadece sanayinin değil teknolojinin de bir parçası olacak demiştik. Bugün fuarımızda sanayimiz ve teknolojimiz tek çatı altında buluştu. Fuarımızda dünyanın birçok yerinden ülkelerin firmalar bulunuyor. Fuarımızın bu kadar kapsamlı olmasında büyük emeği olan Sayın Valimize ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanlımıza teşekkür ediyorum. Kocaeli artık fuarlar alınan bir değer haline gelmiş bir kent durumdadır. Fuarımızın ülkemize ve Kocaeli’ye hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş Genel Müdürü Cihat Alagöz’ün ardından konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “ SANTEK kısa sürede oldukça önemli bir mesafe kat etti. Ziyaretçi sayımız her geçen yıl gittikçe artıyor. Bu yılda hedefimiz 30 bin ziyaretçi sayısını aşmak. Kocaeli’li firmalarla yurt dışından gelen bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Fuarımızın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise  “ Kocaeli bir üretim şehridir. Bu yüzden bu tip fuarların şehrimizde olması da gayet normaldir. Ülkemizde teknolojinin gelişmesini, büyümesini çok istiyorum. Yeni uygulamaları, yeni çalışmaları mühendislerimizin takip etmesi gerekiyor. Bu anlamda bu tip fuarların ayağımıza kadar gelmesini çok değerli buluyorum. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Karaosmanoğlu’nun ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede,” SANTEK Fuarı bizim için, sanayiciler için çok önemli. Sahanın denize olan açılımı SANTEK fuarı sayesinde sağladı. Doğu Marmara bölgesi olarak isimlendirilen alan, sadece Kocaeli’den ibaret değil. Doğu Marmara ifadesinin yazılması bizi ayrı sevindiriyor. Gebze’den Düzce’ye sanayi bakanlığımızca çok özel alanlardır. Bu bölgemiz demir çelik, petrol, kimya, endüstriyel otomasyon, savunma ve diğer birçok sanayinin üretim merkezi olduğu kadar aynı zamanda bir üniversiteler bölgesi, bir araştırma merkezidir” ifadelerini kullandı.

Büyükdede sözlerinin devamında” Gerçekten buranın kuruluşunda büyükşehir belediye başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu ve sanayi odası başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bizim görevimiz de bu başarıyı devam ettirmek. Bakanlık olarak bölgemizin her karış toprağının tabiatını da koruyoruz.  SANTEK Fuarımız bölge içerisinde ki firmaları, yabancı sanayiye tanıtan bir fuardır. Emeği geçen bütün kurumlara teşekkür etmek istiyorum. Bütün gücümüzle fuardayız ve destek vermeye devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bakan Yardımcısı Büyükdede’nin ardından konuşan Vali Hüseyin Aksoy “  Kocaeli Türkiye’nin başkenti diyebileceğimiz bir konumdadır. Geçen yıl vergi gelirlerine baktığımızda Kocaeli, İstanbul’un arından ikinci sırada yer alan bir kenttir. Kocaeli genelinde 112 ARGE merkezi bulunmakta. Böylesine önemli bir kentin ürettiği ürünlerin tüketici ile buluşmasını çok önemsiyorum. Fuarlarımız üretici ve tüketicileri bir araya getiren organizasyonlardır. Bu anlamada fuar organizasyonda emeği geçen başta Kocaeli Sanayi Odamıza ve Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.